Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Mama van Julian

Mama van Julian

11-01-2010 om 22:59

Gooien met eten en spullen

Hallo allemaal,

vandaag voor het eerst op dit forum omdat ik me toch telkens afvraag of het gooi-gedrag van mijn zoontje van 18 maanden normaal is of niet. Hij doet dit al heel lang, soms minder erg, soms erger.
Hij gooit met stukjes brood, speeltjes waar hij soms eerst om gevraagd heeft, eigenlijk met alles wat hij in zijn handen krijgt. En niet omdat hij boos is, hoor, soms gewoon zomaar. Ook om ons uit te dagen denk ik. Ook slaat hij graag met dingen ergens tegenaan, bijvoorbeeld met iets op tafel rammen, of met een speeltje op de vloer, of tegen de keukenkastjes: als het maar herrie maakt.
maarja dat kan ik nog wel snappen, dat die herrie interessant is.
maar dat gooien met alles?! Ik begrijp het niet. Hij doet het volstrekt onverschillig, niet boos of gefrustreerd, gewoon als een heel ondankbaar gebaar t.o.v. wat je hem net gegeven hebt.

Wie heeft daar ervaring mee en weet wat je eraan kunt doen om dat te verbeteren?
Wij hebben alles al geprobeerd, van negeren tot boos worden, tik op de vingers, het helpt helemaal niks.
Dus de vraag is tweeledig:
is het normaal gedrag?
wat kunnen we doen om dit tegen te gaan?

groeten!

angel3

angel3

12-01-2010 om 09:27

Ja normaal

het is bere interessant als je in je kinderstoel zit en je gooit iets weg. Watvoor geluid maakt dat, waar blijft het dan? wat doen mijn ouders dan.

Wat ik altijd deed. Is handjes vasthouden: nee niet gooien.
Als het dan toch gebeurde pakte ik af waarmee gegooid werd. Dat hadden ze vrij snel door.
Boos worden heeft geen zin.... Wat ook kan helpen is om iets in de plaats te geven. Dus: nee niet gooien met het brood. Hier mag je wel mee gooien (een zacht klein knuffeltje ofzo?). Dit is een beetje grijs gebied wellicht omdat je niet wil dat er uberhaupt gegooid wordt maar het kan soms helpen om toch de gooi drang te bevredigen :)

Guinevere

Guinevere

12-01-2010 om 10:55

Ja normaal

Het is inderdaad normaal gedrag. Het is waarschijnlijk gewoon leuk om te doen en het hoort bij het ontdekken van de wereld. Helaas kan het wel vervelend worden als het eten door de kamer vliegt. Ik zou me nog niet druk maken over jouw gevoel dat het ondankbaarheid uitstraalt, een kind van 18 maanden is daar totaal niet mee bezig. Dat zijn volwassen gedachten die je dan op je kind projecteert.
Inderdaad zoals Angel zegt: handje vasthouden en "nee, je mag niet gooien" zeggen. En dat moet je volhouden, desnoods máánden lang. Dat kwartje gaat heus wel een keer vallen.
Hier in de woonkamer mag er trouwens niet gegooid worden. Als er gegooid moet worden mogen mijn kinderen met een balletje oid op de gang spelen. Die regel is duidelijk voor ze en het komt tegemoet aan hun gooi- en smijtinstincten.

Heel normaal

Gewoon nee blijven zeggen, dingen even wegleggen en iets aanbieden waar wel mee gegooid mag worden. Wij hadden een klein balletje en zeiden altijd "xxxxx is niet om mee te gooien. Ballen zijn om te gooien" en gaven hem dan de bal.

Jongste smijt hier ook

liefst met boterhammen, belegd met appelstroop. En die vallen natuurlijk altijd met de belegde kant naar beneden...

Het is ook een beetje testen, hij kan er een vreselijk uitdagende blik bij trekken als je er iets van zegt. Dus hij snapt wel dat wij er niet blij mee zijn. ("hoera! reactie! leuk!") Stout zijn hoort bij dreumesen.

Hier heeft jongste er ook een handje van om vreselijk op onderzoek uit te gaan. Alles wordt eraf en eruit gesmten, liefst met veel herrie inderdaad en dan gaat hij weer verder naar het volgende "project".

Het kwartje gaat vanzelf vallen. Oudste kan hier al (iets) beter opruimen. Verder loop ik gewoon de hele dag te bukken om te voorkomen dat iemand zijn nek breekt.

Linda

dc

dc

12-01-2010 om 21:34

Ja hoor

hier ook. Oudste heeft het ook gehad. Gewoon stug nee blijven zeggen, en na een keer of 2000 hebben ze het wel door.

Kadonaj

Kadonaj

15-01-2010 om 16:08

Helaas volkomen normaal ja...

Onze hond is wel erg blij met het gegooi van het eten ;)

(ik ben blij met mn hond ;);))

Mar

Mar

15-01-2010 om 19:29

Herkenbaar en heel irritant!

Mama van Julian

Mama van Julian

16-01-2010 om 14:56

Gelukkig maar!

fijn te lezen dat het bij anderen hetzelfde voorkomt!
Sommige familieleden doen altijd alsof het heel abnormaal is, en dan ga ik weleens twijfelen.
Overigens doet hij het niet alleen vanuit de eetstoel maar ook gewoon met iets waar hij eerst nog meer zat te spelen, zoals duploblokjes, stapelbekers etc.

Nouja gaat vanzelf een keer over dan he...
en ja, inderdaad vallen de stukjes brood ALTIJD met de plakkerige kant naar beneden hahaha.
En tegenwoordig vindt hij het ook wel eens leuk om expres zijn beker drinken (waaruit hij keurig kan drinken als hij wil) op de kop te houden... :-(

Geduld, geduld, het ouderschap is een oefening in geduld hahaha. Zelf kan ik dat beter opbrengen dan mijn partner, maarja misschien is dat mama's eigen ofzo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.