Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Maartje

Maartje

23-10-2009 om 13:27

Filet americain

Hoi allemaal,
mijn dochter van 3 1/2 is verzot op filet americain. Kan dit kwaad? Ik let wel op dat het kort na aankoop gegeten wordt, dus zo vers mogelijk. Graag jullie mening!
Groetjes Maartje.

Ja hoor

zo rauw is het nou ook weer niet, zitten flink wat toevoegingen aan, is niet voor niks dagen houdbaar. Ik heb het nu wel over filet van de supermarkt.
Mijn kinderen aten het al toen ze 1 jaar waren. Nooit gemekrt dat het problemen opleverde.

Mamvantwee

Mamvantwee

23-10-2009 om 14:44

Nou hier niet

Mijn kinderen kijken ook verlangend naar de filet americain, maar ze krijgen het nog niet. Het is toch rauw vlees, er zitten toch wat meer risico's aan (meer kans op listeria heb ik wel eens gehoord, of darmwormen). We hebben het niet zo vaak in huis, ik vind het wel lekker maar twijfel altijd weer of ik het nou wel of niet moet eten.

groet, Mamvantwee

Ziek?

Sinds ik ooit een keer heb gehoord of gelezen dat het eten van veel filet americain kankerverwekkend zou kunnen zijn, raak ik het niet meer aan. En ik was er gek op en at het vaak. Een van mijn kinderen vindt het ook erg lekker en eet zo heel af en toe een broodje met papa mee, maar ik wil niet dat hij er te veel van krijgt. Maar ja, wat is te veel...

Toxoplasma

Het eten van rauw vlees geeft volgens mij meer kans op besmetting met toxoplasmose en niet listeria (dat is bij zachte kazen van rauwe melk).

Maar nogmaals: hoe rauw kun je filet americain nog noemen als het na aanschaf nog zo'n 5 dagen houdbaar is?
Ik heb ooit ergens gelezen dat er zoveel conserveringsmiddelen aan wordt toegevoegd dat je het eigenlijk niet meer rauw kunt noemen (nogmaals: ik heb het over filet van de super). En die conserveringsmiddelen zouden wel eens kankerverwekkend kunnen zijn woutje!

Mamvantwee

Mamvantwee

23-10-2009 om 15:13

Ook listeria

listeriabacterie kan ook in rauw vlees zitten, net als in rauwmelkse kaas.

En ondanks de conserveringsmiddelen is de basis toch rauw vlees. Overigens geldt hetzelfde risico voor rauwe vis en onverhitte producten (ook sla e.d.): je kunt niet zien dat er een besmetting is, en voor een groot deel 'kan het vast geen kwaad'. En ik ben helemaal geen pietlut in dit soort dingen, maar met rauwe vlees- en viswaren kijk ik extra uit. Dat geef ik dus niet aan mijn kinderen.

groet, Mamvantwee

Listeria

Je hebt gelijk mamvantwee, rauw vlees kan ook listeria bevatten. Wist ik niet.
Overigens zou ik mijn kinderen nooit rauw gehakt laten eten, maar wel dus filet americain, echt vanwege die conserveringsmiddelen die het toch 'garen'.

amk

amk

23-10-2009 om 23:54

Woutje

die conserveringsmiddelen zijn zo ongeveer de meest geteste toevoegingen aan levensmiddelen en daarmee ook zo'n beetje de meest veilige.

Sinaasappels zitten ook vol met kankerverwekkende stoffen zoals formaldehyde maar die vinden we wel gezond. Als daar een etiketje op zou moeten met de ingredienten koopt niemand het meer, maar die stoffen worden niet getest.

Rauw

Op het bijvoedingforum hadden we daar een keer discussie over: vanaf wanneer mag een kind rauw vlees, vis, ei, melk eten/drinken? Denk ook aan sushi, oesters, rauwmelkse kaas, rosbief, rauwe tartaar, niet doorgebakken biefstuk, zelfgemaakte toetjes met geklopt eiwit of eigeel, zelfgemaakte mayonaise, etc...
Het hangt natuurlijk heel erg af van de kwaliteit van het product, hoe vers het is en hoe hygiƫnisch het verwerkt is. Want rauwe waar is zeer bederfelijk.
Er is geen absolute grens aan te geven: besmet voedsel kan voor iedereen een gevaar zijn, maar extra voor mensen met een lage weerstand, ouderen en kinderen (in bejaardenhuizen zijn al heel wat sterfgevallen geweest vanwege een besmette bavarois e.d.).
In het ene land vind het men veel normaler om bepaalde rauwe producten te eten dan het andere, dus het is ook een kwestie van cultuur.
Men zegt dat tot 4 jaar de weerstand van kinderen nog niet voldoende ontwikkeld is, dus dat is misschien een goede grens? En natuurlijk kritisch kijken naar het betreffende voedingsmiddel en naar hoe het gemaakt en bewaard is. Maar de bacteriƫn kun je niet zien. Belangrijker is misschien om te kijken naar de gezondheid van je kind.
En tja ik wil dat mijn zoontje van net twee nog geen rauw ei, vlees e.d. eet, dus ik dring er bijv. op aan om ei voor hem goed door te bakken... maar mijn ouders van rond de 80 eten wel gewoon al dit soort rauw voedsel, en ik durf dan niet tegen hen te zeggen dat zij dat beter niet kunnen doen, en dat lijkt me eerlijk gezegd ook niet nodig, ze zijn zeer actief en kwiek... (Ik zie me al aankomen: "Pappa geen spiegelei meer bakken hoor, maak de dooier kapot en bak het goed door" - haha dat kan echt niet...)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.