Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Info over stuitligging

Ben bijna 34 weken zwanger en baby ligt (nog?) in stuit. Wie kan mij vertellen waar ik objective informatie kan vinden over risico's van stuitbevallingen, keizersnedes, versies enz enz. Liefst dus met cijfers.
De site van NVOG ken ik, maar ik wil meer info.

Oja, ik ben me er van bewust dat baby nog kan draaien hoor.

Biene M.

Biene M.

30-11-2009 om 20:09

Nog een site

http://www.knov.nl/voor-zwangeren/zwanger/stuitligging-en-uitwendig-keren-baby/

Cijfers zijn een lastig punt, lees als je veel tijd en zin hebt de artikelen hier maar door: http://www.kennispoort-verloskunde.nl/Nieuws-Peer-review-weer-onder-vuur.aspx

In het kort komt het hier op neer: uit een groot internationaal onderzoek kwam naar voren dat kinderen na een vaginale stuitbevalling veel meer risico hadden op complicaties dan na een keizersnede. Vervolgens werden stuitliggers veel vaker met een keizersnede gehaald. Maar er zijn mensen die betogen dat de uitkomst van een vaginale stuitbevalling veel te maken heeft met de ervaring en instelling van de gynaecoloog. (Waarbij ik dan voor mezelf besloot dat ik vooraf geen garantie heb over een zeer ervaren gynaecoloog aan mijn bed en daarom voor een keizersnede zou kiezen als het op een stuitbevalling aankwam.)

Succes, hopelijk gaat de kleine er nog goed voor liggen!

Groetjes, Biene

appeltjeQ

appeltjeQ

30-11-2009 om 22:02

Sectio

Hier 2x stuitligging en 2x sectio. Keren was niet mogelijk. Stuitbevallingen moeten snel verlopen voor het welzijn van het kind. Met een sectio heb je veel minder kans op complicaties voor het kind, maar is natuurlijk wel weer een operatie voor jezelf, die afweging moet je maken. De sectio's gaven mij persoonlijk een veiliger gevoel over de geboorte van mijn kinderen dan een stuitbevalling zou hebben gegeven.

Jesse_1

Jesse_1

01-12-2009 om 21:43

Toch ;-)

Het is jullie 4e kind toch Sharon?
De 3e hier lag ook lang in stuit (althans, wéér in stuit), ik begon me ook opeens zorgen te maken en informatie op te zoeken, de avond vóór de vk een echo ging maken om te kijken of het kind idd in stuit lag voelde ik het kind draaien, en jawel, de volgende dag op de echo lag 'ie met z'n koppie naar beneden.
Bij één andere zwangere (2e zwangerschap) van dezelfde groep van gezellug hier zelfde verhaal.
Beiden waren we ruim 36w onderweg (ik was 36w+6 toen beebje spontaan draaide). Nu had ik wel een dikke buik met veel vruchtwater (ook nog toen hij met 42w+2 of was het nu 42w+3? te voorschijn kwam).
Dit nog even om je een extra hart onder de riem te steken ivm het spontaan draaien.
Jesse

Juul M

Juul M

02-12-2009 om 03:20

Stuit

3-4% van zwangerschappen hebben een stuit baby aan boord. Er is inderdaad een studie gedaan waaruit bleek dat voor de baby, een keizersnede beter zou zijn, dat was vooral in landen waar problemen met de baby laag is, waarschijnlijk omdat er minder ervaring is in deze landen met stuitliggingen. Dit onderzoek heet 'the term breech trial'. Alles heeft zo zijn voordelen en nadelen en het hangt veel van de situatie af. ERvaring van de obstetrician in stuit bevallingen, hoe groot is de baby, heeft de moeder meerdere kindjes vaginaal gehad. Er zijn ook risico's voor keizersnedes, de kans op ademhalings problemen is daarbij hoger en ook hier kan de extractie moeilijk zijn bij een stuitligging. En natuurlijk is het een grote operatie met risico op infecties, verhoogd risico met volgende zwangerschap, etc.

Persoonlijk... als het niet mijn eerste kindje was, zou ik vaginaal voor een stuitligging gaan. Bij een eerste kindje zou ik er over nadenken maar waarschijnlijk ook voor een vaginale bevalling gaan. De risico's zijn laag en we hebben hier toevallig iemand die heel ervaren is met stuitligging.

