Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Beloningssysteem zindelijk worden

M'n zoontje van bijna 3,5 is sinds een paar maanden redelijk zindelijk. Maar de meeste dagen gaat het nog 1 keer mis. (altijd met plassen) In het begin hadden we een sticker-systeem waarbij hij bij elke plas een sticker kreeg. Inmiddels krijgt hij een sticker bij een hele dag niet in z'n broek plassen (en we brengen dat als: de hele dag goed op de wc geplast, als het mis gaat praten we niet over de stickers.) Na 6 stickers is er een kleine beloning. Maar het is heel moeilijk om dit goed aan 'm uit te leggen.

Nu vertelde vandaag bij de psz een moeder over een ander systeem: eens strippenkaart, met wasknijper.Bij elke plas schuift de wasknijper een plek op, maar... als het mis gaat, gaat de wasknijper terug naar beneden. Het was zelfs zo dat het cadeautje, nadat hij bovenaan was en opnieuw een keer in z'n broek plaste, weer ingeleverd moest worden.
Enerzijds zie ik er de voordelen wel van, maar ik ben zo bang om een negatief signaal af te geven, terwijl we er nu niet moeilijk over doen als hij in z'n broek plast.

Ervaringen, meningen...? Gaat het een keer per dag in z'n broek plassen vanzelf over als hij wat ouder is?

Rafelkap

Rafelkap

24-09-2008 om 19:38

Tomaatjes

Mijn zoontje is 3,5 en net zindelijk. We belonen nog wel met kleine tomaatjes (stickers hielp niet), wel heel gezond, maar ik wil daar ook op een gegeven moment van af dus ik lees mee.
Dat systeem met het cadeautje inleveren vind ik wel wat te ver gaan. Dan wordt het een straf, terwijl het heel gewoon is als een kind het door te spelen even vergeet. Volgens mij gaat het vanzelf beter. Belonen voor een hele week droog lijkt me prima.
Ik denk dat ik die van mij op een gegeven moment "een diploma" geef en daarna niet meer beloon (als hij dat pikt.....)

Niks gedaan

Onze zoon is net voor zijn 3e verjaardag zindelijk geworden en we hebben niets gedaan qua beloning. Hij had in het begin regelmatig ongelukjes en ook nu 2 mnd later gaat het echt nog wel eens mis. We besteden er weinig aandacht aan, broek verschonen klaar. Hij doet zijn best, wij ook en ach een keer een schone broek is toch ook niet zo erg? Bij poepongelukjes ben ik wel iets minder blij en dat laat ik ook merken door hem te betrekken bij het schoonmaken. Maar het gaat hier nu ook vaak genoeg een hele week goed en op zijn verjaardag was ie helemaal droog. Ik zou er dus niet teveel aandacht aan besteden eerlijk gezegd, het zal best vanzelf goedkomen.

Tijgeroog

Tijgeroog

24-09-2008 om 22:26 Topicstarter

Pelle

Hij heeft al een heel nest met dora-eieren bij elkaar verzameld hoor, door steeds een stuk of 5 dagen de hele dag droog te zijn. Alleen de laatste week gaat het weer slechter. Bovendien heeft ie vandaag ontdekt dat hij ook omhoog kan plassen... En met 2 keer niet opletten en een driftbui zitten we voor vandaag op de dramatische score van 4 broeken en 2 truien. En met een slecht slapend zusje erbij zie ik het nu even helemaal niet meer zitten. ;-)

Maargoed, ik ga eens rustig over nadenken hoe we verder gaan, en als ik vannacht goed kan slapen scheelt het vast ook al een hoop. :-)

Mamvantwee

Mamvantwee

25-09-2008 om 11:07

Komt vanzelf

Ach, ik lees dit draadje en vraag me af waarom ouders zich zo druk maken om zindelijkheid en dit dan willen trainen... Mijn dochter was met 3,5 bijna zindelijk en met 4 helemaal, voordeel was dat het ook direct dag en nacht goed ging. En ja, er is een overgangsperiode, waarin het met drukke tijden (school, spelen, veel uitstapjes) wel eens mis gaat. Maar om daar nou een training omheen te hangen, of een beloningssysteem...nee.

Ik heb helemaal geen 'last' gehad van een peuter die ongelukjes had. Ja, we moesten wel eens dweilen als ze de wc niet haalde, en ja ook op school ging het wel eens mis. Maar een kind vindt het echt niet leuk (na de eerste keer misschien) om een natte broek/sokken/shirt te hebben. En het gaat echt vanzelf,dat zindelijk worden, daar is geen training voor nodig!

