Babytijd Babytijd

Babytijd

Irene

Irene

18-11-2008 om 13:37

Verkouden baby van 3 weken

Onze verse dochter van net 3 weken oud is al 5 dagen verkouden. Ze hoest, snottert, niest en knort. Gelukkig drinkt ze nog wel redelijk (komt wel vaker voor een voeding en drinkt dan minder per keer, ze krijgt borstvoeding trouwens), maar het slapen gaat steeds slechter omdat ze vaak wakker wordt door haar verstopte neus. We gebruiken een zoutoplossing om haar neusje te sprayen en het hoofdeinde van het bedje staat omhoog. Heeft iemand nog tips wat we nog meer zouden kunnen doen?

Ui onder het bed zetten...

Een doorgesneden ui onder het bed zetten, schijnt positief voor de slijmvliezen te werken. Stinkt wel erg.

Een snotzuiger wil wel eens helpen wanneer het drinken niet lukt of moeilijk gaat.

Verder is het helaas uitzieken, vrees ik. Kinderen zijn de eerste jaren vier tot tien keer (per jaar) verkouden. Je kunt je lol dus nog op....

Succes en beterschap,

Linda

Mama Marjan

Mama Marjan

18-11-2008 om 20:18

Huisarts?

Hallo Irene,

Ik zou het inderdaad goed in de gaten houden, 3 weken is erg klein! Ik weet niet of je al een arts hebt laten kijken, maar dat is op die leeftijd geen overbodige luxe. De huisarts zal haar graag bekijken denk ik. Als ze ook koorts krijgt of minder plast in elk geval meteen aan de bel trekken!

veel beterschap!

Marjan

Irene

Irene

19-11-2008 om 13:09

Huisarts

Toen ze net verkouden was geworden heb ik even contact met de huisarts gehad (ik vond haar ook wel erg jong om al aan de virusjes te beginnen) juist om te vragen waar ik op moest letten. Zij noemde toen koorts, te weinig plasluiers en sufheid als signalen waarbij we direct contact op moesten nemen. We houden haar goed in de gaten! Gelukkig wordt het niet echt erger, maar helaas ook nog steeds niet minder.
Dat van die moedermelk in haar neus probeer ik nu uit, valt alleen niet mee om het IN haar neus te krijgen... Een ui heb ik bij een van haar oudere broers wel eens geprobeerd, maar oei wat stinkt dat. En aangezien Lemoni bij ons op de kamer slaapt houd ik deze tip nog maar even achter de hand!

Mieke (ot)

Oh zo moet je dat doen. Ik had wel gehoord van bv in ogen/neusje maar ik heb dat altijd met de borst gedaan. Ik had altijd alleen een kleverig kind als resultaat ;-)

Irene

Irene

24-11-2008 om 13:23

Nog niets beter (plus vraag mieke)

Gisterochtend zelfs bij de HAP gezeten omdat ze de nacht en ochtend zo benauwd was. Arts was ontzettend afzwezig, vroef 3x achter elkaar of ze ook koorts had, leek weinig geinteresseerd, vond dat er niet echt iets aan de hand was ("lastig voor u mevrouw dat ze nu vaker kleine beetjes wil drinken" grr alsof het daarom gaat) en kwam uiteindelijk met de "oplossing" om maar neusspray voor kinderen vanaf 2 jaar te geven.
Dat leek ons nou niet zo'n goed idee. Dus we gaan maar door met uien bij het bed, zoutoplossing en BV in de neus, hoofdeinde bed omhoog en af en toe als het heel erg is stomen naast de douche. Ze drinkt minder goed en slaapt meer (overdag dan, 's nachts is ze juist vaker wakker door haar verstopte neus), maar ze heeft nog wel natte luiers, al poept ze duidelijk minder. Aan mijn borsten kan ik merken dat ze minder drinkt. Zucht, het duurt nu al ruim anderhalve week (en ze is pas 4 weken oud). Wie heeft nog tips?
Mieke: zal ik bij gaan kolven om mijn produktie op gang te houden, of maak ik het mijn dochter dan alleen maar moeilijker (als ze kort na kolven zelf weer wil drinken bijvoorbeeld) om genoeg binnen te krijgen??

Rembrand

Rembrand

24-11-2008 om 13:28

Irene.