Wat versies betreft, daar zijn eigenlijk weinig risico's aan bevonden, maar je mag ervoor niet eten voor het geval je waters breken of placenta loslaat, maar die kans is heel klein. Hoe succesvol de versie is, is ook weer afhankelijk van de obstetrician. In sommige gevallen is er 70-80% succes, andere keren minder. Ook weer als je meerdere kinderen hebt gehad en alles wat losser is, is het makkelijker. Is het succesvol, dan kan het kindje toch weer omdraaien, maar die kans is vrij klein.

Ik heb het onderzoek term breech trial op mijn computer en nog andere onderzoeken. Als je die wilt lezen, stuur me een mailtje en ik email ze even naar je toe. En ondertussen maar duimen dat baby zich gewoon omdraait...

Juul

Biene M.

Biene M.

02-12-2009 om 09:40

Jesse en juul

Jesse, mijn kinderen waren allebei ook van die draaikonten, dochter met 37+3 spontaan van dwars- naar kruinligging gedraaid onderweg naar het ziekenhuis waar ik een afspraak had voor een versie. Zoon met 37 weken spontaan van stuit naar kruin gedraaid in de nacht voordat ik de afspraak had voor een versie, vervolgens met 39 weken weer naar stuit gedraaid en alsnog dankzij een versie goed om terecht gekomen.

Juul, in Nederland mag je gelukkig best eten voordat je een afspraak hebt voor een ECV (moet er niet aan denken dat ik bij al die stuitliggingen en verdenkingen van stuitligging nuchter had moeten blijven!) De ziekenhuizen hebben hier ook allemaal eigen richtlijnen mbt gebruik van tocolytica, sommige doen het wel, andere niet.

Groetjes, Biene

Primavera

Primavera

03-12-2009 om 19:47

Ik zou absoluut voor ks gaan

Een paar jaar geleden heb ik er een hoop onderzoeken over gelezen en het viel me op dat behalve streftekans vooral de kans dat de baby iets aan de stuitbevalling overhoudt schrikbarendhoog is.
Een geplande ks heeft voor de baby veel minder risico's. De risico's waar naar verwezen worden bij een ks hebben vooral te maken met een eventueel volgende zwangerschap. Ik weet niet in hoeverre dat voor jouw dan belangrijk is, maar ik zou meer het idee hebben om zo safe mogelijk te spelen voor degene die ik in mijn buik heb ipv een hypothetische volgende.
Ik zal eens kijken of ik de onderzoeken van toen weer terug kan vinden, maar doordat ik inmiddels van pc veranderd ben is dat niet zo makkelijk.
Ik hoop verder dat je baby gewoon nog terug naar hoofdligging zal draaien. Mijn derde presteerde het om in de 39ste week te draaien ... naar stuitligging. Maar ik denk dat als het de ene kant uit mogelijk is, dan moet de andere kant ook nog kunnen

Asa Torell

Asa Torell

04-12-2009 om 09:37

Sharon

Ik zou ook een ks kiezen, maar ik weet wel dat er in Leiderdorp (dus niet zo ver van jou vandaan) een specialist zit voor vaginaal bevallen bij stuitligging.

Sharon*

Sharon*

04-12-2009 om 10:34 Topicstarter

Briljant

Hij is dus gewoon gedraaid! Enkele nachten geleden dacht ik dat hij mijn buik uit kwam en de volgende ochtend lag hij keurig met zijn hoofd naar beneden! Moest die dag ook naar de vk en zij bevestigde dit. Lijkt bijna op jouw verhaal Jesse, en ja dit is mijn 4e.
Ik kan wel zeggen dat ik erg opgelucht ben! En maar hopen dat hij zo blijft liggen. Ik kan ook ineens weer beter ademhalen en ben niet meer misselijk (had nl het gevoel dat er een rotsblok in mijn maag lag).
Maar goed, allen erg bedankt voor jullie reacties en info! Ik heb me er toch wel even in verdiept en ik zou voor een ks gaan. Wat ik er zo van begrijp lijkt dat het veiligst. Ik vind het idee van een stuitbevalling ook gewoon eng!

Biene M.

Biene M.

04-12-2009 om 10:46

Sharon

Fijn! Nu maar hopen dat het niet zo'n buitelaar is als die van Primavera en mij en dat hij gewoon netjes met zijn hoofd naar beneden blijft liggen :-) Wat een geweld hè, als zo'n groot kind zich draait in je buik. Bij mijn dochter dacht ik eerst dat er een aardschok was of zo.

