Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Sunja

Sunja

24-06-2012 om 23:08

Stuitligging - en nu?

Of dit nou in zwangerschap of in bevalling thuishoort - geen idee, maar ik heb toch even jullie mening nodig! Aanstaande dinsdag ben ik 37 weken zwanger en mijn kindje ligt in een stuit. Niet met de billen naar beneden maar met de voetjes.
Nu gaat het ziekenhuis dinsdag een draaipoging doen. Geen idee wat ik daarvan moet vinden eigenlijk, maar het idee dat het zou kunnen lukken vind ik wel aantrekkelijk. Ik ben intussen ook gestart met moxa-therapie maar daar ben ik eigenlijk te laat mee (moet 14 dagen voor de 36e week), ik wist simpelweg niet dat mijn kindje er zo voor lag - er zat nogal wat tijd tussen de vorige controle en deze namelijk. Heeft iemand hier ervaring met dat geforceerd draaien?
Het liefst wil ik dat de baby gewoon nog even draait. Maar wat als dat nou niet gebeurt, dan moet ik beslissen of ik 'gewoon' ga bevallen of met een keizersnee. In eerste instantie dacht ik 'gewoon', want daar drongen ze in het ziekenhuis ook min of meer op aan. Ik heb zo'n folder meegekregen en bij 'gewoon' bevallen bij een stuitligging staat maar 1 nadeel en bij een keizersnee een hele rij nadelen. Nu is dat ene nadeel: risico op zuurstoftekort bij de baby en die hele rij gaat vooral over mij (langzamer herstel, 5 dagen ziekenhuisopname, risico bij volgende bevalling etc) Tja, toen dacht ik dus gelijk: zuurstoftekort bij de baby - wie neemt nou zo'n risico..?!! Wat maakt mij dat langzame herstel van mezelf nou uit versus zoiets? En ik wil helemaal geen volgend kindje meer dus risico's voor een volgende bevalling zijn niet zo erg van toepassing.
Nuja, ik ben dus benieuwd of er hier mensen 'gewoon' zijn bevallen met een stuitligging of juist hebben gekozen voor een keizersnee?
Bedankt!
Sunja

Jillian

Jillian

24-06-2012 om 23:51

Sunja

Ik heb in een soortgelijke situatie gekozen voor een keizersnede. De verloskundige drong ook erg aan op een natuurlijke bevalling maar ik was niet overtuigd. Toen ik er met een gynaecoloog over sprak gaf deze zijn voorkeur aan voor een keizersnede. De risico's van een keizersnede zijn beperkt en het is vooral het herstel wat lastiger is maar de risico's voor de baby zijn minimaal.

Ik wilde zo min mogelijk risico voor de baby dus de keuze voor een keizersnede was vlug gemaakt. Ik had eigenlijk zelf die beslissing al min of meer gemaakt maar de gynaecoloog bevestigde mijn idee daarover. De andere gynaecologen die ik het ziekenhuis sprak waren ook voorstander van een keizersnede.

Het herstel vond ik nog wel meevallen maar het duurt absoluut langer vergeleken met een gewone bevalling. Het meest belangrijke echter was dat we een gezonde baby hadden. Daar wil je gewoon geen risico meelopen. Het herstel is niet veel anders dan na een 'gewone' operatie en zeker de eerste dagen had ik pijn maar met medicatie was dat leed ook weer zo geleden.

Uiteindelijk is het meest belangrijke toch een risico vrije bevalling dus ik zou zeker voor een keizersnede gaan.

Valkyre

Valkyre

24-06-2012 om 23:59

Draaien

Ik was 35 weken toen zoonlief gedraaid werd. Het was geen pretje, maar (denk ik) een eitje vergeleken met een stuitbevalling. Ik moest wel echt even bijkomen - iets zoets drinken, toen ging het wel weer. Ik ben "gewoon" bevallen, maar helaas lag zoon in aangezichtsligging. (Alsnog klem).

Als ik het goed heb, is de kans op spontaan terugdraaien naar stuit niet zo groot meer zo laat in de zwangerschap, dus ik hoop dat het bij jou, eenmaal gedraaid, gewoon goed blijft!

Met stuitbevalling danwel keizersnede heb ik geen ervaring, dus daar kan ik je niks over vertellen. Ik hoop dat het ook niet nodig zal zijn! Sterkte met de draaipoging.

Ken iemand

Die een stuitbevalling heeft gedaan bij haar 2e kind.
Ten eerste is ze zelf arts en nogal 'fanatiek' zeg maar : ze wist goed hoe en wat.
Ten tweede wilde ze heel graag bij een 3e thuis bevallen en na een ks kan dat niet meer (geldt voor jou niet en lijkt mij gevoelsmatige kwestie).

Wel kent zij als arts ook veel nadelen van keizersnee. Een is dat bv slechter op gang kan komen.

Zij vertelde dat ze een kwartier lang de persweeen moest tegenhouden en enorm gefocusd moest zijn.

Hoedanook. Ik denk dat ik ook zou denken: baby eerst!

Over draaien weet ik niet zoveel, behalve dat ze flink sjorren. Ik hoop voor je dat het lukt en dat je kindje dan direkt goed indaalt!

Heel veel succes!

