Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Krijsende peuter die niet wil slapen en bek af is

Hoi,
Mijn dochter wordt in Mei 3
Ze heeft besloten om 19.00 ´s avonds te gaan slapen (dat is ok)'s ochtends voor dag en dauw wakker te worden (5.00) en is de hele dag moe (zegt ze zelf ook af en toe) en wanneer je haar in bed stopt gaat ze pertinent NIET slapen. Om gek van te worden!
Het resulteert in stukke oren. Wat je ook zegt het komt niet aan en verder overdreven reacties. (een klein stootje tegen bijvoorbeeld haar grote zus aan veroorzaakt groot verdriet).
Negeren, boos worden, begrip tonen.... ik weet het niet meer...
Wie kan me helpen??

dc

dc

18-03-2011 om 15:40

Dokter?

Laat haar eerst eens nakijken door de dokter lijkt me, om uit te sluiten dat het geen lichamelijke oorzaak heeft.

Met onze oudste zijn we een periode om 5 uur opgestaan, omdat die ook altijd om die tijd wakker werd en niet meer ging slapen. Ik ging dan echt vroeg naar bed, zodat ik het niet erg meer vond. En als ze de hele dag moe is, zou ik haar tegen een uur of 11 of 12 gewoon weer in bed leggen voor een middagdutje.

tulpie

tulpie

18-03-2011 om 16:12 Topicstarter

Ging ze maar voor een middagdutje

Dat doet ze helaas niet.. Ze gaat flink haar best doen om wakker te blijven!
Ze bouwt haar eigen feestje op haar kamer.
Na 1 1/2 uur halen we haar eruit (onder het mom van dan heeft ze toch rust gehad) en dat maakt niks uit. De rest van de dag is het gapen, in de ogen wrijven en vooral NIET luisteren naar wat wij van haar vragen.....

dc

dc

18-03-2011 om 16:58

Tja

ik zou haar er echt niet uithalen voor ze heeft geslapen hoor. Dan ben ik nog koppiger dan een dreumes! En iedere keer zonder iets te zeggen weer in bed leggen als ze eruit gaat.

liora

liora

18-03-2011 om 19:11

Fase

Heel vervelend, maar wel een fase. Mijn zoon stopte met 2,5 met zijn middagslaapje en eigenlijk trok hij dat nog niet.
Wat hier wel soms lukte was zelf een heel saai programma op tv kijken met pratende grote mensen. Dan viel hij soms op de bank toch in slaap.

Of haar een film laten kijken anderhalf uur, als rustpunt?

En misschien proberen haar eerder in bed te leggen 's avonds?

Liora

Lastig hoor

Om 5 uur 's morgens wakker zijn is eigenlijk nog gewoon midden in de nacht.... Even meedenken. Hier is het na de introductie van een tijdklok met lampje geen strijd meer hoe laat ons dametje 's morgens uit bed mag. Grote broer heeft ook zo'n klokje en bij hem werkt het ook nog steeds super. 's nachts is het lampje aan en om 7 uur 's morgens klikt het uit, dan pas is het ochtend en tijd om uit bed te komen. Als ze eerder roept, ga ik er 1 keer heen om haar weer toe te dekken en te zeggen dat het lampje nog aan is en dat ze weer moet gaan slapen. Zij heeft dit eigenlijk gelijk geaccepteerd, ik weet dat we bij de oudste echt een lange adem moesten hebben. Negeren, negeren, negeren en als het 7 uur was heel vrolijk de kamer binnenstappen en zeggen, kijk nu is het lampje uit, nu mag je uit bed. Kom maar, lekker geslapen? Dit hebben we wel lang vol moeten houden, maar uiteindelijk viel bij hem het kwartje en gaat het goed. Is dat een idee?
Of misschien slaapt ze wel als je 's middags samen met haar op het grote bed gaat liggen?
Overigens moet je het tijdklokje niet gelijk op 7 uur zetten natuurlijk, maar beginnen met kwart over 5 en dan in kleine stapjes. Steeds een kwartiertje later bijvoorbeeld.
Of heeft ze het koud tegen de ochtend, dat ze daar vroeg van wakker wordt?
Of moet ze plassen waardoor het zo vroeg is?
Bij ons is de oudste nog wel eens heel vroeg wakker omdat de buurman dan uit bed gaat (die begint altijd heel vroeg) en nog wel eens wat te veel herrie maakt, of zijn pruttelende diesel-werkbus onder het raam van de oudste start... Misschien hoort zij ook iets waardoor ze wakker wordt?
Zomaar even meegedacht hoor. Overigens, ons dametje wordt in mei ook drie ;-)
Groetjes, Sanneke