Als je merkt dat je last van stuwing hebt doordat ze je borsten niet goed leegt kan je nakolven om je borsten goed te legen en de produktie goed op gang te houden.
Je kan eventueel borstcompressie geven om de melkstroom wat te versnellen zodat ze tijdens zo'n korte voeding meer melk binnen krijgt. Hoe dit gaat kan je lezen op http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie.html
Wat vervelend dat het lijkt alsof je niet serieus genomen werd bij de HAP.
Het is het RS seizoen dus het lijkt me niet geheel ondenkbaar dat ze hierop nagekeken zou kunnen worden.
Wellicht kan je ook een keer tussendoor gaan wegen om te kijken of ze nog wel goed is gegroeid.
100 gram per week is op deze leeftijd toch wel het minimale wat ze zou moeten groeien.
Groetjes Rembrand ( voorheen M.).

Irene

Irene

24-11-2008 om 14:01

Ha rembrand

Bedankt voor je snelle reactie. Had nog niet gezien dat je nick veranderd was.
Ze drinkt nu nog maar 1 borst per keer (ipv 2) en die ene dan nog niet eens helemaal leeg. Ook zonder borstcompressie gaat het haar al te snel, want ze verslikt zich nu vaak en laat af en toe los. Gister heeft ze na een voeding ook nog gespuugd...
Als het morgen nog is zoals nu ga ik wel weer de huisarts bellen.

Rembrand

Rembrand

24-11-2008 om 14:07

Kolven.

Hoi Irene,
Wellicht kan je de andere borst kolven ?
Je houd het dan op gang en hebt gelijk een lekker voorraadje in de vriezer.
Wat voor kleur is haar ontlasting ?

Irene

Irene

24-11-2008 om 14:17

Ontlasting

Haar ontlasting is geel, niet anders dan voorheen. Ik ga in ieder geval proberen om bij voeding de andere borst te kolven. Zie er wel wat tegen op omdat ik eigenlijk nooit erg succesvol ben met kolven (pijnlijk, weinig opbrengst).

Rembrand

Rembrand

24-11-2008 om 14:48

Irene.

Als je er een beetje handig in bent kan je ook de tweede borst kolven terwijl je voed.
( je schiet dan in ieder geval toe ).
Wat voor kolf heb je ?

cqcq

cqcq

24-11-2008 om 21:25

Terug naar de dokter...

Ze is veel te klein om zo verkouden te zijn. Benauwd hoort zeker niet. Bij onze dochter die uiteindelijk de diagnose RS kreeg waren ze vooral bezorgd vanwegd de moeilijke ademhaling, bij elke teug ging haar borstkas op en naar, en er was sprake van intrekkingen.

Overigens had je huisarts ook de babyneusspray kunnen voorschrijven (dat is 0,25 % xylomathazoline t.o.v. 0,50 % voor die voor de kinderen vanaf 2 jaar).

Overigens heeft onze dochter ook vanaf twee weken de 0,50 % gehad vanwege hevige benauwdheid. Is echt beter dan zoutoplossing, dus ik denk dat je dit niet had moeten afslaan. Neusspray geven een kwartiertje voor de voeding, dan kan ze veel beter drinken.

Is er op de HAP wel een zuurstofmeting gedaan? Om te bepalen of ze het echt benauwd heeft is dat gewoon nodig. Maar goed, je moet gewoon teruggaan. Je dochtertje is zo klein, beter een keer te vaak dan te weinig.

Sunja

Sunja

24-11-2008 om 22:25

Onmiddellijk naar de dokter

En als dat dezelfde is als die afwezige met 3 keer dezelfde vraag dan ogenblikkelijk wisselen van huisarts. Ik kreeg deze tip ook op dit forum, iemand die zei 'een huisarts die je niet serieus neemt, heb je niets aan' Hartstikke waar! Ik ben gewisseld omdat mijn zoontje zo slecht sliep (ook overdag) en doorlopend verkouden leek. Bleek hij een oorontsteking te hebben, middels een baby-antibioticumkuur en paracetamol was hij er zo vanaf/ had hij minder pijn. Hij dronk weer, en sterkte aan - wat een ontzettende opluchting was na een maand [...] gedoe met uien, zoutoplossing spoelen, bv druppelen, Luuf smeren (dat kun je ook nog doen, soort baby-dampo/baby-vicks) en bed omhoog zetten.
Echt je kindje moet worden nagekeken, je kunt met zo'n heel erg kleintje niet blijven 'proberen' en ze is inderdaad nog veel te jong om al aan virussen te beginnen. Bovendien loopt je voeding terug op deze manier. Gewoon NU bellen om een afspraak te maken (of direct langs te gaan)...
Tja, zo denk ik erover hoor. Ik zou niet langer afwachten.

