Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Hoe zat het ook al weer ? wat mag je allemaal niet tijdens de zwangerschap?

het is al meer dan 6 jaar geleden dat ik zwanger was (jeetje wat vliegt de tijd), alle zwangerschapsboeken zijn allang via marktplaats de deur uit en ik zit even te peinzen hoe het ook al weer moet. Ontbreken er dingen in het rijtje ?

- geen rauwmelkse kaas
- geen lever
- geen kattenbak verschonen of in aarde wroeten
- geen sigaretten en alcohol
- niet verven of met andere chemische troep in de weer

En zijn er nog nieuwtjes erbij gekomen afgelopen 6 jaar, ik zal 34 jaar zijn als ik uitgerekend ben. Andere controles, andere protocollen rondom gezondheid en veiligheid bij zwangerschap ? Ik heb 6 jaar geleden (ik was toen 27) een nekplooimeting laten doen, wat kan ik nu allemaal voor screenings vragen ?

Ik heb wel keurig afgelopen jaren gravitamon geslikt en dus voldoende foliumzuur binnen gekregen.

mee1977

mee1977

07-11-2008 om 10:05

Ook geen

Als allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!!!!!

voorverpakte en vaciuümverpakte vis.

De meeste brie soorten mag je tegenwoordig weer wel, word nog maar weinig brie verkocht die van rauwe melk is gemaakt.

Uiteraard de rauwe vleeswaren en vleessoorten niet.

Verder zou ik het zo 1 2 niet weten.

Ik neem aan dat je onder de gyn blijf lopen?? Dus die zal je alles qua nieuwe onderzoeken wel uitleggen. Mag je over naar een VK dan krijg je al een intake rond de 8 a 9 weken... 6jaar gelden was dat nog rond de 12 weken.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-11-2008 om 10:52 Topicstarter

Dank je!

aha ! Oh ja rauw vlees en vis.

Ik weet niet of ik bij een gyn moet starten, ik zal met een geplande keizersnede bevallen maar ik vind een verloskundige wel zo 'gezellig'.

Ik zal eens bellen naar de vk als ik over 3 weken de ivf kliniek afsluit want dat is mij onduidelijk.

Jeetje, wat is het al weer lang geleden. Ongelovelijk dat we dit nog een keer mee mogen maken, wat een geschenk !

Manda

ook hiet geplande keizersnede. Ben eerst bij vk geweest en met 32 weken 'over' naar de gyn. Inderdaad...wel zo prettig de vk, die kijken ook meer naar de emotionele zaken rondom zwanger zijn. Een gyn is toch meer gespecialiseerd in het technische verhaal.

Goh, wat blijft het toch geweldig! Je bent zwanger!

Groetjes van Purk

liora

liora

07-11-2008 om 11:32

Manda

Hoi Manda,

Gaaf man om je nu met dit soort dingen bezig te houden he?
Vis is een beetje omstreden momenteel. Verse tonijn schijnt vol met kwik en dioxine te zitten en mag je volgens mij ook niet eten, tonijn uit blik wel, maar niet meer dan 3 blikjes per week (alsof je dat doet). Maar een zwangere vriendin vertelde me dat je sowieso niet teveel vis moet eten. Ik ben het spoor dus bijster en heb heel veel zin in vis juist... Maar goed, dan weet je dat.
En verder wat extra kalk, dus kaas, melk, yoghurt, kwark, dat soort dingetjes.

Liora

Manda Rijn

Manda Rijn

07-11-2008 om 11:38 Topicstarter

Goh

wat grappig dat zoveel dingen weer anders zijn. Ik eet zelden vis als hoofdgerecht dus dat is makkelijk. Ik heb laatst wel een broodje gebakken mosselen gegeten (zalig met vette saus), misschien moet ik daar dan ook maar mee stoppen ?

Hiep hiep

Gefeliciteerd!!!! Goh, wat goed dat het eindelijk zover is. Heb ik een eerdere posting gemist, of is dit je eerste bericht hierover?

