Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

In het kader van

Draadjes levend houden:

Wie heeft er kinderen met 2 en half jaar ertussen, of juist een stukje langer? En maken die elkaar ook zo af?

Hier is de dynamiek tussen de broers een soort dynamiet.. Een fase die duurt tot kleine broer een jaar of 5 is? Is dit toch vooral karaktergebonden?

Ik ben veel thuis momenteel en ik vind het zo naar en ook irritant, dat ik voortdurend brandjes aan het blussen ben. Dat hoort dus bij het oudeschap en gelukkig wist ik dat tevoren niet.

Pfff.. Adem in, adem uit :)

Fransien

Fransien

30-03-2012 om 14:48

Grinnik

Hier schelen oudste dochter en jongste dochter 2 3/4 jaar, soms spelen ze lief met elkaar, soms kunnen ze elkaar wel achter het behang plakken. Gelukkig zit er een broertje tussen, dat leidt af. Helaas is broertje niet aangenomen als afleiding, vindt hijzelf, en kan zelf ook flink stoken en ruzieen. Jongste zoon en jongste dochter schelen zo'n 3,5 jaar met elkaar, gaat vaak goed, maar hoe ouder de jongste wordt, hoe meer ruzie er komt. Om een of andere reden vindt de jongste dat hij recht heeft op een eigen mening, en houdt hij er niet zo van om als lappenpop meegesleept te worden naar iets wat hij volgens de ouderen vast fantastisch zal vinden.
Joh, 't is ook best schattig soms, maar het brandjes blussen herken ik maar al te goed. Overigens is dat niet over als ze 5 zijn, dan ontstaan er andere brandjes.

Vertigo

Vertigo

30-03-2012 om 15:08 Topicstarter

Aha.

Dat mondiger worden van de jongste herken ik wel ja. Mijn jongste is ook echt koppiger, en egint broer tegen te praten: 'nee, JIj bent klein/stout/..' . Soms lijkt ie het echt te doen om olie op het vuur te gooien. Oudste is nogal gevoelig en lastiger om mee te dealen zeg maar, en hij moet eht wennen aan een broertje wat offensief wordt, hem knijpt enz. op zich heel goed natuurlijk!

Met 5 kinderen lijkt me dat je als moeder al helemaal geen seconde rust meer hebt..Respect!

Fransien

Fransien

30-03-2012 om 15:37

Maar 4

Ik heb maar 4 kinderen hoor, valt mee :-)
De oudste (meisje) is nu bijna 8, de tweede (jongen) is net 6, de derde (meisje) is net 5 geworden en de jongste (jongen) is 1,5.
Het is wel gezellig, maar zo nu en dan ook puzzelen met speelafpraakjes op het schoolplein.

dc

dc

30-03-2012 om 15:37

Valt hier mee

De oudste 2 schelen 23 maanden, en eigenlijk bemoei ik me weinig met wat ze onderling bekokstoven. Ik heb ze dingen van jongsaf veel samen laten uitzoeken, en ze zijn ondertussen heel goed in met elkaar onderhandelen.

En ik denk dat hun karakters gewoon heel erg compatibel zijn en ik dus veel mazzel heb. Ik vraag me af of de jongste de boel nog in de war zal schoppen...

Limi

Limi

30-03-2012 om 16:54

Soms

Ze zijn 5 en 2,5 en spelen met dezelfde dingen, dus dan worden er wel eens auto's of treinen afgepakt. Op andere momenten is er nooit strijd gelukkig.

Kiki

Kiki

30-03-2012 om 22:11

Ik heb drie jongens met in totaal 3 jaar en 9 maanden verschil

Tussen de oudste twee zit iets meer dan anderhalf jaar en wat kunnen die twee elkaar dwars zitten zeg :)

Die ruziën wat af, duwen, knijpen, aan haren trekken, schreeuwen gillen.
Maar ze zijn ook vaak heel lief tegen elkaar, dus dan laadt ik weer op.

Mijn jongste is nu 4,5 maand, dus het gaat straks heel gezellig worden :)

Oh had dat met vijf jaar op moeten houden?

3,5 jaar verschil, jongste is 9...ze gaan nog gewoon door hoor.

