Home » Forum » Koorts verlagen

Koorts verlagen

39 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jackie
Koorts verlagen

Zouden jullie een baby (7 maanden) paracetamol geven bij alleen koorts? Dus geen pijn of diarree o.i.d., alleen koorts (39 graden, dat wel). Ze is verder redelijk actief, alleen iets minder vrolijk. Had hier een discussie over en was benieuwd of ik de enige ben die blijkbaar anti-medicijngebruik is bij babies (alleen als het echt echt nodig is dus bij echt pijn zou ik het geven). Ik vind namelijk dat koorts verlagen alleen om de koorts te verlagen onzin en juist niet gezond. Gewoon goed in de gaten houden toch?
Het komt overigens waarschijnlijk door een doorkomend tandje.

Lusithania
Hier

Mijn stelregel was (en is) dat als baby of kind EN ik dus als ouder ook, door pijnstilling/paracetamol beter kan slapen, ik daar als ouder overdag veel beter tegen kan als het kind niet lekker is en hangerig.
Als ze slecht slapen, dan slaap ik ook slecht, vandaar.

Tijgeroog
Nee

Ik gaf paracetamol als ze pijn hadden, duidelijk niet lekker waren. En als de temperatuur boven de pakweg 40 graden kwam, dan inderdaad wel om de koorts te verlagen, maar dat nog niet bij 39 graden.

Aagje Helderder
Ik wel hoor

Als ze minder vrolijk is, heeft ze dus ergens last van. Dat in combinatie met koorts zou voor mij reden zijn om paracetamol te geven en te kijken of ik de koorts in toom kon houden.

Aagje

Juline
Zelfde als Lusithania

Ik ben geen voorstander van pijnstillers als er niet merkbaar pijn is. Maar ik vind het wel belangrijk dat als het kind niet goed in zijn vel zit, dat er zo goed mogelijk geslapen wordt. Dus dan gaf ik soms ‘s avonds wel een paracetamol.

Triva
zeker ook

Paracetamol werkte hier ook altijd goed in dat soort situaties, beter slapen is ook beter herstellen en ook goed voor de ouders ;)

Dees
Doel

Koorts heeft een doel, dus alleen als het echt noodzakelijk is (bij erge pijn of heel afwezig gedrag of dokters advies).

Kaaskopje
39 graden

39 graden vind ik geen lichte koorts meer, dat is echt wel KOORTS (sorry ;-)), 40 graden is hoge koorts. Als het ochtend was geweest, zou ik het aangekeken hebben. In de avond ligt ze neem ik aan op haar eigen kamer waar je het niet constant in de gaten kunt houden. Ik zou daarom toch wat geven.

Lilian1
Overdag niet als ze gewoon speelden

Of wat rustiger waren.Savonds wel als ze dan hangerig werden en daardoor niet of slecht sliepen.

Kaaskopje
Doel, Dees

Ik ben geen arts, dus even gedachten uit de koude grond :-). Koorts is inderdaad onderdeel van dat je lichaam weerstand biedt tegen ziekmakende, of lichaamsvreemde stofjes. Dat nut zie ik niet zo bij een doorkomend tandje.

MarSy
39

Is hoge koorts, 40 is zeer hoge koorts, dus bij 39 zeker paracetamol om nog hogere koorts en stuipen te voorkomen

Kaaskopje
Stuipen

Precies MarSy. De gevolgen van stuipen kunnen heel ernstig zijn. Dus dan toch liever een pilletje voor de zekerheid.

Jackie
Dank jullie

voor de reacties. Ik heb haar net slapend nog gemeten en het is wel omhoog gegaan, 39,1. Oorthermomether, dus wel minder nauwkeurig. Als ze nu wakker was had ik het misschien overwogen, maar ze heeft nog nooit pijnstilling gehad en voor een eerste keer wil ik haar wel goed in de gaten kunnen houden en dat kan niet 's nachts.
Slapend kan ze geen stuipen krijgen toch?

Jackie
en nu 39,3

Ja nu weet ik het niet zo goed meer. Moet ik 's nachts blijven meten of zelf gewoon naar bed? Heb twee kinderen maar (gelukkig) nog nooit zulke koorts gehad dus geen idee.

MarSy
Huisartsenpost

Bellen als je twijfelt!!

Kaaskopje
Jackie

Ik vind, maar wie ben ik? :-), dat je niet moet gaan slapen met een kind met stijgende koorts. Vraag advies aan de hap. Zorg er ondertussen ook voor dat ze koel blijft in haar bedje. Niet warm instoppen dus.

