Babytijd Babytijd

Babytijd

Triva

Triva

08-02-2020 om 23:37

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-02-2020 om 23:48

Kraamverzorgende m/v

Een kraamhulp werkt op de markt. Dat heb ik hier geleerd :-)

Alleenmoeder

Alleenmoeder

09-02-2020 om 07:43

Kraamtijd

20 Jaar geleden kreeg ik elke dag een andere, max vier uur per dag, jonge meiden die niet zagen wat ik nodig had. "Kom kijken mevrouw hoe ze in bad gaat" terwijl ik niet kon lopen of staan en sterretjes zag. Op indicatie van de verloskundige werd er binnen drie dagen een verpleegkundige ingevlogen voor hele dagen die mij en mijn dochter verzorgde en alles deed wat nodig was. En dat tien dagen lang!
Er was thuiszorg voor huishouden en boodschappen.
Ik was te "zwaar" voor reguliere kraamzorg, maar 20 jaar geleden was het echt drama hoor, voor iedereen. Niks 8 uur per dag! Dat kon je echt vergeten, althans, in mijn regio (Amsterdam)
Toen ik werd geboren, begin jaren 60, was er een "kraamzuster" die twee weken bij ons woonde. Ze zorgde voor mij, mijn moeder en de rest van het (grote) gezin. Er is een foto van haar, trots kijkend met mij in haar armen. Uitwassen als 50 overhemden strijken, de was van het bezoek doen, vloerkleden kloppen, schandalige uitbuiting gewoon! Kraamzorg nu is er voor moeder en kind.

Dees

Dees

09-02-2020 om 09:12

Hier

Wij lieten de kraamverzorgster zelf bepalen wat ze deed, ik had wel aangegeven dag ik zoveel mogelijk voor mijn kind wilde zorgen. Kraamverzorgster deed wat afwassen, en klein huishoudelijk werk naast verdere zorg. Toen zij uitviel kwam.kraamverzorgster 2, moeder van 6 kinderen die deed wat zij fijn vond wat gedaan werd als ze net bevallen was. Maw heb nog nooit zo'n lekker schoon huis gehad.

Triva

Triva

09-02-2020 om 09:19

Hmm

'Ze zorgde voor mij, mijn moeder en de rest van het (grote) gezin. '

Los vd medische controles en checks vraag ik me altijd af of vrouwen met een stevige griep en jonge kinderen niet meer hulp nodig hebben. Mijn man, oudste van bijna drie en ik kregen tegelijk een virale buikgriep (ja wat anders dan een stevige, echte, griep, duurde maar twee dagen voor mij, maar dit is mijn persoonlijke voorbeeld) toen jongste vier mnd was. Wie zorgt er dan voor het gezin in 2020?

Dees

Dees

09-02-2020 om 09:28

Hier

Onze zoon was bijna een jaar toen hij de buikgriep keek. Wij waren blij dat die griep ons niet raakte, te vroeg gejuicht want het begon de vrijdagavond en voor mij zaterdagnacht. We hadden de box nog staan en we waren zo blij dat ons inmiddels opgeknapte zoontje die de box niet meer gewend was het toch accepteerde om het hele weekend zich in de box te vermaken. Wij wisselden elkaar af met bed bank en tussendoor wc /badkamer.

Nu is onze zoon 7 en kan zich prima een dag zelf vermaken mochten we ziek worden. Het huishouden kan wel een keer op zijn beloop gaan, en van een dag of 2 zonder warme maaltijd gaat hij ook niet dood. Hoewel de kans bestaat dat oma wel ff een prakkie komt langs brengen.

Adelaide

Adelaide

09-02-2020 om 09:31

Triva

Verwacht je dat de overheid dit regelt?

Eerste kraamhulp

Was een gouden, wist precies wat er moest gebeuren. Ik was nog dizzy van de bloedtransfusies,kon niet veel en had tepelkloven na 2 dagen fout aangelegd te hebben in het ziekenhuis. Beebje moest nog goed in de gaten gehouden worden vanwege de slechte start van dr. Alles had ze in de gaten.
Ze kookte en rommelde lekker wat rondom ons heen.

