Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Feestdagen

Hoi allemaal,

Wat doen jullie met de feestdagen met een baby?

Onze dochter is nu 8 weken oud. We proberen overdag als we thuis zijn een ritme te creëren. We houden het slapen-verschonen-voeden-spelen/knuffelen ritme aan met een wakkertijd van 60/90 min. Slapen overdag in eigen bedje proberen we maar lukt nog niet heel erg. Dan slaapt ze meestal bij mij of in de box. Avond bedtijd gaat meestal wel aardig, gaan we samen naar bed na de voeding van 21:00u.
Maar wat nu te doen met de feestdagen? Mijn ouders willen graag dat we langskomen, binnen de Corona maatregelen. Nu zijn we daar de afgelopen tijd een paar keer geweest en blijven eten en vind ik dat eigenlijk niet zo handig. Het is daar altijd druk, veel herrie van radio en tv, luide stemmen, veel gepraat, soms andere familie leden die plots voor de deur staan, laat eten (19:00/20:00u). Ze hebben wel een ledikantje boven staan maar gezien het alleen in bedje slapen overdag thuis nog niet lukt, is het de verwachting dat het daar ook niet lukt. Slapen in de kinderwagen bak zijn of hazenslaapjes of lukt niet omdat het mijn inziens te druk is. Gevolg is dat dochter bij ons blijft beneden, weinig slaapt en dan natuurlijk tegen 20:00u veel huilt (vermoeidheid, overprikkelend?).
Ouders willen zo graag en bedoelen het allemaal goed maar zijn meer van het idee dat een kind maar moet wennen aan slapen in de herrie: want dat deden zij vroeger ook met baby’s en die konden overal doorheen slapen. Laat anders maar even huilen: goed voor de longetjes. Als ze niet wilt slapen, prima, ga maar lekker met opa voor de tv zitten. Overprikkelend, onzin, als een baby moe is slaapt ze wel.
Ik zou het dus wel gezellig vinden om daar kerst te vieren en merk dat ze teleurgesteld zijn dat ik voorstelde om in de middag een paar uurtjes te komen en niet mee te eten.
Moet ik nou voor een dagje afwijken en meegaan met hoe het gaat, het is toch kerst. Of daar heen gaan en toch ons schema aan proberen te houden en dochter daar te slapen leggen boven. Of gewoon thuis blijven en eventueel in de middag een paar uurtjes langs gaan.
Ik ga erg heen en weer met mijn gedachten/gevoel.

Guera

Guera

19-12-2020 om 15:17

Corona

Is your friend
Je bent verkouden
Lekker met z'n 3tjes thuis
Plotseling familie voor de deur klinkt niet echt corona proof
Onze kinderen lieten zich ook niet makkelijk wegleggen in vreemde omgeving. Wij hebben paar jaar kerst heel vroeg gevierd. Om 17 u aan tafel en om 19u weer in auto naar huis

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-12-2020 om 15:30

Wat je zelf wil

Dit lijkt mij het moment om nieuwe gewoontes te creëeren. Met jonge kinderen zulke lange dagen maken werkt gewoon niet.
Dus gewoon duidelijk zijn in wat je zelf wil en dat dan ook doen. En anders fake je gewoon een verkouden neus. Lekker makkelijk nu.

Vicky

Vicky

19-12-2020 om 16:07

Waar ligt je loyaliteit?

Heel bot gezegd, wie vind je belangrijker? Je dochter of je ouders?

Piep

Piep

19-12-2020 om 16:41

Gaan

Als je het gezellig vindt dan ga je gewoon. Wat wij deden: in de kinderwagen leggen en dan even buiten gaan lippen als ze moe waren. Afschermen met een dekentje en meestal lukte het slapen dan toch, al duurde het soms een half uurtje. Ik liet de kinderwagen dan buiten staan in de tuin, zomer en winter, dan sliepen ze beter.

Jesse_1

Jesse_1

19-12-2020 om 16:52

Wat wil je?

Blijkbaar ben je vaker een dag geweest. Waarin verschilt kerstdag van die andere dagen? Of had je besloten dat je voorlopig niet weer een dag wilde?

Met een baby die niet goed wil slapen overdag, lijkt mij een middag of alleen juist tijdens het kerstdiner op bezoek wel voldoende. En tijdstip dan in overleg. Dus niet pas laat eten en daarna nog naar huis moeten. Ik neem aan dat je ook gebroken nachten hebt!

