Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

vriendin

vriendin

31-08-2009 om 09:45

Herpes virus

Een vriendin van mij is zwanger en heeft het herpes virus. Zelf is zij erg bang dat tijdens de bevalling de baby besmet raakt en zij wil dus graag een keizersnede. De gyn. wil hier niet aan en zegt dat ze dat pas in de 9e maand beslissen. Is er iemand hier die er ervaring mee heeft?

Carolien

Carolien

31-08-2009 om 20:03

Zelf geen ervaring met

herpes genitalis (dat is neem ik aan wat jouw vriendin heeft), maar wel met herpes labialis (aan de lip). Wat ik wel zeker meen te weten is dat er bij alle vormen van herpes geen enkel gevaar voor besmetting is zo lang er geen uitbraak is. Dus een vaginale bevalling is geen probleem zolang er idd geen tekenen zijn die wijzen op een uitbraak. Als dat wel zo is zal zeker worden gekozen voor een keizersnee.
Groetjes,
Carolien

Biene M.

Biene M.

31-08-2009 om 21:28

Eerste besmetting?

Heeft je vriendin nu haar eerste herpes episode, of is ze al langer geleden eens besmet?

Ik zal morgen op mijn werk (academisch ziekenhuis) kijken wat ons protocol erover zegt.

Heb 1 x een herpes (genitalis) uitbraak gehad. (VRE-SE-LIJK) dat was 6 jaar geleden. En vorig jaar "gewoon" bevallen. Heel logisch lijtk me dat, als er geen uitbraak is er geen keizersnede wordt gedaan want idd dan is er ook geen gevaar voor de baby. Hoop voor je vriendin dat ze vrij blijft van een uitbraak.
Succes

Juul M

Juul M

01-09-2009 om 02:32

Zoals de anderen al zeggen

Zolang er geen uitbraak is, dan kan je vriendin gewoon vaginaal bevallen. Ik weet niet hoe lang ze het al heeft en of ze goed de symptomen weet zodat ze het kan behandelen zodra het weer op komt zetten en weet dat er een uitbraak is of niet als ze gaat bevallen. Dus zolang er geen uitbraak is, gewoon vaginaal, is er wel een uitbraak en baby kondigt zich aan, keizersnede...

Juul

Ilva

Ilva

01-09-2009 om 11:33

Potverdorie

Het ik net een heel verhaal geschreven gaat het helemaal fout en is alles weg. Goed nog een keer.
Ze zegt dat de uitbraak zo'n 1 x per maand terugkomt. Het is haar 2e bevalling. De eerste was normaal. Toen had ze ook graag een keizersnede gehad maar dat was meer omdat zij niet Nederlands is en in haar land bevalt 95% van de vrouwen met een keizersnede. Ze snap niet zo goed dat hier zo moeilijk wordt gedaan als een vrouw een keizersnede wil hebben. Ik ben zelf een voorstander van vaginaal bevallen (Ben doodsbang voor operaties en wordt altijd helemaal eng in ziekenhuizen) dus aan mij heeft ze op dit gebied niet veel.

Ik ben nog wel benieuwd naar het antwoord van Biene. Bedankt voor jullie reactie.

Biene M.

Biene M.

01-09-2009 om 21:50

Geen keizersnede

Gekopieerd en geplakt uit ons protocol (ik hoop dat het taalgebruik te begrijpen is, laat het me weten als ik iets moet vertalen):

Recidief herpes genitalis

Bevestiging diagnose

· afname virus kweek tenzij herpes al eerder virologisch is aangetoond

Behandeling

* afhankelijk van de klachten met aciclovir (ZoviraxÒ)
o lokaal: crème 50mg/g

Partusbeleid bij zichtbare laesies

* geen indicatie voor sectio caesarea
* applicatie Betadine jodium
* afplakken laesies

Postpartum beleid bij zichtbare laesie

* observatie kind op de kraamafdeling (moeder medische indicatie kraambed)
* ICC kinderarts
* afname herpes kweek uit de oropharynx en conjunctivae bij de neonaat 24-48 uur pp (beleid zie als boven beschreven)
o klinische symptomen: antivirale therapie met aciclovir iv
o kweek positief: antivirale therapie met aciclovir iv
o kweek negatief en geen klinische symptomen: expectatief beleid

