Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

liora

liora

12-08-2010 om 11:37

Eten en 14 maanden

Hallo all,

Zojuist bij het c-bureau geweest: alles ok alleen is zoon te weinig aangekomen in de laatste drie maanden vergeleken met zijn lengtegroei. Hij moet dus meer eten. Dit is wat hij eet op een dag:

Ontbijt: beker pap (dat is die pap waar de melk al in zit, zoals koekjespap of appelpap

10 uur: fruit, meestal halve banaan en klein peetje of iets vergelijkbaars

11.30: 1 boterham met margarine en appelstroop of smeerkaas of pindakaas.
1beker of fles sap

14.30: fles melk of beker yoghurt

16.30: rijstewafel of biscuitje

18.00: warme maaltijd. Soms een potje helemaal op, soms eet hij mee. Gisteren een halve hamburger, een aardappel in plakjes gebakken, 2 el maïs. Danoontje en een half uur later nog een fles melk.

Ik heb eigenlijk altijd het idee dat hij genoeg heeft alles 's ochtends als de pap op is gaat hij vaak erg huilen.

Graag tips en vergelijking.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier ook

mandarijntje is lang en dun en eet best veel maar ze beweegt ook erg veel. We geven nog 3x een fles nutrilon omdat daar wat meer in zit. Heel verschil met de oudste, die was klein en dik en at niet zoveel.

-fles pap 210 (melk met pap erbij, soms biscuitjespap)
- 3/4 banaan, halve liga, boterham met smeerkaas, sap
- fles melk 210 voor het middagdutje
- boterham en sap na het middagdutje
- perzik/druifjes, liga
- 3/4 potje voor 15 mnd, soms wat vla als toetje
- fles melk 210

Ik zou die rijstewafel s'middags vervangen door nog een boterham en een uur eerder geven en ook weer over gaan op de nutrilon.

Overigens

mandarijntje is een problematische slaper maar sinds we terug zijn van vakantie gaat het s'nachts goed, ze heeft haar winterslaapzak aan en krijgt dus flink te eten. Ik denk nu dat ze misschien te weinig voeding heeft gekregen en het misschien ook wel koud heeft gehad s'nachts.

vlinder72

vlinder72

12-08-2010 om 12:35

Even denken

Zoon is 15 maanden. Met 14 maanden was hij 76 centimeter en 8,5 kilo. Ook niet echt zwaar en lang dus. Wel ontzettend actief en ondernemend. Hij eet 's morgens een fles melk (pap wil hij niet), rond 10.00 fruit en wat drinken, tussen de middag een boterham, in de middag een koekje, 's avonds warm eten, 's avonds laat nog een fles melk. Meer krijg ik er niet in.

liora

liora

12-08-2010 om 12:53

Manda

Mandarijntje eet dan echt meer! Ergens nog een boterham kan ik inderdaad proberen... Maar ik denk eerder 's ochtends nog een boterham erbij te geven of van pap overstappen op muesli of zo.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

ze eet behoorlijk en het gaat er zonder aandringen allemaal in, maar je ziet het er totaal niet aan af, ze is echt een dun kind. Wellicht de snelle stofwisseling van d'r vader.

elsje78

elsje78

12-08-2010 om 15:48

Klinkt als genoeg

Hoi

Naar mijn idee krijgt hij wel genoeg binnen, ik vind het een keurig schema! Mijn zoontje is 11 maanden maar eet bijna hetzelfde, hij krijgt 1 fles meer, maar verder hetzelfde...

Hier is het andersom, hij eet keurig, niet teveel, maar is enorm voor een baby haha. Toen hij de laatste keer op het cb was, week of zes geleden woog hij iets meer dan 10 kilo...Maar hij eet echt niks teveel...

Elk kind is anders, die lijstjes zijn gemiddelden vind ik

groetjes

vlinder72

vlinder72

12-08-2010 om 16:03

En ook nog

hoe actief is je zoontje? En is hij echt ontzettend mager? Valt hij buiten de curve of is hij alleen iets minder gegroeid dan de vorige keer? Is hij verder gezond?

