Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Kunstvoeding

Omdat ik bepaalde medicijnen slik is het beter om geen borstvoeding te geven.
Nu probeer ik te ontdekken welke kunstvoeding het beste is voor ons kindje maar kan daar eigenlijk niet echt goede informatie over vinden. Er wordt vooral overal nadrukkelijk gezegd hoe goed borstvoeding wel niet is maar als het om kunstvoeding gaat mag er geen reclame gemaakt worden voor voeding van kindjes van 0-6 maanden.
Wie o wie kan mij wat wijzer maken in de wereld van de kunstvoeding??
Groetjes,Regien
p.s. ga aub geen discussie aan over borstvoeding versus kunstvoeding. Ik weet dat borstvoeding beter is maar ik mag het gewoon simpelweg niet geven, hoe spijtig ik dat zelf ook vind.

Rembrand

Rembrand

27-03-2011 om 22:05

Toch een vraag

Hoi Regien,
Er zijn nogal wat artsen en zorgverleners die niet helemaal goed geïnformeerd zijn over dit onderwerp. Het zou dus heel goed zo kunnen zijn dat je wel kunt borstvoeden in combinatie met jouw medicijnen of dat er wellicht een veiliger alternatief voorgeschreven kan worden. Zo kunnen veel antidepressiva wel samen met borstvoeding. Wellicht kan je zelf al eens kijken op www.borstvoeding.com ? Daar staat een lijst met medicijnen en of ze samen kunnen met borstvoeding. Misschien staat jouw medicatie er ook bij. En anders zou je een medicijnconsult kunnen vragen bij een lactatiekundige. Die kan het helemaal voor je uitzoeken.
Over welk merk kunstvoeding goed is voor je kindje kan ik je geen advies geven. Als er allergie voorkomt bij jou en/of je partner kan je overwegen om hypo-allergene voeding te geven. Als ik zelf geen borstvoeding zou kunnen of mogen geven zou ik denk ik donormelk proberen te regelen en andere biologische kunstvoeding. ( bij de reformzaak verkrijgbaar).
Hartelijke groet,
M.

dc

dc

27-03-2011 om 22:06

Eisen

Volgens mij voldoen alle kunstvoedingen die je op de markt kunt vinden aan alle gezondheidseisen. Ik zou dus gewoon voor eentje gaan die je makkelijk kunt vinden (in de supermarkt of een andere winkel in de buurt), en niet al te duur is.

En als je baby die dan niet belieft, dan kun je altijd weer een andere proberen :-)

Vic

Vic

27-03-2011 om 22:14

Net als dc

Mijn kinderen kregen vanaf 3 maanden flesvoeding. Ik kocht Frisolac omdat die goedkoper was dan Nutrilon. Later kregen ze op het kdv ook wel eens Nutrilon en dat ging ook prima.
En, niet om de discussie aan te gaan, maar ik zou goed informeren of bv echt niet mogelijk is met jouw medicatie (of wellicht een andere variant). Het zou jammer zijn als je er achteraf achter komt dat bv toch mogelijk was geweest.

liora

liora

27-03-2011 om 23:28

Regien

Hoi Regien,

Inderdaad zijn alle merken even goed. Wat wel nogal verschilt is de verpakking. Bij huismerkrn van AH, Etos en Kruidvat, heb je een soort foliepak dat je dan met een wasknijper moet sluiten en ik had er dan nog een ijskastdoos bij gekocht on dat pak in te bewaren.
Nutrilon zit in een pak dat meteen doos is, waar het schepje in de deksel past en er zit ook een afstrijkrandje bij, heel handig. Friso heeft weer een plastic doos die je apart moet bestellen maar ik vond toch Nutrilon het handigst.

Ook belangrijk: wat gebruikt het kdv? Toen mijn zoon naar het kdv ging bleken ze daar alleen Friso of Nutrilon te gebruiken, en ik had Etos of AH huismerk (is hetzelfde). Dat moest ik tien altijd los meegeven, best onhandig, en ik kreeg het ook niet vergoed van het kdv.

