Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

buzz

buzz

28-08-2009 om 13:03

Ben zo benieuwd (beetje bang) (beetje lang)

Misschien kan ik dit beter in de rubriek vanaf 4 jaar posten ik weet het niet, maar laat mijn vraag eerst hier maar eens achter.
Mijn zoontje word over anderhalve maand 4 jaar en oei dan moet hij dus naar de basisschool. Hij gaat helemaal goed hoor qua ontwikkeling.
Alleen omgang met mensen is een kleinbeetje moeilijk.
Als een ander ergens commetaar over heeft schrikt hij erg en begint te huilen, zowel bij kinderen als volwassenen.
Dat kan zijn (om een paar voorbeelden te geven), Van zijn beste vriendje die hier is en zegt, ssst camiel een beetje zachtjes je zusje slaapt, tot een vreemd kindje die zegt hee daar mag je niet aankomen. Of een tante die zecht moet je dat niet eerst aan je moeder vragen. enz enz. Er word niet hard geroepen niet boos gepraat of wat dan ook, gewoon gewoon. Het gebeurt zeg maar gemiddeld per dag wel een keer.
Hij mag echt niet alles van me en ik mopper, of geef regelmatig ergens commetaar op. (dat maakt niet zo veel indruk ook van zijn vader niet, behalve dan als we eens echt heel erg boos zijn.
Verder ziet hij vaak andere, ik heb een grote familie waar hij elke week wel mensen van ziet, uit of thuis. Ook komen we elke dag wel buiten in de speeltuin met bekende en onbekende spelen, in de supermarkt enz, en we maken regelmatig uitstapjes. Hij gaat vanaf 2 en een half naar de peuterspeelzaal en de juf wees me er ook op.
Ik probeer er wat in met hem te oefenen, er met hem over te praten enz maar als er weer wat is (eigenlijk bijna niets is) dan overvalt het hem zo en begint hij toch weer te huilen ipv dat hij praat of naar mij toe komt.
Nu ben ik een beetje bang dat hij het dadelijk op de basisschool heel moeilijk krijgt.
(het gaat echt niet om pristatie of zo wat mij betrefd maar ik zou het zo fijn vinden voor hem zelf als hij er wat beter mee om zou gaan) We weten wel dat het in alles best een gevoelig mannetje is, maar goed, daar kom je niet mee weg op de basisschool ben ik bang. Herkent iemand dit, en heeft iemand advies? Nu probeer ik hem te sterken met complimentjes en met er over praten als er weer wat was.

buzz

buzz

28-08-2009 om 13:04

Nog even

het is echt geen toneel hij is gewoon verstijft en overrompelt en huilt. hij neemt zich voor het niet te doen hij wil het niet doen maar het gebuurt steeds

Jacoline29

Jacoline29

28-08-2009 om 13:17

Gevoelig kind

Ik heb zoiets met mijn zoon van nu 7.Ook als er even een stemverheffing is of je stem anders klinkt dan begint hij te huilen,ook als hij per ongeluk een bordje laat vallen en ik niet boos ben.
Ik heb gewoon op school gezegd tegen zijn juf dat het een heel gevoelige jongen is en daar wordt nu rekening mee gehouden.

Herkenning

Beide kinderen van mij zijn wel wat gevoelig van aard. De oudste het meest, en toen zij naar de basisschool ging, ging dat ook niet zonder horten en storten (nu gaat ze naar de brugklas en ook dat is moeilijk:(zie mijn topic op Ouders en school over brugpieper, ziek van de zenuwen).
Tja, wat kun je doen. Het zeggen tegen de juf: die heeft al snel zelf door met wat voor kind ze te maken heeft. Het fijne van groep 0 of groep 1 is dat een kind nog lekker "tekeer mag gaan". Dat is daar heel normaal. Elke dag zit er bij het weggaan wel een kleuter krijsend bij de juf op schoot en als de juf pech heeft, zijn het er een stuk of drie die het moeilijk hebben. En ook tijdens de schooldag wordt er heel wat afgejammerd.
Wat je als ouder kan doen, is zorgen voor een veilige thuishaven. Je kind opvangen als het niet zo'n goede dag was. Een spelletje of zo doen na schooltijd. Laten merken dat jij er altijd voor hem bent, no matter what.
Wat je volgens mij niet moet doen: er teveel boven op zitten, er teveel met je kind over willen praten. Daar is je zoontje nog te jong voor. En jij moet als ouder ook naar hem toe uitstralen: dat het allemaal wel goed komt, dat je vertrouwen in hem hebt.
Je zoontje gaat een heleboel nieuwe ervaringen op doen. Hij zal leren dat een keer "stemverheffing" van de juf of een ander kindje, niet het eind van de wereld is. Misschien denkt hij de eerste 100 x wel dat het het eind van de wereld is, maar er komt een moment waarop hij ook leert van zijn ervaring en groeit.
Poeh, dit klinkt allemaal wel erg betweterig. Dat is niet de bedoeling. Het is wat ik zelf als beste houding heb ervaren. Kordaat en positief je kind daar achterlaten, na schooltijd er zijn, vertrouwen hebben.
Heel veel succes.

buzz

buzz

06-09-2009 om 08:01

Dank je

ik geloof dat ik daar wel wat mee kan, het sterkt me in elkgeval.
We zullen zien hoe het gaat, en ik ben er voor hem met alle tijd en hard en ziel.
Oh ik hoop zo dat hij het naar zijn zin zal krijgen zonder te veel spanning. (het is ook npog eens zo dat als er overdag een kleinigheidje is geweest dat dat dan snachts er bovenop ook nog eens zijn uitwerking heeft met angsten en enge dromen.
Hij is zo onrustig snachts (vaak) dat ik echt slaap tekort kwam. (echt geen onzin of aanstellerij maar echt angst ik weet het heel zeker, een tijdje strenge aanpakken geprobeerd maar dat maakte het van kwaad tot erger en heb ik spijt van) Nu hebben we een 3 persoonsbed, en kan hij gewoon komen als hij bang is en lekker tegen me aan kruipen. Het is best moeilijk om een gevoelig kindje wat best vlug uit zijn doen is naar school te moeten gaan maar ik zal hem mijn gevoel niet laten merken maar hem vertellen dat het allemaal gaat lukken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.