Opaque

Opaque

19-12-2020 om 17:02 Topicstarter

Dag weg

Ja ik heb gemerkt dat wat we tot nu toe doen niet werkt voor mij of dochter. Dus wil best een dag op bezoek maar dan moet het anders. Ik denk meer ritme van thuis aanhouden maar omdat dat nog niet helemaal werkt thuis betekend dat dan wel dat we met kerst veel boven zitten met een huilende baby naast een bedje.
Ouders hebben aanpassingen aangeboden, vroeger eten, meer rust, maar in de praktijk zie ik dat niet echt gebeuren.

Kopzorg

Kopzorg

19-12-2020 om 17:05

Tijd om grenzen aan te geven

Doe waar jij/ jullie je goed bij voelen. Als dat met kerst net komt op even koffie drinken en weer naar huis dan is dat wat er in zit voor de familie.
Nu in deze tijd kun je er onder het mom van verkoudheid altijd nog onderuit; blij klachten blijf thuis.

Opaque jou verhaal doet mij zo denken aan de vaderdag van bijna 19 jaar geleden. Schoonzusje zonder kinderen had een brunch georganiseerd.
Mijn oudste was 7 weken oud en rond 10.30 gingen we op weg naar de schoonouders op 25 minuten met de auto. Er was daar niks voor een baby dus alles moest mee van campingbedje tot voeding en matje waarop ik kon verschonen. Alles voelde nog onwennig voor mij en schoonmoeder maar toeteren dat ik kind best erven kon laten huilen, was goed voor de longetjes. Kind even weg leggen om zelf iets te eten zorgde voor nog meer gehuil en, omdat man en ik best nerveus waren bleef dochter maar huilen ze voelde onze spanning.
Na de brunch weer terug naar onze eigen woonplaats om bij mijn vader langs te gaan voor de traditionele barbecue. Kind heeft alleen maar gehuild en ik uiteindelijk ook. Toen pakte mijn moeder mijn dochter over en was ze op slag rustig.
Toen heb ik mij gelijk voorgenomen om voorlopig geen 2 visites op een dag meer te doen. Maar heb nog te vaak gebrom de lieve vrede meegedaan aan voorstellen voor verjaardagen en feestdagen waar ik eigenlijk geen trek in had, omdat ik wist dat dochter en later zoon daar (nog) niet aan toe wassen.

Nu ik terug kijk op die tijd zie ik dat ik veel eerder grenzen had moeten aangeven van wat ik wel wilde en wat niet.
Waarmee ik niet wil zeggen dat je kind nu HET excuus is voor alles wat niet binnen je programma past en soms moet je ook weer eens iets proberen om te kijken of je daar als gezin al aan toe bent.

Heel veel sterkte en succes met je keuze en houdt in je achterhoofd: Bij twijfel niet doen!

Pirata

Pirata

19-12-2020 om 17:20

Toen

Toen onze oudste zo jong was konden we echt overal met hem naartoe. Dit omdat ie het zo heerlijk vond in de buikdrager. Hij werd er echt lekker rustig van. Niet dat dit voor jullie dé oplossing hoeft te zijn. Want als het niet werkt, dan werkt het niet.
Maar ik zie ons nog allerlei franse bezienswaardigheden en terrasjes aflopen met hem in de babybjörn, toen hij 7 weken was. Incl. camping.

Maar laat je sowieso niks opdringen, niet door mij en ook niet door de familie. Elk kind is anders.

Mijntje

Mijntje

19-12-2020 om 17:31

Guera

Waar lees jij dat ze verkouden is?
Ja dan is het makkelijk

Ik kan me voorstellen dat je met zo'n jonge baby geen drukte wil. Je bent zelf nog bezig een ritme te vinden. Je bent zelf gewoon doodmoe volgens mij. Dan doe je het dit jaar toch anders en ga je kerstbrunchen daar?

Kopzorg

Kopzorg

19-12-2020 om 18:37

Je bent ""verkouden"

Dat is nu een excuus dat je heel makkelijk kunt inzetten. Heb je klachten blijf thuis dus bij een klein snotje blijf je al thuis.
Hier ook al een keer gebruikt toen eet iets van mij verwacht werd wat ik niet wilde.
En niet corona-proof georganiseerd feestje in de zomer een ik heb niet eens een kwetsbare baby in huis.

Ja, of

Men heeft altijd commentaar op een ouder met een kind, alsof je publiek bezit bent, wen er maar aan. En oefen even.

Goed bedoeld evengoed maar het kan nogal dwingend overkomen.

Jij houdt gewoon je rug recht. Houdt het luchtig. Je wil wel even op de koffie maar dan weer naar huis want het is nogal inspannend voor jou en baby en je bent gesteld op je rust in dit stadium. Even goede vrienden.

Mensen vergeten ook heel vaak hoe het voor henzelf was.

