Babytijd Babytijd

Babytijd

Advies voor een bv baby die niet goed aankomt

Zoon was 3.5kg bij de geboorte en kwam de eerste 3 maanden prima aan. Sindsdien is het veel minder en is hij van het 75e percentiel naar net boven het 25e gezakt.

In de laatste 8 weken is hij nog geen pond in totaal aangekomen. De laatste 2 weken was het slechts 8 gram! OK, hij is niet afgevallen maar dit klinkt toch niet goed.

's Nachts kwam hij vaak maar de laatste 2 weken slechts 1 keer. Maar tussen 7-7 overdag drinkt hij vrijwel elke 2-3 uur. Niet heel lang, maar dat doet hij al niet vanaf de geboorte.

Ik heb niet het idee dat hij honger heeft en dat hij naar bijvoeding snakt. Ik geef hem nu af en toe iets via de Rapley methode en daar zuigt hij even aan en laat het dan vallen. Het CB hier vindt dat ik toch maar aan de rijstepap en bv avocado moet. En ze zei zelfs al iets over van die fromage frais potjes die ik echt niet van plan was om aan een baby te geven.

Wat denken de experts hiervan? Voor zover ik weet zit er in bv meer calorieen dan in bijvoeding, dus ik wil het probleem ook niet erger maken door hem andere dingen te geven.

Hij lijkt trouwens nogal te reageren als ik ongekookte melk heb gehad. Dan huilt hij veel die dag en lijkt kramp te hebben. Zou hij iets van een melk intolerantie kunnen hebben of is dat toeval? En zo ja, zou dat een effect kunnen hebben op zijn langzame groei?

Ik weet het gewoon even niet meer dus ik hoop dat er mensen zijn met ervaring.

Bedankt.

Curve

Hoi Petal,
Heb je deze groeicurve al eens ingevuld?
http://www.borstvoeding.com/groeicurve/
Deze is speciaal voor borstgevoede babies.
Op de site zelf staat ook het een en ander over koemelk allergie ed. misschien heb je er iets aan?
Wellicht kun je ook eens op het borstvoedingsforum kijken. Daar staat ook heel veel info op: http://www.borstvoedingsforum.nl/

Succes ermee!

Voedselintroductie

Als je aan koemelkeiwitallergie of intolerantie denkt kun je zelf preventieve maatregelen nemen of je vraagt je huisarts om dit te (laten) testen. Houdt er rekening mee dat je alle koemelkeiwit uit je eigen dieet moet houden om problemen te voorkomen. En wat je ook kunt doen is werken met een introductieschema voor voeding, te beginnen met voedingsmiddelen die minder allergeen zijn om in de gaten te kunnen houden of je kind wel alles verdraagt. Dan start je met een product en biedt dat eerst een paar keer aan en als er geen problemen zijn (kramp, diarree, eczeem, uitslag, jeuk, onrust) dan voeg je een nieuw product toe.
http://www.kindereczeem.nl/
Pas met 1 jaar begin je met aangezuurde melkproducten als yoghurt en kwark. Je kunt bij de bakker vragen om koemelkeiwitvrij brood, dat kan besteld worden en ingevroren.
Komt allergie voor in je familie of die van je partner? Of ken je verhalen van babies die klachten hadden in hun eerste jaar? Dat kan een aanwijzing zijn.
Mijn zoon heeft tot 2,5 jaar kramp en diarree gehad omdat ik het niet precies wist, dus bij mijn dochter heb ik dit precies opgevolgd. Kreeg toen die tip van de consultatiebureauarts om echt alle koemelkeiwit uit mijn eigen dieet te halen, ook de kleine beetjes in brood en beleg en dergelijke.

Fransien

Fransien

06-03-2012 om 17:04

Koemelkallergie

Koemelkallergie is een reden om niet goed aan te komen, vooral als het op de darmen slaat. Bij een koemelkallergie kan de darmwand lichtjes ontstoken raken en blijven, dit bouwt heel langzaam op en kost een hoop energie, energie die niet aan groeien besteed kan worden. Verder wordt met een ontstoken darmwand (en ik zeg niet dat je baby koemelkallergie met ontstoken darmwand heeft) veel van de voedingsstoffen niet opgenomen, terwijl er wel een verzadigd gevoel ontstaat.
Je hebt redenen om koemelkallergie te vermoeden, het is ook de meest voorkomende allergie op baby-leeftijd, dus dan kun je je eigen dieet aanpassen. Meestal wordt er geadviseerd om alle koemelk (ook de kleine beetjes) en alle soja en alle ei uit je eigen voeding te laten, dat zijn namelijk de drie meest voorkomende, dat minimaal 3 maanden zo te laten (darmwand moet herstellen) en dan te kijken of ei misschien wel verdragen wordt, en dan soja, en dan pas melk.
Mijn derde had een flinke koemelkallergie als baby, ze leek er met 2,5 jaar overheen, maar met 4 jaar bleek hij weer terug (zucht, arme meid, en ze houdt zo van kaas). Nadat we de koemelk weer uit haar voeding gehaald hadden, groeide ze ook weer goed.