*bella*

*bella*

25-09-2008 om 11:28

Maar ook

vind ik eigenlijk dat je een kind zo iets heel wezenlijks en GROOTS onthoudt. Het is naar mijn idee toch van wezenlijk belang, zo´n enorme stap als zindelijk worden, en dat helemaal zelf en op eigen kracht, een enorme prestatie! Nu maak je (niet persoonlijk, maar ik vind dat een beetje de tenneur momenteel, erg jammer mi) er iets groots voor jezelf van, niet voor je kind. Het wordt nu feitelijk jouw prestatie, jij moet het juiste systeem ontdekken etc.
Vind echt dat je het kind iets afpakt zo.
Uiteraard zijn er situaties waarin die zaken niet vanzelf lopen. Dan heb je een ander verhaal. (even voor de goede orde) Maar eerlijk gezegd denk ik zelf dat in de meeste situaties waarin het niet soepel verloopt met GEWONE kinderen de motivatie al overgenomen is door de ouders, in een vroeg stadium.

Mamvantwee

Mamvantwee

25-09-2008 om 11:33

Prestatie

Ja, het is idd een prestatie voor een kind om controle te hebben over zijn blaas. Ik heb mijn dochter (en nu ook mijn zoontje) helemaal de hemel in geprezen als ze op de wc een plasje deed. We hebben ook wel gemopperd als ze het niet haalde, maar daar hingen geen consequenties aan met stickers, knijpers of kadootjes. De lol van het op de grote wc mogen plassen was al genoeg motivatie.

*bella*

*bella*

25-09-2008 om 11:59

Maar het gaat dieper

denk ik. Het is niet alleen maar lol om op de grote wc mogen plassen. Het is een zeer wezenlijke stap in de ontwikkeling voor zo´n kind, met veel vergaande gevolgen. Voor ons niet goed te volgen, en dat hoeft ook helemaal niet. Het is nl van hen, niet van ons. Wij hoeven er niets groots van te maken, dat is het al wel. Hier en daar wat meeleven en wat strategische stappen zetten en opmerkingen maken lijken me meer dan voldoende. (kind kan immers niet zelf naar de winkel gaan en potje kopen, maar zindelijk worden kan ´ieder` kind, alleen de manier waarop in deze cultuur zullen we moeten aanleren)

Mamvantwee

Mamvantwee

25-09-2008 om 12:53

Mee eens

ik denk dat het inderdaad meer is dan alleen maar op de wc kunnen plassen. Het is een stap (en wellicht één van de eerste keren het besef) dat een kind zelf kan bepalen of het moet plassen, het even kan ophouden tot de wc en dus de controle over zijn lichaam heeft. Zoals ik ook aangeef dat mijn dochter niemand aan haar lijf hoeft te dulden, omdat dat van haarzelf is, een beetje in die richting vind ik het gaan.

Mamvantwee

Mamvantwee

25-09-2008 om 13:52

Pelle

Natuurlijk, je hebt gelijk: min ervaringen zijn niet de regel en alle kinderen zijn verschillend. Ouders ook, en de manieren waarop je omgaat met o.a. zindelijkheid ook. Het is helemaal niet mijn bedoeling om mijn mening bij een ander door de strot te duwen, excuses als dit zo overkwam.

Wel geef ik aan dat ik anders denk over zindelijkheid en of er al dan niet een training en beloningssysteem aan te pas moet komen. Maar het feit dat ik ervoor kies om dat niet te trainen wilde ik delen. Er zijn nl ook andere ervaringen en - voor wie dat wil - adviezen.

Natuurlijk zijn kinderen allemaal verschillend, zegt het laat zindelijk zijn overdag niets over de nacht, zijn meisjes en jongens weer anders. Ik moet ook nog maar afwachten hoe mijn zoontje dat gaat doen...

Tijgeroog

Tijgeroog

25-09-2008 om 22:58 Topicstarter

Ach...

Ik ben weer een dag verder:
- een helemaal droge dag, in plaats van een halve wasmachine vol, zoals gisteren. (zelfs toen hij vanmiddag nog geslapen heeft droog gebleven)
- met 2 blije kinderen, in plaats van 2 huilende kinderen
- na een nacht slapen (het schijnt dat ik 2 keer door een shuilend kind heen ben geslapen < bloos>)
- na een avondje genieten van de Sound of Music

Dus ik zie het nu allemaal weer wat zonniger in. :-) We gaan voorlopig maar even door zoals het nu gaat, maar ik blijf op de achtergrond naar verbeteringen zoeken. En eigenlijk.... eigenlijk wil ik gewoon horen dat het allemaal wel goed komt. Op welke manier dan ook. 9en cadeautjes afpakken: nee, dat kan ik echt niet over m'n hard verkrijgen. Punten afpakken zie ik eigenlijk al helemaal niet zitten)

Ohja, die stickers zijn voor mij wel een goede smoes om afentoe m'n kind met een dora-ei helemaal blij te kunnen maken. :-)

Diana (die een andere Diana is dan de Diana hierboven. Poepen op de wc gaat hier perfect)

Zindelijk / poepen / en nog meer - en lang!

