Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
vaasje

vaasje

15-06-2012 om 21:29

Hoe Benaming geslachtsdelen.

Noemen jullie de vagina tegen je kind?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Bips

Dat zei mijn moeder altijd.. Ook al noemen de meesten de achterkant zo. Voor mij is vagina alleen de 'schede', geen idee waarom ik dat denk..

Mea Proefrok

Mea Proefrok

16-06-2012 om 08:27

Voorbillen

Daar kwam mijn dochter zelf mee, voorbillen en achterbillen.

Miekemieke

Miekemieke

16-06-2012 om 11:36

Kutje?

Wat is er eigenlijk mis met het woord kutje? Piemeltje is een gewoon woord maar kutje mag op de een of andere manier niet. Ik vind het niet plat of naar klinken. Trut is echt een scheldwoord maar kut toch niet? Of schrijf ik nu iets heel geks?

Spleetje

Vanwege de anatomie.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

16-06-2012 om 13:20

O ja

Tegenwoordig zegt ze meisjesbillen. Een piemel vindt ze heel raar, ze lacht haar broertje altijd uit in bad. Ik zou kutje absoluut niet doen. Veel te beladen. Mijn moeder zei geloof ik voorkantje, wat wel erg vaag is.

Hanne.

Hanne.

16-06-2012 om 15:46

Plasser

Hier heet het een plasser. En afhankelijk van het geslacht wordt het dan een jongens of een meisjesplasser.

Vanaf een jaar of 4 wordt het gewoon een vagina.

Hanne.

Hanne.

16-06-2012 om 15:48

Kutje

Kutje vind ik in het zelfde genre vallen als lulletje. Niet gepast dus.

Maylise

Maylise

16-06-2012 om 15:53

Vagina

Al is het anatomisch niet de geheel juiste term maar ik vind vagina toch het meest nette en plezante woord om te gebruiken. Geen probleem om dit ook bij een peuter te gebruiken. Het is nou ook weer geen woord wat je heel vaak nodig hebt.

Egel

Egel

16-06-2012 om 16:18

Gewoon, kutje

Tsjee wat is er nu beladen aan kutje. Dat is het gewoon naar mijn idee. Mijn kinderen vinden het doodnormaal. Hebben ze al geleerd rond hun anderhalfste. Ik ben het dus helemaal eens met Miekemieke. Het wordt pas beladen als je dat zelf zo maakt.
Mijn ouders (heel verschillende mensen en al gescheiden toen ik een kleuter was) zeiden ook allebei kutje en deden er net zo ontspannen over als over een elleboog (of whatever). Want waarom niet?
Ik snap trouwens wel dat smaken kunnen verschillen. 'lulletje' vind ik ook grof/raar klinken dus misschien voelen anderen dat net zo bij 'kutje'. En 'kut' vind ik ook al een stuk minder.
Hoe dan ook ben ik blij dat ik kinderen heb (8 en 10, j + m) die ook bloot bij elkaar heel normaal vinden en nooit gek gaan lachen. Dan zou ik vinden dat wij toch iets fout hadden gedaan.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-06-2012 om 16:20

Plasser

Wij noemen het een plasser, een jongen heeft een piemel. Voorbillen vind ik een raar woord en vagina veel te groot. Kut is hier gewoon een scheldwoord en vind ik ook niet aandig klinken. Dochter is nu 9 en heeft het ook wel eens over haar onderkant._

Dendy

Egel

Egel

16-06-2012 om 16:23

Dendy

Dus dat van je zoon heeft een naam, en van je dochter een eufemisme (alleen maar dat wat het doet?). Dat verschil vind ik niet goed.

Marie

Marie

16-06-2012 om 16:30

Lipjes

Hoi
Wij noemen dat: lipjes.
Trouwens deze vraag komt geregeld terug en in het archief vind je dus nog veel meer benamingen.
succes

Miekemieke

Miekemieke

16-06-2012 om 17:17

Het zou toch ook vreemd zijn als de kinderen het in de supermarkt over vagina of voorbibs zouden hebben? In de supermarkt praat je toch over andere dingen? Mijn kinderen hebben het niet over geslachtsdelen in de supermarkt. Jouw kinderen dus wel?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-06-2012 om 19:40

Kutje?

