Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lisanne

Lisanne

25-10-2009 om 20:59

Wat zouden jullie doen?[ jaarcontract en zwanger]

Hallo,
Ik ben sinds een kleine twee maanden met een nieuwe baan begonnen en heb (na een hele lange zoektocht) eindelijk de baan van mijn leven gevonden! Nu ben ik er ook net achter dat ik (ongepland)zwanger ben (5 weken). Howel ik supergelukkig ben met dit onverwachte geschenk lig ik er ook wakker van 's nachts, want ik heb geen idee hoe ze (baas en collega's)op mijn werk gaan reageren?? Ik heb ook een contract voor een jaar en ben bang dat ze dit daarom niet gaan verlengen (mijn ZWverlof zou tegelijkertijd met het contract aflopen)?? Ik wil het liefst zo lang mogelijk wachten met het te vertellen (13 weken) maar mijn man zegt dat ik het meteen beter direct kan vertellen.

Graag zou ik reacties willen ontvangen!

groetjes, Lisanne

Carolien

Carolien

25-10-2009 om 21:29

Als ik je

zo hoor dan lijkt de enige reden om te wachten met vertellen het feit dat de zwangerschap ook nog kan eindigen in een miskraam. Zou dat gebeuren, dan hoef je geen tekst en uitleg te geven en dan is je leidinggevende niet op de hoogte van het feit dat je op korte termijn een kinderwens hebt. Maar de kans is doorgaans het grootst dat de zwangerschap gewoon goed verloopt en dan komt dat verlof er hoe dan ook aan. Dan is iedere tijd even goed, of even slecht om die mededeling te doen.
MAAR officieel mag een zwangerschap natuurlijk geen reden te zijn om een contract niet te verlengen. Behalve het opbouwen van vrije dagen kost het een werkgever ook niets, want een zwangerschapsverlof wordt betaald door de ziektewet. Daarnaast is het zo dat veel werkgevers zoiets incalculeren als ze vrouwen in een bepaalde leeftijdscategorie aannemen. Als ze er afwijzend tegenover staan, worden vrouwen van die leeftijd vaak niet eens uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Op mijn werk heb ik sinds kort een nieuwe collega, die tijdens het tweede gesprek vertelde dat ze zwanger was. Hadden we al bedacht dat dat er nog wel eens in kon zitten. Gelukkig vond niemand dit een reden om haar niet aan te nemen. Zou ik ook stom gevonden hebben, want wat is nu 16 weken als je daarvoor en daarna veel plezier kan hebben van de kwaliteiten die deze persoon meebrengt. Ik hoor dat het voor jou ook zo werkt.
Nog vergeten: gefeliciteerd met je zwangerschap, het klinkt alsof je er naar verlangt hebt en het al bijna niet meer verwachtte. Veel geluk en ik hoop dat het met je baan ook goed komt.
Groetjes,
Carolien

Nasha 1st

Nasha 1st

25-10-2009 om 21:58

Nee

het is geen reden om het contract niet te verlengen, maar een werkgever hoeft dan ook geen reden op te geven....einde contract is einde contract. Maar goed, dat terzijde....op een gegeven moment zul je het toch gaan zien en dan kun je er ook niet meer onderuit om het te vertellen....

Carolien

Carolien

25-10-2009 om 22:09

Foutje

Ik hoor dat het voor jou ook zo werkt. Moet natuurlijk zijn: ik hoop dat het voor jou ook zo werkt.
Groetjes

Zelfde schuitje

Zoals de titel al zegt zat ik eerder dit jaar in hetzelfde schuitje. Ook net aan een nieuwe baan (ook heel leuk)begonnen en zwanger geraakt. Ik heb me weken druk lopen maken en toen ik het uiteindelijk vertelde vroeg mijn leidinggevende of ik wel blij was met de zwangerschap. Ik vertelde het nl. met een zucht, omdat ik me zo goed kan voorstellen dat het lastig is voor een werkgever. Gelukkig werd er in mijn geval heel goed gereageerd en hoewel we niet hebben gesproken over mijn tijdelijke contract maakte ik me daar helemaal geen zorgen meer over. Ze zijn buitengewoon tevreden over mij dus dat zit wel goed.

Overigens, ze zullen je vast niet nu al vertellen dat je contract niet verlengd gaat worden dus dat zal niet een reden zijn om niet te wachten met het vertellen.