Asa Torell

Asa Torell

25-06-2012 om 09:54

Lastig

Ik ken alleen mensen die bij de eerste voor deze keus stonden, dan weegt de factor 'risico bij volgend kind' natuurlijk vaak zwaarder. Toch kozen die voor een keizersnee - de bevalling van een eerste is natuurlijk ook moeizamer, dus het risico op klem zitten lijkt me ook groter.
Wat ik zelf wel eng zou vinden is dat een grote operatie altijd risico meebrengt, op medische fouten e.d. Bevallen met een ks geeft ook meer risico voor groot bloedverlies dan vaginaal, heb ik ergens gelezen. Dus het is wel meer dan 'minder snel herstel' of 'lastiger bv kunnen geven' in mijn optiek. Maar hoe groot die risicogetallen zijn, dat weet ik dan weer niet.
Al met al denk ik trouwens wel dat ik voor een ks zou kiezen in jouw situatie. Of een combi van inleiden + draaien? Zoiets heb ik ook wel gehoord bij niet-eerste-bevallingen met stuitligging.
Enfin, hopelijk lukt het draaien gewoon en hoef je je er geen zorgen meer over te maken!

Henriette123

Henriette123

25-06-2012 om 14:04

Keizersnee

Wij kregen niet de keus bij een stuitligging; kind was in de 40st week in een stuit was gedraaid.
Tijdens de bevalling kwam de navelstreng klem te zitten, en werd het alsnog een keizersnee. Is uiteindelijk goed afgelopen,maar was een dubbeltje op zijn kant, omdat er zuustof tekort dreigde. Het was in een academisch ziekenhuis waar 24 uur per dag een operatie team beschikbaar is, kind was er daarom binnen 15 minuten. Anders hadden wij hem niet gehad. Ik zou daarom altijd voor een keizersnee gaan. Eenmaal een keizersnee hoeft overigens niet te betekenen altijd een keizersnee, kind 1 keizersnee, kind 2 natuurlijke bevalling, kind 3 keizersnee, kind 4 natuurlijke bevalling, volgens het boekje.

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2012 om 14:25

Het kan nog alle kanten op

Mijn zonen lagen ook andersom. Eerste is gedraaid, dat ging heel snel en hij maakte een keurige koprol en bleef vervolgens zo liggen, zonder ooit nog in te dalen. Dat werd toen uiteindelijk een keizersnee omdat hij het benauwd kreeg. Zoon twee lag ook in een stuitligging en tot ieders verbazing lag hij met 37 weken opeens weer goed, alleen daalde hij ook nooit meer in. Er werd mij toen weer (dit keer een geplande) keizersnede aan.

Dus het kan nog alle kanten op :-) Maar in jouw geval, als je baby zo blijft liggen zou ik ook voor een keizersnee kiezen ivm de veiligheid voor de baby.

Over dat draaien: kinderen draaien alleen als ze dat willen. Vaak lukt het ook niet. En er is een kleine kans de bevalling op gang komt. Maar wie weet is het bij jou al helemaal niet meer nodig. Is het je eerste kind? (tweede draaien vaker nog laat ivm meer ruimte)

Spannend hoor (sowieso)! Heel veel geluk!

Zus

Zus

25-06-2012 om 18:41

Ook ks

Mijn dochter lag ook in stuit, met 1 voetje naar beneden. Ze hebben haar geprobeerd te draaien, maar ze duwde haar hoofd steeds terug tegen de hand aan, haha. Niet gelukt dus, alhoewel het mijn tweede was, dus ruimte genoeg.
Toen ook mij ingelezen, overal advies gevraagd en gekozen voor een ks. Ik wilde het risico niet nemen, hoe klein ook. Borstvoeding kwam prima op gang erna. Haar hoofd bleek ook vrij fors te zijn en als de voetjes eerst komen, is een stuitbevalling erg lastig. Achteraf dus geen spijt van de beslissing gehad.

Sunja

Sunja

26-06-2012 om 23:10

Gedraaid!

Absurd maar waar: kindje draaide TIJDENS de echo voorafgaand aan de versie!!
Nu is het alleen afwachten of het zo blijft, want bij 'zo makkelijk' draaien kan het letterlijk nog steeds alle kanten op.
En ja, ik heb gevraagd om keizersnede bij stuitligging en dat kan, ook als bevalling al begonnen is maar niet al ver is uiteraard.
Het is trouwens mijn 3e en ik geef nog bv aan mijn huidige jongste.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Super

!! Wat fijn joh. Nu streng toespreken: Blijf! En: Daal!

Fransien

Fransien

27-06-2012 om 09:36

Sunja-beeb

En nou zo blijven zitten, eigenwijs dondersteentje!
Fijn Sunja, dat het keren niet nodig was. Mijn oudste was ook zo'n wiebelkont, die is pas tijdens de persweeen ingedaald. De rest ook pas tijdens de bevalling, hoewel de laatste (vierde) al een week voor die tijd startklaar lag.

Rafelkap

Rafelkap

27-06-2012 om 09:49

Fijn!

Zo zie je maar: het kan alle kanten op!
Heel veel geluk!

dc

dc

27-06-2012 om 17:25

weer eens bewijs dat die babies hier gewoon meelezen :-)

Fijn hoor! Sterkte met de bevalling alvast. Bij mij was de 3e de moeilijkste ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.