Hoe dan ook, vziw is de stand van zaken:

- geen zachte rauwmelkse kaas. Harde kaas van rauwe melk is geen probleem, zachte kaas van gepast. melk evenmin. De zachte kaas die in de supermarkt verpakt wordt verkocht is gemaakt van gepast. melk, tenzij erop staat dat het van rauwe melk is. Bekendste probleemkaas: roquefort.

- geen vacuumverpakte gerookte vis, ook ivm listeria-gevaar. Gerookte vis die je bij een zelfroker koopt schijnt dan geloof ik weer wel te kunnen.

-geen lever
- leverproducten als -worst en pate niet meer dan 1 boterham per dag (dit ivm risico op overdosering Vit A)

- geen halfrauw vlees ivm toxoplasmose-risico, waarover straks meer
- om dezelfde reden geen kattenbakken verschonen en bij het tuinieren handschoenen aan (hoewel mijn huisarts destijds zei: gewoon heel goed je handen wassen)

- geen halfrauw ei ivm salmonella. Daar loopt het kind zelf overigens vziw niets van op, maar jij loopt een groter risico op een heel nare voedselvergiftiging

- geen rauwe vis vziw ivm het risico op voedselvergiftiging. Zoute haring telt niet als rauwe vis.

Tonijn etc is een roofvis, en m.n. volwassen roofvis zou veel kwik etc kunnen bevatten. Bliktonijn is vaak jonge vis en geeft minder risico. Commentaar van mijn vk: als je niet elke week grote hoeveelheden eet hoef je echt niet krampachtig roofvis te vermijden. Makreel is ook een roofvis, en zit weer stikvoel goede vetzuren. Ik eet dat dus wel, zij het niet vaak. Maar dan weer niet als vacuum verpakt en gerookt, zie boven ;-)

Wat betreft toxoplasmose: ik postte hier al eerder dat toen ik bloed moest laten prikken voor Hb en suiker, ik gevraagd heb (ik zag het betreffende hokje op het formulier) of ik ook op toxopl. getest kon worden. Dat kon, en toen bleek ik zo tjokvol antistoffen te zitten dat het lijkt alsof ik vroeger kattenpoep gegeten heb ;-). Ik kan nu dus rustig halfrauwe rosbief eten, op dit vlak kan mij niets meer gebeuren. Heel veel mensen hebben antistoffen, ik zou gewoon vragen of ze het hokje aan willen kruisen.

Wat testen betreft: combitest (nekplooimeting en bloedtest) rond week 12. Vziw is nu de praktijk: termijnecho rond week 9 om te zien of de termijn inderdaad klopt, dan desgewenst nekplooimeting rond week 12. Als je t.t.v. de eerste echo meteen bloed laat prikken voor de combitest dan heb je de resultaten direct na de nekplooimeting (de resultaten van de echo komen namelijk meteen, maar de resultaten van de bloedtest laten enkele weken op zich wachten).

Als de combitest daartoe aanleiding geeft kan je een vruchtwaterpunctie doen (hebben wij niet gedaan, dus ik weet niet precies hoe&wat).

Dan screeningsecho rond 20 weken (hebben wij net gehad) - die is tegenwoordig standaard en niet alleen voor 'oudjes'. Dan wordt gekeken of de organen (voor zover zichtbaar) er goed uitzien, of de groei goed verloopt, of er sprake is van een hazenlip etc. en wat het geslacht is (als je dat wilt).

En vziw moet je daarna de resterende 20 weken uitzitten, al wordt er dan nog éen keer bloed geprikt.

Groeten,

Temet

O ja

En vziw is er niks tegen broodjes mosselen.

Eet ze

Temet

liora

liora

07-11-2008 om 15:20

Toxoplasmose

Hoi Temet,

Dat van die toxoplasmose dacht ik tijdens mijn eerste zwangerschap ook. Ik heb toen vooraf al laten testen en, als rode biefstuketer, zat ook ik tjokvol antistoffen.
Maar via dit forum, ik meen dat het Jessicah was, blijkt dat je desondanks toch nog toxoplasmose kunt krijgen.
Dus je mag toch geen rood vlees eten (helaas).