Bij nr 2 kwam een heel andere helaas. Mevrouw uw oudste wil uit bed. Ik lag wederom plat na de bevalling,dus tja... ik kon t eigenlijk niet. Liet veel aan mij over en was eigenlijk alleen aanwezig. Deed niks met oudste. Dokter kwam op huisbezoek en er was visite van een paar buren. Beebje2 bleek lichamelijk niet goed te zijn en we moesten naar t ziekenhuis voor onderzoek. Wilde ze de visite terug naar boven laten komen. Dat heeft de dokter gelukkig kunnen voorkomen.
De dag erna wilde ze voor oudste komen. Nou die ging die dag naar mijn ouders en de dag erna ook. Blijf maar weg.

Die had dus iets meer mogen doen.
Niks grote wassenof goed poetsen overal maar gewoon wat bijhouden zeg maar.

Alleenmoeder

Alleenmoeder

09-02-2020 om 09:45

Zorg

Ja zo'n "kraamzuster" die twee weken in huis was en de boel regelde en verzorgde was zo slecht nog niet. Ik zie om mij heen veel te veel jonge gezinnen met een nieuwe baby waarvan iedereen, inclusief de kraamvrouw, vindt dat de kraamtijd iets is waar je vooral veel van moet "genieten". Er is geen geld voor goede kraamzorg en er moeten ook zoveel andere praktische dingen gebeuren. Kraamverzorgster wordt dan al snel voor de andere dingen ingezet, terwijl de zorg voor moeder en kind essentieel is. Dat wordt vaak vergeten (en ook door de moeder zelf helaas). Totdat het kaartenhuis instort...:-(

40er

40er

09-02-2020 om 09:59

1 uit duizenden

Bijna 17 jaar geleden had ik er echt 1 uit duizenden. Zo'n heerlijk ouderwetse die vond dat de kraamvrouw in bed hoorde, die een schaaltje fruit kwam brengen, maar ook de wasmachine aanzette. Die eten kookte, maar ook even bij me kwam zitten. Heerlijk mens! Helaas is ze wel gestopt met de kraamzorg, omdat het nu allemaal zo belabberd geregeld is voor de kraamverzorgster. Zonde.

Vreselijk

Wij hadden bij de oudste echt een vreselijke kraamhulp. Liet het aangebroken pak melk op het aanrecht staan, ging gezellig bij de visite zitten zonder naar mij of onze dochter om te kijken, liet borden en kopjes gewoon in de woonkamer staan, zuchtte diep als mijn bed verschoond moest worden, vond dat mijn man mij 's avonds wel even kon helpen met douchen in plaats van overdag waar zij bij was. Na 3 dagen hebben we haar naar huis gestuurd. Ze leverde alleen maar werk op.

Alleenmoeder

Alleenmoeder

09-02-2020 om 10:16

Pfffff...:-(

Wat suf. Ik had bij die meiden die bij mij waren ook het idee dat ze eerder kraamverzorgster waren om heerlijk met baby 's en bezoek te kunnen tutten. Ze waren dan ook wel heel erg jong. Ik was erg blij dat de verloskundige ingreep.

Pirata

Pirata

09-02-2020 om 10:27

Oudste

Mijn oudste is zomaar 17 geworden zonder kraamverzorgster. Hadden we geen recht op omdat hij een week in het ziekenhuis lag (hij, ik niet).
De kraamweek veel in de tuin en op terrassen doorgebracht (terrassen vlakbij het ziekenhuis).
Bij jongste kregen we een echte kei toegewezen die het ook een goed idee vond dat ik in de tuin zat. Oudste mocht haar ook wel want hij kreeg limo met een koekje.