Guinevere

Guinevere

18-03-2011 om 22:43

Kun je niet afdwingen

Iemand dwingen om te gaan slapen is niet mogelijk.
Wel kun je proberen haar ritme iets te verschuiven zodat ze niet zo vroeg wakker wordt. Later naar bed dus! Niet eerder, straks is ze nog om 4 uur wakker. Dit is ook de leeftijd waarop veel kinderen geen middagslaapje meer willen doen.
Wat ons hielp om deze lastige tijd door te komen, was autoritjes plannen in het begin van de middag. Gegarandeerd dat peuter binnen no time onder zeil was achterin de auto. En dan niet te lang laten slapen, want dan slapen ze 's avonds niet meer.
En probeer er inderdaad achter te komen of ze ergens van wakker wordt rond 5 uur. Misschien beginnen dan de eerste vrachtwagens te rijden en wordt ze wakker van het gedreun, of ze heeft het koud of moet plassen of een volle luier.

dc

dc

18-03-2011 om 23:04

Niet helemaal mee eens

"Iemand dwingen om te gaan slapen is niet mogelijk"

Mijn oudste wil echt noooooit slapen, ook al valt hij half om. Maar ik heb geen zin in een sacherijnig kind, dus ik heb toch heel wat slapen afgedwongen hoor. Wel merkte ik dat als hij 's ochtens eenmaal wakker werd hij echt niet meer kon slapen, ook al was het 5 uur. Maar 's avonds op tijd naar bed en een middagdutje indien nodig, heb ik toch regelmatig afgedwongen hoor.

En later naar bed resulteert hier bij beide niet in later wakker worden, alleen maar in nog moeiere kinderen.

liora

liora

18-03-2011 om 23:09

Guinevere

Hoe meer een kind slaapt, hoe meer hij slaapt. Dat kan echt zo werken. Dus vroeger naar bed kan wel degelijk resulteren in later wakker worden.

Hier

Zoon werd ook idioot vroeg wakker, en wilde vanaf 1 of 2 jaar (weet ik gek genoeg niet meer) geen middagslaapje in zijn bed meer doen (op het kdv gek genoeg wel). Oplossing voor probleem 1: lampje met tijdklok. Hij mocht er niet eerder uit dan dat de lamp aanging. Of hij sliep interesseerde me niks, als ik maar sliep (ik ben nogal egoïstisch op de vroege ochtend).

Oplossing voor probleem 2: rond slaaptijd met meneertje in de wandelwagen een boodschapje doen, vaak sliep hij bij de eerste straathoek al. Daarna terug naar huis en hem daar verder laten pitten. Het alternatief was dat hij tv mocht kijken (dat wil hij altijd wel) mits hij erbij ging liggen. Meestal was hij dan na vijf minuten vertrokken.
Dus slapen deed hij wel degelijk, alleen niet in zijn bed.

Groeten,

Temet

rozenstruikje

rozenstruikje

19-03-2011 om 10:50

Rusten

Oudste had ook een periode dat ze perse niet wilde slapen overdag maar het wel heel erg nodig had. In bed stoppen liep uit op lang en hard gillen, ze ging zeker niet slapen.
Ik heb toen rusten geintroduceerd. Duidelijk uitgelegd dat ze niet hoefde te slapen, maar wel ging rusten. Rusten hield in dat ze rustig in bed ging staan of zitten en ze mocht een mandje met boekjes mee of een mandje met kleine speeltjes. Ze had dus twee keer een eigen keuze. Als ze inderdaad rustig bleef, mocht haar slaapkamerdeur open. Als ze toch ging gillen of roepen, dan 1 waarschuwing en de deur dicht. Dan na 5 minuren deur weer open voor een tweede kans.
Dit werkte heel goed. De deur is maar 1x dicht gegaan wegens gillen. En in de praktijk viel ze eigenlijk altijd in slaap. Dus was ze toch uitgerust.

