Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Brigit

Brigit

29-01-2012 om 10:22

Hoe lang doorwerken tijdens zwangerschap

Ik ben nu 26 weken zwanger en werk met kleine kinderen. Ik vind het al best heel erg zwaar en vroeg me af hoe lang anderen in zo'n zelfde situatie doorgewerkt hebben tijdens hun zwangerschap. Redde jullie het tot 34 weken of stopte jullie eerder?
Groetjes Brigit

Hangt ervan af

Het hangt er helemaal vanaf hoe je je voelt. Ik redde het niet fulltime tot 34 weken, bij twee zwangerschappen kreeg ik enorm veel harde buiken, zo frequent dat de vk me ernstig adviseerde om (na een week volledige rust) minder te gaan werken. Ik ben toen ook gedeeltelijk de ziektewet ingegaan. Als je zoiets bedoelt: dat je veel harde buiken krijgt oid, of op een andere manier voelt dat het niet goed is voor jou of je baby, dan zou ik meteen aan de bel trekken. Als je bedoelt dat je veel sneller vermoeid bent, veel meer slaap nodig hebt etc., zou ik eerst daaraan toegeven en dan kijken hoe het verder gaat. Harde buiken waren bij mij in elk geval een heel duidelijk teken aan de wand.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

29-01-2012 om 14:25

Hangt er inderdaad vanaf

Ik heb het in beide zwangerschappen niet gered tot 34 weken, en ik had geen zware lichamelijke baan oid. Bij de eerste kwam ik na 12 weken in de ziektewet en ben ik na een aantal weken 12 uur gaan werken tot mijn zwangerschapsverlof. bij de tweede ben ik vanaf 15 weken 75% gaan werken en een paar weken voor mijn verlof 50% gaan werken, dat was eigenlijk net iets te laat. De eerste twee weken van mijn verlof was ik dan ook ziek. Bij mij was het extreme vermoeidheid en misselijheid, ik sliep elke middag na mijn werk, maar dat hielp niet echt veel. Zorg goed voor jezelf en je baby en als het niet meer lukt, dan gewoon minder. Harde buiken heb ik niet gehad, maar zijn zeker een teken aan de wand.

Sterkte ermee,

Groetjes, Lyn

Vic

Vic

29-01-2012 om 14:56

Ook niet

Bij de eerste heb ik fulltime doorgewerkt tot 33 weken en mocht de rest van de zwangerschap in bed doorbrengen ;-( Om dat te voorkomen ben ik bij de tweede na 20 weken halve dagen gaan werken, en met 32 weken helemaal gestopt. En dat met 'maar' een kantoorbaan, dus dat was best een domper.

Brigit

Brigit

29-01-2012 om 14:58

Het is bij mij

een beetje van alles. Sowieso erg moe, ook omdat het de 4e is, en het dus thuis ook niet erg rustig is. Alleen 's avonds is er even rust, en dan lig ik dan ook voor pampus op de bank en snel naar bed. Ik heb regelmatig last van harde buik, lage rugpijn en steken, denk bandenpijn, al weet ik niet of het vaker dan normaal is. Ook merk ik dat mijn irritatiegrens een stuk lager ligt dan normaal, het duurt me al snel te lang, niet zo handig met kleine kinderen..
Ik vind het moeilijk om zelf te bepalen wanneer het teveel is en ook om de thuissituatie er bij te betrekken, omdat ik dat iets privés vind en vind dat het dus geen invloed moet hebben op m'n werk, maar dat heeft het natuurlijk wel. M'n man is weg van vroeg tot laat, dus zo goed als alle zorg komt op mij neer.
Ik vind het dus gewoon erg zwaar, maar wil ook geen aanstelster zijn en weet niet zo goed wat normaal is.

Vraagje (ot)

Is het is NL "verboden" tot aan de uitgerekende datum door te werken ? Hier is Schotland komt het toch wel vaak voor dat er tot aan die datum gewerkt wordt (kantoorwerk in mijn voorbeeld) en dus ook dat een (meestal eerste) baby na een werkdag geboren wordt( als deze te vroeg komt).

Regelingen

Ik kon kiezen tussen 4 weken of 6 weken vooraf stoppen. Dat betekende wel meer of minder weken na de bevalling.
De eerste keer koos ik dus voor 4 weken. Dat was goed te doen, ik werkte ook nog deels in de zorg en 's nachts. Bij de 2e was ik op slag (hormonaal) moe en heb toen maar besloten om met 6 weken te stoppen. Echter 8 weken voor de uitgerekende datum werd ik op slag weer net zo fit als ik op slag moe geworden was dus had ik er wel een beetje spijt van. En doorwerken ging niet omdat ik inmiddels vervanging geregeld had. Maar het was natuurlijk wel fijn om goed uitgerust aan de bevalling te beginnen.
Het hangt er denk ik vooral vanaf hoe je zwangerschap verloopt. En dat kan wisselend zijn, als je signalen maar serieus neemt. Je kunt het mogelijk ook goed overleggen met je vroedvrouw. Mijn vroedvrouw kwam in geval van nood ook op mijn werk langs.

