Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Nekplooimeting

Komende vrijdag hebben we een nekplooimeting bij de gynaecoloog omdat ik ouder ben dan 35.
Kan iemand mij vertellen hoe dat in zijn werk gaat??

Risama

Risama

02-11-2010 om 16:38

Nekplooimeting

Het is gewoon een echo, waarbij ze wat extra metingen verrichten bij de nek. Niets anders dan dat ze de lengte van het kindje meten ed. Realiseer je wel dat de uitkomst een kansberekening is en je dus geen zekerheid geeft, slechts een indicatie.

Risama

Gerdina

Gerdina

02-11-2010 om 19:37

Regien

Het gaat idd zoals Risama zegt. Maar wat ik nog voor de duidelijkheid wil zeggen is dat je het natuurlijk niet hoeft te doen. Je kunt er ook voor kiezen geen metingen te doen ook als je ouder dan 35 bent.
Hoe is het nu met je? Begin je je langzamerhand wat beter te voelen? Ik hoop het voor je!

Sassefras

Sassefras

02-11-2010 om 21:50

Houdt wel iets meer in...

Een nekplooimeting is een onderdeel van de combinatietest. Deze bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder en een echo waarbij de nekplooi wordt gemeten bij de baby. De uitkomst van deze 2 onderzoeken bepaalt een kansberekening op de kans of je kindje Down-Syndroom kan hebben. Is deze lager dan 1:200 dan wordt dit gezien als een verhoogde kans en kán je kiezen om het definitief vast te laten stellen dmv en vruchtwaterpunctie of vlokkentest.
Ik heb trouwens tijdens de intake een paar uitgebreide folders van de vk gekregen met allerlei info over prenatale screening waaronder de combinatietest en de 20 weken-echo. Daar zou je ook nog eens naar kunnen vragen...

Regien

Regien

03-11-2010 om 07:55 Topicstarter

Dank

Mijn gynaecoloog heeft me geen folders meegegeven maar dat komt vast omdat mijn bezoekjes gevuld werden met mijn ziek-zijn. Overigens lijkt het daar nu iets beter mee te gaan, ik kan weer wat eten!! (nu nog de grote boodschap;-)

Gerdina: mijn man wil heel graag deze test laten doen dus wat dat betreft is het ook zeker een keuze.

Sassefras: bedankt voor de combinatietest-uitleg. Duurt het lang voordat je de uitslag krijgt? Lijkt me toch best wel spannend...

Sassefras

Sassefras

03-11-2010 om 08:26

Regien

Hoe ver ben je nu in je zwangerschap?
Vaak wordt in de 10e/11e week bloed afgenomen en rond de 13e week vindt dan de echo plaats. Vaak hebben ze dan al de bloeduitslagen en krijg je meteen de uitslag na de echo/nekplooimeting.
Het is idd best wel spannend; heel veel sterkte! ;-)

Regien

Regien

03-11-2010 om 14:18 Topicstarter

Sassefras

Ik ben nu 11 wkn en 3 dagen. De gynaecoloog zal dan vrijdag wel de echo doen en het bloedonderzoek afwachten voor de volledige uitslag.
Wat testen ze dan eigenlijk in je bloed?

Rosase

Rosase

03-11-2010 om 14:31

Bij mij

Beide testen tegelijk, in de 12e week geloof ik. En de uitslag was er na een week. Telefonisch.

annamarieke

annamarieke

03-11-2010 om 18:56

Ook onderzoeken

Hoi Regien,

jij bent dus ook ouder dan 35...ik ook en mijn laatste zwangerschap was al weer 10 jaar geleden. Er is veel veranderd. Wij hebben vandaag na het bezoek aan de VK er over gesproken en ook besloten om de combinatietest te doen met als het nodig is aanvullend onderzoek. We hadden wel goede info meegekregen, maar ik vind het best heftig hoor, een dergelijke keuze. Wel of niet testen, en als je dan een uitslag hebt wat doe je dan. Gelukkig is de grootste kans ook als je ouder bent nog steeds dat alles goed is...maar het blijft spannend.

Biene M.

Biene M.

03-11-2010 om 19:25

Bloedonderzoek

In je bloed kijken ze naar de waarden van PAPP-A, een eiwit, en vrij beta hCG. Je risico wordt berekend door een formule waarin de nekplooidikte, je leeftijd en die twee bloedwaarden factoren zijn.

Idealiter vindt bloedafname trouwens plaats tussen 9 en 11 weken, maar later kan ook nog. Als bloedafname toch al eerder is gedaan kan de gynaecoloog de berekening direct na het meten van de nekplooi doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.