Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Hoe is dat bij jullie gegaan??(einde middagslaapje)

Het lijkt erop dat mijn zoon van 3,5 gaat stoppen met zijn middagslaap. De laatste werd het al ietswat rommelig, soms 1,5 uur slapen en soms 4 uur slapen. Maar sinds vrijdag heeft hij tussen de middag niet meer geslapen (heb hem overigens nog wel in bed gelegd, met weinig succes dus) Ik vind het prima, moet toch een keertje gebeuren.
Maar....je hebt zo'n ritme. En nu gaat het ritme er dus anders uit zien! Want nu heb ik hem dus de hele dag om me heen en dus eventjes geen eigen mamatime meer! Wat zijn jullie anders gaan doen, toen jullie kinderen niet meer tussen de middag sliepen? Hebben jullie daardoor een ander ritme gekregen? Gingen jullie bijv later brood eten en de dingen meer verspreiden? Waren jullie snel gewend dat ze de hele dag wakker waren? Het is echt een soort nieuw tijdperk die aanbreekt.

Oh ja,

ik weet het nog goed. Dat is enorm wennen! Ik heb mijn eigen tijd echt gemist toen. Ik was daarbij net zwanger van nummertje 2 en had zoooo graag 'smiddags even mee gaan slapen, maar.... dat werkte niet. Tijdlang ben ik hier gefrustreerd door geweest, zinloos ik weet het. Zodra ik de frustratie los kon laten bleek de dag eigenlijk vanzelf wel te lopen. Wat ik wel deed was na de middagboterham, dus zo rond 13.30 uur lekker op de bank kruipen en dvd'tje kijken. Hij is erg dol op tv, dus hij keek rustig zo'n uur tot 1,5 uur tv. Deze rust had hij ook echt even nodig en ik trouwens ook. Kon ik even lezen, of een klein dutje op de bank. Oh ja, hij was trouwens 3 jaar toen hij besloot geen tukkie meer nodig te hebben. Heb ook nog geprobeerd hem toch op bed te leggen, maar dat werd zo'n krijs/huil/schreeuw partij, daar had ik echt geen zin in.
Dus mijn ervaring is, zodra ik de frustratie los had gelaten liep het vanzelf door. Hij ging de eerste tijd trouwens wel vroeg naar bed, zo rond 18.30 lag hij echt wel te slapen.
Succes met het vinden van jullie nieuwe ritme!
Groetjes, Sanneke

Hanne.

Hanne.

15-02-2010 om 16:09

Goede vraag

Goede vraag, probeer het me te herinneren, nr 1 stopte met slapen 1 maand voordat hij naar de kleuterschool ging.

In die maand is er niet veel veranderd (daarna deste meer!). Maar, nr 2 sliep nog wel, dus waarschijnlijk heb ik de tijd ook ingevuld met 'exclusieve tijd' verder was het de 1e zomer dat hij alleen buiten speelde.

Nr 2 stopte 1 maand na nr 1 (was toen net 2). Weet dat ik dat heerlijk vond omdat we nu ook 's middags dingen konden doen. Vooral extra dingen nog een keertje naar het bos, 's middags lekker schaatsen.

Maar...vond het ook verschrikkelijk jammer dat ik toen m'n huishouden niet meer overdag kon doen en 's avonds moest gaan staan strijken ;)

Massi Nissa

Massi Nissa

15-02-2010 om 18:08

Hier ook een issue

Dochter slaapt al jaren anderhalf of twee uur 's middags. De laatste tijd (een week of wat) weigert ze soms om te gaan slapen. Dit is vooral op dagen met weinig ritme, zoals zondag. Bij oma en op het kdv slaapt ze zonder morren en moet ze vaak wakkergeschud worden. Natuurlijk word je op zondag ook minder moe dan na een ochtend rennen en spelen op het kdv.
Ik merk dat ik het stiekem vervelend vind als ze niet slaapt. Dan kan ik namelijk niet lezen, en dat doe ik altijd op mijn vrije dagen als dochter in bed ligt. Wat ik nu doe is: als ze niet wil slapen, zit ze op de bank met een oude, geliefde DVD (101 Dalmatiers ofzo). Dekentje erbij, knuffel en dan lekker ontspannen. Ik zit dan een eindje verderop in een fauteuil te lezen. Als ik op de bank ga zitten, moet ik namelijk meekijken en overal commentaar op leveren.
Ik zal dat slaapje enorm gaan missen als ze het echt helemaal afschaft, maar aan de andere kant kan ze straks op school ook niet meer slapen. Dan is het wel fijn als ze het niet meer gewend is.
Hier dus nog op de wip qua slaapje, meestal wel, een of twee dagen per week niet meer.
Groetjes
Massi

