Babytijd Babytijd

Babytijd

Samantha van Eijk

Samantha van Eijk

01-01-2013 om 16:26

Beginnen met fruithapjes en ontlasting

Ik zoek naar ervaringen.
Vroeger werd met 10 weken al begonnen met fruithapjes en volgens CB nu pas vanaf 6 maanden. Maar vanaf wanneer kan het?
Mijn zoontje is nu 3 maanden en vond om met 4 maanden te beginnen (gewoon wat uitproberen enz) een mooie leeftijd. Maar hoe kijken jullie hiernaar.
Daarnaast kan ik dan beetje beter zijn ontlastingpatronen stimuleren aangezien hij daar wat moeite mee heeft. Hij heeft geen vaste ontlasting gewoon mooi dun maar komt toch maar om de 4 dagen en dan op eind met moeite.
Met fruithapjes kan je door de vezels daar toch beetje op inspelen en wil hem er geen medicijnen voor gaan geven, vind ik ook weer zo.

Zes maanden

iIk zou gewoon met zes maanden beginnen. Als de ontlasting van je kind mooi zacht is, dan is er geen reden om te gaan proberen met vezels. Als een kind niet aan vast voedsel toe is dan kan dat vaste voedael juist voor verstopping zorgen.

Vroeger werd er met tien weken begonnen omdat kunstvoeding te weinig vitaminen bevatte en het idee was dat vast voedsel dat tekort aanvulde. Tegenwoordig weet men dat jonge darmen alleen melk aankunnen en niets opnemen uit iets anders, en worden de benodigde vitaminen en ijzer aan de kunstvoeding toegevoegd. Moedermelk bevat het nodige spul van nature al.

Samster

Samster

02-01-2013 om 07:06

Waarom

Waarom beginnen zoveel ouders dan toch al eerder wat te geven?? Moet toch ook reden voor zijn dan lijkt me?

Hanne.

Hanne.

02-01-2013 om 08:15

Omdat ze het leuk vinden

Omdat de ouders het leuk vinden?

Valt voor mij onder de zelfde categorie als bij een baby gaatjes laten schieten. Dat doe je niet voor het kind, maar alleen voor je zelf (zonder waarde oordeel).

Fiorucci

Fiorucci

02-01-2013 om 08:37

En omdat....

Omdat het cb het ook promoot.

Sunja

Sunja

02-01-2013 om 09:35

Ook omdat

de voedingsindustrie van die leuke dure potjes wil verkopen, als je dan met 4 maanden start verkoop je weer wat extra

Primavera

Primavera

02-01-2013 om 09:50

Eerder beginnen geeft juist verstopping

Als de darmen van je baby er nog niet aan toe zijn geeft het geven van vast voedsel juist verstopping en het kan bovendien bijzonder pijnlijk zijn voor de baby om te vroeg vast voedsel en vooral vezels te moeten verteren.
Geef je borstvoeding? Dan is ontlasting eens in de 4 dagen volstrekt normaal.

Kari1

Kari1

02-01-2013 om 09:57

En omdat

Er komen steeds meer aanwijzingen dat het uitstellen van bijvoeding tot na 6 maanden het ontstaan van allergieën niet voorkomt. Het lijkt er op dat het laat introduceren van iets anders dan melk zelfs nadelig kan zijn wb allegieopbouw. Het denken over allergieën gaat tegenwoordig niet meer vooral over het vermijden van allergenen maar meer over het opbouwen van tolerantie. Tussen 4 en 6 maanden starten zou in dat licht helemaal niet verkeerd zijn.
Daar moet je dan wel bij bedenken dat het op die leeftijd nog niet gaat om voeding, dat is en blijft de melk. Het gaat om elke dag een klein beetje van iets anders, een theelepeltje is ook al goed.
Voor de ontlasting zal dat niet veel uitmaken. En wat dirksmama ook al zegt, als het zacht is dan is het geen probleem, elke dag hoeft niet, 2 x per week poepen mag ook.
Kari

Vic

Vic

02-01-2013 om 15:22

Vroeg begonnen

Mijn kinderen kregen vanaf 3,5 maand een fruithapje. Ze zaten toen al aan een liter kv per dag, waaronder een fles met rijstebloem, en hadden nog honger. Daarbij vond het consultatiebureau het ook geen probleem (die twee weken eerder heb ik verzwegen). De kinderen hebben nooit ergens last van gehad en nu nog steeds niet.

