Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Berber.

Berber.

16-08-2010 om 20:25

Hij kauwt niet

Mijn zoontje van (2jr en 3mnd) kauwt niet op zijn eten. Hij zuigt er wat op, drukt het met zijn tong tegen zijn gehemelte en slikt het dan door, voor zover mogelijk. Wat ie niet wegkrijgt op deze manier spuugt ie uit. Omdat het toch al een lichtgewicht is kom ik hem tegemoet en eet hij nog steeds potjes. Eigenlijk heb ik daar schoon genoeg van. Iemand enig idee hoe ik hem aan het kauwen krijg?

Guinevere

Guinevere

16-08-2010 om 21:19

Logopedist?

Ik weet het niet zeker, maar zou een logopedist je hier niet bij kunnen helpen?

lilly

lilly

16-08-2010 om 21:29

Berber

hoi berber..

mijn zoontje kauwt zijn eten ook niet..nu krijgen mijn twins..sinds kort logopedie om dat ze nog niet praten.
en zij heeft gezegd..dat je het eten bijvoorbeeld...stukjes brood...aan de binnenkant van mond op ze kies moet leggen en dan een beetje aan drukken .tegen ze kies aan zo krijgen ze druk op de kies waar door ze gaan kauwen...en ik ben toen mee begonnen en dat hielp..het duurt wel wat langer het eten ..maar het help echt wat je ook kan proberen is om zijn mondje te masseren .mijn zoontje at ook nooit van de lepel af .
en de logopediste vertelde toen dat je de lepel op zijn tong moet leggen en naar beneden moet drukken en zo komt er dus weer een druk waar door ze van de lepel eten ...snapje het nog??...

mijn twins zijn een maand jonger dan jou twins..
mijn twins zijn prematuur geboren 3 maanden te vroeg...
praten jou twins al beetje??....
ik hoop dat je wat aan mijn adviessen hebt?..

vg lillly..

lilly

lilly

16-08-2010 om 22:20

Berber

hoi berber..

ik hoop echt dat het helpt bij je zoontje..

Hoe heb jij eigenlijk voedsel bij je zoontje naar binnen gekregen als hij niet van een lepel eet en niet kauwt?
nou gewoon..het zo naar binnen schuiven dat het vanzelf ze in ze mondt kwam.......moeilijk uit te leggen!..
en met kauwen .kleine stukjes geven..en hij slikt dat gewoon door vraag me niet hoe???..maar bij hem werkt dat wel gewoon hahahha...
heel vaak verslikt hij zich ook maar nu gaat het al wat beter en kauwt ook beetje...
wat ik ook van de logopediste kreeg was en soort tandenborstel...wat ik dan aan hem gaf en dan kon hij lekker op kauwen ...waardoor hij me meer gevoel in zijn mondje kreeg ...maar dat gaf ik alleen onder streng toezicht van mij wat hij mocht er absuluut niet mee rennen ....dus als hij in de box zat bijvoorbeeld..of op de grond of de bank..

vg.lilly

Mariska

Mariska

17-08-2010 om 14:41

Vraag

Heeft ie nooit gekauwd?

Ik vind het een beetje kort door de bocht van die logo om het te koppelen aan een gedragsprobleem.

Hier wordt er door Luuk momenteel niet graag gekauwd met als simpele verklaring: het doorkomen van kiezen.... Kan dat niet aan het handje zijn?

X

Mariska

Mariska

17-08-2010 om 14:51

Ohja...

Als ie grote keelamandelen heeft dan kan dat ook een rol spelen.

Je zegt dat je potjes geeft. Wat doet ie met een koekje? Bijt ie dat wel af en wordt daar wel op gekauwd?

X

Mariska

Mariska

17-08-2010 om 17:59

Google

Ik heb ook zitten googlen :) Er is genoeg info. Wat me nog te binnen schiet is om een spiegel voor zijn snufferd te zetten en dan gekken bekken trekken. Joyce is naar logopedie gegaan vanwege uitspraak. Ze heeft een enorme lange tong (zo 1 als kiss ;)) en moet die echt binnensmonds leren houden. Ik weet nog dat ze dropveters moest binnen slurpen, met je handen op je rug dan he! Erg dat ze dat vond om naar logopedie te gaan hahahaha (niet dus) Wanneer heb je de 1ste afspraak? Goed dat je actie onderneemt! Suk6! X

Berber

Ik denk dat de logopediste misschien met een gedragsprobleem wel iets kan bedoelen in de richting van wat je zoon als verleden heeft met voeding, dus problemen gehad, een sonde. Dus niet een gedragsprobleem in de trant van: hij doet het om je te pesten ;) Maar een onderliggend probleem.

