Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Barbara Abee

Barbara Abee

25-06-2010 om 13:05

Help, hij slaapt niet meer tussen de middag

Hoi, mijn zoontje is bijna 4 en slaapt tussen de middag niet meer sinds ongeveer 2 maanden. We hebben ook nog een dochter van bijna 1 1/2, zij slaapt uiteraard nog wel 's middags. Ik merk dat ik de dagen die ik thuis ben zo af en toe echt een dipje krijg op het moment dat de jongste naar bed gaat. Ik vind het dan erg lastig om dan van alles te gaan doen met mijn zoontje, want eigenlijk wil ik gewoon even rustig aan doen. Merk dat ik me hier schuldig over voel en niet helemaal een juiste formule kan vinden, hier het beste mee om te gaan. Op zich kan hij zich prima alleen vermaken, maar als ik even rustig zit, wil hij toch van alles met mij. Ik wil hem ook niet steeds achter de televisie zetten. Zijn er mama's die dit herkennen en hebben jullie tips?

Barbara

Ja, ik denk dat elke ouder dat wel herkent. Maar je mag niet klagen hoor, bijna 4 en dan pas zijn middagslaapje er aan! Hier bij mijn oudste 3 met 2.5 jaar.
Wta je kan doen is de eerste half uur dat je jongste slaapt iets met oudste doen, een spelletje oid en hem dan iets voor zichzelf laten doen. Dan heeft hij al aandacht gehad. Weet niet of het werkt hoor, hier niet heel erg, maar bij andere kinderen misschien weer wel.
En een half uurtje tv laten kijken kan toch ook best? Kan jij een halfuurtje wat voor jezelf doen.

Yaron

Yaron

25-06-2010 om 13:49

Herkenning

Ja, dat herken ik helemaal, mijn dochter van 2,5 jaar slaapt nu gelukkig wel weer tussen 12 en 15.00 uur, maar een paar maanden geleden was ze al na een half uur klaar wakker. Ik zette haar dan wel even voor de tv en liet haar verder even in haar eentje spelen. De oudste twee (8 en 6 jaar) slapen al lang niet meer 's middags, als die thuis zijn zeg ik dat ik een uurtje pauze heb en dat ze zich zelf maar moeten redden. Natuurlijk ben ik er wel voor dringende vragen, maar verder heb ik dat uurtje wel voor mezelf nodig. Als jongste van 5 maanden om die tijd wakker is, dan vind ik dat erg jammer en dan ben ik rond een uur of drie erg moe.

Wel zelf spelen

Ik heb er ook 1 die nog slaapt en een zoontje van bijna 4 die niet meer slaapt. Meestal gaat hij gewoon zelf spelen. Soms doen we even een spelletje of een puzzel. Meestal help ik hem even op weg, vraag waar hij mee wil spelen en dat geef ik dan. Als ik zelf echt wil slapen/liggen, dan laat ik hem TV kijken (bel uit en deur op slot).

Een kind moet zichzelf ook kunnen vermaken hoor. Ik zeg dan "nu ga je zelf spelen, en mama gaat met de computer/afwas/strijk)". Als hij dan boos wordt zeg ik het nog een keer, en bevestig ik dat het jammer voor hem is. Maar ik geef er niet aan toe. Soms moet hij dan 5 min huilen, dat is dan maar zo en dan gaat hij zelf spelen.

Even een paar keer volhouden en het geeft veel rust.

Gr. Wiggie

Hier

Beide kids sliepen niet meer ´s middags met 2,5 jaar. Veel zelf laten spelen, mij beetje helpen, beetje t.v. kijken, spelen in de tuin......was altijd genoeg te doen.

liora

liora

25-06-2010 om 15:39

Hoi,

Ik zou hem zonder enig schuldgevoel lekker voor de tv zetten.
Toen mijn zoontje zo oud was, zette ik hem voor een lange film en ging ik rustig zelf nog een uurtje slapen.

Hij stopte trouwens al met slapen toen hij 2,5 was.