Echt niet!!! Kut is een platte benaming voor een vagina, kutje is dus gewoon een verkleinwoord van die platte benaming en daarmee niet minder plat. Geen denken aan dat ik mijn kinderen leer dat woord te gebruiken. Piemel vind ik overigens ook een plat woord, dus dat gebruiken we hier ook niet.
Verder ben ik niet van verhullende terminologie: voorbillen, spleetje, lipjes, onderkant en al dat soort termen vallen daar voor mij onder. Maar dat betekent niet dat ik het helemaal niet lastig vind, aangezien er toch dubbele functies zijn in 'in dat gebied' (zeg ik niet omdat ik nu toch eufemistisch wil zijn, maar heb al een hele tijd zitten zoeken naar 1 term die beide ladingen dekt en ik kan er niet opkomen). Oplossing hier: zo lang er nog maar 1 functie in beeld is, hebben we het over het plasgaatje en een plasser. Zo gauw de dames in de gaten hebben dat er ook nog een gaatje is leer ik ze dat dat een vagina is en vanaf dat moment noemen we die ook zo. Aangezien het moment dat ze dat in de gaten hadden ongeveer samenviel met de vraag hoe baby's in en uit de buik komen konden we die uitleg mooi combineren met de verdere voorlichting. Plasser noemen we vanaf dat moment ook gewoon penis.
Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-06-2012 om 19:47

Miekemieke

Wat fijn dat jouw kinderen nooit onverwachte dingen doen en zeggen in de supermarkt. De meeste mensen zullen heus niet met hun kinderen in de supermarkt praten over geslachtsdelen. Maar ja, kinderen zijn onberekenbaar en kunnen je aardig in verlegenheid brengen, door over allerlei gepaste en minder gepaste onderwerpen te beginnen als t hen uitkomt. Die van mij iig wel.
Aagje

Egel

Egel

16-06-2012 om 19:49

Ingang van het plasgaatje, de vagina? Ik begrijp het, je bent niet zo ruimdenkend opgevoed en je hebt die voorlichting nooit gekregen of, kan ook, zelf niet goed op willen letten?
Ik heb Maaskant ook niet gezien. Wat is dat? Tv?

Egel

Egel

16-06-2012 om 19:59

Aagje

Aagje, je zegt: 'Kut is een platte benaming voor een vagina, kutje is dus gewoon een verkleinwoord van die platte benaming en daarmee niet minder plat', maar dat IS niet zo, dat VIND jij. Ik vind kut ook wat plat, maar kutje weer niet, dat ben ik van jongs af gewend en zo noem ik het zelfs bij mezelf.
Dat supermarktverhaal van jullie begrijp ik ook niet. Bij ons kwam een gesprekje over kutjes en piemeltjes volgens mij nooit voorbij, maar natuurlijk, had gekund. En dan? Dan vinden sommigen dat normaal (als het kleine kinderen zijn en zij dat woord ook normaal vinden), anderen gênant, vies, of het verkeerde woord. Als ik iemand 'je voorbipsje' had horen zeggen in de supermarkt, had ik ook geweten dat dat mijn stijl niet was, dat zou ik zenuwachtig verhullend vinden. En ik zou me realiseren dat ik niet zo moet oordelen, want kennelijk ligt dit bij veel mensen gevoelig.
Alleen al daarom zou ik het gesprekje kort houden en er thuis nog naar vragen (was je nou op je kutje gevallen bij het klimmen? Is het blauw geworden?).
Ik vind, kortom, het veroordelen van het woord 'kutje' te ver gaan. En nog extra als mensen bij de jongen wel een normaal woord als piemeltje gebruiken (moeten vrouwen zich later meer schamen, denk ik dan).