Hangkous

Hangkous

09-02-2020 om 10:32

Geen werkster

Maar zeggen dat het toilet iedere dag gedaan moest worden vanwege infectie gevaar en dan door het huis lopen met een emmer sop en niks schoon maken was wat mijn eerste hulp deed.
Helaas kende ze ook maar 1 soort was, vindt 60 graden was dus de mooie new-born pakjes van onze oudste waren na 1keer dragen rijp voor de textielcontainer.
En o gruwel zonder overleg kreeg ik een broodje tartaar met ei. Toen ik zei niet te houden van rood vlees, kreeg ik de volgende dag een doorgebakken biefstuk bij de lunch.
Na 4 dagen had zij een begrafenis en daarna hoefde ze v an ons niet meer terug te komen.
Bij nummer 2 een schat die onze frustratie van 3 jaar eerder helemaal begreep. Vanuit mijn bed mocht ik haar rond commanderen. Ze stond met de wasmand aan het voeteneind om de was te sorteren, zodat niet weer alles verwassen zou worden, wassen was niet haar sterkste punt zei ze zelf. Heerlijk mens maar die is ook gestopt vanwege de slechte regelingen.

Zeetakje

Zeetakje

09-02-2020 om 10:48

Wisselende ervaringen

Bij onze oudste hadden we een kraamverzorgster van de oude stempel die alleen nog maar eerste kinderen deed en die het talent had om nieuwbakken ouders heel onzeker te maken. Gemopper omdat we zoveel trappen hadden, boos toen mijn man te dure Pampers had gekocht, gekrompen truien, omdat het volgens haar wél in de wasdroger kon en alle vragen die we hadden werden een beetje minachtend beantwoord alsof het dom was dat we dat nog niet wisten.

Bij de tweede troffen we een geweldige vrouw, een jonge moeder van twee kleine kinderen. Bij de oudste moest ik van de "kraamverzorgster" zsm weer op de been zijn, dus op dag 2 na de bevalling van de jongste was ik 's morgens om een uur of 8 maar vast gaan strijken. Ik dacht dat dat normaal was. Deze kraamverzorgster kwam binnen en vroeg of ik wel helemaal lekker was. Ze dirigeerde me meteen terug mijn bed in. Boterhammetje, bakje fruit, glas thee. Zalig!

Ze bracht iedere dag ontbijt op bed, liep hand in hand met de oudste naar school en bracht hem zelfs naar een verjaardagsfeestje, terwijl hij ook met een vriendje mee kon. Ze ruimde ondanks onze protesten samen met mijn man de laatste planken van de nieuwe, net in elkaar gezette kledingkast in en mijn man werd ook iedere middag naar bed gestuurd om een middagdutje te doen.

We wisten niet wat ons overkwam. Supergezellige, relaxte week ondanks het feit dat de borstvoeding niet op gang kwam en er allerlei problemen met mijn knip/hechtingen waren.

Bij haar kwam ook alles van de eerste kraamtijd eruit. Dat bleek ik nog niet helemaal verwerkt te hebben. Tranen met tuiten heb ik bij haar gehuild, omdat kraamtijd dus wel een fijne tijd bleek te kunnen zijn.

Zeetakje

Zeetakje

09-02-2020 om 10:50

Hangkous

Onze ervaringen lijken op elkaar.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

09-02-2020 om 13:06

Jong

Bij mijn eerste hadden we een hartstikke leuke kraamverzorgster. Jonge meid, maar echt een die je (figuurlijk) om een boodschap kon sturen. Bij nr 2 was ik alleenstaand en het was maar goed dat ik al ervaren was. Het was een lieve meid, maar ze was uren bezig met haar formuliertjes invullen, maar het nut daarvan had ze volgens mij niet helemaal door. Na de eerste keer heb ik haar ook niet meer laten koken. Onze slavinkjes waren ondergedompeld in een bak met jus. Er was verder ook niet zoveel te doen in mijn kleine huisje. De baby sliep vooral, en het handjevol kraamvisite dat ik kreeg nam meestal boodschappen mee en/of zette een box in elkaar.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

09-02-2020 om 13:39

Van de 3 keer

2 keer enorm geboft met lieve, kundige dames die alles wilden doen, inclusief licht huishoudelijk werk. Dat laatste omdat ze zagen dat we het niet voor ze hadden laten liggen maar zelf het huis op orde hadden toen ze kwamen. Naast de zorg voor baby en mij deden ze van alles: wassen, strijken, bed verschonen, oudere kinderen verzorgen en bezig houden en bezoek voorzien van koffie/thee met. Zagen wat gedaan moest worden, hoefden we zelf niet te bedenken of te vragen. Echt gouden vrouwen.