Ik weet nog wel dat ik bij mijn tweede zoon te horen kreeg dat hij te zwaar was. En hoewel ik het onzinnig vond, ga je er daarna toch opletten dat hij niet teveel eet. Magere producten etc. Echt van de zotte. Maar ja, je voelt je toch aangesproken als je commentaar krijgt bij het CB. Inmiddels is zoonlief 6 jaar en broodmager (120 en 18 kilo) en dat zonder dat wij hem op een dieet gezet hebben. Omdat mijn jongste zoon (15 maanden) ook niet zo'n zware jongen is en ook niet zo groot geven wij hem nog wel Nutrilon 3. Niet altijd maar 's morgens en 's avonds wel. Ik heb toch het idee dat daar iets meer aan voedingswaarde in zit en hij een beetje extra wel gebruiken. Verder vind ik je lijstje er heel normaal uitzien. Wie weet krijg je volgende keer weer te horen dat je kind te hard gegroeid is :).

Niks van aantrekken

met zo'n mooi voedingsschema zou ik me er niks van aantrekken als je zoon eens een keer in enkele maanden minder gegroeid is. Het zijn mensen geen robotten dus wijken ze af van al die briljante curves en richtlijnen.
Maak je je zelf zorgen?
Heb hier ook aantal maal gehoord gekregen dat een kind of te dik was of juist niet goed genoeg was gegroeid. Altijd naast me neer gelegd. Laatst nog op mijn sodemieter gekregen van een CB arts dat mijn baby (toen 5 maanden) te dik was.
Ik heb dus besloten om nu alleen nog maar te gaan voor inentingen, voor de rest zoeken ze het maar uit met dat geklets.

Geklets?

het cb geeft een advies nav het gewicht, ach en dan adviseren ze wat meer eten te geven. Lijkt mij niet een reden om dat als geklets af te wimpelen en alleen voor de entingen te gaan, wat je er mee doet moet een ouder zelf natuurlijk weten.

liora

liora

12-08-2010 om 18:41

Zoon

Zoon is prima vind ik, absoluut niet mager, wel slank. Hij is heel energiek en actief en kan sinds een maand staan en doet dat ook heel veel. Gij kruipt ontzettend snel dus al dat bewegen zal ook veel energie kosten.

Heb net door zijn avondeten een scheut olijfolie gedaan en merkte wel dat hij echt verzadigd was na het toetje.

Verder is hij dol op kaas dus ik zal hem af en toe een stuke kaas toestoppen.

Weet iemand wat zwaardere pap die je wel uit een tuitbeker kunt drinken?

Ik ga zo door en dan ga ik hem over een maand wegen. Hij was nu in drie maanden 230 gram aangekomen en bijna vijf cm gegroeid. Hij zit nog zeker binnen de toegestane marge maar zijn gewichtslijntje boog wel naar beneden af.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maar manda

Ik snap niet waarom Liora's kind meer eten zou moeten krijgen. Waarom zou je een kind volproppen als het het goed doet, volgens mij kweek je dan juist dikke kinderen. Ik vind het geklets omdat ze zich vaak blind staren op zo'n grafiek of groeicurve en niet kijken naar het kind dat voor hen zit. Ik heb bij mijn een na jongste ook meerder malen gehoord gekregen dat ze niet genoeg was gegroeid en dat haar lengte en gewichtscurve afboog. Ik heb me er zelf nooit zorgen om gemaakt omdat ik uit ervaring weet dat kinderen vaak in sprongen groeien. Op het CB zouden ze dat ook moeten weten.

Heel frappant vond ik die cb arts waar ik met jongste was 2 maanden geleden. Eerst keek ze naar hem en zei: hij ziet er goed uit zeg, toen keek ze naar de curve en concludeerde dat hij te dik was en ik hem minder voeding moest geven. Dat vind ik nou geklets!

vlinder72

vlinder72

12-08-2010 om 19:25

"geklets"