Sterkte er mee in elk geval!

Pre-logopedist

" Terug naar berichtenoverzicht Terug naar het bericht

Het bericht waarop u gaat reageren:
Ze zei niet dat hij gedragsproblemen heeft hoor, ze zei dat het *soms* voorkomt dat het een gedragsprobleem is en dat logopedie dan niet helpt.

Echt goed kauwen heeft hij nooit gedaan. Hij heeft ook wel meer voedingsproblemen gehad en die neussonde natuurlijk. Omdat hij ook dat gewichtsprobleem heeft kan ik me niet permiteren dat ie niet eet, dus dan maal ik het maar weer. Ik probeer het wel steeds. Hij sabbelt op zijn eten, houdt het lang in zijn mond, duwt het tegen zijn gehemelte en als het week genoeg is slikt hij het door. Als dat allemaal niet lukt spuugt ie het uit. Volgens mij komen dit soort problemen vaker voor bij prematuren. Heel vervelend want een normale maaltijd met zijn allen is er niet bij zo."

Mijn zoontje is twee maanden te vroeg geboren, en hij werd in het ziekenhuis de eerste tijd regelmatig onderzocht door een pre-logopedist, die keek naar zijn sabbel-, slik-, etc.-vaardigheden (was gelukkig goed). Hij heeft 6 weken lang een voedingssonde door de neus gehad, dat was in dezelfde periode. Misschien dat voor kauwproblemen ook bij iets oudere kinderen een pre-logopedist geschikt is? Juist omdat ze ervaring hebben met prematuren.

De overgang naar vast voedsel vanaf 6 maanden hebben wij volgens de Rapley-methode gedaan, waarbij je een kind geen gepureerd voedsel geeft maar meteen aan stukken eten laat beginnen (het kind leert dus meteen kauwen). Jouw kind is nu natuurlijk in een heel ander stadium, maar misschien kun je bepaalde aspecten van die methode ook nu gebruiken, nl. dat de overgang naar vast voedsel een leer- en ontdekkingsproces is. (Vanaf 6 m. heb je een half jaar de tijd voor leren en experimenteren omdat mm/kv nog het hoofdvoedsel is, dat ligt op de leeftijd van jouw kind natuurlijk anders.) Dus ik zou wel gewoon doorgaan met eten geven zoals het nu goed gaat (zodat hij niet wel genoeg binnen krijgt), maar daarnaast hem ook de gelegenheid geven om eten te "verkennen" (ruiken, aanraken, proeven, sabbelen, vastpakken, bijten) - bijv. door hem een groot stuk banaan, gekookte wortel, aardappel, bloemkool of wat dan ook jullie zelf eten en je geschikt lijkt aan te bieden - of misschien hem juist ook met zijn handen rijst e.d. te laten pakken. Doe dat op een moment dat er geen druk op ligt, er tijd is en er geknoeid mag worden, en als hij wel eetlust heeft en niet moe is (dus aan het begin van de maaltijd bijv.). Laat hem zo voedsel verkennen met verschillende smaken, geuren, texturen, vormen. Regelmatig afwisselend aanbieden, laten gaan en kijken wat er gebeurt... en er op dat moment dan niet op focussen dat hij iets binnen moet krijgen, laat hem gewoon maar zijn gang gaan.

Voedsel in de wang stoppen en andere methoden waarbij je je kind het eten opdringt zou ik alleen doen als het echt nodig is en een goede (pre-)logopedist dat adviseert.

Links prelogopedie

www.prelogopedie.nl
http://www.new-vis.com/p-fym.htm
http://www.hoera-ik-eet.nl/boek.html
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/

O jee ik zie dat er in mijn vorige bericht iets mis is gegaan met citeren. Jammer dat ik het bericht niet kan bewerken. De eerste drie "alinea's" horen er niet bij. Mijn bericht begint bij "Mijn zoontje is..."

