Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Samen slapen & borstvoeding in de winter

Mijn zoontje van inmiddels 4 maanden slaapt in de cosleeper naast mij en krijgt borstvoeding (meestal 2 nachtvoedingen). Daarnaast komt het af en toe voor dat hij 's nachts wakker wordt en niet meer direct in slaap valt na een speentje maar een beetje blijft jammeren. Dan schuif ik hem uit de cosleeper tegen mij aan en slapen we samen verder - vrijwel altijd valt hij dan wel direct in slaap. Ik lig dan in de maternale houding (op mijn zij, knieën opgetrokken, arm boven hoofd van baby & zoon met zijn gezicht op borsthoogte) en volg de richtlijnen van samenslapen.
https://samenslapen.nl/veiligheid/

Maar.. het wordt nu steeds kouder. Zowel in de cosleeper als op mijn eigen bed ligt een laken + deken. Zoon heeft zijn kleren aan, ik een pyjama. Als hij tegen mij aan ligt, zorg ik dat de deken tot ongeveer zijn middel komt. Door de deken een beetje schuin neer te leggen, ligt er ook nog wat over mijn schouder, en verder heb ik natuurlijk nog mijn pyjama.
Maar dat is nu te koud geworden. Zoon heb ik nu in een winterslaapzak gestopt en ikzelf was vannacht toch gezwicht voor een warm dekbed (met het cosleeper hekje omhoog zodat zoon er niet onder kan komen). Maar dat werkt natuurlijk niet, want dan mag zoon niet meer bij mij in bed slapen. Wellicht is de winterslaapzak sowieso te warm als hij tegen mij aan ligt en moet die dan standaard uit? Hoe doen jullie dit? Hebben jullie tips voor beddengoed zodat zowel zoon als ik warm genoeg blijven, zowel als zoon in cosleeper ligt als bij mij in bed?

als zoom zo'n nacht had dat zelf in bed slapen niet lukte, trok ik mijn badjas aan om schouders bedekt te hebben, en zelf goed op de deken liggen dat deken nooit per ongeluk bovenop zoon kon belanden. Zou zoiets voor jou kunnen werken?

Wij hadden een deel van het bed afgeschermd met twee omhoogstaande planken tussen ombouw en matras.
Zoon lag dus in de hoek boven mij. Hij had een 'gewone' babyslaapzak en een katoenen deken voor als het wat kouder was. En een lekker warm fluwelen boxpakje als pyjama.

Zelf deed ik een dekbed over mijn onderlijf en een deken over mijn bovenlijf, dat was warm genoeg. 

masatu

masatu

18-10-2023 om 09:35 Topicstarter

Bananenbrood schreef op 18-10-2023 om 09:18:

Zelf deed ik een dekbed over mijn onderlijf en een deken over mijn bovenlijf, dat was warm genoeg.

Oh, dat klinkt ook wel handig om uit te proberen! Had je die deken dan nog vastgemaakt/ingestopt ergens? Aan de zijkant van het matras oid?

Ik deed wat niet mocht en kind vond het heerlijk in de slaapzak onder het dekbed. Ze sliep sowieso tussen ons in en normaal schoof ik haar naar boven op gezichtshoogte, maar soms viel ik gewoon in slaap. 

masatu

masatu

18-10-2023 om 09:39 Topicstarter

Madelieff schreef op 18-10-2023 om 09:17:

als zoom zo'n nacht had dat zelf in bed slapen niet lukte, trok ik mijn badjas aan om schouders bedekt te hebben, en zelf goed op de deken liggen dat deken nooit per ongeluk bovenop zoon kon belanden. Zou zoiets voor jou kunnen werken?

Dat is ook nog wel het uitproberen waard! Sliep je baby dan in een normale slaapzak of een winterslaapzak?