Liora

Dat was niet jessicah

Ik heb destijds die draadjes in het archief weer eens opgezocht. En zoals wel vaker had Jessicah in éen van die draadjes een heel uitgebreide uiteenzetting, en die kwam, als ik mij wel herinner, op het volgende neer.

Er zijn twee soorten antistoffen. Een soort is in het lichaam aanwezig als er een besmetting is op dat moment, de andere als de besmetting in het verleden is geweest. Alleen in dat laatste geval ben je natuurlijk echt immuun (in het eerste geval ben je te laat). Maar als je van die tweede soort genoeg hebt, dan ben je echt wel beschermd.

Er is ook nog het probleem van de dubieuze uitslag in de zin dat bij een waarde tussen de 2 en de 3 niet duidelijk is of je wel of niet immuun bent. Onder de 2 niet, boven de 3 wel. Bij mij was de betreffende waarde 19, dus dat was duidelijk zat.

Ik zal kijken of ik dat oude draadje nogvinden kan.

Groeten,

Temet

Jessicah's posting van destijds

Dit ging met name over het probleem van de vals-positieve of juist vals-negatieve test.

"De test spoort gewoon antilichamen op tegen toxoplasmose en is daarbij net zo betrouwbaar als een test die bijv. antilichamen tegen rode hond op spoort. Er zijn een aantal randwaarden waarbij het niet duidelijk is of de test positief of negatief is. De test is namelijk erg gevoelig en kleine hoeveelheden antilichamen vallen in de meetfoutenmarge, waardoor het dus niks zegt. In zo'n geval wordt geadviseerd om de test 10 dagen later te herhalen.

Met de test wordt naaar 2 soorten antilichamen gekeken. IGM, die actief zijn tijdens de infectie en IgG, die je na de infectie houdt. Nu is het zo dat bij sommige mensen de IgM heel lang (tot wel 2 jaar) na de infectie in redelijk hoge concentraties in het bloed blijven voorkomen. Het lijkt dan alsof je op dat moment de infectie doormaakt, terwijl je het in werkelijkheid al gehad hebt. Ik denk dat dat met vals positief bedoelt wordt. Doordat echter ook de IgG worden getest kun je echter wel inschatten of dat werkelijk zo is of niet, omdat die pas in een later stadium door ons lichaam worden geproduceerd.

Vals negatief kun je hebben als je de test doet terwijl je nog maar heel kort besmet bent, zoals bij alle testen voor antilichamen.

Deze afwegingen lijken me niet van toepassing als je gewoon de toxo-test voor of in het begin van je zwangerschap doet om te weten of je extra voorzichtig moet zijn met rauw/rood vlees, wassen van groenten en fruit, kattebak en in de tuin werken.

Het lijkt me dus dat die vk van Linda wat kort door de bocht is. Zouden ze in alle andere landen waar ze wel op toxoplasmose testen gek zijn?

Andrea, ja je kunt het beste gewoon voorzichtig zijn.

Groetjes Jessica "

De Andrea in kwestie had geen antistoffen tegen toxoplasmose, vandaar het advies om voorzichtig te zijn. Dat advies geldt dus niet voor mensen die overduidelijk wel antistoffen hebben.

Wil je het draadje nalezen, zoek dan even in het archief met de woorden 'toxoplasmose test'

O en Manda: die listeria legt het loodje bij verhitting boven de 60 graden. Roquefort mag dus niet, roquefortsaus wel, als je die even kort laat pruttelen.
En die dan dus over de medium biefstuk, als de test heeft uitgewezen dat dat kan ;-)

Wanneer ben je trouwens uitgerekend?