Veel sterkte en succes!

elsje78

elsje78

18-08-2010 om 11:28

Dan heeft mijn baby ook een gedragsprobleem

want hij hapt het eten niet van de lepel, ik moet het zeg maar achter zijn tanden schuiven en zo van de lepel laten gaan. Ik ben hard aan het oefenen door hem de lepel in de mond te laten zodat hij het er wel met zijn lippen af moet happen, maar uit zichzelf doet hij dat niet.

Ik denk meer, en dus ook in jouw geval, dat ze de techniek nog niet door hebben en moeten oefenen. Hoop dat die mevrouw je kan helpen!

groetjes

Neussonde en logopedist

"Een neussonde de eerste vijf weken en een neussonde van 5mnd tot 10mnd."

Wat ontzettend naar dat hij later ook nog een neussonde heeft gehad. Ik kan me voorstellen dat de periode van 5 - 10 mnd juist heel belangrijk is voor het leren kauwen... Goed dat je weer naar de logopedist gaat - en als die niet bevalt, moet je misschien een ander zoeken? Is die logopedist wel gespecialiseerd als prelogopedist? Al je kind nog nooit goed heeft kunnen kauwen, dan is het toch geen gedragsprobleem?! En als het wel een gedragsprobleem zou zijn, wat doen ze er dan mee? Een prelogopedist leert vaak allerlei "spelletjes" als oefeningen, krijgen jullie dat ook?

Mijn zoontje is onder controle van een logopedist voor zijn gehoor en spraakontwikkeling (gehoorhandicap), en ik vind dat vaak vervelende bezoekjes, de betreffende logopedisten/assistenten komen niet erg kundig over (in een ander ziekenhuis was het veel beter). Een keer flapte ze er uit: "en ach ja, bij prematuren is er natuurlijk ook vaak wat mis met de prikkelverwerking" - zonder daar wat mee te doen of uit te leggen, terwijl dit nog nooit aan de orde was geweest en daarn ook niet meer, bij geen enkele arts. Ik vind zoiets echt niet kunnen. Of er is iets ernstigs aan de hand en je bespreekt dat zorgvuldig en maakt er serieus werk van, of niet. Dit doet mij denken aan de opmerking die jij kreeg over "gedragsprobleem". Als dat echt zo is, dan moet dat eerst serieus uitgezocht worden en daarna serieus behandeld worden door de juiste personen. Is je zoon nog onder controle van een kinderarts, kun je het daar bespreken? En het lijkt me goed om dat "gedragsprobleem" goed te bespreken met de logopedist, en als dat niet bevalt een ander te zoeken.

Mariska

Mariska

18-08-2010 om 15:37

Gedragsprobleem

waarschijnlijk doelde de logopediste met gedragsprobleem in dit verband op verkeerd aangeleerd gedrag. Hij kan het wel (kauwen) maar weigert het en wil/accepteert nu alleen nog maar potjes.

Misschien dat je hebt gezegd dat je alleen maar potjes geeft en dat ze denkt: oh dat is zo'n moeder....

Maar laten we haar het voordeel van de twijfel maar geven :)

Mariska

Mariska

19-08-2010 om 19:08

Nee joh

nix gemakzucht! Ik begrijp precies jouw beweegredenen om zijn eten fijn te malen. Jij wil dat ie eet! Priority nummero 1.

Je ziet dat hij het niet wegkrijgt als je het eten niet fijn maakt. Maar als jij het steeds fijn prakt leert hij ook niet te kauwen.

Zo kom je in de vicieuze cirkel terecht waar je nu in zit... Vandaar ook dat je om hulp hebt gevraagd. Hoe ga ik mijn kind helpen om te leren kauwen? Dan wel wie kan het mijn kind leren?

Had je er geen probleem in gezien om gemakzuchtig eindeloos eten te prakken en voeren dan had je ook niet gebeld he? :)

Fijn dat de wil er is! Dan is het nu het moment om er wat mee te doen. Onwijs goed dus dat je hebt gebeld! Wedden dat ze binnen no time gecharmeerd is van die gup van jou (nu maar hopen dat ie zijn kaken niet op slot zet zodra ie haar ziet hahaha!) :)

LIEFS! X

Sascha2

Sascha2

30-08-2010 om 22:40

Berber

Fijn! Een oplosbaar probleem dus, dat komt vast goed

Mariska

Mariska

31-08-2010 om 15:59

Top!

Ik ben benieuwd wat de trucjes zijn! Keep me posted :)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.