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-06-2012 om 20:42

Egel

Tja, natuurlijk kun je het terugbrengen tot iets dat ik vind en het daarmee relativeren en persoonlijk maken. Maar vlgs mij is kutje etymologisch nu eenmaal het verkleinwoord van kut. Als je kut wel plat vindt, dan is kutje vanwege het feit dat t n verkleinwoord is niet minder plat omdat jij het nu eenmaal van jongs af aan gehoord hebt als normaal. Maar goed of je kut wel of niet plat vindt is deels een kwestie van eigen mening, dat is natuurlijk zo. Deels, want voor het andere deel hebben we het woord kut maatschappelijk gezien gezet in de hoek van schuttingwoord en scheldwoord. Dus nee, dat leer ik mijn kinderen niet, net als ik ze een aantal andere woorden niet leer (diezelfde woorden wil ik dus ook niet horen).
Verder vind ik niet dat wie dan ook zich hoeft te schamen voor welk lichaamsdeel dan ook. Vrouwen niet meer dan mannen.
Wat betreft jouw onbegrip over het supermarktverhaal: ik zou zo'n situatie als die jij beschrijft net zo aanpakken als jij beschrijft. Alleen zou ik dan blij zijn dat mijn kind het woord kut of piemel benoemt als vagina of penis, desnoods plasser.
Aagje

Ely

Ely

16-06-2012 om 21:51

Van dale geraadpleegd

Kutje heeft als tweede verklaring: waardeloos, slecht en als derde: uitroep van boosheid of afkeer.
De eerste verklaring laat zich natuurlijk raden, trouwens inclusief de kanttekening: informeel.

Dat vinden qua dat het persoonlijk zou zijn valt dus wat tegen. Of het is ook de heer/ mevrouw Van Dale zijn/haar persoonlijke mening.

Tot zover mijn politiek correcte antwoord.
Als ik eerlijk ben komt het op mij een beetje over alsof je onder een steen hebt gezeten als je je kind leert dat haar vagina 'kutje' heet. Maar wellicht is het regionaal? Hier is het iig een scheldwoord. Ook voor een minder bijdehand vrouwspersoon trouwens......
Mocht je er toch aan vast willen houden stel ik in het kader van de gelijke behandeling voor om het geslachtsdeel van de jongens 'lulletje' te gaan noemen. Het moet wel eerlijk blijven tenslotte.

O en for the record: plassertje voor alle kleintjes, bij onderscheid der sexen wordt het piemel en vagina. De laatste wel met een zachte g, scheelt enorm
O 2 en de Italianen schijnen het 'vlindertje' te noemen.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Plassertje

Dus.

Mea, mijn dochter vind het piemeltje van haar broer ook enorm grappig. Ze gaan zelden samen in bad, maar laatst toevallig wel weer eens en ze moest steeds vreselijk lachen; ze ging er ook steeds aanzitten, ik heb geprobeerd daar duidelijk te maken dat het ding toch echt van haar broer is

Groeten,

Temet

jeltje

jeltje

17-06-2012 om 00:22

Spleetje

Tja, het blijft een beetje kiezen tussen kwaden.
Kutje vind ik grof klinken, penis en vagina wel erg formeel. Zeker sinds ik de dochter van een vriendin eens via de babyfoon hoorde zeggen:" mama, ik heb kriebel aan mijn cavia!"
Ik vind piemel een heel gewoon woord. Zou ook niet snel plasser gebruiken. Zeker omdat bij mijn oudste de behoefte aan een benaming begon toen hij zijn vader naakt zag. Zou het erg raar hebben gevonden om te zeggen dat papa een plasser heeft. Papa heeft dus een piemel. En zoon ook.
Daarna kwam dochter. Bij haar wilde ik het dus geen plasser noemen, want broer plast net zo goed met zijn piemel, en toch heet dat geen plasser. Zij zijn het zelf spleetje gaan noemen. Gewoon, omdat het er zo uitziet. Wat er allemaal aan gaatjes en overige functionaliteiten in zit, is mijn 4-jarige nog niet in geïnteresseerd...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