Jongste wil ook niet meer slapen smiddags en gaat nu op de bank rusten met de ipod op met een verhaaltje. En die valt eigenlijk ook altijd in slaap.

Rozenstruikje

Guinevere

Guinevere

19-03-2011 om 10:51

Uitproberen

In elk geval is het een kwestie van uitproberen wat werkt. Elk kind is anders tenslotte.
Maar ik begrijp nog niet hoe je slaap kunt afdwingen, tenzij je een rubber hamer in gebruik neemt. Graag hoor ik de gouden tip, ik heb nog een 8-jarige met een slaapprobleem waarbij ik graag wat slaap zou afdwingen.

dc

dc

19-03-2011 om 12:03

Afdwingen

Mijn kinderen hebben geen slaapprobleem, dus ik heb makkelijk praten hoor. Maar als ik zeg dat ze naar bed moeten en moeten gaan slapen, dan gebeurt dat meestal ook. Beide kinderen willen meestal wel eerst 10 minuutjes lezen en dat vind ik prima.

Kiki

Kiki

19-03-2011 om 12:57

Mijn oudste heeft dat een paar maanden geleden gehad

van de ene dag op de andere wilde hij niet meer slapen en een partij chagrijnig dat hij was.
We hebben hem gewoon consistent op bed gelegd, met een stapel boekjes. Niet slapen is prima, maar tussen 12 en 14 is het mamma-tijd :)
Na een paar weken was het over en nu slaapt hij gewoon weer 2,5 a 3 uur in de middag.

Jongste heeft door allerhande gezondsheidsklachten ook slecht geslapen en die zijn we, nu het weer beter gaat, aan het heropvoeden :)
Dus ook gewoon in bed en niet bij mij in bed. Mandje boekjes of blokjes in je bedje. Slaap je niet, vind ik het prima, maar ik wil je niet in bed hebben en ook overdag tussen 12 en 14 is het mijn tijd.

Bovendien ben ik nu zwanger en doodmoe en wil ik eigenlijk tussen 12 en 14 ook wel wat uitrusten :)

De jongste is wel iets pittiger moet ik zeggen en laat iets luider (en langer) blijken dat hij het er niet mee eens is.

liora

liora

20-03-2011 om 08:11

Kiki

Wat lang slaapt hij! Mijn jongste slaapt bijna nooit langer dan anderhalf uur, helaas.

Kiki

Kiki

20-03-2011 om 21:44

Liora

de jongste hier ook maar twee uur helaas. Hoewel de laatste dagen hij wel wat meer slaapt. Gisteren drie uur, vrijdag twee keer twee uur en donderdag ook drie uur. Maar normaal is dat echt niet.

Maar de oudste is een echte slaapkop. Die kan ook heerlijk tot negen uur in zijn bed liggen. Terwijl jongste om 7 uur paraat staat.

Hier

Speelt nu het weer mee: vroeger licht buiten.. Oudste wordt erg vroeg wakker, gaat plassen en wacht in zijn bed tot jongste begint te roepen. En dat was afgelopen dagen half 6 6 uur.. Arg!! Dan ligt hij tussen ons in nog een uur in mijn ogen te prikken :/

Gisteren hebben we middagslaapje maar eens geskipt, de middag duurt dan wel lang maar ze sliepen wel weer eens lekker uit tot na 7u. Maar nu ik alleen thuis ben gaat jongste lekker slapen en de oudste neem ik mee in ons bed en hoop dat hij al mopperend toch even slaapt. Mijn man krijgt het altijd voor elkaar, mij lukt het slechter. Maar als hij even bijtankt, is hij daarna echt fitter. Oudste is al 4 en half maar is zo intensief dat ie echt versleten is smiddags. En wij ook :)

Ik hoop dat je een oplossing vindt !
Groetjes

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.