En als dat niet helpt kun je altijd nog een smoesje verzinnen als dat jou wel helpt.

Guera

Guera

19-12-2020 om 19:20

Mijntje

Ik bedoel inderdaad als je niet wil gaan zeg je dat je verkouden bent
Eerlijkheid is beter maar blijkbaar werkt dat niet
Fake een verkoudheid
Niet op de dag zelf dan zitten ze met het eten
Maar mijn advies. Pak meer de regie
Afgesproken dat eten van 17 tot 19 uur is en als dat niet gebeurt ga je alsnog om 19 uur naar huis en eet je thuis een boterham. Of je begint zelf aan het eten in de keuken
Ik ben daar nooit zo moeilijk in. Afspraak is afspraak. Duidelijk communiceren is key

Zonne

Zonne

19-12-2020 om 20:34

Eens met bovenstaande

Denk aan jezelf en aan je baby.

Gek toch, waarom moet baby zich kunnen aanpassen, maar hoeven volwassen mensen in kwestie dat niet? Alsof een baby snapt dat het die dag kerst is.

En inderdaad laat ze er aan wennen dat alles vanaf nu anders is. Een klein kind slaapt overdag en ligt ‘s avonds vroeg in bed. Daar zal nog lang rekening mee gehouden moeten worden. Sommige kindjes slapen makkelijk ergens anders en in de auto, anderen niet.

Zonne

Zonne

19-12-2020 om 20:35

Verkoudheid

Dat is de beste tip.. en kies een fijne film uit en bestel lekker eten

Opaque

Opaque

19-12-2020 om 21:41 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor de reacties. Dit geeft me meer rust. Mijn eerste gevoel zegt dat het te druk is voor zowel baby als mijzelf.
Gek, ik heb altijd gezegd dat ik mijn grenzen hierin wel aan kan geven, maar blijkt toch lastig te zijn soms. Bij twijfel niet doen, goeie.
Ik hoef geen verkoudheid te veinzen. Wij komen smiddags even gezellig en anders slaan we een keertje over. Nog genoeg andere dagen later in het jaar om bij elkaar te komen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-12-2020 om 00:52

Precies

Volgend jaar weer een Kerst.

En inderdaad, pak zelf de regie. Als er om 7 uur geen eten op tafel staat, naar huis en zelf thuis iets eten. Deed mijn zus ook consequent en daar leer je wel van

Vicky

Vicky

20-12-2020 om 10:02

Te druk

'Mijn eerste gevoel zegt dat het te druk is voor zowel baby als mijzelf.'

Zeker nu de baby zo klein is, kan ik me dat goed voorstellen. En het is niet voor altijd he, volgend jaar of over twee jaar kan alles weer heel anders zijn. Niet alleen met de corona, maar ook met jou en je kindje.

Onzekerheid

'Ja ik heb gemerkt dat wat we tot nu toe doen niet werkt voor mij of dochter.' Je bent zelf nog aan het zoeken naar wat wel werkt voor je kindje. Ik denk dat die onzekerheid van dit moment voor jou extra spanning met zich meebrengt, wat heel begrijpelijk is.
Wellicht kun je het zo ook eerlijk brengen: de baby heeft nog geen vast slaapritme en we zijn nog aan het zoeken naar wat het beste is.
een hele logische verklaring met een kindje van 8 weken.
Je mag er ook aan toevoegen: ik ben zelf nog niet helemaal hersteld van de bevalling, ik ben lichamelijk en geestelijk nog een beetje kwetsbaar, dus ik heb wat meer rust nodig.
En ondertussen is er misschien ook nog een vader betrokken, waarmee je kunt overleggen over wat het beste is. Dan kun je zeggen: wij vinden.... dat is altijd weer iets sterker dan alleen: ik en mijn kindje.

Tsjor

Tam

Tam

20-12-2020 om 14:25

Mijn

Mijn dochter voelde zich 4 mnd na de bevalling pas zichzelf.
Een dag is wel lang, vooral omdat het zo gezellig MOET zijn.
Pas het aan en neem een draagzak/draagdoek mee. Stel een wandeling voor of laat opa en oma met de baby wandelen zodat jij even rust hebt.
Baken af wat je wilt en kunt, niemand zit te wachten op een moeder en baby die gestresst en overstuur zijn; nergens voor nodig.
Stel niet voor maar deel vriendelijk mee en gun jezelf de rust in je verloftijd, die je hard nodig hebt om straks ook op je werk de ballen weer omhoog te kunnen houden.
Soms moeten opa's en oma's ook even wennen aan de veranderingen, net als de ouders.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.