Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Massi Nissa

Massi Nissa

04-11-2010 om 16:24

Zo moe / slaperig

Toch maar even hier posten om te kijken of iemand nog een goede tip heeft. Ik ben nu ruim 19 weken zwanger en vanaf het eerste begin moe. Niet misselijk, nauwelijks andere klachten, alleen maar moe, moe en nog eens moe. Ik heb een lage bloeddruk (100/50) maar verder is er geen aanwijsbare oorzaak. Kindje groeit goed. Ik eet genoeg (misschien wel teveel, haha) en gezond en slik dagelijks vitamines voor zwangeren.
En toch wil ik eigenlijk de hele dag alleen maar zitten, liggen of slapen. Ik slaap 's nachts negen tot tien uur! Dat is toch belachelijk? Mijn man doet al de meeste huishoudelijke dingen, dus ik moet alleen nog werken (vier dagen in de week) en leuk bezig zijn met peuterdochter. En zelfs dat is nauwelijks op te brengen, ik loop rond als een zombie. Nu heb ik de vk gevraagd om toch maar weer mijn bloedwaarden allemaal na te gaan, want om nu nog ruim vier maanden zo door te sjokken is ook niet echt leuk. Wat moet, dat moet, maar ik zou me graag wat fitter voelen. En iedereen riep ook, o die eerste drie maanden ben je altijd moe, daarna gaat het beter. Niet dus.
Iemand die nog een idee heeft?
Groetjes
Massi

Yta Chalne

Yta Chalne

04-11-2010 om 16:39

Ijzer?

Het lijkt me wel voor de hand liggend dat je HB veel te laag is, en/of je ijzervoorrad op. En dat is erg lastig hoger te krijgen in de zwangerschap als je ook reuma hebt (ik put even uit mijn niet onfeilbare herinnering..). Dat wordt dan gewoon rustig aan doen, weinig werken (vier dagen is nĂ­et weinig) en vooral zittend genieten van je zwangerschap ;-) Als je minder zou werken kun je veel vermoeidheid opvangen door 's middags een uurtje te slapen als peuterdochter er niet is, dat helpt heel goed.
Wel heel vervelend, als je zo moe bent lijkt zo'n zwangerschap een onafzienbare tijd te duren.

Biene M.

Biene M.

04-11-2010 om 16:40

Nee

Sorry, geen tips, maar gedeelde smart is halve smart zeggen ze, dus kom ik maar zeggen dat ik ook zooo moe ben. De hele zwangerschap eigenlijk, alleen tussen 16 en 20 weken ging het een ietsiepietsie beter. Heb ook alle mogelijke bloedwaarden laten nakijken, maar daar zou een niet-zwangere jaloers op kunnen zijn.

Mijn zoontje slaapt nog overdag en meestal ga ik dan ook een paar uur slapen, maar als ik wakker word ben ik nog net zo moe als voordat ik ging liggen. Mijn bloeddruk was even laag als de jouwe, is inmiddels weer gestegen naar 110/60, maar dat maakt voor de vermoeidheid helaas geen biet verschil.

De enige tip die ik heb: veel slapen, dan gaan de komende 20 weken sneller voorbij :-)

Knap trouwens dat je nog vier dagen voor de klas staat. Ik heb er op mijn werk behoorlijk last van dat ik zo ongeconcentreerd en sloom ben. Een horde pubers zou allang gehakt van me hebben gemaakt.

Sassefras

Sassefras

04-11-2010 om 17:18

Zwangerschapsdiabetes?

Nog een optie; het zou ook zwangerschapsdiabetes kunnen zijn. Heb je al een glucosetestje gehad via je vk? Kenmerken zijn ook erge vermoeidheid en veel dorst. Bij mij is het een paar weken vastgesteld (ik ben inmiddels 30 weken zwanger en was ook vreselijk moe) en sinds ik insuline spuit is mijn vermoeidheid een stuk minder.