Groeten,

Liora

Regien

Regien

28-03-2011 om 07:08 Topicstarter

Ander medicijn

Ik heb grondig onderzocht of ik bv kan/mag geven met mijn medicijnen. Het is inderdaad zo dat ik over kan stappen op een ander medicijn dat wel mag. Echter vind ik dat overstappen in deze fase van mijn zwangerschap, met de bevalling voor de deur, te 'spannend'. Dus, na lang wikken en wegen, kiezen we voor kunstvoeding.
Bedankt voor jullie reacties!

Kruidvat eigen merk

Net toen ik zwanger was van de oudste speelde er een rechtszaak tussen - meen ik - Nestle en Kruidvat, waarbij Nestle claimde dat de flesvouding van het KV eigen merk teveel leek op de melk van Nestle, en daarom inbreuk maakte op hun rechten.

Kijk, dat was nuttige info. Dus toen zoon aan de flesvoeding ging, werd het KV eigen merk, die stukken goedkoper was dan de A-merken. Zoon was overigens makkelijk, want die kreeg op het kdv Nutrilon en thuis Kruidvat en vond dat prima, maar niet ieder kind vindt dat goed.

Kortom: het maakt niet zo bar veel uit. Dus begin dan maar met de goedkoopste, zou ik zeggen.

En beterschap!

Temet

Massi Nissa

Massi Nissa

28-03-2011 om 11:08

Juist

Kruidvat eigen merk. Kost zeker 40% minder dan de dure merken en is even goed.
Regien, tuurlijk is bv beter, maar het is ook weer geen kwestie van wereldbelang. Met kv komt je kindje ook groot (mijn dochter in elk geval wel). Ik had je graag borstvoeding gegund, maar als het er niet in zit, moet je er ook weer niet te zwaar aan tillen, hoor.
Succes met alles,
Massi

Kruidvat en biobim

Hing ervanaf hoeveel ik wilde uitgeven en hoe mijn idealen stonden op dat moment :) biobim zonder zooi erin vond ik fijn idee maar kijkend naar dikke blije baby. Ach.. Wel was het bij mij bijvoeding naast bv en later eten.

Laat je niet te gek maken over wat allemaal 'moet' voor je kindje! Volg je gevoel :)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Regien

Regien

28-03-2011 om 20:39 Topicstarter

Toch wel fijn

Om te lezen dat bv niet van wereldbelang is, ik mijn gevoel moet volgen en er een van jullie dochters gezond groot is geworden zonder bv. Het neemt toch iets van mijn 'schuldgevoel' weg, dank jullie wel!!
Dat wordt qua voeding Kruidvat of Biobim.....nog even overdenken!
Nogmaals bedankt!

Asa Torell

Asa Torell

28-03-2011 om 21:16

Regien

Er staat me zelfs bij dat een borstvoedingsorganisatie een informatiefolder over kunstvoeding heeft gemaakt, omdat je verder inderdaad nergens objectieve informatie kunt vinden. Volgens mij heb ik dat hier wel eens gelezen. Misschien weet Tirza het, als ze nog reageert? Enfin, ik denk dat je er zo ook wel uitkomt met alle reacties.

dc

dc

28-03-2011 om 21:24

Regien

Bedenk gewoon bij elke keer kritiek dat alleen moeders (zelden vaders) die net een baby hebben, of net uit de babytijd zijn zo bezig zijn met borstvoeding/flesvoeding.

Als een kind eenmaal 5 is, taalt niemand er meer naar :-)

