Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Kokkie

Kokkie

26-05-2010 om 17:35

Eten zwangere vrouwen gerookte zalm?

Als ik mijn zwangere vriendinnen hoor praten dan krijg ik weleens het idee dat zwangere vrouwen tegenwoordig helemaal niets meer mogen eten en drinken. Negen maanden water en brood! Okay, ik overdrijf graag. Maar ik geef binnenkort een etentje en ik heb een recept met gerookte zalm in gedachten. Kan ik dit aan zwangere dames voorzetten, of vinden ze mij dan heel dom?

Kokkie (die al oudere kinderen heeft, uit de tijd dat zwangere vrouwen alleen geen rauwe biefstuk aten).

dc

dc

26-05-2010 om 17:55

Ik wel

ik at juist tijdens de zwangerschap gerookte zalm!! mjummie.

Kokkie

Kokkie

26-05-2010 om 18:45

Haha!

Ja, ik hoor het al, jullie zijn van mijn "generatie" :-) Maar er reageren vast nog wel wat recentere zwangeren.
Kokkie

Inge M

Inge M

26-05-2010 om 18:51

Voor zover ik weet

mogen zwangere vrouwen geen:

- rauw vlees (misschien rauwe vis ook)
- schaaldieren
- rauwmelkse kaas
- rauwe eieren zoals in chocolademousse

Gerookte zalm is gewoon bereid, dus geen probleem.

Sassefras

Sassefras

26-05-2010 om 19:42

Alleen vers van de visboer

Bij mijn laatste zwangerschap (3,5 jaar geleden) mocht ik ook opeens geen gerookte zalm meer eten. En dan met name de vacüum voorverpakte zalm uit de supermarkt niet. De verse variant van de visboer mag weer wél...

Biene M.

Biene M.

26-05-2010 om 19:48

Vers wel

Ik eet alleen nog zalm en makreel vers van de visboer, voorverpakt doe ik keurig netjes niet meer. Tot mijn verdriet trouwens, want als ik zwanger ben vind ik vis nog lekkerder dan anders.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

26-05-2010 om 20:17

Alleen vers inderdaad

Vacuüm verpakt mag niet, dan kan er geloof ik salmonella in gaan zitten.

Asa Torell

Asa Torell

26-05-2010 om 20:34

Vis

Grappig, ik lustte het juist helemaal niet meer tijdens zwangerschappen (itt Biene), eigenlijk ben ik sindsdien nog steeds een beetje van de vis af. Ik zou dus wel zorgen voor een alternatief want ik gok dat meer zwangeren dit hebben, het is toch best een sterke smaak.
Van dat voorschrift over geen vacuumverpakte vis weet ik (3 jaar geleden laatste x zwanger) overigens niks af. Maar ja, die voorschriften worden altijd meer, nooit minder...

Niet gevacumeerd

Ik heb niet alles gelezen, het is misschien al gezegd:
Vooral het gevacumeerd bewaren van gerookte zalm is de boosdoener. Ik zou dus geen gerookte zalm uit de supermarkt voorzetten. Maar ik woon vlakbij een gespecialiseerde rokerij, als het daar vers vandaan komt dan zou ik het misschien wel doen.
Verder is er verschil tussen koud- en warmgerookte zalm. Koudgerookte zalm lijkt nog erg op rauwe zalm, en daar moet je dus voorzichtiger mee doen. Warmgerookte zalm is gaar (ziet er ook zo een beetje uit) en is dus veel ongevaarlijker. Maar in ieder geval niet doen als het vacuum verpakt bewaard wordt.
Ik heb er destijds wel eens over gesproken met "onze" rokerij. De eigenaar vertelde dat hij ontzettend streng gecontroleerd wordt.
Verse warmgerookte zalm van onze "huisrokerij": ja dat kan gerust!

Wat trouwens ook (of nog meer) gevaarlijk is: vuile vaatdoekjes en etensrestjes die je zelf te lang bewaart...

