Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Een 2e?

heel graag zou ik een 2e kindje willen, onze oudste is 2 jaar en ik ben erg benieuwd naar ervaringen: was het veel drukker met een 2e? Of 'neem je de 2e er gewoon bij', zoals sommigen beweren...mijn man staat er niet al te enthousiast tegenover aangezien ons kind van 2 elke nacht nog erg onrustig en heel weinig slaapt. Ik ga er vanuit dat als er een 2e komt ik er voor een groot deel alleen voor zal staan, vinden jullie dit op te brengen? Ik werk 3 dagen, zit echt in tweestrijd dus ben erg blij met eerlijke verhalen uit eigen ervaringen!!

Eerlijk

Mijn zoon was 2,5 toen de jongste kwam. De eerste 2 weken dacht ik dat ik gek werd... Als de 1 de fles moest, viel de ander of wilde de oudste op schoot, huilen etc wat een gedoe. Maar je moet echt je draai vinden. Nu gaat het vanzelf. De jongste (inmiddels 6 maanden) "weet" dat ze soms moet wachten en andersom ook.

De tijd om het huishouden te doen wordt echter wel veel minder... Je wil ze toch beide aandacht geven. Ook dat is een kwestie van wennen maar echt de tijd heb je niet meer... Als de 1 slaapt wordt de ander net wakker.

Met slapen hebben wij hetzelfde probleem. De oudste werd tot voor kort gemiddeld 2 x wakker. De jongste wordt nog steeds ongeveer 3 x wakker. We hebben dus een aantal maanden gehad dat we zo'n 5 a 6x eruit moesten.. pffff ja dat was zwaar. Maar ook dat went...

Verder is het echt helemaal geweldig. De oudste vindt de jongste nog steeds helemaal geweldig. En het is zo leuk om te zien hoe ze op elkaar reageren! Als de oudste kattekwaad uithaalt ligt de kleine helemaal in een deuk. Ze kunnen ook echt al samen spelen. Hij vraagt ook na haar waar ze is en beschermt haar tegen al het "kwaad". (krokodillen die in haar kamer rondlopen enzo.. hahhaha)

liefs lisa

Linda99

Linda99

04-01-2009 om 14:29

Druk

Eerlijk is eerlijk, twee kinderen is echt een flink stuk drukker dan 1. Zeker als ze groter worden en zwemles, sport, school en noem maar op hebben. Toch is het wat mij betreft volledig de moeite waard ;)

In ons geval is onze tweede ook nog eens een zorgenkind geweest wat er extra inhakt. Maar ik zou het zo weer doen.

Bij ons zit er wel 4 jaar tussen wat erg prettig is. Oudste is al heel zelfstandig en gaat naar school.

Cea

Cea

04-01-2009 om 14:31

Drukker, maar wel leuker

Mijn oudste is 3, mijn jongste is 4 maanden en ik vind het zeker drukker. De jongste was de eerste maanden erg onrustig en ik vond het behoorlijk zwaar. Wat bij de oudste goed werkte, werkt bij de jongste niet en andersom, elk kind is toch anders en daar moet je aan wennen. Het wordt nu wel wat makkelijker.
Verder vind ik het wel ontzettend leuk en geniet ik van mijn complete gezinnetje. De jongens hebben echt al een band en dat is geweldig om te zien (hoewel de oudste ook wel eens jaloers en vervelend is).
Ik werk trouwens ook 3 dagen, de jongens gaan 2 dagen naar het KDV en dat gaat prima.

dc

dc

04-01-2009 om 21:27

Leuk juist

het is wel even aanpoten, maar hier wordt er volop van genoten. De oudste wordt bijna 3 en de jongste is nu 10 maanden. En ze beginnen nu al een beetje samen te spelen.

De jongste slaapt nog steeds niet door. Ik kruip regelmatig vroeg m'n bed in en vind het goed vol te houden. We werken trouwens beide voltijd.

Mama Marjan

Mama Marjan

05-01-2009 om 09:58

Druk maar zóó leuk!

Onze oudste is nu net een maandje 2, de jongste is bijna 4 maanden. En ja, het is véél drukker met 2 maar ook zo ontzettend leuk. Ik vind het overdag goed te doen, als ik de jongste BV geef, lees ik de oudste voor, ze 'spelen" ook al samen. de nachten vind ik moeilijker: onze oudste is een slechte slaapster, de jongste komt snachts nu nog één keer. Er zijn wel weken geweest dat dat meer was en we er snachts ook 5-6 keer uit moesten. dat was erg heftig. maar ja, het wordt beter en je verstelt je grenzen. En mijn man en ik slapen om de beurt uit op een vrije dag.
Een tip is om ruim verlof te regelen, ik heb zwangerschapsverlof met erna vakantie en erna 2 maanden ouderschapsverlof, dat is een luxe maar wel een die ik echt nodig heb met zo weinig slaap (ga straks 90% werken).
Het huishouden schiet er vaak wat bij in, nou ja, jammer dan.
Hoewel het druk is, wil ik in de toekomst ook nog wel een derde! DE leuke en mooie momenten overheersen echt!

