Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Stamcellen uit navelstreng. slim of geldklopperij?

Ik weet even niet wat nou een wijs besluit is. Ik kan elk moment bevallen van ons kindje, en nou leek het me een goed idee om stamcellen uit de navelstreng te laten halen na de bevalling en die op te slaan bij zo'n bank. Altijd handig om te hebben lijkt me en de kosten vielen me erg mee (195 voor afname en onderzoek, daarna 25 euro per kwartaal voor de opslag).
Ik gaf dit aan bij mijn vk, die was fel op tegen en zei dat het allemaal geldklopperij was. Dat er tegenwoordig genoeg stamcellen zijn voor iedereen (?) en het dus niet nodig is dat iedereen dit voor zichzelf gaat doen en laat opslaan.
Heeft iemand hier ideeen over? Ervaring mee?
Ben erg benieuwd.
Groetjes Marije

100 euro per jaar

je gooit op die manier 100 euro per jaar weg.
Kun je beter op een spaarrekening zetten, daar heeft je kind straks meer aan.

marije123

marije123

04-05-2012 om 07:00 Topicstarter

Dirksmama

Bedankt voor je reactie.
Ja dat vraag ik me dus af, is het weggegooid geld? Stel dat de baby (of een ander uit het gezin) wel ziek wordt later, dan is het toch juist super dat je die cellen opgeslagen hebt? Dat weegt dan toch juist op tegen die 100 euro die het per jaar kost? Daar heb je dan toch juist meer aan? Of is het inderdaad zo dat er voor iedereen de juiste stamcellen te krijgen zijn? Dat het onzin is om je eigen cellen te bewaren.
Ik ben toch een beetje bang dat we het niet doen, en dan later onszelf voor de kop slaan van 'hadden we maar'. Aan de andere kant wil ik ook niet gaan betalen voor iets wat misschien wel onzin is.

Even googelen...

Hoe zinvol is het invriezen?
Maar hoe reëel is de kans dat je kind in de toekomst een ziekte krijgt die te behandelen is met de stamcellen uit zijn of haar eigen navelstrengbloed? Volgens de deskundigen is die nog net geen nul maar uiterst, uiterst klein. In de eerste plaats is het aantal stamcellen dat uit het navelstrengbloed gehaald kan worden niet groot genoeg voor de behandeling van een groot kind of een volwassene. Aanvullen met de stamcellen uit het navelstrengbloed van een donor is geen optie door het ‘graft versus host’ effect dat dan zal gaan optreden: het lichaam ziet de gedoneerde stamcellen als lichaamsvreemd en zal proberen deze cellen te vernietigen. Een ander reden waarom het vaak niet mogelijk is de eigen stamcellen uit het navelstrengbloed te gebruiken is dat bepaalde ziekten al in het embryonale bloed aanwezig zijn. Juist bij die vormen van leukemie die vooral bij jonge kinderen voorkomen is dat het geval. Tot slot is het op de juiste manier verzamelen van het navelstrengbloed helemaal nog niet zo eenvoudig. In Engeland bleek 30% van het ingevroren bloed bacterieel besmet dus onbruikbaar.

Meer op: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/55459-stamcellen-in-navelstrengbloed-invriezen.html

Nog een vraag

Betekent dat inzamelen dat ze de navelstreng dan zsm willen 'hebben'? Kun je dan bijvoorbeeld wel de navelstreng helemaal laten 'uitbloeden' direkt na de geboorte? Dat is ook weer heel goed voor je baby.

marije123

marije123

04-05-2012 om 17:35 Topicstarter

Vertigo

Dat heb ik ook meteen gevraagd, maar dat is wel zo. Ze laten het gewoon uitkloppen en dan pas gaan ze het afnemen. Wat dat betreft maakt het dus niets uit.
Dirksmama, bedankt voor de linkt. Ik had zelf ook via google gekeken, maar was niet op deze site terechtgekomen. Hier staat precies wat de vk ook zei, en ik denk dat we het dus niet gaan doen. Het leek mij een heel slim idee, maar als ik het zo lees is de kans ontzettend klein en heb je er dan nog niet zo veel aan.
Groetjes Marije

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.