Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Wat is het scenario als de bevalling begint voor de keizersnede?

ik krijg nav gesprek met vk geen duidelijk beeld wat je moet doen als voor een geplande sectio (met 39 weken) de bevalling zich aandient. Ik moet van de vk dan het ziekenhuis bellen, nu is de geplande sectio in een ziekenhuis wat een half uur rijden hier van verwijderd is. Moet je dan bij het breken van de vliezen in de auto stappen en dan een half uur gaan rijden om alsnog een keizersnede te krijgen ? Of moet je naar het dichtbijzijnde ziekenhuis (zonder je dossier) en daar aan de deur gaan uitleggen dat het een keizersnede moet worden ?

IK las vanmiddag dat Claudia de Breij met 37 weken is bevallen. Mijn schoonzus heeft 3 kinderen na 40 weken gekregen maar de 4e was er met 38 weken al. Wat is nou eigenlijk de kans dat je bevalling voor de 39e week start ?

Ik heb over 2 weken pas weer een gesprek met een gynaecoloog, vandaar mijn vraag op voorhand.

Ervaring

allebei mijn kinderen zijn gekomen voor de geplande keizersnede.
Zodra bevalling zich aankondigt bel je het ziekenhuis. Ze weten dan dat je komt. Je pakt tas, vriend start auto en je crosst dus naar het ziekenhuis waar je de geplande keizersnede gaat krijgen.

Als je dan binnenkomt, wordt je direct klaargemaakt voor de keizersnede.

Als je nog meer vragen hebt, dan lees ik het wel.

groetjes van Purk

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2009 om 21:25 Topicstarter

Purk

dank je ! Mag ik je nog wat vragen, hoe ver was het rijden vanaf huis naar dat ziekenhuis ? En op welke week/tijdstip in de zwangerschap waren die sectio's eigenlijk ingepland en hoeveel vroeger kondigde de bevalling zich aan (braken de vliezen ?).

Bij mijn 1e bevalling heb ik pas de vk gebeld toen ik dacht dat het misschien wel een wee kon zijn, ik bleek toen al 8 cm ontsluiting te hebben, een half uurtje later had ik al volledig. Mijn vliezen zijn daarna pas door de vk gebroken. Ik zal deze zorgen uiteraard aan de gyn overdragen.

Manda

1e bevalling: twee dagen voor geplande sectio (38 weken 6 dagen, dat was de geplande datum, gebeurde dus twee dagen eerder), ik kreeg weeen, eerst onregelmatig en toen om de vijf minuten...had nog wel de tijd om rustig naar het ziekenhuis te gaan. Weeen hielden trouwens accuut op toen ik in het ziekenhuis was.

2e bevalling: 34 weken twee dagen...ik verloor opeens veel bloed en kreeg enorm harde buiken en dat mondde uit in een lange wee. Ondertussen ambulance gebeld en die heeft met gillende sirene naar ziekenhuis gebracht. Bleek dat litteken eerste keizersnede inwendig aan het scheuren was.

Beide keren was het ziekenhuis ongeveer tien minuten rijden. Gebeurde beide keren ook op rustige tijdstippen (zes uur 's ochtends en laatste keer elf uur 's avonds).

Goed. Als ik jou was, zou ik tas hebben klaar staan en goed naar je lichaam luisteren. Dus niet een paar uur thuis zitten denken, is dit het nou of niet. Na een kwartier twijfel gewoon ziekenuis bellen en gaan. Als het loos alarm is dan ga je weer. Beter negen keer voor jan doedel daar heen, dan net die ene keer te laat.

Excuus voor het vertellen van de horrorstory bij bevalling nummer twee....ga er alsjeblieft niet over piekeren, dat komt echt zelden voor en was bij mij te wijten aan een afwijkende vorm van mijn baarmoeder.

groetjes van Purk

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2009 om 21:44 Topicstarter

Dank

ik heb er veel aan. Ik dacht echt bij de 1e bevalling "ach dit kan het niet zijn, dit is niet de helse pijn waar je overal van leest" en die weeen kwamen niet met een duidelijke regelmaat en toch dus 8cm.