Poppy

Poppy

06-03-2012 om 20:11 Topicstarter

Poeh...

Ik denk dat ik maar een afspraak bij de huisarts ga maken om het te bespreken. Ik wil niet op eigen houtje op zo'n dieet gaan want dat lijkt me ook niet gezond.

Ik ben trouwens aziatisch en geloof dat melk intolerantie daar meer voorkomt. Zelf heb ik ook eczeem gehad als kind.

Tot nu toe bedankt.

Asa Torell

Asa Torell

06-03-2012 om 21:08

He petal

Vervelend zeg. Ik heb geen ervaring maar wil wel even hopen dat je gauw weet wat het is. Ik zou zeker niet aan gek eten beginnen voordat het duidelijk is of hij inderdaad een KMA heeft.

Huisarts

Sommige huisartsen volgen dit perspectief. Anderen zegt het niets. En dan zijn er ook nog huisartsen die denken dat koemelkeiwitallergie iets is dat na een tijdje weer over is omdat het om onrijpe darmen gaat en die proberen al snel weer om wel melk te geven. Zonodig kun je je laten doorverwijzen naar een allergoloog, er zijn er niet veel, maar ze zijn wel goed op de hoogte en hebben meer ervaring. En soms is er in een groepspraktijk een andere huisarts die er wel wat mee heeft en waar je wat aan kunt hebben.

Hier ook

Een borstbaby die slecht groeide.

Dochter heeft koemelk allergie (buikpijn en eczeem) Toen ik op dieet was (in overleg met huisarts, niet heel moeilijk hoor: gewoon goed de verpakkingen lezen, ik kreeg wel calcium tabletten, overigens melkvrij brood is gewoon in de supermarkt te krijgen hoor!)

Met 4 maanden maakten ze zich bij cb zorgen over weinig groei. Ik moest terug komen 2 weken later, ze was een kleine 100 gram aangekomen. Toen vonden ze het wel goed. Met 6 maanden was ze sinds de laatste keer wegen weer 200 gram aangekomen, dus in 6 weken. Dat vonden ze te weinig bij cb. (dat ze net buikgriep had gehad werd niet meegenomen)

Advies: meer fruit en groente en pap. Ik ben meer borst gaan geven ook snachts, maar altijd op verzoek. daarnaas langzaam fruit en groente geintroduceerd. Ik ben vanwege het dieet ook overgestapt op pepti, pas toen is ze goed gaan groeien.

Dus waar het door komt weet ik niet, sinds ze meer vaste dingen eet en fles krijgt, groeit ze een stuk beter, ze is nu 8 maanden, maar nog steeds klein.

Fransien

Fransien

07-03-2012 om 20:23

Petal

Het dieet is niet zo ingewikkeld als het lijkt, het is wel wennen en in het begin doe je uren over je boodschappen omdat je alle etiketten moet lezen. Qua gezondheid, met wat calciumtabletten en wat extra vlees heb je het meeste al wel binnen, ik heb ook zo nu en dan wat marmite door het eten gedaan om de b-vitamines ook allemaal te krijgen. Overigens had ik het extra strenge dieet (geen melk, soja, ei, vis, schaal/schelpdieren, noten, zaden, pitten, varkensvlees, tomaat, citrusvruchten, kiwi en aardbei) dat was wel pittig om aan te wennen, maar bleek redelijk goed te doen. Het enige vervelende was dat ik iedere keer zelf wat te eten mee moest nemen als ik ergens naar toe ging. Qua brood, de supermarkt had gewoon koemelkvrij brood, let vooral op of er broodverbetermiddel in zit, dat bevat koemelk, soja of beide. Als je afbakpistoletjes neemt, zit je eigenlijk altijd goed, en die zijn best lekker om op voorraad te hebben :-)

Asa Torell

Asa Torell

08-03-2012 om 11:06

Staat er vreemd

Ik zie nu pas dat mijn bericht niet duidelijk is: ik bedoel dat ik zeker niet zou beginnen met je zoon 'gek' eten te geven zoals kwarkjes, ook al adviseert het cb dat. Zelf 'gek' eten zou ik misschien wel al doen maar een snelle afspraak met een deskundige lijkt me nog beter.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.