Fransien

Fransien

02-01-2013 om 15:25

Mijn kinderen gaven het zelf redelijk aan

Tsja, vroeger kreeg ik (prematuur, 10 weken te vroeg geboren) ook met 10 weken versgeperste sinaasappel met liga, of dat nou verstandig was... Ik had geen problemen met ontlasting, dat niet, maar huilde/krijste de boel vreselijk bij elkaar van de buikpijn.
Mijn kinderen gaven altijd zelf zo tussen de 5 en 6 maanden aan wanneer ze zelf vast voedsel wilden. Voor mij best handig en ik heb het ook een beetje van hen af laten hangen wanneer ik precies begon. Als ze geen interesse toonden, dan begonnen we gewoon met ongeveer 6 a 6,5 maanden. De oudste wilde met 5,5 maand al absoluut aan het vaste voedsel, zat te proberen alles van ons bord te roven :-) en dat ging prima. De tweede had met 6 maanden nog weinig interesse, dat veranderde toen we begonnen, toen at hij als een bootwerker. De derde wilde met 6 maanden, en de vierde had met 6,5 maand nog geen interesse maar kreeg toen wel en dat veranderde met 8 maanden pas, al is hij nog steeds een kieskeurige eter.

dc

dc

03-01-2013 om 01:09

Rond 5 maanden

De oudste begon heel langszaam na de 6 maanden, echt een hapje hier en daar, en begon pas rond de 8 maanden echt meer te eten.

De laatste 2 kwamen rond de 5 maanden om de 2 uur voor een voeding (borstvoeding). Dag en nacht. Die hadden gewoon honger. Toen ik begon met bijvoeden gingen er dan ook gelijk hele maaltijden doorheen. Geen problemen verder met spijsvertering.

Ik zou niet eerder dan 6 maanden beginnen omdat ik het leuk vind ofzo. Hoe later hoe beter wat mij betreft. Ik ben dan ook heel blij dat mijn jongste nu zelf kan eten :-)

Inderdaad zelf

Hier beide kinderen ongeveer rond de 4 maanden. Dochter wat noodgedwongen omdat ze flesweigerde op de opvang dus die kreeg een hapje banaan met moedermelk.
Beide kinderen waren al allergisch voordat ze 4 maanden waren. Bij dochter heb ik daarom nieuwe voedingsmiddelen per 3 dagen ingevoerd en vanaf een lijstje waarin eerst hypoallergene groente en fruit aangeboden werd.

Tja iedereen anders dus

Iedereen denkt er dus anders over.
Ik denk zelf niet dat ze de potjes met fruit in de winkel mogen verkopen als het echt schadelijk zou zijn voor een kind, daar zijn die regels over het algemeen veelste streng voor.
Denk inderdaad dat het wel per kind verschilt. En hoe je er als ouder tegenover staat. De 1 begint wel vroeg en de ander niet. En is ook niet dat ik hem meteen aan hele voedingen wil zetten en zijn flesvoeding blijft het belangrijkste. Maar heb wel idee dat ie er beetje aan toe is.
Hij zit aan maximale wat ie mag hebben met de fles en eind van de dag wil ie voor mijn gevoel toch meer en hapt dan de hele tijd op mijn vinger.
Beginnen met zoiets moet je rustig doen , inderdaad 1 a 2 lepels gewoon het leren kennen van smaak en dergelijke. Veel binnenkrijgen doen ze toch niet als ik kijk naar mijn nichtjes die hapte vol overgave maar meeste ging er weer direct uit omdat ze het nog niet helemaal begrepen, dat kwam na 1.5 a 2 maanden pas echt.

Het poepen bij hem is om de 3 a 4 dagen. Ik geef alleen flesvoeding dus op zich zou die dagelijks "moeten"

Oh en

Oh ja en krampjes heeft hij niet echt alleen als ie dan tegen het poepen aan zit is ie wat "dwars" maar niets wat wat liefde en beentjes omhoog houden(tegen buik aan) niet op kan lossen.

Mamvantwee

Mamvantwee

16-01-2013 om 23:30

Als je kind het brood uit je mond kijkt

Hier dus twee van zulke koters. Met vier maanden werd de melk bruut opzij geschoven als er iets vasts in zicht kwam. Dus mijn kinderen kregen met vier maanden (de oudste) en ruim drie (de jongste) al groente, fruit en wat brood. Ze hadden met drie maanden ook allebei al twee tanden, dat hielp bij dat brood eten.

Het zijn nog steeds goede eters overigens.

groet, Mamvantwee

Kijken

Oh ja kijken doet ie ook. niets boeiender dan mama of papa die aan het eten is. dan kan zelfs de tv aanstaan en hem niks boeien

Nicky Lohs

Nicky Lohs

17-01-2013 om 18:22

Richtlijnen veranderen

En nu lijkt het erop dat de adviesleeftijd voor bijvoeding met fruit en groente toch weer 4 maanden gaat worden.