Groeten,

Temet

Carolien

Carolien

07-11-2008 om 17:12

Zacht gekookt ei

mag idd niet, niet zozeer vanwege de salmonella want daar heeft het kind geen last van, maar daar kan ook listeria inzitten (hele kleine kans) en daar kan een ongeboren kind wel degelijk schade van ondervinden.
Vis is volgens mij geen probleem, vette vis wordt juist aangeraden vanwege het gunstige effect dat omega 3 vetzuren hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Vooral in de eerste en laaste drie maanden van de zwangerschap, volgens mij. Vacuumverpakte vis kan vziw ook wel, maar dan alleen als het vaccuum net verbroken is. Je moet het niet deels opeten, in de koelkast leggen en later de rest opeten.
Salades als huzarensalade, eisalade, aardappelsalde werden door mijn vks (vorig jaar) ook afgeraden.
Kaneel is iets dat je niet in heel erg grote hoeveelheden moet eten. Maar ontbijtkoek enzo kun je gewoon eten, het wordt pas schadelijk bij heel veel ontbijtkoeken per dag.
Verder werd ik tijdens mijn laatste zwangerschap (vorig jaar) echt knettergek van alles wat niet meer mocht. Niet omdat ik die dingen nu zo miste, maar ik werd er zo onzeker van: op een receptie een toastje gegeten en dan de gedachte: o jee, wat kan daar nu inzitten waar ik mijn kindje schade kan toebrengen. Ik vind het langzaam wel erg veel worden om onzeker van te worden.
Groetjes en ik hoop op een goede zwangerschap,
Carolien

Manda Rijn

Manda Rijn

07-11-2008 om 19:47 Topicstarter

Jeetje

je mag best veel dingen dus niet, huzarensalade ook niet. Niet dat ik al die dingen vaak eet maar als ik alles bij elkaar zie dan heb ik er juist zin in ;-)

Ok, goed gekookt en gebakken voeding, weinig vis, niet tuinieren, geen ontbijtkoek en andere kaneel dingetjes.

Ik voel mij dus nog helemaal niet zwanger, ik ben wat warm vandaag, meer niet. Ik heb echt nergens last van, alles ruikt ook nog ok.

Hmm, wel gek, ik voel niets maar ben wel zwanger en dus moet ik goed opletten wat ik doe.

;-) Gezellig allemaal, lekker kneuterig met die lijstjes, heb eens het uitzetlijstje doorgenomen, ook een zalige bezigheid.

Oh leuk, ik heb ergens op zolder nog positiekleding liggen, eens kijken wat er allemaal in die dozen zit ;-)

Manda Rijn

Manda Rijn

07-11-2008 om 19:49 Topicstarter

Is het trouwens al zichtbaar bij jullie?

dit wordt mijn 2e kindje, ben benieuwd hoe snel ik mijn kleding niet meer pas. Ik ben sowieso wat dikker door de ivf medicatie (vocht). Ik was met mijn dochter een week of 10 zwanger toen ik echt over moest stappen op positiebroeken, best wel snel dus. Dat zal dan deze keer nog wel sneller gaan.

Asa Torell

Asa Torell

07-11-2008 om 22:48

Big smile

hier elke keer dat ik in een draadje iets over je zwangerschap lees Manda! Ik vind het echt geweldig!

Van harte

Hartelijk gefeliciteerd! Bofferd! Geniet er lekker van!

Yaron

Yaron

08-11-2008 om 10:47

Jezelf niet alles ontzeggen

Bepaalde dingen zoals huzarensalade, eiersalade ed. mag je volgens mij gewoon eten, alles is gekookt, je moet alleen oppassen dat je niet met een vieze lepel/mes in het bakje komt en het niet te lang laten staan. Ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten kun je ook gewoon eten, mits met mate. Je moet jezelf niet alles ontzeggen, maar gewoon goed opletten.

Succes met je zwangerschap!