Ik ben 1.77m geworden op flesvoeding hoor. (Nou ja, en wat ander eten vanaf 4 maanden geloof ik)

rozenstruikje

rozenstruikje

28-03-2011 om 22:16

Regien

Ik kon mijn jongste ook geen borstvoeding geven door medicijnen. Oudste heeft net iets langer dan een jaar borstvoeding gehad en ik vond het toen ik zwanger was heel jammer dat jongste dat niet zou hebben.
Maar jongste was zo gelukkig met zijn flesjes en zo tevreden en lief en prachtig. Baby's kunnen prima groeien op flesvoeding! Je hoeft je echt niet schuldig te voelen over de flesvoeding. Je baby heeft liefde nodig en die heb je vast genoeg om te geven!
Overigens heb ik mij helemaal niet verdiept in wat de beste flesvoeding zou zijn. Ik koos nutrilon want dat lag gewoon bij de supermarkt in het schap en dat hadden ze op de creche. En dat waren al mijn overwegingen.
En overigens, heeft flesvoeding als superfijne bijkomstigheid dat je niet alle voedingen zelf hoeft te doen. Je kunt gerust een nacht doorslapen en je partner de fles laten geven. En dan hoef je ook niet te kolven!

Rozenstruikje

Rembrand

Rembrand

28-03-2011 om 23:07

Folder over kunstvoeding bij voedingscentrum

Hoi,
Het voedingscentrum heeft een neutrale folder over kunstvoeding. ( zonder merknamen en misleidende informatie).
M.

Rembrand

Rembrand

28-03-2011 om 23:09

Schuldgevoel.

Lieve Regien,
Wij kunnen jouw schuldgevoel niet wegnemen. Als jij je beslissing hebt genomen op basis van de juiste informatie hoef je toch geen schuldgevoel te hebben ?
Knuffel,
M.

liora

liora

29-03-2011 om 20:12

Regien

Ach Regien,

Voel je niet schuldig! Een baby aan de fles is ook zooooo schattig! Bv is het gezondst maar ik heb het idee dat de positieve gevolgen ervan worden overdreven. Maar inderdaad geen discussie in dit draadje!

Flesjes hebben heel veel voordelen: je weet hoeveel je kind drinkt, iedereen kan een flesje geven, dus....

En een baby die uit een fles drinkt is net zo lief, maakt dezelfde lieve drinkgeluidjes!

Liora

Merk maakt geen biet uit

Achter veel merken kunstvoeding zit een grote marketingafdeling die jou als moeder een bepaald gevoel probeert te vekopen.

Mijn tip als moedermelk (heb je al eens naar donormelk gekeken?) buiten de mogelijkheden valt:

TRAP ER NIET IN!!!

Kunstvoeding moet aan één eis voldoen: kind moet er zo gezond mogelijk groot van worden. Daarnaast zijn er nog wat wettelijke eisen. Doordat alle kunstvoeding aan dezelfde eisen moet voldoen zijn de individuele verschillen tussen de merken en varianten miniem. Zit 'm in verpakking, prijs, smaak en geur. En dus dat 'gevoel' dat merken bij ouders proberen te kweken.

In folders wordt vaak gehamerd op merkentrouw, met als dreigmiddel dat je kind anders darmkramp kan krijgen. Nou zijn er inderdaad babies die daar gevoelig voor zijn, maar de meeste babies drinken even vrolijk als de ene keer het ene merk en de andere keer het andere merk in de fles zit. Die merkentrouw is meer in het belang van de fabrikant als van je kind. Pak dus lekker een merk dat je makkelijk kunt kopen. Trek je niets aan van een kdv dat een ander merk gebruikt, als je kind daarheen gaat, dan krijgt als ie daar is gewoon dat. En schiet ook niet in de stress als het merk dat je normaal koopt er een keertje niet is, ander merk is even goed.

Mocht er in de familie atopie voorkomen (dus luchtwegklachten, huidklachten, darmklachten, hooikoorts, allergie, eczeem etc) pak dan een hypo-allergene variant, of zoek naar een mogelijkheid om je kind toch aan moedermelk te helpen.

Over medicatie en moedermelk kun je meer lezen op borstvoeding.com.
Erg verhelderend is deze lijst:
http://www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/medicijnlijst-nl.html

May

May

30-03-2011 om 11:30

Niet schuldig voelen hoor...

Bij mij lukte het voeden niet en dat vond ik eerst heel vervelend, maar ook met de fles zijn ze alweer tien en zes geworden.. En ze deden het prima op. Natuurlijk wil je graag zelf voeden en zou je dat ook zeker doen als het kon. Maar je hebt het grondig overwogen en het is zoals het is... Dus schuldig voelen hoeft echt niet!!!!