Brood zou ik echt nog niet geven! Tot een maand of 7 kunnen de darmen de gluten nog helemaal niet verdragen, daar richt je veel schade mee aan!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Zowiezo niet

Brood geef ik zoiezo nog langer niet.
Maar fruit hapjes is ander verhaal
En zoals ik eerder zei zijn de meeste baby's volgens mij in begin het toch meer met hun tong naar buiten aan het duwen dan dat ze het doorslikken voordat ze het door hebben

Mamvantwee

Mamvantwee

18-01-2013 om 10:01

Ach

Ik geef geen advies om brood te geven met 3 of 4 maanden. Maar mijn kinderen kregen het wel. En ze hebben er geen schade aan overgehouden. En ja ik weet dat twee gevalletjes niks zeggen over het geheel. Dus val me daar niet op aan. Maar ik vind wel dat we allemaal erg spastisch doen over eten en wat wel en niet mag tegenwoordig. Richtlijnen veranderen elke paar jaar, dus de deskundigen weten het ook niet zo zeker.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

18-01-2013 om 12:05

Mamvantwee

Zelf had ik niet echt het idee dat ik je ergens op aanviel, was in elk geval niet de bedoeling.

Natuurlijk mag je zelf weten wat je doet. En gelukkig reageren jouw kinderen goed op brood. Je vergroot echter de kans op problemen en niet iedereen realiseert zich dat. Het lijkt míj niet zo'n goed advies om zo jong met gluten te beginnen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rockingmom

Het gaat er niet om of die potjes fruit schadelijk zijn. Natuurlijk zijn ze dat niet.
Het gaat om het tijdstip waarop je dat aan je kind geeft. De fabrikanten vinden dat dat vanaf 4 maanden kan maar vergeet niet dat in de kindervoedingsindustrie miljarden omgaan.

Stimuleren?

Hoi,
Ik weet niet of je baby borstvoeding of kunstvoeding krijgt maar als hij borstvoeding krijgt is eens in de 4 dagen mooie soepele ontlasting heel erg normaal en hoeft er echt helemaal niks gestimuleerd te worden.

De wereldgezondheidsraad geeft nog steeds het advies om met 6 maanden te starten met vaste voeding, ookal zijn er nu cb's die wat anders adviseren.

P

P

19-01-2013 om 09:24

Mamvantwee

Dat richtlijnen veranderen zegt niet dat ze het niet zeker weten maar dat er steeds nieuwe onderzoeken bekend worden. Er zijn maar weinig ouders die gaan experimenteren met de voeding van hun jonge kinderen dus het is lastig onderzoek doen bij die groep.

Tegen de richtlijnen in gaan moet je zelf weten maar dat moet je niet propaganderen omdat het bij jou zo'n succes was.

P

P

19-01-2013 om 09:25

Verder

Ik zou niet weten waarom die 2 tanden een reden zijn om ze brood te geven omdat dat zo makkelijk zou gaan met eten. Met die leeftijd gebruiken ze echt hun tanden niet hoor.

Fles

Hij kijgt flesvoeding. Nu steeds om de 3 dagen poepen dan doet ie het twee dagen achter elkaar en dan weer 3 dagen niet. Zit verbetering in.

Mja ik moet maar zien wat ik doe, ben er nog niet helemaal over uit. Maar weinig ouders doe het wel eerder doen? Ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving die het niet doet maar goed. Ieder zijn ding. Ik bekijk het nog even.

Mamvantwee

Mamvantwee

20-01-2013 om 15:27

En dat doe ik dus ook niet. Dat zal je zien als je mijn postings eens leest.

groet, Mamvantwee

Mamvantwee

Mamvantwee

20-01-2013 om 15:33

Nicky

Ik voelde geen aanval hoor. Mijn reactie was alleen een aanvulling op de reacties van de anderen hier. De een doet dit, de ander dat. Ik zeg nergens dat mijn besluit om de kinderen al vroeg aan vast voedsel te zetten, juist is of voor mijn part onschadelijk is. Mijn ervaring telt alleen voor mijn twee kinderen. Ik begrijp genoeg van statistiek om geen algemene wijsheden te verkondigen. Jammer dat sommigen dat blijkbaar wel lijken te lezen.
Dit forum is ook om ervaringen uit te wisselen. En als vraagstelster zich afvraagt of er meer ouders zijn die de regels van het cb aan hun laars lappen, dan is mijn reactie dus een voorbeeld van 'ja'.

groet, Mamvantwee

Vandaag bij CB geweest voor controle van 4 maanden. Hun gaven van zichzelf aan dat als hij behoefte kreeg aan hapjes door veel te sabbelen en kauwen op dingen dat hij al aan fruithapjes mocht beginnen. Maar dat hij de vrijheid heeft tot 6 maanden dan moet ie het kunnen omdat dan de flesvoeding niet meer afdoende is. Maar eerder beginnen was dus geen punt. Aldus het CB

Die van mij, net 4 maanden ook!

Ik ben gewend dat ze zeggen nog wachten.... Maar nu was het meer van, ben je al begonnen, kluift ze op haar handjes, beginnen maar! Ik was even verbaasd! Hahaha

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.