Tja, ik weet eigenlijk niet waar ik mijn verhaal nu moet neerzetten, het is ook half een nieuw onderwerp namelijk. Nou ja, ik doe een poging.
Onze dochter van bijna 3 is nog niet zindelijk. Ik heb al veel geprobeerd, maar probeer het nu los te laten, want het wordt anders te beladen. Ook truucjes zoals in de zomer geen luier aan werkten niet: ze raakte dan in paniek en wilde echt een luier om.

Nu heeft ze laatst in bad gepoept. Wij hebben daar toen geen punt van gemaakt, gauw nieuw badje gemaakt en verder gezegd dat dit helemaal niet erg was. Sindsdien wil ze echter niet meer alleen in bad (of douchen...). Maar papa of mama kunnen nu eenmaal niet altijd mee. Heeft iemand tips? Het is echt drama op het moment.
Ze is trouwens sowieso heel erg bezig met het 'poepgebeuren'. Roept dan om 'schone luier', terwijl ze nog niet heeft gepoept, en dan daarna gaat ze in de schone luier poepen. Op potje wil ze alleen heel kort zitten. Toen ze daar vorige week opzat kwam er (per ongeluk) een heel klein drolletje. Helemaal in paniek. Wij haar prijzen en stickertjes etc. Maar er is geen kwartje gevallen, in die zin dat ze nu om het potje vraagt. Ik heb inderdaad de idee dat ze het poepgedeelte maar eng vindt, en aan het plasgedeelte nog niet eens denkt. Vindt het maar moeilijk hoor.
Heeft iemand tips qua badprobleem?
En wat kan ik nog meer verzinnen om haar op het potje te laten plassen?
Dank!

Angela67

Angela67

30-09-2008 om 17:53

hvsteentje een maandje niets doen

is dat niet een optie? gewoon eens even helemaal niets eraan doen. Even de druk van de ketel en dan over een paar weken een planneje met haar maken als ze er voor in is. Gaatz e naar creche of peuterspeelzaal? En joyh, er zijn zat kinderen die vlak voor het naar school gaan pas zindelijk zijn, dus als je het zelf moeilijk vindt zou ik er helemaal een tijdje mee stoppen, want ze pikt natuurlijk feiloos op dat jullie/jij het (een beetje) belangrijk vinden.
Sterkte!
Angela
ps oudste rond 3,8 mnd min of meer zindeljk geloof ik, dus aardig op tijd. heb ook niet eerder moeite gedan, behalve dan dat ze allebei op 'commando' konden plassen vanaf ca. 1,5 jr (gewoon potje op badkamer, dus zowel 's ochtends als 's avonds erop en dat heeft uiteindelijk wel denk ik geholpen qua 'gewoonte'?)

Ella

Ella

01-10-2008 om 22:47

Hvsteentje

Dacht ga toch even reageren, heb zelf ook veel gezocht hier op het forum om hulp in het zindelijk worden.
Ik zat er zelf nog niet echt mee moet ik zeggen maar vaak dat anderen gingen vragen, is ze nog niet zindelijk?????
Toen was ze ruim 3 jaar.
Ook na de zomer,goed bedoelde adviezen om ze dan in de blote kont te laten rondlopen, nou dat wilde mijn dochter niet.
Advies heb ik niet, gewoon niet pushen, wel laten weten dat ze op de wc mag plassen.
Ik heb na de vakantie haar luier af gedaan en gezegd, joh jij kan ook wel op de wcplassen je bent al zo groot......ongelooflijk maar waar, het ging goed!
Een week een ongelukje per dag en dat was het....

Wat ik ermee wil zeggen, het komt goed, maar maak er geen issue van....

En wat het baddrama betreft, pfff moeilijk, denk dat dit tijd nodig heeft, ze is gewoon heel erg geschrokken....

Succes!
Groet Ella.

*bella*

*bella*

04-10-2008 om 16:01

Idd druk van de ketel

hvsteentje, ook stickers ed kunnen door kinderen als drukkend worden ervaren. Immers, je verwachtingen zijn daarmee duidelijk. Plus dat het lastig te weerstaan is, tuurlijk wil je weer zo´n mooie sticker maar wat als het niet lukt of je durft niet of je kunt nog niet?? Kan aardig verwarrend werken. Laat haar liever zelf wat worstelen, op haar eigen tempo, het is echt haar strijd hoor!

En waarom kun je niet smane met haar in bad? Zo vaak hoeven kindjes nu ook weer niet in bad, toch? Die angst gaat vanzelf weer over.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.