Veel succes met je beslissing!

ayla

ayla

05-01-2009 om 11:24

Hier

was oudste bijna 3 toen nr 2 kwam. Was idd wel even flink aanpoten. Oudste was dol op babybroertje maar vrat ondertussen wel van alles uit. Klim op het aanrecht om de snoepkast te plunderen, knipte haar haren af etc etc. Heb me echt een paar keer wanhopig afgevraagd waarom ik eraan begonnen ben. maar als ik nu nu dreumeszoon verrukt oudste dochter zie roepen dan weet ik alweer waarom. Het is echt geweldig.

Ach ik zou graag een derde willen maar dat ziet manlief niet echt zitten

angel3

angel3

05-01-2009 om 12:39

Ja druk

ik vond juist de babytijd van nr 2 nog erg relaxed. Baby sliep 20 uur per dag. Toen baby ging kruipen en de oudste ruim 3 was was het oorlog en werd het pas echt druk. Geen seconde kon ik ze alleen laten. Ik vond het ruime jaar van 1 tot ruim 2 jaar van jongste echt het zwaarst. Voortdurend zaten ze elkaar in de haren.
Nu is oudste bijna 6 en jongste 3 en wordt er leuk samengespeeld (niet altijd). 2 kinderen is 2 keer zo druk. Ik vond zeker niet dat je die er 'makkelijk even bij neemt'.. Wat wel makkelijker is is dat je de routine handelingen van voeden etc makkelijker doet en je minder onzeker bent bij een 2e.

Suk6

Mathilde

Mathilde

05-01-2009 om 17:00

Minder onzeker ja

En het verzorgen ging me ook makkelijker af bij nr 2. Maar man man, wat een zwaar eerste jaar was dat met nr 2. Eerste drie maanden een huilbaby, een super jaloerse oudste die van alles uitvrat/niet wilde luisteren/tegendraads was. Enorm slaapgebrek door gebroken nachten. Ik heb ze vaak opgelucht naar het kdv gebracht, echt waar.
Nu zijn ze bijna 3 en 5,5 en het is er een stuk makkelijker op geworden. Ja, soms is het oorlog, maar ze kunnen vaak ook leuk samen spelen. Onze nachtrust is flink verbeterd. Ik vind twee kids nu wel leuk en gezellig (nou ja, meestal dan haha). Maar er komt hier absoluut geen derde.
Mathilde

Niet druk

Mijn oudste was bijna 27 maanden toen de 2e geboren werd en ik vond het eigenlijk helemaal niet zo druk. Oke, je moet even wennen aan het verdelen van je tijd, maar ze kunnen best leren om even te wachten.
Nu werk ik niet buitenshuis, maar ik stond er door het werk van mijn man wel 5 van de 7 dagen alleen voor. En echt, ik vond het niet veel drukker dan met 1 kind.
Toen nummer 3 kwam werd het wel drukker maar dat kwam ook omdat de oudste toen naar school gebracht moest worden en mijn derde echt een kind van ritme en regelmaat was. Toen moest ik dus goed regelen en plannen. Maar nu, de jongste is inmiddels bijna 2, is het wel druk in huis met 3 kinderen (en nummer 4 op komst) want er is altijd leven in huis, ze nemen vriendjes mee, ze spelen druk of slaan elkaar met liefde de hersens in maar ik vind nog steeds niet dat ik er nou zo druk mee ben. Het is maar net wat je wil, denk ik. Ik heb nog steeds tijd voor mezelf en loop echt niet de hele dag achter de kinderen aan. Waarmee ik dus niet bedoel dat degenen die het wel druk vinden niet aan zichzelf denken ofzo, ik vertel gewoon mijn ervaring.

dc

dc

05-01-2009 om 21:02

Wat is druk

of je het druk vindt, hangt erg af van hoe je dingen ervaart, hoe je bent en hoe je kind is. Ik vind mijn zoontje normaal, maar mijn zus heeft meerdere keren gezegd dat ze hem erg druk vindt in verhouding met haar zoontje van een jaar ouder.