Dirksmama

"Mocht er in de familie atopie voorkomen (dus luchtwegklachten, huidklachten, darmklachten, hooikoorts, allergie, eczeem etc) pak dan een hypo-allergene variant, of zoek naar een mogelijkheid om je kind toch aan moedermelk te helpen"

Mijn zoon begon met een mix van kunst en borst (er waren aanloopproblemen), toen volledig bv, op het kdv af en toe ook een slok kunst wegens te weinig gekolfd en vanaf 7 mnd geheel kv. Nu zijn mijn broer, mijn moeder, en nog een fors aantal familieleden van moederskant atopisch (zeg je dat zo?) met vlekken, piepen en wat al niet ;-), maar ik had het idee dat hypoallergene voeding alleen nodig was als het kind allergische klachten vertoonde. Dus vandaar die Kruidvat eigen merk.

Ik begrijp dat jij adviseert om in zo'n situatie preventief aan de hypo-allergene voeding te gaan? Waarom eigenlijk? Kan je het niet gewoon aanzien?

Groeten,

Temet

Niet mijn advies hoor

Maar HA-veoding is vooral op de markt als preventieve voeding. Die dus gegeven wordt aan kinderen die een verhoogde kans op allergie (of atopie) hebben. Bij een echte allergie is HA vaak al te slap.

Regien

Regien

01-04-2011 om 07:19 Topicstarter

In de war

Mijn man heeft een lichte vorm van astma. Is het nu wel of niet verstandig om met Hypo allergene voeding te starten? Is deze voeding mild voor de baby of biedt het de baby extra bescherming in de vorm van vitaminen en mineralen?

Valkyre

Valkyre

01-04-2011 om 10:42

Preventief ha

Regien, er is een verschil tussen "preventief hypo-allergeen" en "echt" hypo-allergeen. Bij preventief HA zijn de melkeiwitten in kleinere stukjes "geknipt" dan bij gewone koemelk (dus beter te verteren/verdragen). Bij "echt" HA zijn het nog kleinere stukjes. En dan heb je ook nog melkpoeder op basis van soja of geitenmelk, geloof ik, voor als er extreme eczeem verschijnt, veel spugen, etc.

Valkyre

Valkyre

01-04-2011 om 10:43

Oh ja

Ik heb ook astma en huisstofmijtallergie, en manlief heeft voedselallergie en eczeem - samen het hele spectrum dus. Bij ons was preventief HA voldoende.

vlinder72

vlinder72

01-04-2011 om 11:05

Fles

Als je toch bezig bent met het uitzoeken van het merk Kunstvoeding dan raad ik je aan je ook alvast te oriënteren op de fles.

Zo had ik ooit flessen gekocht van Etos (van de brede die lijken op flessen van Avent). Lekker goedkoop. Maar wat een ondingen. Ze lekten bij de rand.

Zelf kregen onze kinderen Frisolac 1.

En verder vind ik dat je helemaal gelijk hebt om deze vraag te stellen. Zelf heb ik bv gecombineerd met flesvoeding en ik heb mij eraan geërgerd dat je nergens goede informatie kan vinden over de verschillende soorten flesvoeding. En ook zo stom dat kv tot 6 maanden nooit afgeprijst is. Alsof iedereen direct kv gaat gebruiken omdat het net die week goedkoper is. Uiteindelijk gekozen voor Frisolac omdat volgens onze kraamverzorger de smaak van frisolac het meest overeenkwam met borstvoeding. Geen idee natuurlijk of dat waar is.

