Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Wanneer vertel je het op werk?

Wanneer hebben jullie op je werk verteld dat je zwanger bent? En hoe was de reactie? Ik ben nu 13 weken zwanger en ik heb het nog niet verteld. Wil het wel zo snel mogelijk doen omdat het echt al goed zichtbaar wordt.
Ik zie er alleen zo tegenop! Werk er pas sinds februari. De periode dat ik met zwangerschapsverlof ga is net de drukste periode.
Ik denk dat ik morgen op mijn werk maar diep adem haal en zeg: ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws...

Sascha2

Sascha2

09-07-2009 om 13:04

Sascha2

Tja, aan mijn ervaring heb je nu niets meer, ik heb het bij de eerste drie namelijk al met 6 weken verteld. Bij de vierde wegens omstandigheden pas met 12 weken, maar ik ben tot aan de 11e week niet aan het werk geweest. Ik had overigens al een vast dienstverband.
Mijn tip: echt lang wachten voegt niets toe aan de gevolgen van je verlof. Immers, je verlof komt er toch aan, of het nu een drukke periode is of niet. Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel kan worden en uiteindelijk zul je het toch moeten vertellen. Maar het is aan jouw gevoel wanneer jij het wil vertellen. Op dit moment moet je nog niets. Wettelijk gezien hoeft dat pas in de zesde maand, geloof ik (uit mijn hoofd meen ik me te herinneren dat je het drie weken voordat je met verlof zou kunnen gaan, dient te vertellen aan je werkgever). Het is dus helemaal aan jou. Zo laat vertellen vond ik zelf ietwat vreemd, omdat je zwangerschap tegen die tijd allang zichtbaar is. Maar goed, ieder zijn reden natuurlijk. Overigens ligt het er ook aan wat voor werk je doet. Als het lichamelijk belastend werk is, of bijv. met gevaarlijke stoffen, dan is het wellicht wel handig het sneller te vertellen.
Overigens: jouw suggestie voor de inleiding van de heuglijke mededeling was precies de wijze waarop ik het iedere keer vertelde aan mijn mananger. Toen ik mijn vierde zwangerschap kwam aankondigen, hoefde ik niet verder te vertellen dan: "ik heb goed en..", voordat zijn mond al open viel :)
Succes wanneer je het vertelt en realiseer je, dat jouw bezwaarde gevoel naar alle waarschijnlijkheid vele maten groter is dan je werkgever zal merken. Jij bent zwanger en staat onder invloed van hormonen. Werkgevers zien alleen dat er iemand een paar maanden niet zal zijn en uiteraard is niemand echt onmisbaar.

Sascha2

Sascha2

09-07-2009 om 13:04

Oeps

Ik bedoelde het dus aan Sharon te schrijven maar schreef mijn eigen naam... domdomdom maar ook ik ben zwanger en heb ze momenteel niet allemaal op een rijtje, lijkt wel :)

Sharon*

Sharon*

09-07-2009 om 13:14 Topicstarter

Sascha2

Tja, het is voor mij voor het eerst dat ik met dit bijltje hak, is weliswaar mijn 4e zwangerschap, maar hiervoor werkte ik niet en bij mijn oudste liep het contract af toen ik zwanger was en ben ik gestopt met werken.
Uiteraard ben ik niet onmisbaar, maar toch voel ik me bezwaard. Ach het zal allemaal wel loslopen. Ze zal wel verbaasd zijn omdat ze niet verwacht dat ik na 3 kinderen nog een krijg.
En inderdaad zeg, ik zou niet tot enkele weken voor verlof wachten. Vind ik ook niet heel netjes.
Nee, morgen moet het gebeuren.

En ik ken het: ik heb ze ook niet allemaal op een rijtje ;)

Sascha2

Sascha2

09-07-2009 om 14:58

Sharon

Leuk, ook een vierde kind op komst! Ikzelf ben nu 25 weken onderweg, medio oktober komt de vierde.
Succes morgen, het zal vast en zeker meevallen nadat je het hebt uitgesproken.

amk

amk

10-07-2009 om 10:46

Mag ook niet

tot vlak voor het verlof.
Je bent eigenlijk verplicht het zo spoedigmogelijk te melden omdat je dan onder allerlei officiele aanvullende verlofregelingen valt en de werkgever een extra zorgplicht naar jou toe heeft.
De laatste meld termijn is 3 maanden voor het verlof in gaat. Dus 4 maanden voor de uitgerekende datum.

Johanneke

Johanneke

10-07-2009 om 10:56

Wanneer

Je bent absoluut niet verplicht het zo spoedig mogelijk te zeggen, tenzij je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werkt.

Ik heb het zelf de eerste twee keer direct gezegd gewoon omdat ik het niet voor me kon houden. De derde keer heb ik het meteen tegen mijn leidinggevende gezegd, omdat ik me zo bezwaard voelde aangezien ik er nog maar net werkte (zat nog in mijn proeftijd). Nu, de vierde keer, weet ik nog niet wanneer ik het ga zeggen. Eerst maar eens kijken hoe het gaat. Misschien wacht ik zelfs tot na de combinatietest, maar niet veel langer, zodat we snel kunnen gaan kijken hoe ik vervangen kan worden.

Sharon*

Sharon*

10-07-2009 om 11:08 Topicstarter

Druk

Hmm, zo te zien is mijn leidinggevende erg druk vandaag...
Dus ik ben benieuwd of ik haar wel uberhaupt zie vandaag.
Het haar per mail mededelen kan natuurlijk ook niet ;)

Sharon*

Sharon*

13-07-2009 om 21:09 Topicstarter

Gelukt

Is me gelukt. Ik heb het vandaag verteld: ik heb goed nieuws en slecht nieus.
Oh, zei ze, heb je een nieuwe baan?

Ze nam het goed op en ik ben blij dat ik er van af ben!

Sascha2

Sascha2

13-07-2009 om 21:35

Mooi!

Goed dat je het hebt verteld. En fijn dat ze het goed oppakte. Valt er weer iets van je schouders.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.