Gaat heel goed eigenlijk

Hier een van 3 en een van 7. Oudste is meestal juist erg lief voor zijn jongere broertje, hoewel hij laatst in de hitte van de strijd (hij mocht iets niet vanwege zijn broertje) wel huilend jammerde dat hij toch niet om een broertje had gevraagd :-(

Chris

20 jaar

Hmm, weinig opwekkend voorbeeld, maar mijn broer en ik (schelen 2,5 jaar) hebben elkaar zo'n 20 jaar naar het leven gestaan. Tot bloedens toe en tot wanhoop van onze ouders. Maar nu zijn we dik met elkaar, ik ben heel blij met mijn broer. En door al die strijd vroeger zijn we denk ik compleet uitgeruzied, we hebben allebei nooit conflicten met anderen, we zijn er geen nare mensen van geworden.

Maar ik hoop voor jou dat jouw kinderen het zo bont niet maken. Mijn eigen kinderen (schelen 3 jaar 1 maand, 3 jaar 8 maanden, en 9 minuten met elkaar) kunnen over het algemeen goed met elkaar opschieten.

skik

Vertigo

Vertigo

31-03-2012 om 14:13 Topicstarter

Nou

In elk geval dank voor de info. Van dc verwachtte ik wel het positieve bericht haha!
Vandaag is het lekker warm en ik moet zeggen dat het tot een uur of 13 best goed ging, samen de tuin in enzo. Nu zijn ze moe, man is gaan sporten en verdorie binnen een half uur hebben ze me zo in de stress met elkaar meppen krabben enz dat we nu binnen een film kijken. Even verplicht chillen/ resetten, wat echt werkt trouwens.
Ik word er alleen zo overprikkeld en edgy van.

Ik denk dat we om dit gedoe ook niet aan een 3e beginnen (wat ik gevoelsmatig wel jammer vind). Hoe ging/gaat dat bij jullie?

Fijne zaterdag!

Mea Proefrok

Mea Proefrok

01-04-2012 om 08:52

Vertigo

Joh, ik zou mijn beslissing voor wel of geen derde niet laten afhangen van ruzie tussen de twee oudsten. Misschien wordt die derde wel de grote vredestichter, en ook als dat niet zo is, hebben de oudste twee er eentje bij die ze kunnen kiezen als speelmaatje (of de schuld kunnen geven, hahaha).

Vertigo

Vertigo

01-04-2012 om 14:48 Topicstarter

Tja

Ik als hormonenbom- brouw dus, zet de wens ook wel boven de praktijk maar mijn partner ziet het totaal niet zo. Naja ik ben nog jong, wie weet. Ik kan me niet voorstellen dat een 3e nog veel scheelt qua herrie :)

Maar er zijn vast wel meer mensen die het om de drukte bij 2 laten, lijkt me niet zo gek eigenlijk.

Biene M.

Biene M.

01-04-2012 om 15:54

Jee, ik zie dit draadje voor de derde keer en ik realiseer me nu pas dat onze jongsten ook zoiets schelen; 2j10m. Onze dreumes adoreert haar kleuterbroer, wat heel raar is, want hij pakt alles af waar ze mee speelt, is behoorlijk jaloers en duwt haar vaak om etc. Maar als hij iets doet wat verder iedereen vervelend vindt, staat zij vaak te schaterlachen, heel bijzonder. Het eerste jaar lieten we ze eigenlijk geen seconde alleen, want we waren bang dat ons zoontje zijn kleine zusje echt wat aan zou kunnen doen.

Ze zijn nu bijna 15 maanden en net vier en het gaat wel steeds beter. Sinds jongste kan lopen kunnen ze beter samen spelen en dat de oudste van de twee nu naar school gaat doet hem ook goed waardoor hij thuis wat minder loopt te klieren. Hij is ook steeds vaker lief voor zijn zusje en blij om haar te zien. Ik heb goede hoop dat het allemaal wel in orde komt, ooit.

Risama

Risama

01-04-2012 om 21:04

Hier 5 kinderen en zeer diverse leeftijdsverschillen

Oudste is 13, kind eronder scheelt 2j4m, dan komt er na 6,5 jaar weer een kind, 14 maanden later volgde de 4e en 21 maanden later de 5e en ze hebben allemaal regelmatig ruzies onderling. Zelfs jongste van nu bijna 2 en oudste van ruim 13 hebben soms bonje. Kinderen maken gewoon ruzie en het is ook snel fysiek. Gelukkig hebben ze het ook vaak goed met elkaar en als ze met de ene ruzie hebben, kunnen ze mooi een verbondje sluiten met een ander. Maar ik word er ook wel eens knettergek van!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hanne.