Carolien

Carolien

02-09-2009 om 09:10

Jee, zeg

"in haar land bevalt 95% van de vrouwen met een keizersnede" ben ik toch erg benieuwd in welk land op de wereld dit gebeurt. 95% van de zwangeren een keizersnede. Dan is de vaginale bevalling dus een grote uitzondering. Ik ben flabbergasted.
groetjes,
Carolien

Carolien

Carolien

02-09-2009 om 09:15

Biene

Het protocol dat jij hier geeft zegt dus dat een uitbraak van herpes genitalis nooit een indicatie is voor een sectio. Toen ik ruim 10 jaar geleden moest bevallen van onze oudste vertelde de vk op haar algemene info-avond dat een uitbraak juist wel indicatie is. Betekent dit dat dit niet klopte, of dat het beleid ondertussen veranderd is, of dat het feit dat het ziekenhuis waar jij werkt een academisch is hierin meespeelt. In een 'gewoon regionaal' ziekenhuis heb je geen kinderic, wel een gewone neonatologie.
Ben heel benieuwd.
Groetjes,
Carolien

Ilva

Ilva

02-09-2009 om 13:49

Afplakken

Biene, als ik het goed begrijp dan wordt het afgeplakt als er wel een uitbraak is. Waarom dat risico?

Carolien, ik wil het zo vaag mogelijk houden omdat het niet over mij gaat maar over een ander vandaag zelf niet het land erbij. Maar ik kan je wel vertellen dat ik ooit een vriendin van haar sprak die gyn. was geweest in dat land en dus nog nooit een natuurlijke bevalling had gedaan. Volgens die vriendin kon je ook geen normale sex meer hebben nadat je een kind hebt gekregen op de natuurlijke manier. Ik heb haar gevraagd hoe ze dacht dat ik drie kinderen gekregen hebt en van alledrie natuurlijk ben bevallen. Maar ze bleef bij haar standpunt. Gelukkig weet mijn vriendin nu beter. Deze vrouw wilde hier ook weer aan de slag als gyn. Ik vertelde haar dat ze dan toch anders moet gaan denken want zo komt ze hier nooit aan de slag (hoewel wel zeer ervaren met keizersnedes natuurlijk);)

Carolien

Carolien

02-09-2009 om 14:05

Ilva

snap het wel, hoor. Alleen maakt het mijn nieuwsgierigheid niet minder. Eens kijken of ik er al googlend achter kan komen, waar in de wereld men zo denkt.
Groetjes,
Carolien

Ilva

Ilva

02-09-2009 om 21:09

Carolien

Ik heb het zelf nooit nagekeken maar dit cijfer kreeg ik van m'n vriendin. Als het dus niet waar is lieg ik met haar worden. Ik vond het ook altijd al een heel hoog getal. Maargoed, wie weet. Het is trouwens niet europa hoor.

Biene M.

Biene M.

02-09-2009 om 21:29

Carolien en ilva

Sorry, ik kan geen zinnige antwoorden geven op jullie vragen! Heb de tekst alleen maar gekopieerd van het intranet. Vanwege de ernst van een herpesbesmetting bij een pasgeborene neem ik aan dat afplakken (in combinatie met de andere maatregelen) voldoende bescherming biedt en een keizersnede dus in feite overbodig maakt.

Carolien, in zijn algemeenheid kan ik wel zeggen dat er ontzettend veel veranderd is ten opzichte van 10 jaar geleden. Er wordt wereldwijd continu onderzoek gedaan naar het voorkomen en behandelen van verloskundige problemen en daardoor worden richtlijnen en protocollen geregeld aangepast.

Ilva, hopelijk is alles rustig bij je vriendin als ze gaat bevallen en kan ze met een gerust hart haar kind langs de natuurlijke route ter wereld brengen!

Groet, Biene

Ilva

Ilva

03-09-2009 om 11:33

Biene

Ik hoop het ook en bedankt dat je het nagekeken hebt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.