Asa Torell

Asa Torell

15-02-2010 om 20:41

Grappig

Hier is nu nr 2 degene die de middagslaap lijkt over te gaan slaan, en eerlijk gezegd kunnen we niet wachten. Want nu spookt ze tot na 9 uur nog rond als ze wel geslapen heeft. En overdag is er meestal toch nog een grote broer, dus die avondtijd is meer waard. Als ze wel wakker blijft slaapt ze s avonds al voor half 7, heerlijk.
Hoe dat met de oudste ging is alweer wat weggezakt, maar inderdaad, het zal rond de geboorte van dochter en tegelijkertijd het verdwijnen van zijn middagslaap geweest zijn, dat het huishouden naar de avond verhuisd is. En dat vind ik nog altijd vervelend, ik ruil soms zelfs avondwerkuren tegen vrije tijd overdag als de kinderen op het kdv zitten om huishoud- en administratiedingen te kunnen doen. Maar langere uitstapjes kunnen doen is wel heerlijk! Daar gaan we hier deze zomer vast erg van genieten!
De tijden van andere dingen (lunch bijv) zijn overigens niet erg veranderd, ik krijg gewoon altijd om 12 uur honger.

thein

thein

16-02-2010 om 07:56 Topicstarter

Nieuw tijdperk

en das prima, maar hij doet het ineens zo radicaal, dacht dat hij zijn slaapje gewoon zou afbouwen. Hij gaat overigens wel gewoon liggen in bed, maar om hem daar nou 1,5 te laten liggen vind ik ook zo zielig.
Ga het eens proberen met een dvd'tje na het broodeten.
Ben trouwens wel blij (wel wennen) dat het nu over is, mag ook wel eens na 3,5 jaar. Heb nog een jongere zoontje die nog wel tussen de middag slaapt, dus tja op die tijd kunnen we niet echt weg.

Merel78

Merel78

16-02-2010 om 11:55

Hier

een dochter van 2 jaar, 9 mnd, die sinds 2 maanden eigenlijk niet meer slaapt 's middags. Zij heeft het wel 'afgebouwd' in de zin van dat we haar een periode wel in bed legden (max. een uur, ze kwam er niet uit, brulde niet en lag lekker te spelen of een boekje te lezen als ze niet sliep). En dan sliep ze soms en soms dus niet. Scheelt wel dat ik zwanger ben en zelf het middagslaapje heel hard nodig heb, en ze dus niet ligt te krijsen in bed maar rustig speelt. Nu slaapt ze niet meer en speelt ze gewoon beneden (mijn man is werkeloos, dus thuis en hij past dan op als ik ga slapen). Als er een rustmoment nodig is, dan is dat meestal aan het einde van de middag, dan samen even een boekje lezen, op de bank kroelen of een dvd'tje kijken. Ze slaapt 's morgens ook vrij lang dus dat scheelt ook al wel.

Merek

Toch naar bed

Zoon moet van mij elke dag (als we thuis zijn) even naar bed. Of hij slaapt of niet kan mij niet schelen. Zo is hij minstens een uur even bezig in zijn kamer en heb ik even rust. Ik zou hem ook niet "naar bed" kunnen doen maar dan speelt hij korter. Tegenwoordig valt hij meestal in slaap trouwens.

Ik zou dus "kamertijd" instellen, zodat je even tijd voor jezelf hebt.

Hanne.

Hanne.

16-02-2010 om 15:13

Niet voor ieder kind geschikt

Die methode werkte voor mijn oudste inderdaad perfect. Voor de middelste helaas niet. Was vooral bezig om te zorgen dat ze in haar kamer bleef en daar de boel niet afbrak...

Heb ooit serieus overwogen om alles uit haar kamer te halen, en alleen een matrasje op de grond neer te leggen! (ze spookte 's avonds ook vrij veel)

Hanne

Dat is waar. Ik vergeet soms dat ik een nogal makkelijk exemplaar heb (daarin dan, want verder is hij best vermoeiend). Maar ik zou het in ieder geval vanaf het begin af aan proberen, dan weten ze nog niet beter.