Massi Nissa

Massi Nissa

04-11-2010 om 17:24

Yta en biene

Yta, ik zit qua ijzer op het randje, voldoe net aan de laagste waarde. Is inderdaad niet makkelijk omhoog te krijgen. Drink Roosvicee Ferro. (We zijn hier in huis erg van de roosvicee inmiddels, dochter drinkt Laxo, haha). B12 is wel goed, of was dat enkele weken geleden nog.
Ik heb ook veel jeuk, dus ik heb gevraagd of ze ook mijn glucose (of wat is het ook weer) willen meten. Dat gaat nu gebeuren.
Weinig werken: poeh, lastig. Ik heb nogal een blokkade tegen ziekmelden als ik geen veertig graden koorts heb, zeg maar. Ik weet dat dat stom is, maar de blokkade is behoorlijk sterk. Ook nu ik zwanger ben. Bovendien heb ik een bloedhekel aan arbodiensten (al zijn ze altijd aardig en meelevend) en andere personen en instanties tegen wie je dan steeds weer moet vertellen hoe zielig je bent. Ik kan dat bijna niet. Stom, ja.
Biene, wel fijn (ja niet voor jou) dat je het herkent. Ja, inderdaad, zelfs na tien uur maffen zou ik best nog even willen blijven liggen. Je slaapt niet 'bij', zeg maar. Gelukkig maken de pubers nog geen gehakt van me, maar wat niet is, kan nog komen ;-). Ik ben wel liever/aardiger dan normaal, geloof ik, ik barst natuurlijk van de oxycitine of hoe heet dat lieve hormoonspul.
Tja, even de uitslagen afwachten dan maar en hopen dat er iets bij zit dat ik makkelijk kan aanvullen. Ik ben ook gewoon oud natuurlijk, al 37.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

04-11-2010 om 17:27

Sassefras

Ik dacht zelf ook al in die richting, dus wordt mijn glucose nu gemeten. Eerst nietnuchter en als dat verdacht blijkt, nuchter.
Poeh, elke dag spuiten lijkt me best heftig voor jou. Hopelijk ben je er weer vanaf als je kindje er is.
Groetjes
Massi

Ano

Ano

04-11-2010 om 18:53

Floradix?

Mag je Floradix hebben? Is bij Etos te koop en helpt erg goed bij ijzertekort.

Groetjes, Ano

Massi

Ik zou minder gaan werken.

Sorry voor de bemoei.

Wat al langer werd vermoed is inmiddels ook door onderzoek bevestigd. Te veel werken (meer dan de draagkracht van de moeder) is niet goed voor het kind, en ook niet voor de moeder.

Om het iets makkelijker voor je te maken: zie het eens zo. Het hele idee van zwangerschaps- en bevallingsverlof is een constructie die niets te maken heeft met feiten, of zelfs maar medische aannames. Het is gewoon een politieke afspraak dat vrouwen zo lang uit de running mogen zijn om een kind te krijgen.

Voor de ene zwangere is het te lang, voor de andere te kort. Dat is geen prestatie maar gewoon een verschil in fysieke gesteldheid. Ook geen ziekte of zo.

Mijn idee is dat vrouwen de indruk krijgen dat ze het makkelijk moeten kunnen volhouden tot 4 weken voor de uitgerekende datum en dat ze op zijn hoogste 10 weken na de bevalling weer topfit moeten zijn. Die indruk is dus niet gebaseerd op inhoudelijk valide gegevens; puur op een politieke afspraak.

Maar als jouw lijf nu met die moeheid op de rem gaat staan, dan zou ik er toch echt naar luisteren. Ik weet dat het met jouw beroep heel lastig wordt om een middagslaap te doen, maar minder werken betekent echt niet niet werken. Er is van alles denkbaar, als je er zelf maar eenmaal voor open staat.

krin

krin

05-11-2010 om 08:51

Massi

Dat je je niet ziek wilt melden, snap ik. Die 40 graden koorts grens ken ik ook. Je hoeft je ook niet ziek te melden, want je bent niet ziek. Meld je zwanger. Begint ook met een z.

Zo was ik ook

bij de oudste van begin tot eind, ontzettend vreselijk moe, ik kon 20 uur per slapen/liggen.

Bij de jongste had ik het veel minder, bij de jongste was ik 16 weken misselijk en draaierig.

tips: slapen en floradix !

Als manda

In mijn zwangerschappen was ik nooit misselijk, maar compenseerde dat met een vermoeidheid die zijn weerga niet kent. Als het maar even kon lag ik klappertandend (had t ook stervenskoud) onder een dekentje. En maar doorwerken, tot ik met 26 weken minder _ moest_ gaan werken van zowel vk als mijn baas.
Slapen en floradix! (ook mijn hb schommelde altijd net rond de grens).

Ik ook

Helaas geen tips voor je Massi. Ik was ook de hele 9 maanden moe moe moe. Bij alle 3 de zwangerschappen...