Veel wijsheid en een hele fijne zwangerschap!

Groet, Poekie

Mim

Mim

27-10-2009 om 21:23

Ook meegemaakt

Ruim 4 jaar geleden begon ik bij een nieuwe werkgever. In eerste instantie voor een half jaar, ter vervanging van iemand die met zwangerschapsverlof ging. Na een maand ontdekte ik dus dat ik zwanger was. Ik heb wel de 13 weken afgewacht en zag er enorm tegenop om het te vertellen. Gelukkig werd er positief op gereageerd en was men tevreden over mijn werk. Ik heb na het half jaar eerst nog een jaar contract gehad, maar dat werd al snel omgezet naar onbepaald. Toen ik met zwangerschapsverlof ging, begon mijn collega die ik vervangen had, weer te werken. We losten elkaar dus mooi af.
Ik wens je een fijne zwangerschap toe.

mama-kim

mama-kim

27-10-2009 om 22:53

Lisanne

hoi lisanne,

ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt met mijn zoontje..

ik ben toen (notabene) voor het eerst gaan werken.ik had net mijn mbo opleiding spw 3 afgerond en had direct een verschrikkelijk leuke, goedbetalende baan op een goeie kdv.
ik was ongeveer een half jaartje aan het werk, moest vlak voordat ik erachter kwam dat ik zwanger was allerlei dingetjes regelen met mijn baas..we hadden een huisje gekocht en gingen voor het eerst op ons zelf wonen..eind goed al goed, al het papier werk gekregen van mijn baas, kwam ik een week na het tekenen van het huis erachter dat ik zwanger was, al 11 weken!

omdat ik 3 weken later mijn contractverlengingsgesprek zou krijgen, had ik besloten om het toch van te voren te vertellen want het zat me totaal niet lekker.
ik vol moed naar mijn baas, omdat ik er vanuit ging dat het gewoon een fijn gesprek zou zijn, want tja ik werk met kinderen en vrouwen dus het is te verwachten..

op het moment van vertellen, was men super aardig en was niets een probleem en hoefde ik mij totaal geen zorgen te maken, 2 weken later werd mij verteld dat mijn contract niet werd verlengt en dat ik toch niet zo goed in het team paste...bullsh*t natuurlijk!

vervolgens gewoon een uitkering gekregen en netjes mijn laatstverdiende loon iedere maand uitbetaald gekregen, inclusief tijdens mijn verlof.

conclusie, ik maakte me verschrikkelijk druk om van alles en nogwat, maar ze waren mij gewoon niet waard in dat bedrijf..
dus als ze jou te deur wijzen, is het toch niet de juiste baan voor je geweest anders zouden ze je wel steunen en ten allertijde, daarbij is je wondertje in je buik toch alles voor je en kan de hele wereld je gestolen worden, als ze beter kunnen krijgen moeten ze dat vooral doen..

mn verhaal was wel een hele omweg maar hoop dat je er wat van begrijpt haaha

ik wens je een hele fijne zwangerschap toe en hoop op positief nieuws voor je bij het vertellen en meer geluk dan dat ik had!

liefs kim

Lisanne

Lisanne

29-10-2009 om 11:40

Bedankt allemaal!

Hallo allenmaal,

Superbedankt voor jullie fijne positieve
verhalen!! Het doet me enorm goed en geeft me
wat meer rust. Ik heb besloten het met 3 maanden te vertellen. Ik laat jullie t.z.t. weten hoe het is gegaan!

groetjes,
Lisanne

Nancy31

Nancy31

01-11-2009 om 14:18

Nog een tip

Ik heb ook een vergelijkbaar verhaal, en inmiddels vast contract, scheelt wel dat ik terug was voor het aflopen van mijn contract, een maandje, dan kunnen ze je niet anoniem ontslaan, maar dta was dus ook niet aan de orde.

Mijn tip: vraag ruim voor je verlof een evaluatie gesprek aan, zo stata dan al mooi op papier wat ze van je vinden, en geeft ze dat ook even tijd om na te denken over een en ander. In ons bedrijf doen ze dat altijd als er een iemand zwanger is en nog in het eerste jaar contract (we hebben nogal een vruchtbaar team) En ik ben het eens met Kim: een werkgever die hier lullig mee omgaat zal waarschijnlijk sowieso geen leuke werkgever zijn!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.