17-06-2012 om 07:56

Maaskantje

P, ik heb exact dezelfde associatie bij het woord 'kutje': New Kids. Plasser vind ik ook nog wel wat eigenlijk, alle andere functies zijn voor een kleuter minder van belang.
Wat is er eigenlijk vies aan het woord piemel? Ik vind het juist echt zo'n kinderwoord. Heb nog nooit een volwassen man over zijn piemel gehoord.

Vic

Vic

17-06-2012 om 13:03

Gelukkig

Gelukkig zijn er meer die kutje echt niet vinden kunnen. Ik moest wel lachen om de reactie van Ely. Zo had ik het ook willen schrijven, maar ik had dat niet zo diplomatiek gekund
Hier hebben we het over een plasser(tje) voor meisjes, en piemel(tje) voor jongens. Volgens mij noemen volwassen mannen hun piemel ook gewoon piemel, of pik, of leuter. Penis hoor ik i.i.g. nooit (de rest ook niet hoor, want wanneer komt dat nu helemaal ter sprake in het dagelijks verkeer

Aagje Helderder

Aagje Helderder

17-06-2012 om 17:59

Ach,

dat van die piemel is gewoon een persoonlijke afkeer van mij, niet iets objectiefs. Ik schreef ook dat ik dat een plat woord vind (dus niet dat het een plat woord is). Overigens Mea, om met Bert van Sesamstraat te spreken: hoe kan een woord nu vies zijn?, dus nee, een vies woord vind ik het woord piemel niet, wel een stom, raar en dus ook plat woord.
Aagje

vaasje

vaasje

17-06-2012 om 20:25

Haha

Geweldig om jullie reacties te lezen.
Bij zoontje van 2 heet het echt "gewoon" z'n piemel. Papa heeft die ook... Mama ook piemel? Uhm, nee. Maar wat dan wel. Vandaar m'n vraag.
Bedankt voor jullie reacties. Ik ga eens kijken wat het beste past bij ons. Kutje en cavia in ieder geval niet.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Aagje! ot

Het was ernie! daarna:
'Ernie! Poep is een vies woord.'
'Ga dan maar gauw je mond spoelen Bert!'

De alfabetmars.. Zwijmel

Aagje Helderder

Aagje Helderder

18-06-2012 om 20:53

Oooh ja natuurlijk,

het was Ernie in de alfabetmars! Zo leuk.... De z van zeuren, want jij zeurt nogal veel....
Aagje

Plassertje

aha kijk daar is de beroemde terug komende topic weer !

Noem het gewoon plassertje, want er komt plas uit. Op het moment dat ze moeten weten over hun vagina (dat is dus als je het ook hebt over geboortes en seksualiteit) komt dat vanzelf wel ter spraken.

Je hebt dus je plassertje en je poepgaatje en daarna vertel je als het zo ver is over de vagina en de clitoris, de grote en kleine schaamlippen en alle andere specifieke onderdelen in de regio.

Echt waar?

Zijn er echt kinderen die een vagina kutje noemen? Ik kan het mij niet voorstellen. Ik wil dat woord niet in huis horen. Ook niet in een verkleinvorm.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Egel

Egel

20-06-2012 om 07:02

Zo zie je maar sahara

De beleving van een woord kan enorm verschillen. En het ligt bij veel mensen kennelijk nogal gevoelig, ook bij jou roept het nogal wat op blijkbaar. Ik vind kutje doodnormaal en dat mijn kinderen dat zeggen ligt aan mij/ons.
Overigens ben ik tot nu toe behoorlijk tevreden over ze (ze zijn 8 en 10, ik zit in de verkeerde rubriek): ze zijn vrij welopgevoed, gezellig, lief.
Maar ze zeggen wel kutje en piemeltje.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.