Carolien

Carolien

08-11-2008 om 13:39

Yaron

Ik ben het met je eens dat je je niet alles moet ontzeggen tijdens een zwangerschap. Aan de andere kant merk ik dat je wel heel erg onzeker gemaakt wordt doordat er een aantal dingen echt wordt afgeraden enb dat er ieder jaar wel weer iets bij komt. Toen ik tien jaar geleden van mijn oudste zwanger was, werden een boel dingen nog niet als probelmatisch bestempeld. Toen ik twee jaar later van onze tweede zwanger was, was het lijstje al weer uitgebreid. En twee jaar geleden, toen ik net zwanger was van onze derde, was het lijstje alweer uitgebreid. Ik wilde wel eens uit de band springen, maar had dan echt het gevoel dat het misschien wel mijn schuld was als er iets mis ging. gelukkig had ik last van lage bloeddruk en van vonden de vk's het geen probleem als ik eens flink drop at:). Dat van die salades werd echt afgeraden, zowel ergens gelezen (weet even niet precies meer waar Beatrijs Smulders misschien wel) als door mijn vk's. Ook iets met lysteria dacht ik. Ik weet het niet meer helemaal, maar dacht het volgende: in de salades is alles wel gekookt, maar er zit ook mayonaise in en daar is rauw ei in verwerkt. Daar kan dus weer lysteria inzitten. Dacht ik.... Na ja, onder het motto 'better safe than sorry,' heb ik het maar laten staan.
Groetjes,
Carolien

Mayonaise

In zelfgemaakte mayonaise zit rauw ei. Ik kan niet geloven dat er in fabrieksmayonaise - en daarmee gemaakte slaatjes - rauw ei gaat. Eén rauw ei met salmonella door een partij fabrieksmayo en half Nederland wordt ziek - Remia c.s. zouden wel gek wezen om dat risico te lopen. Voor de voedingsindustrie (en grootkeukens) is gewoon gepasteuriseerd ei te koop. Dat kon je trouwens voorheen ook bij AH kopen, in cupjes, maar ik geloof dat ze dat niet meer hebben.

Nee, goedkope fabrieksrotzooi is volgens mij zo veilig als wat. Het zijn de exclusievere voedingsmiddelen waar je voor op moet passen ;-)

Groeten,

Temet

Yaron

Yaron

08-11-2008 om 17:07

Carolien

De mayonaise uit fabrieken is inderdaad niet rauw, maar gepasteuriseerd, ook in de salades. Het is wel zo dat je met voorverpakte sla of rauwkost moet oppassen. Overigens is het lijstje inderdaad groter geworden sinds mijn eerste zwangerschap zeven jaar geleden. Ik wil ook niet zeggen dat je alles moet eten, maar je moet je ook niet gek laten maken, met gezond verstand kom je al een heel eind. Ik lust bijvoorbeeld graag een glaasje wijn, maar tijdens de zwangerschap en borstvoeding dronk ik daar geen druppel van.

Carolien

Carolien

08-11-2008 om 19:44

Wat kan dan de reden zijn

dat die salades werden afgeraden? Ik geloof jullie direct als je zegt dat het niet de mayonaise is. Maar wat dan wel, want het is me echt afgeraden vorig jaar.
Groetjes,
Carolien

femmetje

femmetje

09-11-2008 om 10:10

Gevonden over koolsalade

== Hoi Cleo, Kant-en-klare koolsalade wordt afgeraden omdat die mogelijk besmet kan zijn met de listeria bacterie. Kant-en-klare koolsalade is 1) rauwe salade waarvan je niet kunt weten of hij goed gewassen is en 2) niet vers, maar al enige tijd in de koelkast bewaard. Het is bekend dat als een voedingsmiddel besmet is met de listeria bacterie, dat de bacterie zich dan kan vermenigvuldigen ook bij koelkasttemperatuur. De listeria bacterie komt voor in uitwerpselen van dieren en op die manier kunnen groenten besmet raken. Als zwangere ben je een stuk vatbaarder voor een listeria infectie en de gevolgen (m.n. voor je ongeboren kind) zijn ook veel ernstiger. Trouwens, niet alleen kant-en-klare koolsalade word afgeraden, maar ook andere rauwe kant-en-klare salades, om dezelfde redenen. De listeria bacterie gaat trouwens dood door verhitting en als je groenten goed wast is er ook geen probleem. == Gr Jade, 30 weken zwanger, die al maanden snakt naar kant-en-klare salade uit de mensa ;-)

Dit vond ik op google... Meer si er niet over te vinden!
Dus salades die niet rauw zijn kanje gewoon eten?!

