Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

karin

karin

30-04-2009 om 23:43

Dochtertje 3 jaar geworden in oktober,stoppen met vitamine d tabletten?

Ons dochtertje is 3 geworden in Oktober,nu zijn haar vit. d tabletten op en op het potje staat tot en met 3 jaar,maar ik twijfel nu om nog nieuwe kopen,het kan natuurlijk nooit kwaad,maar ik weet niet ofdat het overbodig is,zo'n potje kost toch weer 6 euro nog wat!

Rafelkap

Rafelkap

01-05-2009 om 07:51

Tot en met 3 = tot 4

Met 4 jaar is het niet meer nodig. Peuters hebben dit nodig om hun botten sterk te maken.

amk

amk

01-05-2009 om 09:29

2.95

een flesje druppeltjes van kruidvat of DA, doe je minstens een half jaar mee.

Vic

Vic

01-05-2009 om 15:20

Niet nodig toch?

Ik ben al na twee jaar gestopt met vitamine D. Het schijnt dat de voorgeschreven dosis veel te hoog is voor blanke kinderen, en dat de meesten het al helemaal niet nodig hebben als ze margarine eten en voldoende buiten spelen.

amk

amk

01-05-2009 om 15:46

Advies luidt:

Voor alle kinderen tot 4 jaar 10 microgram per dag aan vitamine D suplement. Ongeacht huidskleur.

zie hieronder de uitgebreide tekst van het voedingscentrum:
Sommige mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Dat concludeert de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’. Deze vitamine is goed voor de botten. Voor het behoud van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen. Voor een aantal groepen is het aan te raden een vitamine D supplement te nemen.

Voor de meeste mensen geldt dat zij door gevarieerd te eten met voldoende halvarine, margarine en bak- en braadproducten aan de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag kunnen komen. Ook is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Een gevarieerde voeding met de Schijf van Vijf levert voor volwassen mannen 6 microgram aan vitamine D en voor volwassen vrouwen 5 microgram.

Vitamine D supplement

Sommige groepen lopen een risico dat zij dan nog niet genoeg krijgen. Voor hen is het nodig om naast gezonde voeding ook een vitamine D supplement te nemen. Bovenop de gevarieerde voeding wordt deze groepen aangeraden 10 microgram extra aan vitamine D per dag te nemen:

Kinderen tot 4 jaar
Personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar
Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen

Deze groepen wordt 20 microgram extra aan vitamine D aanbevolen:

Personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen
Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
Vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen

Voor het eerst wordt in het advies geen onderscheid gemaakt tussen kinderen met een lichte en donkere huidskleur. Voor alle kinderen tot 4 jaar is 10 microgram extra aan vitamine D de aanbevolen hoeveelheid. Eerder voldeed voor kinderen met een lichte huidskleur nog 5 microgram extra aan vitamine D. Dat is ook het geval voor vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70. De aanbevolen dosis ligt hoger dan tot nu toe is geadviseerd.

Risico van teveel vitamine D
Met deze suppletiedoseringen blijf je ruim onder de veilige bovengrens van 50 microgram per dag. Voor kinderen tot één jaar is dat 25 microgram per dag. Deze bovengrenzen voor een aanvaardbare (veilige) inneming zijn vastgesteld door de Europese Voedselveiligheidsauthoriteit (EFSA), en worden ook door het Amerikaanse Institute of Medicine (VS) aangehouden. Als je gedurende lange tijd grotere hoeveelheden vitamine D binnen zou krijgen neemt de kans op schadelijke effecten toe. Door teveel vitamine D kunnen in het lichaam in verschillende weefsels kalkafzettingen ontstaan wat kan leiden tot nierfunctiestoornissen.
Veel zonlicht leidt niet tot teveel vitamine D in het lichaam omdat bij ‘teveel’ zonlicht er ook weer afbraak van vitamine D in de huid optreedt en de aanmaak dan beperkt wordt.

Massi Nissa

Massi Nissa

02-05-2009 om 07:29

Ik vergeet het steeds

Dochter mag blij zijn als ze 1x per week vit. D krijgt, ik vergeet het meestal (terwijl het potje op het aanrecht staat). Ze is wel ontzettend veel buiten, maar daar staat tegenover dat ze een donker huidje heeft. Toch maar weer eens bedenken hoe ik er een routine van kan maken.
Groetjes
Massi

Gut

Ik heb zoon,2j 3m nog nooit vitamine D gegeven. Volgens mij is dat me hier (in Engeland) nooit verteld. Moet ik daar echt nu nog mee beginnen of is het leed al geleden? Is het echt heel erg als je het niet hebt gegeven?

amk

amk

02-05-2009 om 17:31

Petal

beter laat als helemaal niet beginnen.
En de tip van Pelle is een goede, ik heb het naast de boterhambordjes staan.

Massi Nissa

Massi Nissa

02-05-2009 om 20:57

Pelle

Bedankt voor de tip. Het is op zich niet dat ik het potje niet zie, maar het zit niet in mijn systeem. Toen ze nog een baby was, stond het druppelflesje bij de melkpoeder. Dat werkte prima. Nu staat dat flesje wel in het zicht, maar wordt niet echt gezien.
Ach, kan ik nog iets toevoegen aan het lijstje: items die dochter later bij de psych op de bank kan doornemen.
Groetjes
Massi

Ach, massi

Als ze het er alleen maar bij de psych over hoeft te hebben zal het wel loslopen. Als ze het er bij de orthopeed over moet hebben, da's vervelend ;-)

Overigens, ook weer naar aanleiding van jouw posting vraag ik me af waar de grens tussen 'donkere' en 'lichte' huid eigenlijk ligt. Wat dat betreft is het wel goed dat dat onderscheid niet meer gemaakt wordt in het advies, ik vind het zelf nogal verwarrend voor iedereen wiens kind niet lelieblank of donkerbruin is.

Groeten,

Temet

angel3

angel3

03-05-2009 om 11:15

Multivit.

ik vergeet het ook steeds, nu heb ik het weer niet in huis. Kids krijgen regelmatig multivit. davitamon, ik ga er vanuit dat daar deze dosering ook inzit. Zal het es checken.

Massi Nissa

Massi Nissa

03-05-2009 om 20:27

Temet

Isj helemal war, haha, de orthopeed is lastiger. Kind is zoals dat in politieberichten heet 'getint'. Ik weet nog van de babymassage dat ze blank lijkt zolang er geen blank kind naast ligt ;-).
Groetjes
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.