En waarom heb ik die mening van het CB (hoewel ik niet eens zoveel problemen met ze gehad heb)? Omdat ze bij geen problemen opeens wel een probleem zien. Zoals bij mijn zoon die opeens te zwaar zou zijn. En daarna naar hem keek en het vreemd vond dat hij er toch zo goed/normaal uit zag. Terwijl ze bij een echt probleem het gewoon over het hoofd zien. Mijn jongste is zo klein/licht omdat hij bij 3-4 maanden helemaal niet meer aankwam. Hij kreeg borstvoeding en dat is volgens het CB natuurlijk helemaal fantastisch. Alleen zagen ze over het hoofd dat hij nauwelijks groeide. Hij volgde volgens het CB gewoon zijn eigen lijntje. Zelf had ik mijn twijfels over dat eigen lijntje. Het is mijn vierde en ik vond hem wel erg lief en rustig. Hij vroeg zelf nooit om eten. Alleen 's avonds wou hij de hele avond drinken. Uiteindelijk ben ik bij een lactatiedeskundige terecht gekomen en die zag dat er sprake was van stille ondervoeding. Dat schijnt voor te komen bij BV. Baby is volmaakt tevreden maar krijgt echt te weinig eten. Onmiddellijk begonnen met bijvoeden en het is gelukkig weer min of meer goed gekomen. Wel is hij altijd slecht overdag blijven drinken. En hij is nu nog kleiner dan andere kinderen. Hij zit helemaal onderaan in de curve met zowel zijn lengte als zijn gewicht. Dat vind ik niet zo'n ramp want hij heeft maandenlang met zijn gewicht ver onder de curve gezeten. Er zit in zijn lijn echt een dip zo rond de vier maanden. Niet dat zijn ontwikkeling er erg onder geleden heeft. Hij liep met 11 maanden. En dat was dan wel weer erg grappig want hij zag er echt uit als een wandelende baby van ruim een half jaar. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het fijn zou zijn als het CB af en toe eens iets meer naar de baby zou kijken en niet alleen naar een curve. Als het kindje van Liora verder gezond is, actief en heel hard gegroeid is in de lengte dan is het niet zo vreemd dat het gewicht iets achter is gebleven. Dat ze er een aantekening van maakt en er misschien volgende keer nog een keer naar kijkt zou ik logischer vinden. Als ze dat bij mijn zoontje hadden gedaan dan had hij voordat hij vier maanden was geweest al bijvoeding gekregen en was zijn gewicht/lengte nooit zo erg afgebogen.

Anna3

Anna3

12-08-2010 om 20:02

Verrassend,

dat het CB er een probleem van maakt dat een kind 'dun' is. Ik had juist begrepen dat het CB daar niet moeilijk meer over doet, zolang het kind gezond is. Tegenwoordig zouden ze alleen bij 'dikke' kinderen tegen de ouders zeggen dat het niet goed is.
Mijn dochter is overigens ruim 24 maanden, en zij eet minder dan het zoontje van Liora. Soms zelfs extreem weinig. Maar we krijgen er echt niet meer in. Gelukkig is ze werkelijk nooit ziek en wel goed op lengte, ca. 90 cm denk ik.

Geen probleem

ik was er natuurlijk niet bij maar ik lees niet dat het cb heeft gemeld dat er een probleem was. Kijk ik snap de bezwaren wel en ook herken ik de negatieve ervaringen (mijn oudste is inmiddels 7,5) maar ik zou er niet meer van maken dan het is. Het is maar het cb. Ik krijg van andere ouders ook altijd verschillende tips en adviezen als ik er om vraag.

echt het is de moeite niet (zei oma) om je heel druk te maken om wat er gezegd wordt op het cb, maar als een curve afbuigt kan je overwegen om iets met de voeding te doen, that's all.

Mijn zoon at minder

Mijn zoon, over wie het CB nooit iets had op te merken omdat hij zowel qua lengte als gewicht hardnekkig het gemiddelde bleef aanhouden, at minder dan jouw kind, Liora. Hij at wel andere dingen trouwens, maar met name 's avonds at hij volgens mij echt minder. Hij eet nog steeds vrij slecht s avonds, maar krijgt kennelijk op de rest van de dag genoeg binnen want nog steeds is hij gemiddeld.

Ook dochter (bijna 17 mnd) eet minder, maar die is ook niet zo groot (wel in verhouding).

Ik stond toevallig op het punt om een draadje te openen met de vraag 'zijn er kinderen die die Olvaritpotjes van 15+ maanden ook echt leegeten'? maar het antwoord is dus ja. Wij doen hier meestal 2 x met een potje, al krijgt kind dan soms ook nog en fruit en een toetje.

Je zou, als je meer eten wilt geven, misschien wat vaker melk te drinken kunnen geven tussendoor.

