Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Kan/wil niet alleen spelen

Onze Ilse heeft moeite om zich alleen te vermaken. Ze is nu 2 jaar en 3 maanden.
Soms heb ik gewoon even de behoefte om zelf een tijdschriftje of boek te lezen zonder dat Ilse aan me hangt en aandacht vraagt. Ze kan wel zelf spelen, maar dan moet ik er wel bij komen zitten. Als ik er bij kom zitten en tegelijk wat anders doe is het niet goed.

Hoe gaat dat bij jullie? Kunnen jullie even rustig zitten terwijl de kleine zelf zijn ding doet? Is ze er nog te jong voor en komt het vanzelf, moeten we het meer stimuleren, en hoe dan? Moeten we haar meer afhouden/wegsturen (dat voelt niet als de juiste manier trouwens)?
Bedankt alvast.

Talia

Talia

29-03-2010 om 13:35

Normaal, maar ..

Het is normaal dat een kind van die leeftijd moeite heeft om zichzelf te vermaken, ze is nog erg jong. Aan de andere kant moet ze het wel leren en jong geleerd is oud gedaan, toch? Gouden tip volgens mij is: klein beginnen. Niet verwachten je de krant uit kunt lezen, maar wel blij zijn dat 1 bladzijde lukt, bij wijze van spreken. Kies een goed moment, ook handig. Dus niet alleen als het jou uitkomt, maar ook als je ziet dat je peuter lekker bezig is. Gauw gaan zitten met dat krantje en ja, dan wel weg afhouden en wegsturen als ze komt hangen. Wat is er tegen? Hoe moet ze anders weten dat het niet gewenst is dat ze bij je komt? Wel benoemen wat je doet, anders snapt ze het niet: Ik drink even koffie, jij kunt lekker met je poppen. Als mijn koffie op is doe ik een puzzel met je o.i.d. Speelt je dochter wel zelf als jij ook bezig bent trouwens?

Limi

Limi

29-03-2010 om 13:50

Hier

Hier zijn ze 6 maanden en 3,5 en kunnen ze allebei goed alleen spelen, al vanaf een week of 6. Ik denk dat het gewoon aangeboren is.

Ik ben de hele dag in het zicht en ze zijn/waren heel veel wakker, misschien scheelt dat?

Merel78

Merel78

29-03-2010 om 18:55

Hier

een meisje van bijna 3. ze kan heel goed zelf spelen, maar vooral als duidelijk is dat ik iets anders aan het doen ben: strijken, de was opvouwen, koken enz. Vaak komt ze wel even hangen of knuffelen, maar ze speelt ook zelf of 'helpt mee'. Prima dus. Soms als ik op de bank zit met een boek of zo dan vindt ze het moeilijker, omdat mama dan 'beschikbaar' is. Dit moet ze dus leren en soms krijgt ze gewoon een 'nee', je mag nu dit doen, straks ga ik dat of dat met jou doen. Of we bedenken samen iets wat ze nu kan doen (tekenen, puzzelen, of boekje lezen naast mama op de bank). Een keuze voorlegen helpt vaak ook: je mag tekenen of puzzelen. Je mag met de poppen of de duplo, wat kies je? Ik heb het zelf niet gebruikt, maar ik weet dat bij sommige kinderen een kookwekker goed werkt: tot de wekker afgaat moeten ze zelf spelen (en dan klein beginnen idd.) en daarna gaat mama of papa iets met het kind doen.

succes ermee, want we kennen de fase en het is soms best lastig. Maar aan de andere kant, ik wil ook niet verwachten dat ik een heel boek kan gaan uitlezen waar mijn dochter bij is, dat doe ik dan 's avonds wel.

Merel

Massi Nissa

Massi Nissa

29-03-2010 om 19:40

Het komt goed

Dochter wilde tot ongeveer drie jaar niet alleen spelen. Met een van ons op de grond ging het fantastisch, en als ik duidelijk heel druk was met iets meestal ook wel een poosje. Met een kwartier was ik al heel blij. Het enige wat ze altijd al enorm goed kon zonder aandacht te vragen, is televisie kijken, haha - we hebben een beeldbuis-muis. Dat mocht alleen 's morgens heel vroeg, dus de rest van de dag was het behelpen en vaak naar buiten. Buiten kon/kan ze namelijk *wel* goed spelen.
Vanaf een jaar of drie heb ik met verbazing staan kijken naar de ontwikkeling. Ineens zit ze volledig in trance te kleuren, te puzzelen of te kleien. Je mag dan niet storen, zo druk is ze. Het komt dus goed!
Groetjes
Massi

3 kids mam

3 kids mam

29-03-2010 om 20:47

Ik ben daar best streng in geweest

Ook ik wil af en toe rustig de krant lezen of iets anders doen. Bij alle kinderen heb ik dat van jongs af aan wel gestimuleerd. Ik gaf de aanzet tot spel, vervolgens ging ik zitten en dan moesten ze het even zelf uitzoeken. Wel hielp ik dan nog met bepaalde dingen maar al snel zei ik ook wel dingen als, als mama de krant uit heeft gaat mama je weer helpen of gaan we weer samen iets doen, nu niet. Hier werkt dit gelukkig wel heel goed.
Bij huishoudelijke dingen betrek ik ze wel continu, het gaat mij echt om korte momentjes voor mezelf. Ik ben daar soms best concequent in geweest en mijn ervaring is dat ze het dan heel snel oppakken. Voordeel voor mij is nu wel dat ik 3 jonge kinderen heb (4, 3 en 1,5) en ze daardoor al snel elkaars gezelschap kregen. Schijnbaar is samen dingen zonder mama doen een stuk makkelijker als alleen want nu vermaken ze zich eigenlijk alle drie heel goed zelf. Overigens ook wel appart maar doordat ze elkaars aanwezigheid hebben kan ik veel makkelijker bijv. boven iets gaan doen zonder dat ze me achter na komen. Als ik soms maar 1 kind thuis heb, heb ik altijd het gevoel dat ik drukker ben dan met alledrie.
Maar ik zou het zeker concequent volhouden, je dochter heeft nu wel een leeftijd, denk ik, dat ze het kan begrijpen en aandacht even uit kan stellen.

3 kids mam

3 kids mam

29-03-2010 om 20:48

Overigens

probeerde ik het wel altijd positief te brengen en er een 'beloning' tegenover te zetten. Dus na zelf spelen volgt altijd samen iets gezelligs doen zoals een boekje lezen, spelletje doen etc.

Jesse_1

Jesse_1

30-03-2010 om 09:21

Wennen

Sommige kinderen hebben het vanzelf, andere kinderen moeten het leren, en weer andere kinderen leren het nooit ;-).
Je zou het kunnen proberen door afspraken te maken, zet je kind aan het spelen (bouw samen iets op met duplo, of zet de poppen leuk neer of begin met een puzzel) en spreek dan af dat ze bijv. 10 minuten jou niet mag storen omdat je even tijd voor jezelf hebt en dat jullie daarna wat leuks samen gaan doen. Je zet een wekkertje en gaat in de buurt (maar niet erbij aan tafel oid) zitten met een kopje koffie en een krantje. Je kunt het uitbouwen en/of invullen zoals je zelf wilt.
Jesse

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.