Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

attigirb

attigirb

15-01-2012 om 10:32

Bijna 3 jaar

Ik heb een dreumes van bijna 3 jaar, en hij kan dus echt nog niet samen spelen en samen delen. Nu weet ik dat gaat nog niet op die leeftijd, maar zijn oudere broer wil dus ook niet samen spelen en samen delen. dus constant ruzie tussen die twee. Wil de ene op de bank zit wil de andere daar ook zitten. Wil de ene die film kijken wil de andere een andere film kijken. Ik wil die auto nee ik wil die auto. Nu haal ik ze vaker uit elkaar om ruzie te voorkomen maar dat is denk ik niet de oplossing ze moeten toch leren samen te spelen. Wie kent dit probleem, heel veel denk ik wel. De jongste heeft het nu op het schreeuwen gezet als het hem niet bevalt en de andere begint heel hard te huilen als het hem niet bevalt en allebei hebben ze het nooit gedaan. Hoe kun je twee kinderen toch leren om samen te spelen. Ik heb al een time out plekje gemaakt in de kamer voor ze allebei, voor als het echt niet gaat moeten ze daar even op gaan zitten tot dat ze weer rustig zijn en als het echt te erg word dan zet ik ze een paar minuten op de trap ligt aan de leeftijd van ze. En ze moeten natuurlijk rustig zijn dan pas mogen ze van de stoel of trap af. Ook weten ze nu dat ik die maatregel na 1x waarschuwen toepas. Maar ze ruzieeen gewoon verder. Help me met tips AUB.

dc

dc

15-01-2012 om 11:56

Mijn methode

Ik weet niet hoe oud de oudere broer is, hier heb ik er 2, eentje van nu bijna 6 en eentje van bijna 4. Ik laat ze eigenijk altijd alles zelf uitvechten. Hoe meer ik er tussen kom, hoe meer ze gaan lopen klooien.

Het enige wat ze niet mogen doen bij hun "onderhandelingen" is elkaar pijn doen. Maar verder zoeken ze het maar uit hoor.

Wat betreft films, daar heeft mijn man een goede techniek voor gevonden. Hij geeft ze de keuze uit 3 films, en er gaat alleen een film aan als ze het eens worden welke. Anders gewoon geen film. Ze zijn ondertussen echt supersterk in onderhandelen met elkaar; "als jij nou ook deze film zegt, mag jij met mijn ... spelen". Echt heel leuk om te zien.

Dus mijn tip: geef ze de kans om zelf een soort evenwicht te bepalen en grijp alleen in als het echt uit de hand loopt. Het is stomvervelend, maar bekijk het van de positieve kant. Ze leren nu om voor zichzelf op te komen, en allerlei andere vaardigheden waar ze de rest van hun leven wat aan hebben.

attigirb

attigirb

15-01-2012 om 19:48

Zelf uit zoeken neeeeeeeeee

De ene word 3 en de andere is pas 6. De methode voor het ze te laten uit zoeken voel ik eigenlijk niet veel voor want dan slaan ze zich de koppen in. Dat is geen optie. Ze kunnen gewoon niet samen spelen, gunnen elkaar niks en als de andere fijn aan het spelen is dan gaat de ene het wel bederven. of hij nu 3 of 6 is maakt niks uit. Ik wil ze gewoon weg niet iedere keer uit elkaar houden want ze moeten immers nog hun hele leven met elkaar door. Over de film ben ik nu met mijn man eens dat eerst de ene een film mag kijken en als die klaar is dan is de andere aan de beurt en dan gaat de tv uit tot na het eten s'avonds. Wil niet de hele dag de tv meer aan hebben. Maar dat spelen is echt een ramp.

20 sec

Vriendin raadde aan eens tot 20 te tellen als ze beginnen te ruzieen. En.. Na 20 sec was jet over. Elkaar meppen enz ging over in giechelen en stoeien en toen speelden ze weer verder.
Ze zijn 3 en 5.

En terwijl ik dat typte, moest ik van de wasmachine springen en ingrijpen omdat de oorlog uitbrak in bad :) dus nee, het lukt niet altijd !

Hier is het goed dat ze ook dingen los van elkar doen, in het weekend neemt vader de oudste vaak mee om iets actiefs te doen of de jongste voor boodschapjes etc.
En ook: naar buiten! Lekker latwn uitrazen, daar hebben ze de ruimte.

En verder toch ook veel toezicht houden, op een dag hoeft dat niet meer zoveel!

Groetjes

dc

dc

15-01-2012 om 21:32

Weet je dat zeker?

"De methode voor het ze te laten uit zoeken voel ik eigenlijk niet veel voor want dan slaan ze zich de koppen in."

Hier wordt heel veel gestoeid, en het gaat er vaak vrij hard aan toe, maar ze doen echt zelden elkaar echt pijn. En nog zeldzamer dat het express is.