Sharon*

Sharon*

04-12-2009 om 14:51 Topicstarter

Ik hoop

het ook, dat het geen buitelaar is net als die van jullie. De dag voordat hij 's nachts draaide was ik ook echt beroerd, met dat hoofd in mijn maag en longen, getrappel in mijn bekken (kon soms bijna niet lopen, klapte dubbel van de pijn).
Ik denk dat hij zelf ook wel voelde dat dat niet langer kon zo ;)
Hij ligt echt duidelijk beter zo!

Sharon*

Sharon*

12-12-2009 om 07:42 Topicstarter

Nee toch!

Vannacht halve nacht wakker gelegen, wat een hoop gewoel en gedoe en gestamp daar in mijn buik. Het lijkt wel of hij weer gedraaid is! Voel ook iets ronds bij mijn ribben.
Ohh, ik hoop het niet! Woensdag naar de vk, en hopelijk kan ze me vertellen dat ik me vergis!

Biene M.

Biene M.

12-12-2009 om 15:26

Nou

De kans dat je je vergist lijkt me niet zo groot (alhoewel, ik had het niet gemerkt dat mijn zoontje weer naar stuit was gedraaid met 39 weken, heheh). Nou, wat naar stuit kan draaien kan ook weer goedom draaien, dus all is not lost zullen we maar zeggen! Succes!

Rafelkap

Rafelkap

12-12-2009 om 19:37

Sharon

Mocht je baby zich toch weer bedenken, dan zou ik een versie overwegen en daarna pas kijken wat je het beste lijkt. Ik had bij mijn eerste een versie (met 36 weken mee ik). Ik vond het goed te doen. Kind draaide ook keurig. Tweede deed het op het laatste moment zelf. Wel twee keer kz, want ze konden er toch niet uit :-) Een geplande kz is ook prettiger dan een spoed.
Sterkte met de bevalling!

Sharon*

Sharon*

13-12-2009 om 08:18 Topicstarter

Ik weet het niet

Ik ga nu toch twijfelen. Voel ook wel beneden iets wat voor een hoofdje kan doorgaan. Maar bij mijn maag voel ik weer een blok. Misschien heeft hij 2 hoofden?
Mocht deze week blijken dat hij inderdaad weer in stuit ligt, dan probeer ik zeker eerst een versie!

Biene M.

Biene M.

13-12-2009 om 08:43

2 hoofden

Dat hoop ik niet voor je! Maar troost je als je het niet zeker weet: mijn verloskundigen hebben me drie keer voor een echo naar het ziekenhuis gestuurd omdat ze niet zeker wisten of ze bil of hoofd voelden...

Sharon*

Sharon*

13-12-2009 om 08:50 Topicstarter

Ja joh?

ja het is ook moeilijk volgens mij. Ik weet nog dat ik echt dacht dat hij met zijn hoofd naar beneden lag, maar volgens de echo was dat dus niet zo. Hij kan zijn hoofd ook erg goed achter mijn ribben verstoppen.

Wat mij echt naar lijkt is als iedereen denkt dat hij keurig met zijn hoofd naar beneden ligt, maar tijdens een thuisbevalling, op het laatste moment, blijkt dat het niet zo is!

Biene M.

Biene M.

13-12-2009 om 10:41

Onverwachte stuit

Ja, dat vond ik ook een eng idee. Gelukkig namen mijn verloskundigen het zekere voor het onzekere en lieten ze een echo maken als zij en ik het niet allebei vertrouwden. Verder hadden we afgesproken dat ik zou bellen zodra ik weeën kreeg zodat ze de ligging nog eens konden checken en dat ik ook dan bij twijfel direct naar het ziekenhuis zou gaan voor een echo.

Sharon*

Sharon*

16-12-2009 om 11:22 Topicstarter

Toch niet

De verloskundige weet voor 100% zeker dat de baby met hoofd naar beneden ligt. Ik ga er dan maar vanuit dat ze gelijk heeft. Wat ik boven voel draaien en schuiven zijn dan dus de billen. Wat ik wel gek vind is dat ze kunnen wegfloepen en heen en weer kunnen draaien, iets wat je eerder met een hoofdje zou verwachten.
Maar goed, wel fijn dat ik me vergist heb!

Biene M.

Biene M.

17-12-2009 om 20:37

Gelukkig maar

Je hebt een heel lenig kind, dat is duidelijk! Gelukkig ligt het weer goedom, houden zo!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.