cqcq

cqcq

24-11-2008 om 22:45

Pas ook

Las nog een keer je laatste berichtje maar ook het spugen pas bij RS. Bij ons viel ons dochtertje inderdaad ook af. Goed drinken is voor deze kleine kinderen heel moeilijk als ze zo verkouden zijn (en daarom is echte neusspray, die met xylomethazoline ook zo belangrijk, dan kan ze tenminste goed zuigen). Ik had al twee keer succesvol borstvoeding gegeven, maar ik vermoed dat het anders bij nummer drie gewoon niet gelukt zou zijn door de vroege RS infectie die ze doormaakte. (hier trouwens al benauwd vanaf de kraamtijd en een verloskundige die het niet serieus nam, ik ben nog steeds zo blij dat de huisarts op kraambezoek kwam, in plaats van beschuit met muisjes is ze onmiddelijk ons dochtertje gaan onderzoeken. We kregen toen meteen de neusspray (de echte dus... ) en als het de volgende ochtend niet beter ging moesten we meteen bellen dan regelde ze een spoedplekje bij de kinderarts dezelfde dag.. Ben nog steeds erg blij dat huisarts zo doortastend optrad, het was heel heftig om mijn dacht ik gezonde dochter van twee weken opeens in een couveuse aan allemaal monitoren te zien liggen, maar het was echt nodig. Dus ga terug, desnoods vanavond nog.

Irene

Irene

25-11-2008 om 20:02

Huisarts

Vandaag de huisarts gebeld, na weer een moeizame nacht. Die wilde haar wel zien, maar had pas morgen een gaatje. Blijkbaar vinden ze het dus niet al te zorgelijk. Ik wel, vooral omdat ze nu ook overdag steeds vaker benauwd is, op ca. 12 voedingen per 24 uur zit en ze volgens mij weer wat geel begint te zien. Maar goed morgenochtend dus naar de huisarts..

cqcq

cqcq

25-11-2008 om 21:32

Nu gaan...

Met een baby van drie weken laten ze je heus wel naar de huisartsen post komen. Zeker als ze ook nog geel ziet. Dat wijst volgens mijn lekenwijsheid echt op een tekort aan voeding. Hoe zijn haar plasluiers? (Eventueel kun je ze wegen, gewicht van de lege luier ervan aftrekken, dan heb je een beeld van wat ze binnen krijgt).

cqcq

cqcq

25-11-2008 om 22:46

Wij hadden het onderschat...

Ik dacht dat ik wel wist waar ik naar moest kijken bij een kind (was toen per slot van rekening mijn derde), de verloskundige was tevereden.. in eerste instantie kwam ze goed aan (ben erg van het meten dus had ik een weegschaal thuis).

Pas toen ik in het ziekenhuis kwam (gelukkig had ik dùs wel een alarte huisarts, verkoudheden bij zo'n kleine baby zijn gewoon heel gevaarlijk), ben ik erg geschrokken. In een kwartier tijd werd er een steeds meer senior dokter bij gehaald, totdat ik bij het hoofd van de kinderafdeling terecht kwam, die besloot dan mijn 8 ponder direct in de couveuse, aan de hartslag en zuurstofmonitor moest. (Daar had ik trouwens toen we daar eenmaal waren nog steeds een beetje het idee: wat doet mijn gezonde baby tussen al deze kasplantjes?). 't was helaas toen echt nodig. (is trouwens helemaal goed gekomen... maar ik heb geen goed woord over voor een huisarts die geen spoedplekje heeft voor een baby van nog maar drie weken oud waar de moeder duidelijk aangeeft dat er een serieus probleem is..., is dat nu dezelfde arts die haar eerder gezien heeft?)

Asa Torell

Asa Torell

25-11-2008 om 23:36

Nou ik vind het ook niks

Gelukkig zelf geen ervaring met zo'n ziek kleintje maar ik zou cqcq haar raad opvolgen en vanavond weer bellen! Of eigenlijk hoop ik dat je dat al deed.
Veel beterschap voor de kleine meid!

Rembrand

Rembrand

26-11-2008 om 09:03

Irene.