Zelf ben ik nogal een solo-persoon. Ik doe graag dingen alleen, en dan ervaar ik kinderen misschien als drukker als iemand die graag de hele dag sociaal bezig is.

Dat is dus echt een afweging die je enkel zelf kunt maken.

mama van Linde

mama van Linde

06-01-2009 om 12:22

2e op komst

dus hoe het is kan ik je nog niet vertellen. Ik kan me echter niet voorstellen dat de overgang van 1 naar 2 heftiger wordt dan de overgang van geen naar 1.
De babytijd van Linde heb ik als ontzettend zwaar ervaren, maar juist door die ervaring en de wetenschap dat het uiteindelijk allemaal goed komt, heb ik nu het idee dat het alleen maar mee kan vallen. Ben benieuwd.

Liedeke

Liedeke

06-01-2009 om 13:31

Van 1 naar 2

Grappig, ik vond juist de overgang van 1 naar 2 kinderen heftiger dan van geen naar 1. Bij de eerste konden wij ons heel gemakkelijk aanpassen (voor zover nodig, kind sliep de godganse dag), bij een derde zal baby-lief gewoon mee moeten in het gezinsgebeuren, maar die tweede... Ik had het gevoel dat ik niet alleen twee keer zo alert moest zijn, maar dat ik ook overal veel harder bij na moest denken. Best vermoeiend, maar volgens mij zijn de tropenjaren hier nou echt voorbij met de oudste 4 jaar en de jongste 3 (dat merkte ik toen ik niet meer structureel bijna in slaap viel achter het stuur op de snelweg).

En wel een hoop plezier samen in de tussentijd!

~Liedeke

Mamvantwee

Mamvantwee

06-01-2009 om 13:36

Ik vind het wel druk

Mijn kinderen schelen 19 maanden. Toen de jongste geboren werd, vond ik het een veel grotere stap dan toen de eerste geboren werd. Bij de eerste moet je wel alles leren, maar je hebt ook alle tijd en aandacht voor die ene baby. Bij de tweede had ik veel minder tijd en ook minder energie (nachtrust). De uurtjes slaap die ik met één kind nog kon bijsmokkelen in de middag, waren op slag voorbij, en de gebroken nachten wogen toen extra zwaar.

Ik dacht ook dat de tweede wel mee zou rollen in het ritme en uiteindelijk gebeurt dat ook, maar vooral omdat je wel moet. Een kind krijgen zorgt voor een onomkeerbare situatie waarna je alles in het werk stelt om er het beste van te maken. Klinkt misschien negatief, maar zo zie ik het niet: je moet verder, en als het meevalt, gaat het gemakkelijk, als het tegenvalt (zoals bij ons) dan is het flink aanpoten.

Ik geniet echt van mijn kinderen en heb er absoluut geen spijt van, maar ik weet ook heel zeker dat ik geen derde meer wil. Het hangt inderdaad erg af van je persoonlijkheid maar ook zeker van de karakters van je kinderen en hoe die samengaan.

groet,
mamvantwee

Chantelle

Chantelle

06-01-2009 om 22:51

Elke periode anders druk plus elk kind is anders

De eerste is druk omdat je alles nog moet leren. Bovendien ben je overperfect. Het bedritueel duurt minimaal kwartier badderen, drie liedjes, acht knuffels, laatste liedje, instoppen, nog een knuffel, extra instoppen. Bij de derde is het één knuffel, één liedje tijdens het washandjesgebeuren en doei. Met onze oudste werd iedere dag minimaal een half uur gewandeld. Onze derde komt 'wachtend bij school' voldoende buiten.

Bij de tweede was het druk dat er altijd wel ééntje een poepbroek had, een fles of soepstengel nodig had, met de één wil je naar het speeltuintje, de ander heeft een huiluurtje, etc. Toen ik door had dat ik het ritme gewoon moest laten bepalen door de kinderen was het een stuk minder druk.

Toen de oudste naar school ging, vond ik het weer heel druk. Speelafspraakjes, feestjes, zwemles, kleutergym, etc. Pfieuw! Ik merk dat ik daar nu weer makkelijker in ben geworden.

En nu, de oudsten (4 en 6) gaan naar school en alle andere dingen en de baby is een enorme slaapkop. Ik heb het eigenlijk nog nooit zo rustig gehad! Tussen 15.15 en 19.30 uur is het spitsuur. Speelafspraakjes, schaatsen, zwemles, koken, fles geven, gezellig eten, badderen, voorlezen, lezen met de oudste, etc.

Elke periode is op een andere manier druk!

Helen Hesselink

Helen Hesselink

09-01-2009 om 08:25

Een derde!