Liora

dc

dc

25-06-2010 om 17:59

Hier

Mijn zoon van 4 doet ook al een tijdje geen middagslaapje meer. Maar ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat het wel rusttijd is. Ik ga dus een uur wat voor mezelf doen, en dan mag hij puzzelen, tekenen of af en toe op de bank een tekenfilm kijken. Daarna doe ik vaak een spelletje met hem.

En ik zou me er niet schuldig over voelen, ook al slaapt hij niet, hij heeft toch even een uurtje nodig om uit te rusten hoor.

angelina ballerina

angelina ballerina

25-06-2010 om 21:05

Wel tv hier

Hier gaat de tv wel een uurtje aan tussen de middag. Verder kijken ze helemaal geen tv, in elk geval in de zomer niet maar juist tussen 1 en 2 gaat iedereen hier even rusten. Jongste (2) slaapt zeker, middelste (3) soms en oudste (4) niet meer. Maar de niet slapers gaan wel een uurtje op de bank tv kijken. Zelf neem ik dat uurtje ook echt voor mezelf. Ik ben de hele dag druk met de kids en met het huishouden maar tussen 1 en 2 is het op mijn vrije dagen echt tijd voor een uurtje met een boek in de tuin. Volgens mij is daar niks ergs aan als je de rest van de dag actief bent met de kids en de kids zelf ook de rest van de dag actief spelen. Overigens is het volgens mij ook juist zo dat omdat dit ritueel zich elke dag herhaald, ze weten dat ik tussen 1 en 2 ook niks met ze doe en ze dus of een filmpje kijken of rustig iets voor zichzelf doen. Om 2 uur slaapt de jongste meestal nog maar dan ga ik wel weer dingen doen met de kids. Een uurtje tv vind ik echt lang genoeg. Meestal beloof ik ze dan iets te doen wat lastig is met jongste erbij zoals een spelletje of uitgebreid knutselen. omdat ze weten dat we dat gaan doen vinden ze het ook goed dat ze daarvoor even zichzelf moeten vermaken.

Mama Marjan

Mama Marjan

25-06-2010 om 22:43

Dvd en buurkinderen

Wat heerlijk dat je kleine zo lang heeft gedut smiddags!Onze oudste hield ermee op toen haar zusje geboren was (en was toen nog geen 2...). Dat komt dus ook voor. Ze heeft altijd weinig slaap nodig gehad, is ook heel vrolijk en actief de hele dag. In het begin was het wel bikkelen vond ik, maar dat was mn omdat ik nog zo'n kleintje had met bijbehorende nachten. Ik heb me ertegen verzet maar zonder succes...Nu zijn we bijna 2 jaar verder, de jongste is een grotere slaapkop en moet ik smiddags zelfs wakker maken. Om toch wat rust te krijgen mag de oudste juist als de jongste slaapt een DVDtje kijken, kan ik ook even uitrusten of werken. Geen schuldgevoel over, er zijn ook hele educatieve DVDs ;). Nee echt, het leven is al veeleisend genoeg vind ik. Ik heb trouwens wel het geluk dat ons buurjongetje even oud is en hij en mijn oudste spelen een beetje om de beurt bij elkaar, dat geeft af en toe ook extra rust voor mij (ook als ze hier spelen trouwens, want minder gevraag aan mama). Dus misschien een tip: afspreken met vriendjes uit de buurt/ peuterspeelzaal?
Succes met je nieuwe ritme!

Bijna 4

Barbara, volgens mij is het juist heel goed dat je zoon niet meer slaapt 's middags. Hij is bijna 4 en moet straks naar school. Dan kan je geen middagdutje meer doen. Als je jongste slaapt is dat HET moment om even exclusief aandacht aan de oudste te geven, want die moet zijn aandacht de verdere dag delen met zijn zusje. Het voorstel om eerst exclusieve aandacht te geven en dan zelf spelen is een hele goede. En een DVD zo nu en dan kan echt geen kwaad. Je kan ook best op andere momenten wat rust nemen. Ook je jongste hoeft niet de hele dag verzorgt en vermaakt te worden. Ik weet het het is soms afzien, maar bedenk dat het nog maar even is voordat hij naar school gaat. Mijn dochter overigens heeft NOOIT een middagdutje gedaan. Sterkte.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.