Home » Forum » Plas plek in kamer

plas plek in kamer

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ruben
plas plek in kamer

Onze dochter wordt volgende week 1 jaar, maar sinds zij 10 maanden is doet zij het volgende:

Als ze moet plassen of drukken kruipt ze naar dezelfde hoek in de slaapkamer.
Dit doet ze altijd, zowel dag als nacht, maar alleen als ze wakker is, als ze slaapt laat ze het gewoon gaan.
Ze draagt een luier.
's nachts draagt ze een "pampers"-achtige luier en overdag een ouderwetse katoenen luier.

Welke van de 2 luiersoorten ze draagt maakt niet uit, ze gaat altijd naar die zelfde plek.
Als ze klaar is kruipt ze inclusief vervuilde luier,weer terug bij ons in bed.
(ze slaapt bij ons in bed op een matras op de vloer. Niet omdat we geen ledikant kunnen betalen :) , maar we vinden dit gewoon prettig zo en makkelijk voor haar).

Ik heb op google gezocht, maar kan niets vinden over dit gedrag.

Mijn vrouw staat er op dat ze zo vaak mogelijk ouderwetse katoenen luiers draagt omdat dit volgens bepaalde psychologen het verantwoordelijkheidsgevoel bij de kleine zou stimuleren.

Heeft iemand ervaring met bovenstaande?

Flavia
Begin zindelijkheid

Er zijn zeker meer kinderen die bv achter een stoel of in een hoekje gaan staan als ze moeten poepen, daar is rust voor nodig. Alleen doet jullie dochter omdat ze de mogelijkheid heeft dat ook 's nachts. De meeste kinderen liggen dan in een ledikantje of wieg.

Dit is het begin van zindelijkheid, ik zou haar overdag als je dit merkt op een potje gaan zetten.

Mama van 2
Ik ben het eens

Met bovenstaande.
Ik zou zeker beginnen met zindelijkheidstraining op het potje.

ruben
dank

dank voor de reacties :)

Niki73
Ja, begin zindelijkheid

Je weet waar je het potje neer moet zetten :-)

Mijn zoon werd op deze leeftijd ook zindelijk, hij werd wakker met een droge luier en deed dan een grote plas. Toen ik dat doorhad, was het redelijk eenvoudig om hem die plas op het potje te laten doen. Van daaruit konden we het opbouwen. Hij kreeg complimenten voor iets in het potje, en voor een droge luier. Maar nooit negatieve reacties als het een keer niet lukte.

Begin het te benoemen, dus als ze naar het hoekje gaat: hee dochter, moet je plassen? En achteraf: ik zie dat je geplast hebt, goed zo. Als ze begrijpt wat poepen en plassen betekent (zal ze misschien al weten), dan kun je haar vragen of ze op het potje wil gaan zitten. Vaste momenten waarop je alert zou moeten zijn, zijn meteen na het opstaan, na het eten of tussendoortje. Een paar minuutjes laten zitten, meer hoeft niet. Je kunt ondertussen een boekje voorlezen, heel gezellig. Het moet geen vervelend moment worden. En uitgebreid prijzen als het gelukt is natuurlijk!

Marie
inderdaad potje neerzetten

Hier begon ik met de meiden ook vanaf een jaar met ze op het potje te zetten. Gewoon in de blote billen (dat gedoe met kleren aan heb ik nooit begrepen), want wij zitten ten slotte ook in onze blote billen op de wc.
Ik maakte er wel een leuk momentje van. Even Teletubbies kijken ofzo. En dan geregeld vragen "hoor je al wat"? Ze horen eerder dat ze plassen,dan dat ze het voelen. En als er wat was geproduceerd het samen naar de wc brengen, het er in gooien en doorspoelen. Vonden ze prachtig (vooral het op de spoelknop drukken).
En dan langzamerhand de "potjesmomenten" uitbreiden. Na het opstaan, voor en na de middagdut, voor het slapen gaan, etc.
En rond de tweede verjaardag in blote billen door huis laten lopen met potje bij de hand en toen waren ze zomaar overdag en 's nachts droog.
Jongste zetten we trouwens al heel gauw met brilverkleiner op de wc, omdat ze niet op het potje wilde blijven zitten (leuk spelletje om steeds eraf te komen). Van de wc kon ze niet afkomen en kon ze leren dat je rustig moet blijven zitten om te plassen en te poepen.

O, ja over het met vieze luier weer in bed stappen. Je kunt toch zeggen dat de luier vies is en dat ze eerst verschoond moet worden? Dat kan misschien een stimulans zijn om eerst de luier uit te doen en op het potje te gaan zitten.

succes

Plop
Niet trainen

Ik zou zeker nog niet gaan trainen, tenzij je het een leuk opvangspel vindt.

Zo vroeg trainen heeft niet zoveel zin.
Ouders Online had er een artikel over.
https://www.ouders.nl/artikelen/alles-over-zindelijk-worden

Laat haar maar in alle rust haar luier volmaken en dat zindelijk worden gaat vanzelf in de meeste gevallen.