Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

MLN

MLN

11-01-2009 om 10:51

1e keer psz geen succes

Afgelopen vrijdag is zoontje (2,3 jaar) voor het eerst naar de creche geweest. Hij is tot nu toe altijd thuis opgevangen door (groot)ouders, dus was voor hem echt de eerste keer dat hij weggebracht zou worden.
We werden om 09.00 uur verwacht en samen met hem waren er nog 2 nieuwe kindjes. Eerst volgde intake-gesprek en na een uurtje zou hij alleen achterblijven. Bij binnenkomst uiteraard eerst kat uit de boom kijken. Duurde een kwartier eer dat ie zijn jas uit wilde doen en ging spelen. Nu is hij sowieso een kind wat tijd nodig heeft om te acclimatiseren. Ik was als laatste aan de beurt wat betreft gesprek en toen waren we al een uur verder. Al die tijd heeft ie super gespeeld, niet met andere kindjes maar wel met alle spulletjes. Maar ja, wel met mama in de buurt dus.
Tijdens gesprek kwam hij naar me toe met de medeling dat hij naar huis wou.... Na een kwartier volhouden ging ie heel, echt heel hard huilen. Wilde ook geen ranja gaan drinken met andere kindjes maar wilde naar huis en wel NU!!! Juffrouw vond het beter om maar inderdaad te gaan, niets forceren en dinsdag gaan we het weer proberen. Ben heel benieuwd dus hoe hij het dan gaat 'doen'. Is de bedoeling dat ik dan na een half uurtje vertrek..... Juffrouw zei ook dat we het eventueel langzaam kunnen opbouwen. Dus eerst een half uurtje blijven, dan een uurtje enz.
Zijn er meer kindjes die wat meer tijd nodig hadden??? En is het uiteindelijk allemaal goed gekomen? Als ik namelijk naar die andere twee nieuwe kindjes keek, die vonden het allemaal geweldig. Hadden geen oog meer voor ouders. Maar ja, die van mij.... Hij is wel gewend dat mama gaat werken, maar dan blijft ie dus thuis. Dit is echt heel nieuw voor hem. En ik wil zo graag dat ie het leuk heeft op psz. Hoe kan ik hem daarbij helpen? Alvast bedankt voor jullie input.

Linda99

Linda99

11-01-2009 om 11:56

Geduld

Mijn oudste was bijna 2 toen ze naar het kdv ging. Al met al heeft het 8 maanden geduurd eer ze makkelijk afscheid nam. Op de basisschool heeft ze ook nog een tijd moeite met afscheid gehad, pas nu ze in groep 4 zit gaat het makkelijk.

Sommige kindjes hebben er geen moeite mee en die van ons dus wel. Niks mis mee, ze hebben gewoon wat meer tijd nodig. En dat gaat niet altijd makkelijk maar hoort wel bij het groter worden.

Vaak is alleen het moment van afscheid moeilijk en gaat het daarna prima. Bij mijn dochter heb ik in het begin regelmatig de crèche even gebeld om te horen dat het hartstikke goed ging.

Tango

Tango

11-01-2009 om 16:52

Ik denk

dat dit gewoon van de speelzaal/kdv geen handige manier is om te starten. De hele tijd dat jij zat te wachten op het intakegesprek zag jouw zoon jou nog en dacht dus gewoon dat hij samen met jou daar ging spelen. Beter zou zijn geweest als je eerder al het intakegesprek had gehad, dan had je nu gewoon na een kwartiertje ofzo weg kunnen gaan en dan had hij een tijdje alleen daar kunnen blijven tot jij hem weer ophaalde.
Dan nog kan het afscheid natuurlijk moeilijk zijn, maar dat hoort er vaak wel bij in het begin.
De manier waarop ze het nu hebben aangepakt lijkt me gewoon niet handig. Ik hoop voor je dat het de volgende keer beter gaat. Je zou dan gewoon een kwartier ofzo erbij kunnen blijven en dan afscheid nemen, zeggen dat je hem weer op komt halen. Waarschijnlijk huilt hij wel bij het afscheid nemen, maar kunnen de leidsters hem wel afleiden met speelgoed e.d. waardoor dat meestal snel weer over is.
Succes ermee, het blijft moeilijk je kindje achter te laten.

Limi

Limi

11-01-2009 om 18:06

Idd tango

Ik kreeg dezelfde gedachte toen ik het las. Toevallig zijn wij ook vorige week voor het eerst naar de psz geweest en daar was het even kijken en weg. De tweede keer ging iets minder soepel, maar toen werd hij overgenomen en afgeleid door een leidster toen ik na 2 minuten zei dat ik wegging. De intake doen ze hier op huisbezoek.

Jammer dat je niet de eerste keer nu nog over kan doen. Nu herinnert je kind zich nog vanalles. Misschien kun je de volgende keer snel en duidelijk weggaan maar na een korte tijd weer terugkomen? En dan die tijd steeds opbouwen ipv jouw 'erbijzijn' af te bouwen? Anders kan hij inderdaad denken dat het de bedoeling is dat jullie daar samen horen te zijn.

En bij de leidsters aangeven dat hun manier van intakegesprekken niet zo handig is voor sommige kinderen.