Ok, ik ga gewoon sneller reageren dan toen en zal meteen het ziekenhuis bellen als ik ook maar iets merk. Nadeel is dat dit ziekenhuis dus een half uur rijden is van ons huis. Bij echte nood is er ook een ziekenhuis hier 5 minuten vandaan maar die wil ik liever niet naar toe (is ook niet mijn ziekenhuis).

Vliezen?

Maak je niet te druk over al die indianenverhalen over vliezen die in te supermarkt breken en vrouwen die de laatste weken alleen met emmer en dweil de deur uitgaan.

De meeste bevallingen beginnen helemaal niet met het breken van de vliezen. Heel vaak worden vliezen pas tijdens het echte bevallen door de vk of gyn gebroken.

Een half uur rijden is niet ver als de bevalling zich net aandient hoor. Gewoon zorgen dat je een tas hebt klaarstaan, ziekenhuis bellen dat je onderweg bent en vertrekken.
Bij mijn oudste zou ik in Utrecht bevallen, maar was ik in Apeldoorn toen ik de eerste wee voelde. Was op zich een ritje van 45 minuten, al duurde het vanwege de ochtendspits wat langer. Maar kind was toch pas om 19.04 buiten (met sectio). Dus haast was niet nodig.

Vliezen

'De meeste bevallingen beginnen helemaal niet met het breken van de vliezen'

10% van de bevalingen begint met het breken van de vliezen. Okee, is een grote minderheid, maar 10% is wel een precnetage om rekening mee te houden.

Malihu

Malihu

08-06-2009 om 20:09

Vliezen

Bij mij eerste braken de vliezen met 37+5 weken midden in de supermarkt en had ik binnen 3 uur volledige ontsluiting.

Ook bij de tweede begon de bevalling met het breken van de vliezen. Bij mijn zus zijn ook 2 van de 3 bevallingen begonnen met het breken van de vliezen.

En bij twee vriendinnen van mij die onlangs bevallen zijn begon het ook met het breken van de vliezen.

Niet om iemand bang te maken hoor, maar het komt dus wel degelijk vaker voor dan je denkt!

Gewoon bij de eerste tekenen van het beginnen van de bevalling richting ziekenhuis vertrekken. Je baby zal wel niet binnen het half uur geboren worden ;-)
En liever voor niets rijden of te vroeg zijn dan te laat, toch?

Succes!

Manda Rijn

Manda Rijn

09-06-2009 om 10:24 Topicstarter

Dank

een vriendin van mij heeft het ook zo gehad dat het begon met het breken van de vliezen, alleen was zij toevallig (niet voor haar zelf) al in het ziekenhuis haha dus dat scheelde.

ik heb in elk geval de buren en vrienden ingeseint dat ze dochter1 moeten opvangen als ik in noodgang naar het ziekenhuis moet rijden. De ambulance komt alleen bij nood, dus die komen niet als je vliezen gebroken zijn.

Manda Rijn

Manda Rijn

09-06-2009 om 10:29 Topicstarter

Nogmaals dank

ik ben nu bijna 35 weken zwanger, ik zal mijn tas gaan inpakken, daarvan is het nog niet gekomen.

goh het wordt nu ook wel spannend de laatste weken zijn aangebroken, jeetje er komt echt nog een kind !

Nogmaals vliezen

Mijn bevalling begon ook met het breken van de vliezen, maar helaas duurde het nog meer dan 36 uur tot zoon er eindelijk was. Het hoeft dus niet snel te gaan :(.

Rafelkap

Rafelkap

09-06-2009 om 19:38

Horoscoop trekken

Bij mijn geplande keizersnede (2e kind) hielden ze dezelfde termijn aan als mijn eerste zwangerschap (spoedsectio), 38 weken was dat bij mij. Ik kon tussen 2 data kiezen, heel gek, alsof je een reisje boekt :-)
Wanneer je zult bevallen, hoeveel kans je hebt dat je wanneer zult bevallen, misschien moet je je horoscoop laten trekken :-) Zelfs je gyn kan niks met zekerheid zeggen. Je kan hem wel goed uithoren op wat voor tekenen je moet letten. Ik kan me voorstellen dat je er vol van bent :-)
Eerste (en tweede ook) waren niet ingedaald bij mij, dus ik zat ook nog in de stress dat ik vruchtwater zou verliezen, midden in de supermarkt en dat ik dan meteen plat moest gaan liggen. Vk zei dat dat zeldzaam is, en inderdaad: vruchtwater verloren (bij 1e) vroeg in de ochtend en toen lag ik al plat, kwam dat even mooi uit!
Hé sterkte, nog maar even! En laat je weten hoe het is gegaan?