Shonagh

Ik weet niet beter of je moet uiterlijk 4 weken van tevoren stoppen met werken. Maar ik heb de wettelijke onderbouwing niet paraat.

krin

krin

29-01-2012 om 20:51

Shonagh, mag best

Ik heb doorgewerkt tot de eerste weeën, zo'n beetje :-)
Maar dat is omdat je als ZZP'er zelf bepaalt wanneer je verlof ingaat.
OT: Wat Brigit betreft, kan ik me voorstellen dat het erg zwaar is. Werken met kleine kinderen, kleine kinderen thuis, man veel weg - ik zou met de verloskundige overleggen, wat die nog verstandig vindt.

Vic

Vic

29-01-2012 om 22:08

Ja lastig

Maar het is niet anders, je privé speelt nu eenmaal mee. Ik was zelf alleenstaand en had een kleuter om voor te zorgen. Dat lukte niet meer zonder rustmoment in de middag, omdat ik het niet meer trok om van 's morgens vroeg tot een uur of 19.30 in touw te zijn. Als ik een man had gehad (die ook iets deed) misschien wel, maar dat was nu eenmaal niet het geval. Heb je wel opvang voor je jongere kinderen? Anders kun je dat misschien tijdelijk regelen voor je niet-werkdagen. Of je man moet vrij nemen.

Gewoon gewerkt

Ik was kleuterjuf en heb gewoon tot week 34 gewerkt. Man was in buitenland voor werk, peuterzoon zat in school op psz.

Helaas besloot dochterlief 3 weken na begin van verlof al te komen...

Idd verloskundige

Als je geluk hebt met je verloskundige, kan zij een soort verklaring afgeven waardoor je bijv een middagjeinder werkt en dan kunt rusten (dus geen kinderen thuis)..?
Straks is de baby er en dan wordt het nog drukker en vermoeiender.. Natuurlijk heb je je verloftijd nog om op te laden maar dat zijn meestal vrij brakke weken, met slecht slapen, meer klachtjes, dikkere buik..

Belangrijkst is ook voor jezelf te besluiten wat teveel is en wat niet- en dat is nu net zo moeilijk. Vooral omdat de meeste vrouwen liefst alleen stoere verhalen willen vertellen over hoe lang ze het volhielden enz.
Als je je tov je werk schuldig voelt, misschien een middag onbetaald verlof opnemen?

Ik zeg maar wat hoor.. Het valt niet mee. Maar probeer bij jezelf te blijven, niet teveel aantrekken van anderen, niet schuldig voelen. En met 3 kleintjes thuis heb je wel een break nodig af en toe (familie? Opa's en oma's? Bast speelafspraakje bij vriendjes?)

Succes!

Hanne.

Hanne.

30-01-2012 om 15:55

Geen peil op te trekken

Volgens mij is er geen peil op te trekken

Bij de eerste ben ik met 20 weken minder gaan werken en met 32 weken helemaal gestopt. (na lichte drang van de verloskundige).

Bij de 2e was ik met 37 weken nog bezig (officieel al met verlof maar het werk moest af).

Bij de 3e ben ik met 28 weken verplicht minder gaan werken (waardoor ik met 34 weken moest stoppen), maar was ik met 34 weken inmiddels weer zo fit dat ik makkelijk nog een paar weken door had gekund.

Sunja

Sunja

02-02-2012 om 21:31

Bandenpijn?

Brigit, je zegt dat je denkt bandenpijn te hebben, maar vaak wordt bekkenpijn (pijnscheuten in je liezen/schaamstreek) verward hiermee. Dit is denk ik wel slim om even goed te bespreken met je verloskundige (en eventueel een fysiotherapeut). Als je echt serieus last krijgt van je bekken kun je voor hele lange tijd volledig uit de running raken namelijk, terwijl je er in het begin echt wel iets aan kunt doen om het niet uit de hand te laten lopen.
Geldt trouwens ook voor sommige andere kwaaltjes, dus ik denk: alles opschrijven en serieus goed bespreken met deskundigen - wie weet zijn er simpele tips/oefeningen die het veel lichter voor je maken. Ik zeg 'wie weet' want veel dingen horen er ook gewoon bij inderdaad en het is zo verschillend per persoon en per zwangerschap allemaal.
In elk geval veel succes ermee!

Brigit

Brigit

03-02-2012 om 06:55

Bekkenpijn

Ik begon inderdaad wat te twijfelen of het wel bandenpijn was, en heb gister de verloskundige gebeld. Zij dacht ook aan bekkenpijn, helemaal omdat het de 4e zwangerschap is. Heb nu een afspraak bij de fysio volgende week. Hopelijk kan zij me wat tips geven (en hopelijk zijn het toch m'n banden..).
Groetjes Brigit

Werkte door tot 36 weken. Werk ook met kinderen. Maar ik had nog geen kleintjes thuis lopen. Met zoveel klachten en zoveel kindjes thuis zou ik zeker met 34 weken met verlof gaan. En snap dat je je werk niet onder je privé situatie wil laten lijden, maar jij en je kindje en je gezin gaan voor toch?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.