Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

eric j.

eric j.

26-03-2009 om 13:56

Helpen met koken

Met mijn vrouw heb ik een steeds terugkerende discussie. Mijn zoontje (hij is het afgelopen weekeinde net 4 jaar geworden) wil soms helpen met koken. Of in ieder geval in de pannetjes kijken en roeren. Ik wil hem niet in de buurt hebben van het gasfornuis, vanwege de kans op ongelukken. Mijn vrouw noemt mij een angsthaas. Ik vind haar roekeloos.
Wat vinden jullie?

*Lotus*

*Lotus*

26-03-2009 om 14:19

Hier ook helpen, maar dan anders

Mijn zoontje mag helpen, maar dan met de koude dingen. Dus groente wassen en in een pan doen, sla maken en roeren.. meer dat soort dingen.
Ik vind het ook niet fijn dat ie staat te roeren in een pan dat heet is. Ik ben vaak gewoon bang dat het vet spettert of dat hij per ongeluk op de pan leunt en dat de inhoud over hem heen vliegt.
Maar andere dingen mag hij wel doen, zoals ik al schreef. Zo leren ze wel met eten om te gaan.

amk

amk

26-03-2009 om 15:45

Hier wel helpen

maar idd ook alleen bij de koude dingen. Al vanaf dat het dametje mbv het Bekvam krukje boven het aanrecht uit kon komen, dus met 2, 2,5 ongeveer.
Aardappels in de pan, gesneden groenten wassen, deeg kneden voor koekjes. Roeren van sausjes en beslag.

Iets minder verantwoord, snijden met een scherpmes al vanaf iets minder als 3. Wel onder toezicht.

Als er pannen op het vuur staan sta ik tussen haar en de pannen.

Groet,
Angela

Roosje Katoen

Roosje Katoen

26-03-2009 om 16:54

Hier ook helpen

Maar niet bij het vuur, dat vind ik veel te gevaarlijk. Hij helpt met koude dingen, snijden, in het vergiet doen, dat soort dingen. Ik sta tussen hem en het fornuis in.

zon

zon

26-03-2009 om 18:52

Ook koude dingen

onze kinderen helpen ook altijd maar niet direct naast het gasfornuis en niet met hete dingen of in hete pannen. Dit vind ik echt gevaarlijk.
Ze mogen wel vanalles wassen, roeren, in schaal of pan doen (als deze nog niet op het vuur staat) en sinds kort mogen ze ook dingen snijden. Dochter van twee alleen met een onscherp mes zachte dingen zoals champignons, dochter van 3,5 mag onder toezicht met een aardappelschilmesje vanalles snijden.

Inge N

Inge N

26-03-2009 om 20:23

Hier

Hier mag dochterlief zowel met de warme dingen als met de koude dingen helpen. Vanaf 1 jaar zijn wij begonnen met de koude dingen. Ze is nu 3 en sinds 2 maanden mag ze ook helpen met de warme dingen. Dit komt misschien ook omdat ze dus al 2 jaar meehelpt in de keuken.

Ilona

Ilona

26-03-2009 om 20:28

Vertrouwen krijgen

Ook hier helpt dochter mee in de keuken. Ik vind het gezellig en het houdt haar lekker bezig. Het is vooral een kwestie van langzaam opbouwen en vertrouwen krijgen in wat je kind kan. Je begint met iets simpels, zoals de groenten wassen. Gaat dat goed en word het geen kledderboel en luistert je kind goed naar je aanwijzingen, dan mag hij de keer erna ook de aardappels in de pan met water doen, of iets roeren. Zo bouw je het verder op.
Overigens heb ik ook het alleenrecht op het fornuis en de pannen. Ik sta tussen dochter en het fornuis in, net als de andere mama's.

Malihu

Malihu

26-03-2009 om 20:35

Hier ook alleen koud

dochter komt altijd met haar stoeltje bij me in de keuken staan om te kijken/helpen en ze mag ook overal staan, behalve bij het fornuis en dat weet ze ook heel goed.

Jaren geleden mocht het dochtertje (toen een jaar of 2) van mijn toenmalige baas haar moeder helpen met spaghetti in de pan (met kokend water!) doen. Helaas heeft het arme kind toen die hele pan water over haar borst/buik heen gekregen en heeft een hele tijd in het ziekenhuis gelegen, hoeveel ze er uiteindelijk aan overgehouden heeft weet ik niet.

Maar goed, ik vind het dus onverantwoord om (kleine) kinderen aan het fornuis mee te laten helpen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met vuur en heet water, olie etc. kunnen die ongelukken enorme gevolgen hebben...

angel3

angel3

27-03-2009 om 11:43

Hier ook

al vanaf jong, vanaf 2 ofzo met een bot mesje champignos snijden, sperziebonen breken, aardappels wasen etc. Op stoeltje naar aanrecht of zittend op aanrecht. Ze mogen van mij inderdaad niet in pannen roeren maar willen dat zelf ook niet. Zoon helpt heel soms met pannekoek bakken. Ik hou de pan vast hij mag een schep beslag erin doen maar eigenlijk vind hij dat best eng want het voelt toch warm dicht bij zo n pan, en hij is 6....Dus liever niet bij de pannen.

Talia

Talia

27-03-2009 om 21:01

Alleen koud

Ik vind je geen angsthaas, natuurlijk let je vrouw goed op, maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Jongste dochter (bijna 3) vindt helpen super, maar mag alleen groente wassen (en eten :) ). Wat ikzelf het grootste risico vindt aan jong helpen aan het fornuis, is dat je een peuter leert dat het kan en dat ze daar "wat te zoeken hebben". Met als mogelijk eng gevolg dat ze zelf besluiten maar even te roeren of te pakken als je net even niet oplet of echt even een ander kind moet helpen. Daarom is bij mij het fornuis echt verboden gebied.

Groet, Talia

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.