Heel veel sterkte en hopelijk kun je toch nog een beetje genieten van je buik.

gr. Wiggie

Sluit me aan bij krin

Je bent idd niet ziek. Je bent keihard aan het werk zelfs als je in een stoel zit... ze werken voor tien daarbinnen! En dat kost energie.

In onze maatschappij hebben we de afspraak dat dat werk daarbinnen pas vier weken voor de uitgerekende datum je werk kan beinvloeden, en als het dat eerder doet dan _noemen_ we het ziekte.

Mens, als jij stil zit ben je de AOW voor de komende generaties aan het regelen. En de zorg, en de politie, en het onderwijs.

Gewoon op je krent gaan zitten dus. Topsport!

dc

dc

05-11-2010 om 14:36

Rusten

Ik ben nu juist enorm fit, en ik geloof dat we aardig gelijk lopen. Ben per dag zeker een uur van hot naar her (en school enzo) aan het fietsen, het huis is weer opgeruimd, de was bij, ik ben vrolijk en superactief. Doe zelfs geen middagdutje meer als het wel kan :-)

Als jij dat niet hebt, dan moet je gewoon naar je lichaam luisteren en veel slapen, rusten, bloed laten testen, multivitamines en ijzer slikken indien nodig, en hopen dat het snel voorbij gaat.

Vanuit ervaring kan ik zeggen dat het veel langer duurt tot je weer fit bent, als je uit alle macht door probeert te gaan terwijl je moe bent. Meld je nu ziek, rust uit, en wie weet is het over een week een stuk beter.

Sterkte!

Massi Nissa

Massi Nissa

05-11-2010 om 21:01

Hihi

Niet ziek maar zwanger, ik zal hem onthouden. Tja, ik vind 'zwanger melden' ook nog even een brug te ver. Wel ga ik de komende weken mijn resterende vrije uren opnemen om wat middagen vrij te krijgen. Helpt dat niet, dan zien we wel weer verder. Heb er trouwens vandaag vier uit moeten zetten (een record), dus zo tam zijn die pubers inderdaad niet :-). Maar rodebeuk, ik zal je overtuigende verhaal in overweging nemen. Het belang van het kindje staat voorop, dat moet ik ook goed voor ogen houden.
Ik haal morgen Floradix, goeie tip! Had nog een fles staan maar die was drie jaar over de datum.
Dc, wat heerlijk dat je je zo fit voelt! Dat verdien je wel na zoveel maanden misselijkheid, zeg. Geniet er maar van. Overigens barst ik van de nesteldrang, ik kan geen kast voorbij lopen zonder hem in gedachten uit te ruimen en her in te delen, en ik moet ineens heel dringend meer lichtjes in huis en kleden op de vloer (geen idee waar dat op slaat). Probleem is, de geest is erg gewillig maar het vlees is zo moei (hihi).
Ik ga maar weer lekker vroeg slapen. Niet dat het veel helpt, maar het voelt wel lekker, zo onder die warme deken :-).
Enne, ik vind het verder niet zwaar, hoor! Ik ben dolblij met dit tweede kindje en gek genoeg verder niet depri (wat je normaal gesproken wel hebt als je erg moe bent). Ik loop alleen steeds maar weer tegen dat zombie-gevoel aan. Ik lijk echt wel een bejaarde. Maar dan wel een vrolijke.
Groetjes
Massi

Vic

Vic

05-11-2010 om 21:38

Niet doen

Je gaat toch niet je vrije dagen opnemen omdat je te moe bent om te werken?! Het is heel normaal dat je tijdens je zwangerschap minder belastbaar bent. Ik ben bij de tweede al na 20 weken halve dagen gaan werken, na 32 weken gestopt, en dan had ik nog een rustige kantoorbaan. Aangezien ik bij de eerste zwangerschap eigenwijs door ben gegaan en dat resulteerde in verplichte bedrust (en ziekenhuisopname) bij 33 weken, heb ik bij de tweede heel verstandig naar mijn lichaam geluisterd.
Bewaar die vakantiedagen nou lekker voor als de baby er is, en plak ze aan je verlof.

liora

liora

06-11-2010 om 21:44

Zo herkenbaar! Mijn ijzer was prima maar toch heel moe. Mijn zoon zette luilaksmurf naast mijn bed omdat ik zo vaak sliep.

Dus veel slapen, veel vlees en veel sterkte!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.