Ik hoop dat er vandaag vanuit de huisarts echt aktie ondernomen word !! En als je het zelf niet vertrouwd onderneem dan zelf aktie !!
Vooral het geelzien vind ik verontrustend.
Hoe zijn haar plasluiers ?
M.

Rembrand

Rembrand

26-11-2008 om 20:00

Gaat niet goed denk ik.

Door het uitblijven van een reactie denk ik dat er toch een ziekenhuisopname van is gekomen :-(
Draaiende duimen hier.
M.

Asa Torell

Asa Torell

26-11-2008 om 20:38

Ja maak me ook zorgen

ik hoop dat we gauw weer wat goed nieuws horen over de kleine meid.

Irene

Irene

27-11-2008 om 13:52

Valt mee!

Sorry dat ik nou ook jullie nog ongerust maak! Gisteren na weer moeilijke nacht naar de huisarts geweest (een andere arts dan zondag). Die liet ons bijna een uur in de wachtkamer zitten (een uur vanaf de afgesproken tijd dus) maar heeft Lemoni toen wel uitgebreid onderzocht. Ze vond het niet zorgwekkend. Longen zijn schoon en ze krijgt nog voldoende vocht binnen. Maar omdat ze zag dat ik er nog steeds niet gerust op was, wilde ze me wel doorverwijzen naar de kinderarts. Ik kreeg een verwijsbrief mee en moest dan zelf een afspraak maken. Maar volgens haar was dat eigenlijk echt niet nodig.
Moeilijk vond ik dat. Zijn wij ik nou overbezorgt of is de huisarts "onderbezorgt"?? Besloten om het nog maar 1 dag aan te kijken en zowaar ging het de afgelopen nacht wat beter! Ze lijkt minder benauwd en heeft weer iets meer tijd tussen de voedingen. Vanmorgen moest ik naar het CB en daar heeft de arts haar ook nog eens nagekeken. Die zei ook dat haar longen schoon waren, maar benadrukte nog wel eens dat zodra ze weer benauwd wordt we haar weer na moeten laten kijken door de huisarts. Verder is ze genoeg aangekomen (het vele aanleggen is gelukkig dus wel succesvol) Dat geel zien kwam wel meer voor en vond hij niet zo verontrustend.
Dus nou ja, hopelijk zijn we nu echt op de weg van het herstel. En heeft onze sterke dame het op eigen kracht gered. En een beetje die van haar moeder natuurlijk ;0)
Groeten Irene

Rembrand

Rembrand

27-11-2008 om 19:04

Irene.

Gelukkig dat het nu wat beter lijkt te gaan !
Was Lemoni in de kraamtijd ook geel ?
Het kan borstvoedingsgeelzucht zijn. Dit is inderdaad niet schadelijk. Sommige baby's ( waaronder mijn middelste ) zien nog maanden lang geel.
M.

Asa Torell

Asa Torell

27-11-2008 om 20:14

Gelukkig

Inmiddels had ik al zoveel rs-ziekenhuisopname verhalen gehoord het laatste jaar, dat ik daar inderdaad meteen aan dacht. Maar gelukkig lijkt het mee te vallen, hopelijk blijft de stijgende lijn lekker doorgaan!

Irene

Irene

28-11-2008 om 20:05

Over geelzien en hoe t verder is

Ja ze was ook geel in de kraamtijd. Toen was het een paar dagen zo goed als weg en toen begon het opnieuw. Nu is ze dus eigenlijk voor de derde keer al geel. Niet heel erg geel hoor, maar je kunt het wel zien aan haar oogwit en verder heeft ze zo'n typisch wintersportkleurtje.
De andere 3 zijn ook allemaal wel geel geweest maar dan maar 1x, zo leer je toch eke keer weer wat bij!
Overigens gaat het vandaag weer ietsje minder (vooral vannacht ook). Wat meer gesnotter en veeeeeel voedingen. Blijkbaar is het ook allemaal niet zo maar in 1x over... Ben inmiddels zelf ook wel een beetje aan het einde van mijn latijn.

