Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Kind zegt mama tegen iedereen

Mijn vriend maakt zich sterk zorgen dat onze zoon misschien een taalachterstand of iets anders heeft. Hij begrijpt ons als we iets zeggen of vragen, maar kan zelf nog maar weinig woorden, dit terwijl hij al 22 maand is. Hij zegt tegen iedereen mama. Kan geen papa zeggen, zegt al heel lang weg/aweg en dit blijft hij ook zeggen, soms zegt hij eens ben weg. Maar zowel mijn vriend als oma en opa en zelfs vreemden worden door mijn zoontje met mama aangesproken. Spreekt ook nog niet in zinnen van twee woorden, enkel ben weg, meer niet. Hij kan wel ja en nee zeggen en antwoorden als we iets vragen. Ik maakte mij geen zorgen tot ik gisteren het verhaal van een ander kind las dat bepaalde letters niet kon uitspreken door een afwijking in de mond en hiervoor op 4-jarige leeftijd een operatie moest ondergaan. 

Hij kan wel die en da zeggen en hey en kan dingen aanwijzen. Hij is 6 weken te vroeg geboren, dus misschien heeft dit er ook iets mee te maken? De andere dingen zoals lopen (crossen noem ik wat hij doet) of motoriek is hij prima mee voor zijn leeftijd. Dus nu weet ik het even niet meer. Zijn er ouders die zich herkennen in dit verhaal? Hij heeft toen hij klein was wel af en toe eens papa gezegd maar is dat nu precies verleerd. 

Groetjes Fien
Mama van Finn


ik vind het niet zorgwekkend klinken eigenlijk. Totaal niet als iets wat een operatie behoeft!
Zoveel kindjes van bijna 2 zeggen nog bijna niks. Misschien weet je zoon gewoon nog niet dat alleen jij mama bent? Mijn zoon is iets ouder, en hij noemt andere mensen ook mama  papa, opa en oma. Daarbij heeft hij dan wel het geslacht en generatie goed. En met jouw zoon kan je toch gewoon communiceren/hij antwoordt met ja en nee? Dat is goed, hoor. 

Zulke zorgen zou ik bespreken met het consultatiebureau, ik neem aan dat dat nog bestaat.  Die   'operatie'  zou het tongriempje kunnen betreffen, als dat 'te kort' lijkt wordt dat gekliefd.

Als je je zorgen maakt dan zou ik een afspraak maken met een logopedist. Een doorverwijzing is niet nodig. Dan ben je gelijk bij de deskundige op dit gebied.

klinkt niet zorgwekkend. Wat zegt het consultatiebureau?

De spreiding in ontwikkeling van jonge kinderen is enorm, de 1 loopt bijvoorbeeld met 9 maanden een ander pas met 2, het zelfde geldt voor de spraak- en taalontwikkeling, je hebt echte kletskousen die al vroeg praten, en anderen komen pas met 3-4 jaar echt los. 

Fien1990

Fien1990

07-08-2023 om 10:03 Topicstarter

Laatste controle vroegen ze brabbelt hij, en dat doet hij wel veel, hij heeft zo zijn eigen onbegrijpbare taaltje waarbij hij soms minuten lang kan doorgaan. Hij zegt gewoon nog weinig 'echte' woordjes. Maandag wel een nieuwe afspraak ter controle gemaakt, volgende controle was in principe rond de leeftijd van 2j maar hebben we beetje vervroegd gezien we ons wat ongerust maken. 

Hoort hij goed ?

lezen jullie hem voor
Benoem je alles wat je doet 
Biedt taal aan 😀

Fien1990

Fien1990

07-08-2023 om 10:14 Topicstarter

Roos55 schreef op 07-08-2023 om 10:09:

Hoort hij goed ?

lezen jullie hem voor
Benoem je alles wat je doet
Biedt taal aan 😀

Hoortest was prima, we lezen vaak voor en soms zit hij geconcentreerd te luisteren, soms is hij er onmiddellijk vandoor. Hij heeft ook al sinds 1 jaar een boek van VTech om woordjes te leren. 

Ach, m’n nichtje van 26 maanden noemt mij ook nog steeds ‘mama’ - ik vind het superschattig (‘Mama! Kijk!’) Zij praat overigens ook echt nog maar weinig verstaanbare woorden en zinnetjes. Vraag inderdaad eens bij het consultatiebureau na. 

Fien1990 schreef op 07-08-2023 om 10:14:

[..]

Hoortest was prima, we lezen vaak voor en soms zit hij geconcentreerd te luisteren, soms is hij er onmiddellijk vandoor. Hij heeft ook al sinds 1 jaar een boek van VTech om woordjes te leren.

Mooi zo doorgaan

Het komt vast goed 👍🏼 

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

07-08-2023 om 10:24

Mijn nichtje noemde tot haar derde iedereen (m/v) willekeurig 'mama', 'papa' of 'mappa'. Vond ik wel leuk. Ze is nu zeven en het is helemaal goedgekomen. Ze noemde laatst de juf per ongeluk mama en vond dat zelf verschrikkelijk.

Mijn kind sprak pas rond z'n tweede, maar wel meteen volzinnen. Hij begreep wel goed wat wij zeiden. Kennelijk moest hij zich eerst even het spreken eigen maken.

ik had 2 kinderen die praatte wel wat met 22 mnd maar liepen nog niet. Ook dat is helemaal goed gekomen
Ik zou het gewoon met het cb overleggen als je je zorgen maakt

Bijtje82

Bijtje82

07-08-2023 om 13:24

Mijn kinderen riepen ook te pas en te onpas papa tegen mannen of jongens die ook maar iets van dezelfde haarstijl hadden of beharing. 

22 maanden is nog heel jong. Komt vast goed. En anders je zorgen uiten bij het CB over de taal. Niet over de benamingen naar anderen toe, dat is heel normaal. 

Ze riepen hier ook standaard opa of oma tegen alle ouderen en de overbuurman werd gevraagd om cadeautjes, want hij kon zo door voor kerstman. 

toen kinderen eenmaal oma zeiden werd iedere (soms helemaal geen oudere) vrouw oma genoemd

Onze dochter noemde op die leeftijd ons allebei “da”. Later trekt dat wel bij. Heb je echt de indruk dat je kind problemen met zich verstaanbaar maken heeft?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.