Wat gebeurt er met die zalm?

inderdaad, de vacuumverpakte gerookte vis wordt vziw afgeraden. Maar als die vervolgens verhit wordt zijn alle eventueel gevaarlijke beestjes vziw wel wijlen, dus pastasaus met gerookte zalm is vermoedelijk geen probleem, maar diezelfde gerookte zalm koud op een toastje wel.
En je moet ook even inschatten wat voor zwangeren je op bezoek hebt, je hebt er die in zo'n geval ook de verhittte gerookte zalm nog zullen mijden, 'voor de zekerheid'.

Groeten,

Temet

liora

liora

26-05-2010 om 22:49

Biene

Hoi Biene,

Veel visboeren verkopen gerookte zalm die eerst ingevroren is geweest. Voor zover ik weet loop je dan een even groot risico op listeria, want daar gaat het om.

Ik maakte vaak roerei met gerookte zalm meegeroerd, want verwarmd is altijd ok.

Verder alleen zalm eten van een visboer die niet invriest!

Liora

Hanne.

Hanne.

27-05-2010 om 08:21

Met temet eens

Ik sluit me volledig bij Temet aan. Voordat je je uiterste best doet om gerookte zalm die niet vacuum verpakt is geweest te halen, en deze ook nog eens verwarmt.

Zoek eerste even uit hoe 'strikt' je zwangere gast is. Ik heb genoeg zwangeren om me heen gezien die zodra ze zwanger waren direct alle franse kaasjes lieten staan. (Incl de boursin). Ik was zelf een stuk minder panisch en had er met veel plezier van meegegeten.

ishtar

ishtar

27-05-2010 om 14:07

Huh?

geen pinda's, geen jus d' orange, geen vis, geen gewone kaas?? Jee, dat ik nog een gezond kind heb gekregen;-)
Maar wat zijn de achterliggende mogelijke gevaren van die voedingsmiddelen? Ik snap niet wat je van sinaasappelsap kunt oplopen. En vis, met name vette vis, wordt toch juist aangeraden in een bepaalde periode vd zwangerschap? (goed voor de ontwikkeling vd hersenen)

Kokkie

Kokkie

27-05-2010 om 23:46

Okee dan

Nou dames, ik bedenk wel iets anders! Ik zie inderdaad wel gebeuren dat ik allerhande maatregelen neem en dat het dan toch niet gegeten wordt. En verse gerookte zalm kan ik hier in het dorp niet scoren. Bedankt allemaal en eet smakelijk! Als je niet zwanger bent natuurlijk. Als je wel zwanger bent: water en droog brood. Moet lukken, negen maanden zijn zo voorbij.

Kokkie.

Kokkie

"Als je wel zwanger bent: water en droog brood. Moet lukken, negen maanden zijn zo voorbij."

Precies. "En dat heb je toch wel over voor je kindje", niet te vergeten.

In een van de kookboeken van Sylvia Witteman staat overigens een recept van pasta puttanesca met een heel verhaal erboven hoe dit wel geschikt is voor zwangeren en desondanks smakelijk.

Groeten,

Temet

Anna3

Anna3

30-05-2010 om 21:08

Leverworst / pate...

schijnt ook afgeraden te worden, vanwege een hoog vitamine A-gehalte.
Ik was tijdens mijn zwangerschap (2008) heel neurotisch, herinner me een etentje waar parmezaan was gebruikt, ik heb de hele nacht niet geslapen.
Later hoorde ik dat HARDE rauwmelkse kazen wel ok, zijn.

Anna

Lever wordt vziw helemaal ontraden, leverproducten als pate of leverworst kun je wel gebruiken, maar met mate: niet meer dan 1 boterham per dag.

Groeten,

Temet

Anna

Lever wordt vziw helemaal ontraden, leverproducten als pate of leverworst kun je wel gebruiken, maar met mate: niet meer dan 1 boterham per dag.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.