mar

mar

29-11-2008 om 12:04

1,5 week en verkouden :(

Hoi als ik me aan mag sluiten in dit draadje.
Mijn zoontje is 1,5 week oud en al 4 dagen verkouden :(.
Hij heeft veel slijm in zijn keeltje en een snot neus.
De arts is donderdag langsgeweest maar het is echt een neusverkoudheid maar moest hem wel goed in de gaten houden, of hij niet blauwe lipjes krijgt bij het drinken, of zijn neusvleugels niet gaan fladderen, grauw zien en slecht drinken...dat heeft hij gelukkig niet.
Maar ik heb wel een aantal keer slijm uit zijn mond moeten vissen en hij hoest ook zo naar...maandag ga ik weer langs. Ik heb trouwens een noodnummer gekregen van de arts.
liefs mar

Asje2

Asje2

29-11-2008 om 14:44

Irene

Mijn Fleurtje spuugt opeens onwijs veel en een verstopte neus....Dus ook veel voedingen en dan ook gespuug 's nachts, korte slaapjes en dus veel gedraag.

Nu is het ook zo dat ik een chocolade fanaat ben en mijn moeder is aangekomen met nederlandse chocolade...

Na wat research heb ik gevonden dat , onder andere, chocolade je lichaam histamine laat aanmaken, dat veroorzaakt heel vaak in bostvoedings babies een allergische reactie wat zich uit in verstopte neus, spugen en krampen....Dus ik heb mezelf streng toegesproken en voor mij geen chocolade meer voorlopig.....

Ik weet niet of je veel chocolade eet maar er stonden ook nog andere op het lijstje, zal t even opzoeken.

Asje2

Asje2

29-11-2008 om 15:36

Lijstje

Hier is dat lijstje:

Another Option
The other possibility, discovered by studies undertaken in South Africa, of a food sensitivity that can occur in breast feeding babies is that they take in high levels of histamine from their mothers. Histamine is a natural substance produced by the body and it is also present in many foods. Sometimes when the body floods with histamine it causes an allergic reaction but not everyone is aware that they are having one. The link may not be made between having a slight headache and just having eaten cheese or fish. But a baby's body, which is so much more sensitive, may react quite strongly to breast milk which contains histamine and this can often manifest itself in severe colic, congested nose, a rash or diarrhoea.

There are two types of problem foods - the ones which contain histamine and the ones that cause the body to release histamine.

Histamine rich foods
Anchovies
Avocados
Beer
Salami
Cheeses
Pickles
Mackerel
Jams and marmalades
Hams and sausages
Tomatoes
Yeast extract (Marmite, stock cubes)
Tuna
Sardines
Some oriental foods
Aubergines (eggplant)
Spinach

Histamine releasing foods
Wine
Bananas
Certain Nuts
Chocolate
Eggs
Milk
Mackerel
Papayas
Pineapple
Tomatoes
Strawberries
Tuna
Sardines

Irene

Irene

02-12-2008 om 12:29

Mar, asje, update en vraag rembrand

Mar: hoe is het nu bij jullie? Ik hoop van harte dat het snel beter gaat.
Asje: Tja wat kun je met zo'n lijst... kaas, tomaten, eieren, melk, noten, diversen groenten en fruit... Als je dat allemaal van je dieet schrapt blijft er weinig over. Van chocola wist ik wel dat het effect op de bay kan hebben als je bv geeft. Maar ik eet eigenlijk bijna nooit chocola, dus dat zal t probleem niet zijn.
Verder gaat het hier heel langzamerhand wat beter. Het komt ook voor het eerst een beetje los nu. Ongelooflijk wat een grote snottebellen er uit zo'n klein neusje kunnen komen. Geen wonder dat er weinig lucht meer door kwam! Hoewel de neus nu veel minder verstopt is, blijft ze op veel voedingen zitten (nog steeds zo'n 12 per 24 uur, zucht steun) en drinkt ze onrustig: vaak loslaten, verslikken enz. Heb jij hier nog nuttige tips voor Rembrand?? Ze deed dit de eerste weken namelijk helemaal niet (ze is nu 5 weken oud)

Rembrand

Rembrand

02-12-2008 om 13:56

Irene.

Fijn dat het nu los begint te komen. Je kan haar neusje ook druppelen met moedermelk. Dit werkt minstens zo goed als zout water en het is nog goedkoper ( en het is niet prikkelend in de neus ).
Het onrustige drinken kan toch nog wel met de verkoudheid te maken hebben.
Heb je zelf last van pijnlijke of branderige tepels ?
Hoe is haar groei de laatste weken ?
M.

Anneja

Anneja

03-12-2008 om 11:38

Volslagen ot

een gele baby die Lemoni genoemd wordt :) :D hoe toepasselijk :P

anne

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.