Home » Forum » Baby slaapt niet meer door

Baby slaapt niet meer door

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mama van 2
Baby slaapt niet meer door

Wij hebben een baby, een heerlijk vrolijk mannetje, sinds gisteren 5 maanden. Vanaf zijn geboorte een goede slaper. Ook snachts, sliep en sliep maar, kwam netjes om de 3 uur voor een voeding (ik geef bv) Overdag langzaam laten wennen aan slapen in zijn ledikant, dat ging snel goed en snachts in de cosleeper naast ons bed. Vanaf 5 weken sliep hij snachts 5 uur door wat zich al snel uitbreidde naar 6,7 en 8 uur.
Overdag al vrij snel een fijn ritme van steeds 1 uur wakker en 1 uur slapen. Later naar 1,5 uur wakker en een uur slapen.
Maar, inmiddels is mijn kereltje in een slaapregressie beland. Overdag slapen lukte niet meer. Inmiddels gaat het gelukkig weer iets beter, maar is hij steeds na 30 tot 45 min weer wakker en is dan nog moe.
In de nachten komt hij elke 2 a 3 uur. Jeetje, dat is erg slopend kan ik vertellen. Ik ben van mening dat hij die voedingen echt niet nodig heeft snachts, maar het meer een gewoonte is geworden om weer in slaap te vallen. Ik weet alleen niet hoe ik die gewoonte moet doorbreken. Soms laat ik hem liggen. Geen aandacht geven en een enkele keer lukt het hem zelf weer in slaap te vallen. (huilen doet hij trouwens niet hoor) Maar soms is hij wel een half uur wakker... Met als gevolg: mama ook klaar wakker en niet meer in slaap kunnen vallen...Dit is voor mijn nachtrust nog slopender...
Herkent iemand dit?
Iemand tips?
Ik heb geen zin om nog tot zijn eerste jaar (of langer) nachtvoedingen te moeten geven.
Mijn oudste zoon sliep op deze leeftijd ook gewoon al heerlijk door snachts.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen probleem er snachts een keer uit te moeten moeten voor mijn lieverd, maar elke 2 a 3 uur vind ik toch wel iets te veel van het goede...

Niki73
Klinkt als een heel normale baby

Ik heb mijn kinderen met veel plezier lang borstvoeding gegeven. Er waren inderdaad periodes met nachtvoedingen. Omdat ik eenmaal wakker slecht weer in slaap kon vallen, probeerde ik 's nachts zoveel mogelijk in halfslaap te blijven, dus liet ik mijn man opstaan (baby sliep in een aparte wieg in onze kamer), baby bij mij leggen, en na de voeding verschonen en weer terugleggen. Ik zei altijd: mijn man doet de nachtvoedingen. ;-)
De avondvoedingen probeerde ik altijd wat te rekken door goed de tijd te nemen en een keer extra van kant te wisselen, zodat ze hopelijk wat meer vette achtermelk binnen kregen.

Jouw geval klinkt als een sprongetje waarin je zoon zich mentaal snel ontwikkelt en daarbij meer bevestiging nodig heeft. Die bevestiging zou ik hem zeker geven. Het kan ook zijn dat hij jouw productie wat wil opvoeren. Een tijdje investeren levert dan een hogere productie, en dus daarna meer gemak op.

Is hij overdag erg afgeleid en drinkt hij dan misschien te weinig? Toen mijn kinderen (te) veel interesse in de buitenwereld kregen tijdens de voedingen, voedde ik in het donker (gordijnen dicht), praatte ik zachtjes met ze tijdens het voeden om hun aandacht vast te houden, ik zong liedjes, en als het werkelijk niet ging, legde ik een badlaken over mijn schouders en het hoofdje van de baby om de buitenwereld even af te schermen.

Slaap hij nog in de cosleeper? Als je zoon 's nachts niet huilt, maar gewoon wakker is, zou ik proberen er een niet te groot punt van te maken en hem geruststellen door bijv. je hand lichtjes op zijn buik te leggen. Of zachtjes te fluisteren: het is nacht, ga maar lekker slapen. Als hij jouw rustige stem hoort, is dat misschien al genoeg geruststelling.

En verder de eeuwige tips: eet en drink genoeg en gezond, ga vroeg naar bed, doe desnoods een middagdutje. Besteed sommige huishoudelijke taken uit. De jaren met baby's zijn tropenjaren. Leef daarnaar. Het wordt later gemakkelijker.

Mama van 2
Bedankt

Voor je antwoord.
Je zegt dat jou man de baby snachts na het voeden verschoonde en terug legde. Werd jou baby daar niet juist heel erg wakker van?
Ik verschoon snachts niet (tenzij een poep broek natuurlijk, maar het zijn voornamelijk plasluiers)
Het is drinken, in slaap vallen en terug leggen. En alles idd zoveel mogelijk in half slaap:)
En je hebt gelijk, hij zit in een grote sprong. Hij ontwikkelt zo vlot.
Die geborgenheid heeft hij nodig snachts en dat is prima. Ik ben alleen een beetje bang dat het drinken zo vaak een gewoonte wordt.
En goede tip om voor het slapen wat vaker van kant te wisselen!

AnneJ
Gewoonte

Je bent bang dat het een gewoonte wordt. Mijn zus zei dan altijd: denk je dat ze het (geeft niet wat) nog doen als ze 18 zijn?
Het zijn allemaal fases, het gaat voorbij.