Hanne.

02-04-2012 om 00:06

23 maanden en 3,5 jaar

Hier zit er 23 maanden tussen de oudste 2 en 3.5 jaar tussen de middelste en de jongste (jongste en oudste schelen dus 5 jaar).

Oudste 2 liggen regelmatig met elkaar overhoop. Jongste komt daarentegen echt overal mee weg. Deels karakter, deels doordat de oudste 2 elkaar als leeftijdsgenootjes zien, maar dat toch net niet zijn. Oudste snapt vaak niet dat middelste iets soms gewoon nog niet kan.

Oudste 2 kunnen ook wel verschrikkelijk veel lol hebben. Juist omdat ze wat dichter bij elkaar zitten. Jongste doet wel leuk mee, maar snapt er de ballen niet van. Ruzie zullen ze niet met jongste maken, maar ze wordt wel regelmatig buitengesloten.

Biene M.

Biene M.

02-04-2012 om 08:01

Wat ik me trouwens afvraag:

Hier is het dus (nog?) uitsluitend de oudste die de jongste belaagt. Wanneer gaat de jongste de oudste net zo lastigvallen als omgekeerd?

dc

dc

02-04-2012 om 08:44

Biene

hangt denk ik van karakter af. Mijn 2e laat zich veel welgevallen, maar owee als de oudste iets van hem afpakt, dan valt hij aan. Echt. Mijn oudste heeft een diep respect voor hem :-)

Karakter

Hier valt jongste de oudste aan/lastig en dat is altijd zo geweest. Als oudste al een keer uithaalt is dat omdat zijn zusje het er rijkelijk naar gemaakt heeft.

Ze schelen trouwens 3,5 jaar, oudste is 6,5 en jongste net 3.

Groeten,

Temet

Mama_Lynn

Mama_Lynn

02-04-2012 om 10:22

Hier

Hier iets meer dan 2.5 jaar (bijna 2 jaar en 10 mnd) er tussen. Oudste is een meisje (bijna 5), jongste een knul (net 2). Ze zijn enorm gek op elkaar, kunnen heel leuk met elkaar spelen, maar af en toe is het idd. explosief. Dan wil oudste de baas spelen en laat zoon de kaas niet van zijn brood eten. En wordt er af en toe een mep uitgedeeld, of gegild. Maar over het algemeen ben ik heel tevreden en vind ik dat ze het heel leuk samen hebben. Ik hoop dat dit zo blijft. Wel is dochter momenteel wat lastig in de omgang (veel gillen, boze buien), dat vind ik lastiger dan de dynamiek tussen de twee kinderen.

Groetjes, Lynn (die nu de rest van de reacties gaat lezen)

Vertigo

Vertigo

02-04-2012 om 23:46 Topicstarter

Oudste

Oudste is hier ook echt een kleuter, en sowieso is hij een katje om met fluwelen handschoenen aan te pakken.. Zijn broertje is heel anders om bijv. alleen mee thuis te zijn. Trekt zijn plannetje wel, oudste wordt door alles afgeleid.

Moet zeggen dat het vanmiddag na school echt heel goed ging thuis, dan zie ik hoeveel invloed gedrag van oudste heeft op alles! Zal hem morgen nog eens extra vertellen hoe goed hwt ging. Al is zijn gedrag geen opzet.

Anyway, ik was vanavond heel tevree met mn kleine veestapeltje. Anders ook wel maar meer rationeel :)

Heel leuk draadje dit, thanks! Ik blijf kijken.

app-sent

Mea Proefrok

Mea Proefrok

03-04-2012 om 18:56

Haha, vertigo

"Veestapeltje" - goeie.