Ik zit door dit topic nu te denken aan de combinatie van normale slaapzak + dekentje in de cosleeper. En bij mij in bed dan dus alleen de normale slaapzak. Winterslaapzak en dan tegen mij aan liggen is denk ik te warm..

ik droeg zelf een flanellen pyjamashirt met knoopjes en dan deken tot mijn middel. 

masatu schreef op 18-10-2023 om 09:35:

[..]

Oh, dat klinkt ook wel handig om uit te proberen! Had je die deken dan nog vastgemaakt/ingestopt ergens? Aan de zijkant van het matras oid?

Nee, ik vind ingestopte dekens heel vervelend, dus die had ik gewoon los. 

Ik lees even mee!
Dochter is pas 3 weken maar ik zoek ook naar manier om zelf warm te blijven tijdens de borstvoeding. En hoe het voor haar veilig blijft wanneer ze toch naast me in slaap valt ipv in de cosleeper.

Ah, dat probleem kan ik me nog herinneren. Ik had zo'n dikke fleecepyjama. Zo eentje waar het zweet je van uitbreekt als je er mee onder een dekbed of dekentje ligt. Ik trok dan het dekbed tot mijn middel op en baby lag in winterzakje naast of op mij.

Nog iets om misschien in overweging te nemen. Onze dochter is nu een half jaar en behoorlijk beweeglijk geworden. Waar zij in slaap valt is niet meer de plek waar ze wakker word. Vaak is dat omgekeerd aan de andere kant van het ledikantje. De spaarzame keren dat ze bij ons in bed in slaap is gevallen moeten we dan ook erg opletten want voor we het weten is ze toch een eind opzij gerold/bewogen en dat terwijl ze een slaapzak draagt. Ik zou in dit geval meer investeren in hem leren toch in zijn eigen co-sleeper in slaap te vallen.

Ik ben een keer wakker geworden en toen bleek mijn dekbed over het gezicht van mijn zoontje te liggen. Ik voel de schrik nog. Daarna ben ik nooit meer in slaap gevallen met mijn kind naast me in bed.

masatu

masatu

20-10-2023 om 10:34 Topicstarter

Dank voor alle tips!

Ik heb inmiddels de optie van Bananenbrood in gebruik. Dus een laken van voeteneinde tot schouderhoogte, een (half) dekbed daaroverheen tot +/- heuphoogte, en een dubbelgeslagen deken over mijn bovenlijf. Dat is dus eigenlijk een zomerdeken die inmiddels te koud was geworden. Mijn zoontje slaapt nu in een dunne slaapzak (of warmere kleding) met daarbij laken+dekentje en krijgt het zo in mijn bed ook niet te warm. Deze combinatie werkt tot nu toe prima! Nu alleen nog op zoek naar een fijn pyjama-shirt met lange mouwen + knoopjes zodat mijn arm ook warm blijft als mijn zoontje bij mij in bed ligt (en tijdens borstvoeding geven). 
Momenteel draag ik nog een nachtjapon met knoopjes aan de bovenkant en een simpel voedingsbh/topje zonder beugels 's nachts, dat beviel mij tot nu prima. 
https://www.hema.nl/dames/nachtmode/nachthemd/dames-nachthemd-katoen-groen-1000030230.html
https://www2.hm.com/nl_nl/productpage.1074166002.html

Vooralsnog gaat zoon nog nergens heen als je hem in bed legt (ook niet als hij in de box of zijn grote ledikant ligt). Als hij wel begint te schuiven of rollen door het bed (en ook niet blijft liggen in het 'holletje' tussen mijn benen en arm) zie ik wel weer verder voor een volgende oplossing. Het is ook niet alsof hij nu hele nachten bij mij in bed doorbrengt - naast de borstvoeding slaapt hij ongeveer 2x per week 2 uur bij mij in bed (soms wat meer of minder afhankelijk van sprongetjes / slaapregressie / vaccinaties / etc.). Dus echt rampzalig is het ook niet als hij opeens niet meer bij mij in bed kan/mag.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.