De kraamverzorgster bij kind 2 was van zichzelf niet zo: die moesten we echt aansturen. Maar dat liet ze prima gebeuren dus dat was uiteindelijk ook geen probleem.

Ik vond het heerlijk dat ze er waren en zorgden voor me. Ze drongen niets op en waren vriendelijk aanwezig.

Verder geluk gehad: 3x 8 uur per dag zorg gehad. Eerste keer was bijna 21 jaar geleden, laatste keer ruim 12 jaar geleden.

Janeway

Janeway

09-02-2020 om 14:11

3 kinderen 8 kraamverzorgsters.

Bij oudste hadden we er 1 een jonge meid, deed volgens mij wat er moest gebeuren, mijn man was de kraamtijd en weken daarna ook vrij en ze was er echt voor moeder en kind. Dat was 21 jaar geleden en ik weet er niet heel veel meer van, dus het zal wel ok zijn geweest.
Baby 2. Oudste was 3 en met de bevalling die ze miste hadden we er 1. Ze bleef die dag maar was haar laatste dag van haar dienst. Toen kwam nummer 2 die ook aan het einde van haar dienst zat. Nummer 3 mocht de laatste dagen af maken. Het waren stuk voor stuk ok meiden maar er is niet veel blijven hangen. Iig was ik wel de kraamvrouw die verwend werd. Ook toen was mijn man thuis. Hij deed dus de dagelijkse dingen, bracht oudste naar kdv als ze daar zin in had enz.
Baby 3. Zkh bevalling dus een kraamverpleegkundige op de thuiskom dag. Dat die niet kon blijven was al bekend. Dag daarna een andere, op verzoek zouden we een vaste krijgen om 3 kraamverzorgsters best veel was. Oudste had inmiddels diagnose adhd dus daar zou echt rekening mee gehouden worden. Deze mevrouw zou idd blijven maar werd ziek. Dus kregen we een inval ze bleef een dag. Daarna weer een, deze is gebleven en heeft de week afgemaakt en drong aan op verlenging want met mij ging het niet zo heel goed en ook de baby had nog wat extra nodig. De laatste volle dag mocht ze niet afmaken. Ook al deze hebben het ok gedaan. De laatste heeft goed voor ons gezorgd van de anderen heb ik dus niet echt een herinnering. Man was ook bij deze baby de eerste weken thuis. Wat ik kan herinneren van al deze dames was dat ze zorg voor moeder en kind goed deden, de kleine huishoud dingen verzorgden, wat stofzuigden en ook aandacht voor de oudere kinderen hadden. Wij hadden gewoon een pech dat we veel wisselingen hadden.

Andrea

Andrea

09-02-2020 om 14:14

kraamzorg

is niet mijn ding. Ik keek vooral uit naar het moment dat de kraamhulp weer weg ging. Wat kraamhulp betreft heb ik dus betere herinneringen aan de bevalling van de jongste. Toen bleven we een aantal dagen in het ziekenhuis en hadden maar even kraamhulp. Bij de volgende doe ik het minimale pakket.

Kraamhulp

Ik herinner me echt van 21 jaar geleden een kraamverzorgende die niets aan het huishouden deed "daar ben ik niet voor", en er voornamelijk kritiek op had hoe we onze zoon verzorgden. Of ze wat voor mijn dochter van 2 deed, weet ik niet meer. Maar dat was één van de drie kraamverzorgenden die we hadden. Man en ik waren met name blij toen we geen kraamzorg meer nodig hadden.