O ja, ik bedenk me nu ineens dat ik altijd vrij ruimhartig ben geweest met boter. Brood met boter is hier brood met boter, niet met halvarine (gezouten boter ook nog, laat het CB het maar niet horen). Overigens smeer ik het niet op alle boterhammen. Maar ook door het avondeten wil ik nog wel eens een klontje boter doen voor de smeuigheid. Dat vult dan natuurlijk wel meer alleen groenteprakje.

Groeten,

Temet

Manda

Ik zou alleen wat met de voeding doen als duidelijk is dat een kind te weinig naar binnen krijgt. Als ik het zo lees is dat met de zoon van Liora niet het geval. Dan lijkt het me niet nodig om een kind een beetje te gaan volproppen. Heel goed mogelijk dat Liora's zoon een andere curve gaat volgen in zijn dreumestijd.

Berber

Liora heeft het over een afbuigende groeicurve en niet over ondergewicht. En verder vind ik het je kind volproppen als het al duidelijk voldoende eet!
Tja, het is echt mijn mening. Maar ik word soms een beetje opstandig van dat geneuzel en die grafiekjes bij het cb, vandaar dat ik misschien zo reageer. Maar ik vind het soms zo overdreven. Tuurlijk is het belangrijk om problemen er uit te halen, maar ik vind dat zij zich er vaak druk maken om gewoon gezonde kinderen. Maar goed, dat is mijn mening.

Sharon

ja dat begrijp ik wel maar je kan ook zeggen dat je niet elk kind de standaard hoeveelheid voeding moet geven. Mijn dochtertje eet dus behoorlijk wat, dat ben ik afgelopen 2 weken gaan doen en opeens slaapt ze beter, ze is nog steeds dun.

dus de eenlijningheid die jij ervaart van het cb die moet jezelf ook niet toepassen, want het ene kind heeft nu eenmaal meer voeding of slaap etc nodig dan het andere. Als je zelf constateert dat je kind misschien meer nodig heeft kan je meer gaan geven en tot die conclusie KAN je komen als de curve afbuigt.

Je moet het cb gebruiken zoals jij dat wil, zie het gewoon als een extra infobron op alle andere.

Standaard

Nee, ben ik helemaal met je eens hoor dat niet elk kind standaard hoeveelheid voeding moet hebben. Ik wil dus ook helemaal geen eenlijnigheid toepassen! Juist niet!
Maar mijn punt is eerder en dat heb ik niet duidelijk gezegd: ik vind een afbuigende groeicurve niet zo zeer een reden om een kind meer eten te geven maar wel een kind dat op andere manieren laat zien dat het niet genoeg eten krijgt (inderdaad een dreumes dat niet goed slaapt). Duidelijker zo?
Ik blijf me trouwens verbazen over babies en gewicht. Mijn jongste eet helemaal niet zo overdreven veel, maar is echt een speklap. Maar goed, volgens de arts moet ik hem minder geven, vanwege die curve en dat soort adviezen snap ik niet!

Berber

Vat het niet persoonlijk op hoor, als ik iets schrijf over geneuzel op het cb, dat heeft niks met jou te maken!
Nee, je schrijft niet dat Liora's kind ondergewicht heeft, maar geeft als tip dat je je kind banaan en volle producten had gegeven toen het ondergewicht had. Vandaar mijn reactie.
En tuurlijk geef jij jouw mening adhv jouw ervaring. Ik geef ook antwoord adhv mijn ervaring met een kind met een afbuigende groeicurve. Ik zou niet weten, en daar blijf ik bij, waarom je een kind dat het gewoon goed doet (en als ik het goed begrijp, geen ondergewicht heeft), meer eten zou moeten geven. Dan vind ik het een bteejte volproppen.

Oja berber

Dat is vaak het probleem van beschreven berichten. Ik schrijf vaak iets met een bepaalde toon in mijn hoofd, maar dat komt in de tekst kennelijk soms heel anders over. Het is niet mijn bedoeling om onprettig over te komen.

Berber

okee, herstel; je hebt het misschien niet gedaan, maar het was het advies wat je gekregen had. Sorry dat ik dat verkeerd geciteerd had, komt niet omdat ik alleen lees wat ik wil lezen hoor, geloof me. En waarom zou ik niet mijn mening mogen ventileren? Ik geloof dat dat sowieso nog al gebruikelijk is op een forum. Adviezen, meningen, niks mis mee toch?

Speklap

als jouw speklapje er tevreden uit ziet en nog niet zoveel beweegt (kruipen, lopen etc) dan zou ik dat advies opzij schuiven en even afwachten wat er gebeurt zodra speklapje wel veel gaat bewegen.