Dendy Pearson
Nee

Ik vind 39 graden koorts helemaal niet zo erg hoor. Heeft in mijn ogen een functie. Ik gaf alleen bij pijn een zetpil, ook sls er dan gern koorts was. Dus bij pijn bij doorkomende tanden of zoals nu bij groeipijn.
Voor de nacht zou je de wekker kunnen zetten om even te checken.

Jackie
Bedankt

Ik denk dat ik wel ga liggen maar een wekker zet. Kan ik ook gelijk een extra keer borstvoeden zodat ze meer drinkt. Geen idee of ik ga slapen maar ik ga het wel proberen. Bedankt voor het meedenken!!

Tijgeroog
Tsja

Als ik m’n eigen oren meet met zo’n thermometer zit er tussen 2 metingen wel eens een graad verschil, dus ik vind ze niet zo heel betrouwbaar. Ik zou me nog niet echt ongerust maken, maar je kunt haar bijvoorbeeld bij je op de kamer laten slapen. Als ze onrustig wordt kun je alsnog paracetamol geven (maar ik zou haar daar persoonlijk niet voor wakker maken).
Als je je zorgen maakt kun je natuurlijk ook de huisartsenpost te bellen, dan hoef je er nog niet meteen langs te gaan maar kun je de vragen die je aan ons stelt ook daar stellen. Zij geven vast een betrouwbaarder advies.

Beterschap!

Tijgeroog
Ohja

Ook voor een extra voeding zou ik haar niet wakker maken. Slaap is juist zo belangrijk om beter te worden en als je je niet lekker voelt is het vaak lastig om weer opnieuw in slaap te komen. Ook voor babies. Als ze het nodig heeft komt ze vanzelf wel voor een voeding.

Jackie
Dankjewel

Ja toch bij ons in bed genomen. Voelt wat prettiger en zo kan ik ook wat slaap krijgen, hopelijk.

Jackie
Alweer gedaald

naar 38,5. Gelukkig!

Triva
logisch

's Ochtends is de temperatuur het laagst van de dag.

Aagje Helderder
Ja en dus is 38,5 best hoog

aan het begin van de dag. Ik zou het goed in de gaten houden. En toch veel voeden. Kinderen drogen gauw uit.

Aagje

Kaaskopje
Jackie

Hoe is het nu? Ik ben met Aagje eens dat 38,5 in de morgen best hoog is. Tenzij je dochtertje inmiddels aan het herstellen is, kan ik me voorstellen dat de koorts inmiddels weer (flink) hoger is.

Jackie
beter

Gisteren ging het overdag steeds beter, 's avonds wel weer lichte koorts maar vandaag niet meer. Alleen wat verhoging. Ze is ook weer haarzelf, heeft alleen wat vaker dorst. Dus ik denk (hoop) dat het nu niet meer zal stijgen maar we houden het in de gaten uiteraard.

Kaaskopje
Gelukkig

Ik ben blij om dat te horen. :-)

Jackie
dank je wel

t Is soms best een beetje eng om kinderen te hebben :')

nuchtere moeder
wat een bezorgdheid

Ik ben echt verrast door de grote bezorgdheid die sommigen hier hebben. De huisarts (of zelfs de huisartsenpost) bellen als je kind 39 graden koorts heeft maar zich verder prima voelt? Het zou werkelijk niet in mijn hoofd opkomen. En dat is maar goed ook, want als alle ouders bij iedere keer koorts zouden bellen, dan komen de artsen niet meer aan werken toe.

Het is heel normaal dat jonge kinderen soms (flinke) koorts hebben. En in vrijwel alle gevallen gaat het gewoon vanzelf weer over. Dat is wat de huisarts ook zal vertellen als je toch gaat bellen, iets anders zal hij/zij echt niet doen. Tenzij de koorts natuurlijk al langer duurt en er ook andere klachten zijn, maar dat is hier niet aan de orde.

Half a twin
dokters schrikken niet van hoge koorts

Kortdurend echt hoge koorts 41 graden Celsius, daar schrikt een dokter niet van, dat heeft een functie. Dan is het lichaam bezig een ziekmaker om zeep te helpen. Pas als daar een stuip bijkomt wordt de arts enigszins ongerust.
Langdurig een beetje verhoging/koorts zo tussen 38,2 en 38,7 laat bij mijn arts meer alarmbellen rinkelen. Dan is het kind bezig de ziekmaker te bestrijden maar heeft daar waarschijnlijk hulp bij nodig.
Met langdurig bedoel ik dan een dag of 4.

Aagje Helderder
Huisarts of huisartsenpost

zou ik bij zo'n temperatuur ook niet raadplegen als er geen andere gekke verschijnselen zijn. De eerste dagen iig niet. Wel gaf ik paracetamol om de koorts te drukken en de stemming te verhogen.

Aagje

Pagina's