"In de nachten komt hij elke 2 a 3 uur. Jeetje, dat is erg slopend kan ik vertellen. Ik ben van mening dat hij die voedingen echt niet nodig heeft snachts, maar het meer een gewoonte is geworden om weer in slaap te vallen. Ik weet alleen niet hoe ik die gewoonte moet doorbreken."

Doorbreken kan een hoop energie kosten en bij een nieuwe verandering nodeloos geweest blijken te zijn.

Accepteren dat je zoon drinkt zoals en zo vaak als hij wil drinken kan ook een hoop rust geven. Je geeft je over.

mijk
Klibkt echt

Als regeldagen. Hij groeit hard en om
te zorgen day je meer voeding maakt lurkt ie even een tijdje heel stevig. Andere oorzaak: deze periode wordt de wereld van een baby ineens veel groter en dat kan ook wat verstoorde slaap geven. Het hoort er gewoon bij maar leuk is anders...

mirreke
Eens met regeldagen. En vergeet ook niet...

dat borstvoeding licht verteerbaar is. Dus een groter wordende baby heeft niet per se genoeg aan de laatste voeding voor een hele nacht. Waardoor hij toch ook tussendoor wakker kan worden.

Verder: vijf maanden is niet een leeftijd waarop je kunt zeggen dat een kind geen nachtvoeding meer nodig heeft. Juist omdat hij groter en actiever wordt, heeft hij ook meer voeding nodig. Ik zou beslist blijven voeden op verzoek, ook 's nachts.

Ben je al bezig met af en toe wat fruit aan te bieden? Ik zou denk ik gaan proberen om hem overdag iets minder te laten slapen, dus bv kijken of hij 1x tussen twee voedingen wakker kan blijven, door bv. hem te laten rotzooien met banaan oid...

En, net wat de anderen hierboven zeggen: regeldagen. Laat je baby leidend zijn, vertrouw op je baby en op je gevoel. Geen zorgen, nu lijkt het heftig, maar alles is relatief :-)

MarSy
Hier ook

Bij die leeftijd weer wakker en drinken 's nachts, het si een fase....

Mama van 2
Hoelang

Duurde die fase bij jou, MarSy?

Ik lees dat tussen 4 en 6 mnd een lastige fase is, dus hopelijk is het na de 6e maand voorbij:)

En regeldagen? Duren die niet enkele dagen? Dat hij elke 2,5 uur wakker wordt snachts duurt nu al zeker 2 weken...

Hij krijgt overdag al hapjes groente en ik ben nu ook begonnen met fruit erbij. Hij drinkt altijd 1 borst overdag, heeft hij altijd gedaan. Alleen voor het naar bed gaan drinkt hij er altijd 2. Mijn gevoel zegt dus dat hij al 2x zoveel binnen krijgt voordat hij de nacht in gaat.
Doordat de slaapjes overdag ook moeizamer gaan, korte slaapjes van 30 a 45 min, lijkt het of het snachts ook moeilijker gaat.

Accepteren is idd makkelijker dan proberen het patroon te doorbreken denk ik. Al zeggen mijn wallen wat anders :)

Bedankt voor het meedenken iedereen.

Niki73
Overdag wat meer voeden?

Kan het zijn dat je productie wat is teruggelopen doordat hij overdag maar 1 borst per keer drinkt? Of heb je juist heel veel melk? Heb je geprobeerd of hij nog wat wil drinken als je de andere borst toch nog aanbiedt?
's Avonds heb je meestal wat minder productie door vermoeidheid e.d. (dat is helemaal standaard, normaal en niets om je druk over te maken). Maar jouw logica dat hij 's avonds dubbel zoveel drinkt, gaat helaas dus niet helemaal op.

Mama van 2
Zoals

Ik schreef in mijn stukje heeft hij vanaf dag 1 maar 1 borst gedronken. Hij wil meestal geen 2e borst. Ik heb dus geaccepteerd dat hij aan 1 genoeg heeft. Ook heeft hij altijd om de 2 uur gedronken. Nu hij ouder is zitten er dagen bij dat hij soms na 3 uur pas komt, maar over het algemeen heeft hij tegenwoordig overdag steeds weer na 2,5 uur honger.
Mijn kraamverzorgster vertelde mij dat je savonds meer vettere melk aanmaakt, juist zodat ze snachts lekkerder door kunnen slapen.
Of mijn melkproductie in de avond minder wordt weet ik niet eigenlijk....

MarSy
Best lang

Na een maand of 2 kwam er iets normaler ritme in

Mama van 2
Ongelooflijk

De kleine man heeft weer geweldig doorgeslapen :)
Hij was gisteravond te moe om ook de 2e borst te drinken, hij viel in slaap tijdens drinken en ik heb hem overgelegd om 20:00 in zijn bedje.
Om 20:30 wilde hij graag nog een knuffel waarna hij geslapen heeft tot 3:00!
Ik heb hem wakker gemaakt om te drinken om 6:45 toen mijn wekker ging. Na 10 min wakker in zijn bedje hebben liggen pruttelen is hij weer in slaap gevallen.
Heerlijk zo'n nacht!!
En waar het nou aan ligt?!?!?
En het gekke is dat ik af en toe wakker in zijn bedje heb liggen kijken of het nog wel goed ging, hahaha.

Niki73
Regeldagen/sprongetje weer voorbij?

Hopelijk zijn jullie er alweer doorheen. :-)

mijk
duurde hier vaak ook wel paar weken

dan zijn ze moe en op de een of andere manier sliepen mijn babies dan minder ;).

mijk