Van de kant van de arts begrijp ik het wel, die ziet een speklapje, ik neem aan dat er wel gevraagd is wat hij/zij dan krijgt aan voeding ?

Je hebt misschien te hoge verwachtingen van het cb, die had ik bij de oudste en dan kan je zo kwaad/teleurgesteld zijn als je adviezen krijgt die niet binnen je eigen verwachtingen vallen.

Manda

Welnee, die arts keek naar hem en zei eerst: wat ziet hij er goed uit, toen ze pas zijn curve zag riep ze: hij is veel te dik! Ze vroeg naar zijn voedingen, maar luisterde niet naar mijn antwoorden en kwam tot rare conclusies.
Hij was toen nog geen 5 maanden oud, eerder 4 maanden. Ik vertelde haar nog dat al mijn babies zwaar waren (en nu afgeslankt, dochtertje was zelfs een tijd te dun volgens het cb) en dat hij bij de geboorte 9 pond was, maar daar luisterde ze niet naar, nee die curve, die had gelijk.
En, ik heb eigenlijk geen hoge verwachtingen meer van het cb. Dat is dus de reden dat ik heb besloten om alleen nog maar te gaan voor inentingen.
Grappig is wel dat ik de maand er op weer bij het cb was en de wijkverpleegkundige het onzin vond wat de arts over baby in het dossier had geschreven, dat hij te dik was nl. Dat vond zij weer helemaal niet, maar zij keek wel naar zijn geboortegewicht enz enz.

Berber

nogmaals, het was niet mijn bedoeling om onprettig over te komen, of om specifiek onprettig op een posting van jou te reageren, ik had dat al uitgelegd in vorige posting. Wat ik schrijf is niet alleen een reactie op jouw posting, maar ook gewoon mijn mening in het algemeen.

Sharon

onprofessioneel van die arts, die maakt dus helemaal geen duidelijke diagnose. Dan zit zij ook niet goed daar als cb arts.

Manda (ot)

Ja vind ik ook. Het was ook een vervelend mens en zat daar alleen maar om haar gelijk te halen en om mij te vertellen wat ik fout deed en hoe ik het wel moest doen. Zoon had toen ook medicijnen tegen verborgen reflux, vond ze ook maar onzin en ze zat die kinderarts van het ziekenhuis af te kraken.
Ik denk nog met weemoed terug aan die lieve cb arts die ik had voor oudste. Oudste was met 3 jaar iets te zwaar volgens curve. Haar opmerking, als hij gewoon normaal eet (en dat deed hij) zou ik me er niks van aantrekken, dat komt vanzelf goed. En ze had gelijk.

liora

liora

13-08-2010 om 11:54

Dank allemaal! Berber goed advies om dat wat hij al eet calorierijker te maken. Dus eventueel toch volle melkproducten.

Ik hoord vanmorgen op de crèche dat zij hem bij de boterham ook nog een fles melk geven, en hij eet daar altijd twee boterhammen! Nou dat ga ik dan thuis ook doen en dat scheutje olijfolie door de warme maaltijd.

Verder niet stressen maar ik vind het wel naar dat afbuigende lijntje dus ik wil inderdaad dat hij wat extra aankomt de komende maanden.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Liora

ik heb nu even het groene boekje erbij gepakt om eens even te kijken wat mandarijntje ook al weer had aan verschil, laatste keer dat ze gemeten en gewogen was zat de groeicurve net boven de 0 en het gewicht op -1, dat is nu 2 maanden geleden, ik ga volgend maand weer naar het cb. Vanaf 8 maanden is de knik te zien in gewicht, dat klopt ook wel want toen begon ze te kruipen.

hoeveel is hij qua lengte en gewicht ?

Anna3

Anna3

13-08-2010 om 13:22

Manda (beetje ot)

'Mijn dochtertje eet dus behoorlijk wat, dat ben ik afgelopen 2 weken gaan doen...'

Ik wilde dat het hier zo werkte, dat ik het kan doen dat mijn dochter meer gaat eten ;-)

Hier is het zo dat ik alleen maar kan aanbieden. Sterker nog, hoe meer ik aanbied, hoe minder aanstalten zij maakt om iets in haar mond te stoppen, dat is altijd zo geweest.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.