Nou petal...

ook dat gaat niet op hoor. Mijn zoontje is niet lastig, maar hij wilde echt niet op zijn bed/kamer blijven als hij 's middags van mij naar bed moest. Gillen, huilen, schreeuwen, paniek, boos... kortom alles kwam voorbij. En waarom? Omdat ik zo graag wilde dat hij naar bed ging? Nee, dat was het me echt niet waard. Hij was een stuk rustiger met een dvd'tje op de bank, had ik ook rust. En ik heb het echt vanaf het begin geprobeerd, maar hij pikte het gewoonweg niet.
Benieuwd hoe dochter dat gaat aanpakken, zij slaapt nu nog zo'n 3 uur 'smiddags, maar ze is nog maar 21 maanden.

thein

thein

17-02-2010 om 12:41 Topicstarter

Bekijk het per dag

ik bekijk het per dag. Gisteren heb ik de tip van Sanneke opgevolgd, lekker dvd'tje opgezet en hij keutelde lekker rustig in huis. Nu is hij net terug van de psz en vanmiddag gaan we schaatsen, dus heb gezegd dat hij eventjes een uurtje moet rusten. Dat vond hij prima. Al zou die nu maar eventjes liggen, dan kan die de middag er weer tegen aan.
Thein is nu 3,5 jaar, dus het zal nu ook wel eens tijd worden dat het slaapje eraf gaat. Ik merkte wel, dat ik de dag zeer lang vond vinden en je huis blijft zo rommelig (meestal liggen allebei de kids tussen de middag te slapen en ruim ik de speelgoed op) Ik ga het gewoon per dag bekijken en als hij het zelf aangeeft dan mag hij lekker naar bed.

Sanneke*

Ik zei toch "proberen". Of het lukt is een tweede, dat zal vast aan het kind liggen. Maar als je je kind eerst gewoon ophoudt of met een DVD op de bank laat zitten dan kan je moeilijk terug.

Fijn thein

dat het gister zo goed is gegaan. En verder vandaag? Begin je al een klein beetje aan je nieuwe ritme te wennen?

Petal

klopt, je hebt het over proberen. Maar ik probeerde aan te geven ik bij mijn zoontje ook als eerste geprobeerd heb hem op zijn kamer te houden, maar het werkte niet. En dat daarmee dus jouw "dan weten ze niet beter" bij ons niet opging. Maar ben het zeker met je eens dat het in eerste instantie een poging waard is om peutertje op zijn/haar kamer/bed te houden!

ayla

ayla

18-02-2010 om 08:21

Raar he

ayladochter was krap anderhalf toen ze overdag niet meer sliep (had ik me verheugd op jarenlange middagrust maar helaas). Ik heb nog een tijd geprobeert haar toch in bed te leggen maar dan vrat ze alleen maar dingen uit. (poep smeren, sudocreme smeren)Dus toen heb ik haar maar onder gehouden waar ik in ieder geval kon zien wat ze deed. Hier deden filmpjes dan ook veel, zat ze tenminste even stil. Jongste is nu bijna 3 maar kan nog rustig 2,5 uur slapen overdag, die heeft dat veel meer nodig

thein

thein

18-02-2010 om 09:48 Topicstarter

Gisteren

is hij naar bed toegegaan (gaf het zelf ook aan) en heeft geslapen van 12.00 tot 14.00 en heb hem toen wakker gemaakt. Ik vermoed dat hij vanmiddag ook nog wel eventjes wil liggen, want hij lag er vrij laat gisteravond in.
Wat ik nu gewoon doe, is kijken naar hem hoe hij is, wat we die dag allemaal moeten en doen en ik vraag het aan hem. Hij kan zelf heel duidelijk aangeven of hij wel of niet wil.
Maar vind het nog steeds wel moeilijk om mijn eigen ritme hier op aan te passen. Pff tja wat wil je, al 3,5 jaar ligt hij lekker tussen de middag te slapen...dat heb je niet zomaar eventjes omgedraaid whaha

thein

thein

18-02-2010 om 15:05 Topicstarter

Niet dus

haha, gaf hem de keuze en hij is lekker om 14.15 dvd'tje gaan kijken.
En wat nu wel weer een voordeel is...ik hoef niet te wachten op al die slaapjes! Jongste zoon sliep van 8.30 tot 11.00 en toen zijn we gewoon lekker om 12.00 de auto ingestapt en wezen winkelen! Dat is echt dus al 3,5 jaar geleden dat ik om dat tijdstip aan het winkelen ben geweest!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.