Yaron

Yaron

09-02-2020 om 20:30

Verschillend

Bij oudste een super kraamhulp gehad, ze was nog jong, maar had al bij heel wat gezinnen gekraamd. Ze mocht zelfs het laatste stukje van de bevalling begeleiden, uiteraard onder toezicht. Koken deed ze wel, maar kon ze niet goed, ach dat was het enige wat minder was.
Bij de tweede drie verschillende hulpen gehad, eerste was aardig en ervaren, maar is maar een paar uurtjes geweest. Daarna een jong meisje die voor drie halve dagen kwam, ze had het alleen maar over haar problemen als alleenstaande moeder, verder had ik er niks aan. Als derde kwam een herintreedster die met een dikke rookwalm bij mijn bed kwam en ook in de keuken bleek te roken. Ze deed wel wat, maar eigen inbreng van mij werd niet gewaardeerd, ik heb haar de laatste dagen vroeg naar huis gestuurd, gelukkig was ik fit genoeg.
Bij de derde had ik een vrouw met veel ervaring, ze was efficiënt en heel aardig, maar stilzitten kon ze niet waardoor er niet veel tijd was voor een gezellig praatje. Ze deed alles in huis, zette het eten klaar, bracht en haalde oudste naar en van school.
Bij de jongste kwam een moeder van ook vier, samen met een stagiaire, moeder van drie. Ik beviel drie weken te vroeg en had daardoor nog een hele lijst schoonmaakklusjes liggen, daar dacht ik nog genoeg tijd voor te hebben. Ze hebben de hele lijst samen afgewerkt en toen ze weggingen was het huis blinkend. (Had van ons niet gehoeven, maar was uiteraard wel heel fijn) Daarnaast hadden ze nog tijd om de oudste kinderen te vermaken, naar school te brengen, op te halen, eten klaar te maken en ook nog eens gezellige te zitten. Ze zijn zelfs twee dagen langer gebleven, omdat ik niet fit genoeg was, dat had de huisarts geregeld en zij hadden geregeld dat ze bij mij konden blijven, zodat er niet iemand anders kwam voor twee dagen.

margaretha

margaretha

11-02-2020 om 07:23

geen slechte ervaringen

maar ook niet weer zo goede dat ik ze onthouden heb. Bij de tweeling kwam een kraamverzorgster in opleiding mee en dat was best handig (de oudsten waren toen net 3 en anderhalf) en van de jongste weet ik nog dat ze voor iedereen bakjes fruit klaarmaakte, elke dag net anders en steeds mooi. Geen verwassen spullen, bad/ wc/ bed/ stofzuigen enz. alles werd goed gedaan. Het enige waar we moeite mee hadden waren de tijden, liever later komen en later weggaan omdat dat in ons gezin beter uitkwam.

Sammie

Sammie

11-02-2020 om 09:11

Mooie tijden!

Ik zal mijn kraamzorgen nooit vergeten, heb er afschuwelijke bij gehad en fantastische.
Zo belangrijk! Zo'n belangrijke tijd, die eerste tijd met je kindje!
Het verwassen van de was (ja, echt roze LOL) vond ik alleen maar grappig, het lompe luidruchtige gedrag van een meisje dat ook flink stonk, een lucht die me erg stoorde bij zo'n 'verse baby', is achteraf een leuk verhaal en zelfs een wat dierbare herinnering. Al heb ik haar flink moeten corrigeren in erg eigengereid gedrag..

Maar de feeks die me na een zware bevallingsnacht niet wilde laten rusten en alle aandacht naar zichzelf toetrok zou ik met terugwerkende kracht wat aan kunnen doen.
Ik was veel te gammel om te protesteren en ik heb er nog menig ruzie met partner om gehad dat hij dat niet had gedaan:(
Blijft een gevoelig puntje.

Ik zal ook nooit die pracht van een vrouw vergeten die me verzorgde als een prinsesje, hee wat voelde dat fijn! Helaas is ze maar 1 dag gekomen.
Door de feeks heb ik verder maar afgezien trouwens van kraamhulp, kostte me teveel.

Brianna F

Brianna F

13-08-2020 om 17:23

Alledrie gouden hulpen

Ik kreeg de volle tien dagen kraamhulp, stuk voor stuk wat oudere vrouwen die van aanpakken wisten. Ze waren er voor moeder en kind en de was, maar zoals er eentje dat zo mooi verwoordde: ik werk even lekker je huis door zodat je de eerste week zonder hulp niet al te veel hoeft te doen. Ze ging fietsen met oudste als we onze middagdut deden (zij was particulier, die mochten dat, kraamhulpen van de kraamzorg mochten het huis niet verlaten) was verontwaardigd als ik mee wilde helpen met het eten. Dat was haar taak, ik moest vooral lekker luieren, genieten van de baby en me laten verwennen. Dat is haar goed gelukt. Ik zie haar nog weleens op het dorp.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden