Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Miep

Miep

16-02-2009 om 21:32

Groeiachterstand

Net van de gyn te horen gekregen dat baby "aan de kleine kant is" en doorverwezen voor een uitgebreide groeiecho, over een paar dagen. Ik ben 31 weken en 5 dagen, zag op het scherm voor zowel hoofdje als buikje een cijfer van 29 weken en 1 dag voorbij vliegen.

Ik heb al even gegoogled maar wie kan me er meer over vertellen? Die paar dagen tot aan de uitgebreide echo ga ik me natuurlijk hartstikke zorgen zitten maken )-:

De vorige twee kinderen waren wel behoorlijk aan de forse kant, en ook mijn man en ik zijn gemiddeld tot lang.

Ervaring

Onze oudste 2 hadden beide een groeiachterstand. Na 2 kinderen die een goed gewicht hadden, kan ik me heel goed voorstellen dat je geschrokken bent. Nadat het bij onze oudste was geconstateerd kreeg ik ook een uitgebreide echo, dit om goed te kijken of er een oorzaak te vinden is en om in de komende weken te kunnen of het kindje nog groeit. Mijn gyn zat beide keren goed wat betreft het te verwachten geboortegewicht. De oudste werd ruim 3 weken te vroeg geboren en de tweede bijna 2 weken te laat!
Ze hebben het beide utstekend gedaan na de bevalling (nu nog hoor),maar gedroegen zich wel als echte dysmature kinderen in tegenstelling tot onze jongste die bijna 7 pond was bij de geboorte.

Succes met je echo,

groetjes Akka

Vic

Vic

17-02-2009 om 15:29

Ervaring

Bij mijn oudste werd ook een groeiachterstand geconstateerd op de controle-echo's. Omdat ik pre-eclampsie had (vandaar de extra echo's) kreeg ik bedrust voorgeschreven. Bij haar geboorte woog mijn dochter 3505 gram bij 48 cm. Ik vermoed dat ze zich bij de echo's vergist hebben omdat ze daar afgaan op de lengte van het dijbeen en de afmeting van het hoofdje, en die waren allebei klein.

Veel rusten

Bij mijn tweede zoon werd bij 2 achtereenvolgende bezoeken aan de verloskundige geconstateerd dat zoon aan de kleine kant was. Ik ben ook doorgestuurd voor een groeiecho en daar kwam een achterstand van ca. 3 weken uit. "Acuut een week lang je bed in en je mag je niet op -of omdraaien' zei de gyn tegen me. Dat viel niet mee, want ik voelde me prima en zat vol energie. Na een dag verplichte bedrust heb ik mijn energie laten varen en heb ik heerlijk genoten van een week lang slapen, lezen en luieren. Die tijd komt nooit meer terug na de geboorte!
Na die week volgde weer een echo en was de conclusie dat de baby prima gegroeid was. Ik mocht weer terug naar de vk en na 40w6d werd mijn zoon geboren met een gewicht van 3410 gram. De bedrust heeft me dus goed geholpen, en dat is ook mijn advies. Sterkte!

Hier

Bij mijn 2e met 30 weken een echo gehad. Het zou een kleine baby worden, volgens gyn met zekerheid te zeggen.

Anyway, ik kreeg een zoon van 4110 gram, wel pas bij 41w+4d, maar toch.

Waar ik waar mee zeggen wil dat een echo niet altijd helemaal betrouwbaar is. Het gaat toch om millimeters en het blijft mensenwerk.

Veel sterkte en hopelijk valt het allemaal mee.

femmetje

femmetje

18-02-2009 om 16:19

Hier

Ik werd met 33 weken opgenomen wegens uitdroging. Gelijk werd er naar de baby gekeken en ook ons meisje zou te klein zijn voor het termijn... Ik lag daar al dus lag daar prima! Ben na 3 dagen naar huis gegaan en 2 weken geleden is onze Prachtige (kleine) dochter geboren! Met 38 wk en 2 dg. Ze woog 2922 gram... wel een ini mini dus! Vandaag is ze weer gewogen en is nog niet terug op geboorte gewicht! Maar ze doet het prima!!

Hopelijk komt het bij jullie ook goed succes!

Placenta

Hoi Miep,
Heb je de echo inmiddels al gehad? Laat ze ook goed naar de placenta kijken!! Ik vroeg aan mijn verloskundige destijds hoe je een slecht-werkende placenta vroegtijdig kunt signaleren (vanwege de grote kans op dramatische gevolgen) en zij gaf aan dat je dan een duidelijke groeiachterstand ziet in de grafieken, die opvallend is (vooral als je eerder alleen zware kinderen hebt en deze is ineens erg klein). Ik wil je niet bezorgder maken dan je al bent, maar je schrijft over die forse kinderen en ik moet je dat dan toch vertellen.
Misschien weet je inmiddels al wel meer?
Groetjes Geerke

Onduidelijk

Misschien was ik onduidelijk over die gevolgen. Bij twee vriendinnen meegemaakt binnen 1 jaar tijd, dat de baby overleed. Eentje tijdens de geboorte (spoedkeizersnee) en eentje 4 dagen voor de uitgerekende datum. Beiden bleken een slecht werkende, kleine placenta te hebben. Was dat eerder bekend, dan had de baby misschien eerder gehaald kunnen worden, maar zo'n onderzoek doen ze niet standaard. De zwangerschap daarna werd het wel extra in de gaten gehouden.

Mae Ann

Mae Ann

21-02-2009 om 15:56

Hetzelfde

Hoi Miep,

Hier hetzelfde meegemaakt. Allebei mijn kindjes stopten na zo'n 30 weken zwangerschap met groeien, de eerste kwam door slecht functionerende placenta, de tweede weet ik niet waarom. Mijn dochter was 2.7 kg met geboorte, en zoon slechts 2.3 kg (allebei met 40 weken geboren)MAAR: allebei super gezond en sterk, alleen mager, en geen enkele gevolgen dus door dat lage gewicht. Nu is dochter 3 en gemiddeld zwaar en lang, zoon is 8 maanden en begint ook goed bij te komen.

Succes! En hoop dat je je niet te veel zorgen maakt!

Ardnax

Ardnax

21-02-2009 om 18:38

Bij mijn oudste werd bij een loslatende placenta (wat door bedrust niet doorzette) met 35 weken geconstateerd dat ze een groeiachterstand had. Ook is de werking van d eplacenta om de 2 dagen nagekeken met de echo (flow-meting) en die was altijd goed. Het blijkt dat ze zich dan geen zorgen maken.
Uiteindelijk is ze met bijna 42 weken geboren en inderdaad behoorlijk dysmatuur (2450 gram). Ze heeft zich ontwikkeld als een kanjesr. Was met alles snel, is heel intelligent (gaat na de zomervakantie naar VWO+) en is nu een tiener met een gemiddelde lengte en gewicht.
Bij de tweelingzwamgerschap ben ik met 37 weken ingeleid omdat het meisje een groeiachterstand zou hebben. Uiteindelijk woog ze (4 dagen na de echo) 2540 gram. 5 Weken eerder dan haar grote zus, helft van een tweeling én zwaarder !!! Haar broertje woog 2680 gram.
Zij zaten beide keurig op een gemiddelde lijn voor een éénlingzwangerschap, dus ik mocht niet klagen.
Oftewel, de echo kan er lekker fout bij zitten en zelfs als ze wel goed zitten en de flow in de placenta is goed en het kind wordt op termijn geboren, is er (meestal) niks aan e hand.
Grtz.
Ardnax

Asa Torell

Asa Torell

21-02-2009 om 21:29

Weet je al meer miep?

Een familielid van mij heeft dit ook gehad, en dat was inderdaad niet leuk. Veel zorgen en extra controles. Mij leek het destijds achteraf onnodige drukte omdat kind (inderdaad dysmatuur en met kleine placenta) het buiten de baarmoeder gelijk prima deed.
Maar nu (ik ken dezelfde verhalen als Geerke) kijk ik daar heel anders tegen aan en ik ben blij dat ze destijds zo goed hebben opgelet. Met 37 weken is de baby toen dmv. inleiden gehaald omdat ze echt vonden dat de groei te slecht werd, en dat kan dus best wel eens levensreddend geweest zijn weet ik nu.
Kortom goeie kans dat ze het verkeerd zien en het allemaal 100% meevalt maar ik zou toch proberen regelmatige controles te krijgen hiervoor.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.