Ik vond de stap van 1 naar 2 moeilijk. De 2e sliep niet ;-(
Bij de eerste kon ik niet echt genieten omdat ik nog te onzeker was. Bij de 2e was ik altijd moe en was het ook niet leuk. Goh, wat was ik bang toen ik zwanger was van de 3e!!!
En nu ben ik zooooo gelukkig!!! Ik ben heel anders nu met 3 kids. Je moet ook anders zijn, anders trek je het niet. Ik heb veel vriendinnen met 1 kind, en vind ze veel drukker dan ik met 3. Ze hebben in mijn ogen niet geleerd dat ze los moeten laten. (Dit gaat over mijn vriendinnen, en niet over eventuele mama's van 1 kind die dit lezen en in de verdediging willen). Ze zitten er veel te veel bovenop, en mijn kids zijn een stuk zelfstandiger en niet op mij gericht als ze iets willen.
Ik prijs me zo gelukkig! De 3e is ook zo makkelijk! Ik heb wat ervaring, en laat me niet meer gek maken. Heerlijk is dit! Ik raad jullie allemaal een derde aan!!!! Super super!!!!
x

famke93

famke93

11-01-2009 om 19:37 Topicstarter

Allen hartelijk dank voor jullie eerlijke reacties!

veel herkenning in jullie teksten, het is denk ik ook erg afhankelijk van hoe je zelf tegen de dingen aankijkt en hoe moeilijk/makkelijk je het jezelf maakt. Ik weet nog bij de 1e dat ik door mijn onzekerheid en gespannenheid vaak heb gezworen om dit nooit meer te doen, maar voel me schuldig om hem 'alleen' op de wereld te laten...er zijn geen nichtjes of neefjes en vriendjes zijn toch niet hetzelfde...moeilijk...heb besloten om nog even geen beslissing te maken totdat we er wat zekerder tegenover staan, nogmaals dank!!

Famke

Er is niks ergs aan enig kind zijn hoor! Ik ben als enig kind opgegroeid en heb nooit het verlangen naar een broer of zus gehad. Vond het juist lekker dat ik niet alles hoefde te delen en dat ik geen broer of zus had. Mijn vriendinnetjes hadden namelijk altijd ruzie met hun broers en zussen.
Mijn moeder zegt wel eens: als ik kom te overlijden blijf je alleen achter. Tja, en ergens is dat dan ook wel zo (al heb ik inmiddels wel contact met mijn halfzusjes en broer) maar ik heb ook mijn eigen gezin nog. En ik denk ook niet dat je broers of zussen het gemis van je moeder goed kunnen maken. Heb er geen ervaring mee dus misschien heb ik het mis hoor.

Maar goed, wat ik dus wil zeggen is dat ik vind dat je het "enig kind zijn" niet als motief voor een 2e kind moet gebruiken. Als je heel graag nog een kind wilt, ga ervoor! Maar niet omdat het anders zielig is voor je kind.

dc

dc

13-01-2009 om 21:28

Esmee

ik heb mijn moeder verloren, en heb juist ontzettend veel steun aan mijn zussen. Ben dus blij dat ik ze heb.

Ik heb enorme verlatingsangst, en wil juist graag veel kinderen, om zo te voorkomen dat een er ooit alleen voor staat. Een soort stomme projectie. Maar dat soort dingen spelen zeker wel mee met de keuzes voor kinderen. En of het een goede reden is? Wie kan het zeggen...

snap je gevoel wel, maar ik ben ook mijn moeder verloren maar ik heb 1 broer en kan nou niet echt zeggen dat ik wat aan hem heb. Ik zie hem alleen met de kerst. We leven echt onze eigen leven. Dus tja je kunt nooit in de toekomst kijken of ze wat aan elkaar zullen hebben.

Natuurlijk heb je dan heel veel aan je zussen! Maar ik heb ze niet, tenminste geen zussen die mijn moeder op dezelfde manier kennen als ik, dus ik zal ze tegen die tijd ws ook niet missen. Bovendien, hoeveel je er ook aan hebt, je moeder vervangen kunnen ze niet en je kunt ook nog, zoals thein al zegt, broers/zussen hebben waar je niks aan of mee hebt.
En of je dat een goede reden vindt moet eenieder voor zichzelf bepalen. Ik vind het geen reden om voor een 2e te kiezen als je verder eigenlijk geen kinderen meer wilt. Ik ben zelf zwanger van mijn vierde kindje, maar niet omdat ik bang ben dat mijn oudste kind alleen achter zou blijven als ik kom te overlijden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.