Asa Torell

Asa Torell

01-04-2011 om 12:08

Verschil

Dat je zo weinig objectieve info kunt vinden over verschillen komt volgens mij vooral omdat het allemaal niets uitmaakt. (behalve dan zaken als hypo-allergeen uiteraard - ik zou daar trouwens in jouw geval wel voor kiezen Regien, maar dat komt omdat ik van mijn omgeving dat advies heb gehoord igv. allergieen in de familie, dus dit is geen zeer onderbouwde kennis).
Het enige verschil is de gevoelde waarde van het merk, en de hoeveelheid moeite die het merk doet om via kraamverzorgenden en ziekenhuispersoneel onder de aandacht van ouders te komen.
Geldt overigens ook voor heel andere zaken zoals pils, dat in blinde testen ook niet wordt herkend.

Onpartijdige info

bestaat wel.
Helaas niet in het Nederlands.
http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/pif2007/en/index.html
Deze gaat over hoe je veilig omgaat met kunstvoeding. Op dezelfde site is ook een brochure te downloaden voor ouders die een formula (kunstvoeding) willen kiezen. Ik heb nu even geen tijd om die precies op te zoeken, maar kijk er even rond.

Rembrand

Rembrand

01-04-2011 om 19:12

Wel onpartijdige info in het nederlands.

Het voedingscentrum heeft hier een folder over uitgebracht.
http://webshop.voedingscentrum.nl/webshop/showfile.aspx?pdf=D752-1.pdf&filetype=filePath
M.

Flesvoeding

Hoi Regien,

Ik heb ook vanwege medicatie geen borstvoeding mogen geven bij nummertje 2 (eerste dus wel). Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Nutrilon gewone voeding. We hebben hierover gesproken met de verloskundige en zij gaf aan dat de wei die verwerkt wordt in de poedermelk bij Nutrilon minder dioxines bevat. Zij heeft ons daar ook nog extra info over gegeven maar ik kan dat nu nergens meer vinden (is ook alweer 4 jaar geleden).

Ik zou dus kiezen voor gewone Nutrilon behalve als er inderdaad allergieen voorkomen in je directe familie. Dan is hypoallergeen een hele goede keuze.

Succes!
Juulia

Hanne.

Hanne.

07-04-2011 om 13:52

3 kinderen kunstvoeding, 6 verschillende merken

Ik heb 3 kinderen kunstvoeding gegeven en in die periode 7 verschillende merken gebruik.

Mijn ervaring is dat het vooral persoonlijke voorkeur is qua verwerking, en nietzozeer qua samenstelling. Al is er wel info over de samenstelling te vinden. Onderstaande link geeft bv een ingredientenlijst incl verwerkte allergenen.

http://www.dieetconsult.nl/zoeken.php?todo=productgoepen&zoekwoord=5.A.10&zoekwoord2=Voeding+voor+zuigelingen&page=3

Persoonlijk vind ik

Nutrilon en kruidvat niet fijn omdat ik het niet prettig vind mengen.

Bambix en friso vond ik wel prettig, maar bambix is weer van de markt.

Momenteel gebruik ik Nestle groeie start, bevalt prima, maar het nadeel is dat het één blik is waar meteen alle poeder in zit. Leuk als je kind een liter per dag drinkt, maar niet als het 200 ml per dag gaat. Dan krijg je zo'n verpakking nooit binnen de houdbaarheidstermijn (4 weken) op.

Thuis en op het kdv een andere voeding heeft hier overigens nooit een probleem gegeven. Vond het ook altijd bijzonder dat als voordeel van BV wordt gezien dat het steeds een andere samenstelling heeft en van smaak verandert, maar dat kinderen die KV krijgen geen variatie mogen. Gewoon proberen zou ik zeggen.

peggy

peggy

07-04-2011 om 21:13

Al bevallen?

He Regien, begrijp ik nu goed dat je al bevallen bent? Of hoe lang moet je nog? Ik hoor het wel van je he? Zou ik erg leuk vinden! xxxx en groetjes peg

Regien

Regien

07-04-2011 om 22:19 Topicstarter

Peggy

Hey Peggy,

Nee, ik ben nog niet bevallen maar me vast aan het voorbereiden;-)
Ben nu dik 33 weken in verwachting, moet nog 2 weken werken en dan thuis afwachten!
Hoe gaat het met jou??

Groetjes,
Regien

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.