3 jaar

Mijn zoon gaat al vanaf 6 maanden naar het kdv. (2 dagen in de week).

Vanaf 10 maanden is het een drama van aan mijn been hangen en huilen. Maar na een minuut is het over. Hij heeft het erg naar zijn zin.

liefs lisa

Esc

Esc

11-01-2009 om 22:04

Hier ook in 1 minuut over

Mijn dochter doet eigenlijk nog steeds elke dag moeilijk bij het afscheid, maar het is inderdaad altijd ook weer in 1 minuut over.

In het begin ook

Mijn zoon was 13 maanden toen hij voor het eerst naar het kdv ging. De eerste 2 weken was het afscheid drama, daarna ging het eigenlijk prima bij papa maar niet bij mij. Nu gaat het al een tijd goed bij ons allebei. Wel zorg ik dat ik snel weg ben, zolang ik in de buurt ben is zoon gewoon een beetje ontwend. Ik vind het ook duidelijker dat hij alleen op het kdv is, zonder ons.

Misschien dat als je hem een volgende keer sneller achterlaat dat hij dan binnen een paar minuten lief gaat spelen. Kan je altijd nog de leidsters vragen om je te bellen als het na 15 minuten ofzo toch niet gaat.

Sterkte hoor want dit eerste loslaten is zo moeilijk.

MLN

MLN

13-01-2009 om 14:32

2e keer ging beter! (beetje lang verhaal)

Vanochtend om 09.00 uur aangekomen bij 'schooltje'. Ik ben na een paar minuten gegaan, kind een kus en een knuffel gegeven en eigenlijk voordat hij het besefte was ik weer weg. Met juffrouw afgesproken dat ik hem na een uurtje weer zou ophalen en als het echt niet ging zou ze bellen. Hij trok wel een pruillip maar was zo geboeid door het keukentje dat hij even niet goed wist wat ie wilde doen. Spelen of mama in de gaten houden. Toen het tot hem doordrong dat ik echt weg was, tsja...huilen natuurlijk. Juffrouw kreeg hem niet afgeleid, hij bleef bij de deur staan huilen...totdat...de concierge voorbij liep!!! Dat vond ie wel heel erg interessant! Concierge even met hem gepraat en gezegd dat ie maar lief moest gaan spelen. En dat ging hij dus ook....nou ja! Maar toen liep de concierge weer weg en kind weer huilen. Concierge weer teruggekomen en die is toen heel langzaam uit beeld verdwenen. Juffrouw met kind in keukentje gespeeld, ging goed (koffie zetten en de hele reut) en toen ontdekte hij een HELE grote kist vol met auto's. Super natuurlijk. Heel lief mee gespeeld, af en toe wel een pruillipje, maar niet meer gehuild. En toen was mama alweer terug! Aanstaande vrijdag gaan we weer een uurtje. En de juffrouw heeft gezegd dat hij dan weer met de auto's mag spelen en dat ze ook een garage hebben!!!! Dat is natuurlijk wel heel erg super..... En kind...??? Kind heeft vandaag al 2x geroepen dat hij gaat weglopen. En als ik hem dan vraag waar hij naar toe gaat, dan zegt ie met een glimlachje: naar 'tooltje'. Mijn kleine, grote man....ben zo trots op hem! concierge is er iedere dag dus kan eventueel vrijdag weer als afleidingsmanouvre worden gebruikt!

ayla

ayla

13-01-2009 om 14:46

Wat goed

vaak werkt het beter om snel weg te gaan en vroeg terug te komen dan lang te blijven hangen

Gelukkig

ben blij dat het de 2e keer beter ging, want je voelt je zo rot he, als je je kind huilend achterlaat... hoop dat het zo doorgaat

MLN

MLN

16-01-2009 om 16:31

Mijn dappere dodo

Vandaag 3e keer psz voor een uurtje en.....hij heeft niet gehuild..... Ik ben nog steeds sprakeloos en zooooooo trots! We kwamen de klas in en hij ging meteen met de auto's spelen. Ik gaf hem een kus en zei dat ik hem zo weer kwam halen. Ben weggelopen en hij heeft niet meer op of om gekeken!! Hij heeft superlief gespeeld een uur lang, toen gingen ze ranja drinken en fruit eten, dus iedereen kwam ineens in beweging en werd actief en dat vond ie wel een beetje 'eng'. Toen trok ie even een lipje vertelde de juf. Maar hij heeft net als alle kindjes zijn handjes gewassen, is aan de grote tafel gaan zitten en heeft lekker banaantje zitten eten. En toen kwam ik alweer binnenlopen!! Dinsdag gaat ie voor anderhalf uur, langzaam opbouwen dus. Ik ben zo trots op mijn stoere bink! Zit hier echt met een brok in mijn keel, heeft ie toch maar weer overwonnen vandaag!

Mln

Fantastisch joh, dat is snel gegaan.

MLN

MLN

16-01-2009 om 19:31

Petal

Ja joh, ben zelf dus echt sprakeloos. Vond deze keer nog spannender omdat hij nu dus ook echt begreep dat mama weg zou gaan. En vanmiddag zei hij nog: mama niet weg. Jimi niet 'tool' (school dus). Ben en blijf heel trots op mijn schaap!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.