Ik heb echt de tijd en zin niet om de hele dag politieagentje te spelen. Als ik merk dat ze echt agressief worden ofzo, dan is het tijd om naar het park te gaan of trampoline te springen.

Ik lees mee en misschien nog een tip

Ik lees heel geinteresseerd mee, want oudste kan moeilijk zelf spelen en jongste dus heel goed, vaak pakt de oudste dus het speelgoed af van jongste en dan krijgen we een gegil! (jaja 2 jongens maar soms denk ik dat ik 2 meiden heb!)
Wij hebben sommige dingen (als het niet al te duur is) 2 van dezelfde speelgoedjes en vaak ieder zijn eigen kleur. Krijgen ze geen ruzie, want ze moeten spelen met hun eigen speelgoed. Uiteraard hebben we dit niet met alle speelgoed en heel vaak kiest dus jongste wat en jahoor oudste stormt erop af en pakt en graait het zo even weg met de opmerking: "hij heeft het toch niet vast, dus mag ik er mee spelen" pff Ook met dat bankzitten herken ik, altijd ruzie en altijd last van andermans benen en ow nu is het welles nietes spelletje erg in trek. De oudste vind het enorm leuk om de jongste op te jutten met zinnen als: jij bent stom he?? en dat de jongste dan zegt nietes...oudste weer...welles! jullie zullen het vast herkennen.
Ook ik zeg vaak samen spelen en anders pak ik het af en wordt er gewoon niet mee gespeeld.
Vermoeiend vind ik het, die strijd en met name het welles nietes spelletje gaat steeds harder en het houdt niet op!

attigirb

attigirb

19-01-2012 om 20:50

Thein

Ik ben het dus niet alleen. Ik heb ook 2 jongens en de jongste kan de ene keer weer beter allen spelen als de oudste en de andere keer is het net anders om. Maar vorige week volgens mij was het even droog buiten en mooi weer en ze maakte geen ruzie lekker buiten spelen fietesen scheppen, graven lekker in de tuin geweldig. De kinderen verlangen naar droog weer dat ze naar buiten kunnen niet de hele dag binnen hangen omdat het vies, koud en nat is. Het is volgens mij toch een veel voorkomend probleem of je nu 2 jongnes hebt of 2 meisjes of van iedere 1, Elkaar in de haren hangen doen ze eigenlijk toch allemaal wel.

dc

dc

20-01-2012 om 11:48

Naar buiten

Ik ga ook naar buiten als het vies koud en nat is. Lekker in de plassen stampen, voetballen op een nat grasveld, en daarna lekker in bad. Dat klaart echt enorm de lucht hoor.

angelina ballerina

angelina ballerina

20-01-2012 om 14:21

Ook veel ruzie

Onze kinderen van 3, 4,5 en 6 maken ook veel ruzie maar we hebben wel aantal dingen bedacht die goed blijken te helpen. In eerste instantie vond ik dat alle spullen die we hadden van iedereen moesten zijn en dat er overal samen mee moet worden gespeeld. Dit gaf echter enorm veel strijd. Nu is het zo dat een aantal basisdingen van iedereen zijn. Daar is ook voldoende van om met z'n drieën mee te spelen, bijv. een grote bak met kapla, lego, duplo etc. Spullen die de kinderen voor verjaardag of van de sint hebben gekregen zijn per definitie van hen zelf. Het meeste hiervan staat op eigen kamers. De andere mogen hier alleen mee spelen als ze het hebben gevraagd. Dus gezamenlijke lego maar de legomanege van oudste zit in een aparte bak. Gezamenlijke stiften en papier maar alle drie een eigen bak met eigen stickers, kleurplaten etc. Allebei de meiden hebben een eigen bak met pony's en popjes, de knikkerbaan is van jongste dus moeten de meiden vragen of ze daar mee mogen etc. Wel proberen we natuurlijk te stimuleren dat ze delen en dat gaat opeens veel beter sinds we het zo doen. Juist doordat ze weten dat dingen duidelijk van hunzelf zijn willen ze het best even uitlenen want even later is het weer van hen. We hebben hierdoor bijna geen ruzie meer over dingen.
Verder ben ik vrij makkelijk in een eigen oplossing of anders allebei niet. Dus is er ruzie om een auto en komen ze er niet uit, dan niemand de auto. Ruzie om wie in de hoek van de bank mag zitten, dan gaat niemand er zitten. Geen oplossing voor een filmpje, dan geen tv. Ik merk dat vooral de oudste twee al heel goed in staat zijn om voor een compromis te gaan. Liever om de beurt of samen als helemaal niks. En zelfs jongste van 3 begint dat door te krijgen.
En lekker naar buiten inderdaad dat scheelt enorm.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.