Tink

Tink

05-04-2012 om 16:29

Mijn veestapeltje

Leuke term trouwens :)
Onze jongens schelen net geen 2 jaar. En jammer voor de draadstartster, maar dit houdt voorlopig niet op vrees ik :). Ze zijn 10 en 8 nu en kunnen vaak niet met en ook niet zonder elkaar. Jongste zoon kan echt klieren soms (met een onschuldig snuit: 'jamaar ik déé toch niks?' yeah right) en oudste zoon wil dan wel eens iets te hardhandig ingrijpen, waarna het gillende ruzie wordt. Samen thuis laten is dus doorgaans bepaald geen goed plan, tenzij er eentje mag xboxen en de ander achter de computer, ofzo.
En dan is er nog de kleine zus van 4 die ook aardig in de weg kan lopen bij die mannen. En grote zus van 17 die af en toe voor opvoeder gaat spelen, wat de heren en kleine dame dan ook weer niet pikken.
Kortom... adem in, adem uit... ooit komt het vast wel goed :)

Mea Proefrok

Mea Proefrok

05-04-2012 om 21:18

Moest vandaag aan dit draadje denken

Oudste van vijf verzuchtte vandaag tegen mij over de jongste van net een jaar: "Mama, hij kleeft zo aan mij! Ik word er gek van!". En ik dacht: nu begint het pas, straks slaan ze elkaar de hersens in (bij wijze van spreken, hopelijk).

Ach

Onze jongste twee, meisje en jongen, waren onafscheidelijk als kind, ze waren/speelden altijd samen. Totdat dochter begon te puberen, hij was het meest vreselijke broertje wat je maar kon hebben. En ik moet tot mijn spijt zeggen, het is niet meer goed gekomen, ze dulden elkaar( wonen ook nog in 1 huis, zijn 21 en 19) maar hebben echt helemaal niets meer samen. Misschien "later" nog eens ???
We hadden buren met 2 jongens die elkaar echt de "hersens insloegen" als kind en nu als volwassen mannen (23 en 25) de beste vrienden zijn, gaan samen op vakantie en werken naast elkaar in hetzelfde bedrijf.

Izar

Dank je wel voor dit positieve bericht. Ik herinner me ook wel dat ik weinig met mijn broer had (ik was al op mijn 16de uit huis) en ook dat is helemaal goed gekomen.
Maar als ik zie hoe dochter en zoon nu op elkaar reageren is dat niet leuk..........

vaasje

vaasje

07-04-2012 om 23:23

Ik scheel 1.4 jaar met m'n zusje

Zij is jonger. We hebben het nooit gezellig gehad samen. En inmiddels ook geen contact meer. Helaas.
Mijn man scheelt 6 jaar met z'n zusje en zij zijn elkaars beste maatjes. Ik scheel 1.3 jaar met haar, zij is ook jonger. Maar wij kunnen ook erg goed samen.

We hebben een zoontje van bijna 2, maar aan een 2e denken we voorlopig ook niet.

Sterkte.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vertigo

Vertigo

08-04-2012 om 21:05 Topicstarter

Kortom

Je weet het niet, het kan alle kanten op.. Juist ondat de band tussen broers en zussen zo 'wispelturig' kan zijn, zou ik pleiten voor meer kinderen, zodat ze meer kans hebben op waardevolle relatie in de toekomst. Maar dat is een vreemde reden om een baby te krijgen - of niet?
Met mijn oudere zus loopt het ook erg moeilijk, mede doordat we als gezin niet aan gerichte communicatie deden. Dat beginnen we nu in te hen geloof ik, maar dan krijg je wel eerst heftige toestanden.
Wat dat betreft zijn broers makkelijker :) vind ik tenminste. Kun je nog een potje voetballen of met een biertje en flauwe grappen de boel relativeren. Kan ook heel anders uitpakken..

Biene M.

Biene M.

09-04-2012 om 10:24

Vertigo: gerichte communicatie

Wat is gerichte communicatie?

Vertigo

Vertigo

09-04-2012 om 20:04 Topicstarter

Biene oef

Ehm.. Van 'hoe voel jij je?' tot 'wat zou jij willen mre je elven/voor de toekomst?'
Zoiets denk ik :) Vooral: bewust zijn van elkaar en elkaars persoonlijkheden. Ouders haddener geen tools voor en ik hoop echt dat ik ze mijn zoons wel kan meegeven..

app-sent

Vertigo

Vertigo

09-04-2012 om 20:04 Topicstarter

Met je leven, niet elven :)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.