Manda Rijn

Manda Rijn

10-06-2009 om 19:42 Topicstarter

Grutjes

ik zie net dat Liora is bevallen met nog net geen 37 weken, en als eerste braken de vliezen. God en ik ken iemand die met 37 weken bevallen is, inderdaad ook eerst de vliezen die braken.

hmmm, ik ga mijn tas inderdaad nu maar inpakken want stel je voor zeg.... sta ik komende week op school en dan pats....

Oh het komt nu weer wat meer dichterbij, het lijkt wat minder abstract, grutjes jemig ongelovelijk ontzettend-jezus-maria, ik ben 35 weken zwanger.

35 weken

Tijdens de 35e week van de zwangerschap van mijn jongste was ik al een week niet meer zwanger :-)

Marlies
Maar probeer het toch nog maar minstens 2 weken vol te houden!

Hier ook zo

inderdaad...best gekke gewaarwording als je met 35 weken al niet meer zwanger bent. Dat heb ik ook als best vreemd ervaren. Opeens boem pats was het over...was onze hummel er.

groetjes van Purk

Manda Rijn

Manda Rijn

13-06-2009 om 11:19 Topicstarter

Jeetje

ik hoop toch dat die van mij nog minstens een week of 2 blijft zitten, nog even wat dikker en groter worden en dan kan ik nog het geboortekaartje afmaken ;-)

Hihi

dat hebben wij dus samen op een ziekenhuisbed uitgezocht. Ook heb ik daar nog de enveloppen geschreven. Als ik er nu aan terug denk, heb ik zoiets, waarom de haast. Had best een weekje kunnen wachten, maar toen vond ik dat erg belangrijk. De hele wereld moest weten dat hij er gezond en wel was!

groetjes van Purk

Toen ons zoontje van de IC af was en duidelijk dat hij het zou halen, ben ik het ziekenhuis uit gesneakt om samen met mijn zus (destijds DTP'er) het kaartje te ontwerpen en printen.

Surrealistische ervaring was dat: 's avonds laat in een verder leeg kantoorgebouw (want het duurde natuurlijk allemaal veel langer dan we hadden ingeschat)met volle borsten die nodig gekolfd moesten worden (dus maar een beetje melk weggemasseerd boven de gootsteen: de kaartjes moesten af!)

De kaartjes zijn heel mooi geworden en de doodzieke baby in kwestie is inmiddels een grote vent van 5. Alleen met die borsten is het nooit meer helemaal goed gekomen ;-)

Manda, sterkte met de laatste weken!

Marlies

jama

jama

17-06-2009 om 21:41

Reden keizersnede kan spoed zijn

HEt belangrijkste heb je eigenlijk niet verteld- waarom een keizersnede? Als het kind bijv. overdwars ligt, moet je meteen vertrekken. Als dan ook nog thuis de vliezen eerst breken, mag je dankbaar zijn als je baby het overleeft. Ik heb mijn 1e (40+11 dgn) na 58 uur weeen gekregen, de 2e lag overdwars met 39 weken (keizersnee zou die dag gepland worden), en ik moest die week wel meteen 'bij onraad' naar het ziekenhuis gaan, maar gezien mijn voorgeschiedenis dachten wijzelf: 1 wee: ach, nog even douchen - maar het zkh had al ambulance klaarstaan om ons op te halen, daar was paniek - wij wisten niet alles over dwarsliggers en zij hadden het dossier van de vorige bevalling uiteraard niet gelezen. Prima spoedkeizersnee geweest overigens, en de derde was een normale bevalling- dat kan na twee idiote bevallingen ook nog..

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.