Fem (26 weken)

Manda Rijn

Manda Rijn

09-11-2008 om 15:44 Topicstarter

Die screenings

zijn echt nieuw voor mij, de combitest kende ik niet.

Ik zal over 2 weken (6,5 weken zwangerschap) een 1e echo hebben, ik hoop dat ze dan kunnen vast stellen of het er 1 of 2 zijn. Als het er 2 zijn dan moet ik direct een afspraak maken met een gyn. Als het er 1 is dan ga ik mijn oude vk bellen. Het is spannend, ik heb nergens last van nog, ik voel niets en ik maak mij zorgen, bijna iedereen die ik ken heeft wel een keer een (vroege) miskraam gehad.

Niks voelen

Hai Manda, hier een meeleester.Van harte met je zwangerschap! Maar maak je alsjeblieft niet druk over niks voelen, ik ben na ruim 4 jaar modderen zwanger geraakt door icsi, was er van overtuigd dat het weer niks was geworden want ik voelde niks.Ik had geeneens zere tieten!(even plat gezegt) Toch was ik zwanger, van zelfs 2 mensjes die nu alweer vijfenhalf zijn.Nergens last van gehad.Niet misselijk, geen zwangerschapskwaal te vinden.Wat ik wel had was bruin-en later rood bloedverlies.Begon bij een week of 9, en is pas gestopt met 21 weken ofzo.Schijnt ook redelijk normaal te zijn bij een tweelingzwangerschap.
Moraal van het verhaal: het zegt helemaal niks dat je niks voelt! Begrijp het wel hoor, ik was pas echt blij toen ze eruit waren.
Sterkte ermee!!!!!!
Groetjes, Merie

Zus

Zus

09-11-2008 om 19:38

Voelde ook niks

Bij mijn beide zwangerschappen (de eerste naar 4 jaar met IUI, een tweeling in het begin) voelde ik helemaal niks. Vooral bij de 2e niet, zelfs geen gevoelige borsten (bij de 1e dan nog wel). Dat kwam pas bij een week of 7 toen ik misselijk werd. Laat je niet gek maken door wel of geen verschijnselen. De echo geeft pas uitsluitsel. En gefeliciteerd!

Manda Rijn

Manda Rijn

09-11-2008 om 20:22 Topicstarter

Ik kan alleen hopen

dat het allemaal goed zal gaan, ik moet er niet aan denken dat het nu mis gaat, na 3,5 jaar proberen en ivf. Ik heb een keer een heel vroege miskraam gehad, nog heel pril bij een week of 5 of 6 en toen was ik wel meteen heel erg moe vanaf nod. En dat ben ik nu niet.

Bij mijn dochter was ik met 6 weken moe, ik dacht dat ik verkouden en grieperig was ;-)

Nou morgen bellen naar de kliniek, eens kijken of ze mij nog wat moed kunnen inpraten.

Hetty,*

Hetty,*

09-11-2008 om 20:29

Wauw manda

Ik had het nog niet gelezen, wat een geweldig nieuws zeg!!! Gefeliciteerd. Ik wens je voor nu heel veel sterkte met de onzekerheid en ga natuurlijk zitten hopen dat alles helemaal goed komt en je over 8 maanden een mooi babietje in je handen hebt na een ontzettend makkelijke bevalling ;-)
Groetjes Hetty,*

Manda Rijn

Manda Rijn

10-11-2008 om 11:30 Topicstarter

Heb de vk gebeld

die mij 6 jaar geleden heeft geholpen. Was wel een andere vrouw maar goed, deze was ook aardig. Ze zei dat het heel normaal is dat je met 4 weken nog helemaal niets voelt. De meeste vrouwen beginnen pas met 7 weken ergens last van te krijgen.

Ik heb ook nog wat sporen van de ivf medicatie in mijn lijf, gisteren was de laatste dag dat ik utrogestan heb moeten nemen dus ik hoop dat ik dan komende week weer de boel kwijt raak en 'neutraal zonder ivf troep' zwanger ben.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.