Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-01-2010 om 20:39

Mijn dreumes is nog zo'n baby

Mijn zoon is 2 weken geleden een jaar geworden, dus officieel baby-af. Maar voor mijn gevoel is het nog echt een baby.
Hij is echt voldoende aktief, kruipt supersnel en haalt in no time het hele huis overhoop. Mijn dochter was veel minder ondeugend. Maar mijn dochter dronk op deze leeftijd wel al zelf uit een tuitbeker en kreeg ook al geen flessen meer. Ze at 's ochtends gewoon een boterhammetje, maar zoon wil echt nog niet anders dan een fles. Hij lust wel brood hoor, tussen de middag eet hij die ook. Maar ik moet hem dan nog wel helpen met zijn tuitbeker, want hij begrijpt geloof ik nog steeds niet dat je zo'n beker moet kantelen:-)
Ik vraag mij af, zijn jongetjes luier dan meisjes?

grt Dendy

Asa Torell

Asa Torell

04-01-2010 om 20:52

Niet alleen een jongetje

...ook een ander kind. (Hier ook een zoon en dochter en ik heb er erge moeite mee dat ALLES wat ik over dochter vertel als 'ja meisjes...' wordt geinterpreteerd door wie dan ook - sorry, dat ik je met deze allergie lastig val).
Dus daar lijkt het me meer mee te maken hebben. Zoon heeft bijvoorbeeld een vriendje van precies even oud, dat al voor zijn 1e verjaardag uit een gewone beker dronk, maar dan weer helemaal niet kroop, alleen nog maar op zijn billen schoof. Zoon was volgens mij tegen de 2 voordat de losse beker in beeld kwam. En dochter is sneller met puzzelen, maar langzamer met praten.
Ik merk trouwens ook dat dochter hier juist meer babydingen heeft, ze drinkt bijv. nu als 2,5 jarige nog steeds s ochtends een fles. Ik denk dat het hier misschien komt omdat ik er nu minder werk van maak. Dat gaat met maar 1 kind makkelijker en met zoon maakte ik me ook veel drukker dat hij van alles moest leren en kunnen.

18maanden en...

heeft de tuitbeker nog steeds niet door, maar de bidon van zijn grote broer wel! Dus we hebben een kinderbidon gekocht bij de Etos met Pooh-beer erop en hij drinkt nu wel zelf. Ook de gewone beker snapt hij maar je wilt niet zien hoe dat gaat (via oren, nek en schouders over zijn buik enz...)

Soms hebben ze het ineens door en soms duurt het gewoon even. En ja jongens zijn vaak luier als meiden en helaas, het veranderd niet op oudere leeftijd ;-))

Liefs Rian

Roldoorbrekende kinderen

Oudste, zoon, was met zitten, staan, kruipen en lopen zo'n beetje gemiddeld. Eerder wat aan de late dan aan de vroege kant. Maar de fijnere dingen kon hij voor mijn idee heel snel: uit een tuitbeker drinken, en uit een pakje (handig!!) kleine dingetjes oppakken; ik herinner me nog mijn verbazing toen ik hem - hij was niet veel ouder dan 1 jaar - trefzeker een rietje weer terug in het gaatje van het drinkpakje zag doen. Zelf ben ik een stoethaspel, dus ik vond het reuzeknap voor zo'n uk. Verder is het een redelijk gezeglijk ventje, heeft hij niet de neiging overal op te klimmen of dingen over zich heen te trekken, en praat hij als Brugman.

Babyzus lijkt uit een geheel ander hout gesneden. Zit overal aan, stopt alles in haar mond, kon niet wachten tot ze kon zitten, gaat nu ook zelf zitten(kon broer pas veel later, die bleef alleen zitten als je m neerpootte), kruipt sneller dan broer, wil al staan .... die loopt wel voor ze een jaar is, denk ik zo. Maar ze kan (of wil) niet zelf haar flesje vasthouden, maakt met eten een veel grotere knoeiboel, en ik zie haar ook niet zo snel uit een tuitbeker drinken. En broer kon, als hij zijn speen omgekeerd in zijn mond had, die speen met zijn tong omdraaien (grappig gezicht is dat, zo'n rondtollend speentje in dat babysmoeltje). Kan zus ook niet.

Kortom: ze zijn roldoorbrekend bezig, die twee. Nou zien of zus inderdaad een stoere rausdauer wordt en broer een vrij zachtaardig kletskousje blijft...

Groeten,

Temet

Guinevere

Guinevere

05-01-2010 om 10:50

Baby ja

Maar kinderen van net één zijn toch gewoon nog heel erg babyachtig? Vertroetel hem nog maar een tijdje, en geniet ervan, nu kan het nog, haha. Ik betrap mezelf erop dat ik bij de jongste graag wil dat ie nog lekker klein doet terwijl ik van de oudste juist verwachtte dat hij alles al kon/kan. Dus bij het eerste kind: "aaah, wat is ie al groot, wat knap!" en bij het jongste kind: "Ach, wat is ie nog schattig, kijk dat kleintje nou toch eens...."

Indd

geniet nog eventjes van het babyzijnde, hij is net 1 geworden!
Hier wordt mijn baby over 15 dagen een dreumes en dat wil ik nog helemaal niet! Hij krijgt nog heerlijk 2 flessen en als meneertje slecht in brood eet krijgt hij er een 3e bij. Mijn eerste zoon was vanaf 9 maand al van de flessen af, ik wist niet hoe snel ik van die flessen af moest zijn en nu....ik houd het lekker allemaal nog in stand. Genieten zou ik zeggen en het komt allemaal vanzelf goed

Asa Torell

Asa Torell

05-01-2010 om 20:16

Haha

Nou Temet, dat moet toch haast wel door je roze-weigering komen! Heb je niet nog wat per ongeluk toch gekregen roze dingen over die naar Dendy kunnen worden gestuurd... dan leert haar zoon het vast gauw genoeg met die tuitbeker ;-).

Kadonaj

Kadonaj

05-01-2010 om 20:17

Hier ook echt nog een baby

oudste stond met 9 maanden, rende met 11 maanden door het huis en vertelde me met anderhalf jaar dat die auto niet blauw was maar paars. was ook een groot kind, met 1 jaar maatje 92.

jongste, nu 16 maanden, heeft wel een achterstandje opgelopen doordat hij een gaatje in zijn hartje had bij de geboorte. Daar is hij met 1 jaar aan geopereerd. Liep met 1 jaar, en daar houd het verder wel een beetje mee op. Hij loopt nog steeds in 'babystand' met de armpjes half omhoog. Hij praat amper en onverstaanbaar, stopt alles nog in zijn mond en had met 1 jaar maatje 68 (nu net 74)

Ja, als moeder denk je dan, is hij nou zo langzaam, of was die ander nu zo snel...

essanlau

essanlau

05-01-2010 om 20:27

Hier deels verschillend

Hoi,

Hier zijn/waren beide jongens (3jr,1mnd en 11mnd) in veel dingen snel. Oudste liep met 13 maanden los, en ik denk dat de jongste oook die kant op gaat, loopt in ieder geval al een paar maanden lngs de tafel. Oudste kon veel dingen van de CB lijst al veel eerder dan nodig, de jongste is wat meer gemiddeld.
De oudste snapte al jong de tuitbeker, maar drinkt ook graag en veel. De jongste begint nu te snappen dat je dat ding ook zelf vast kan houden, maar is ook niet zo'n drinker.

Ik weet dat ze zeggen dat meiden sneller zijn, of eigen vindt men mijn jongens altijd snel en op zich zijn ze dat ook. Maar hier zijn dat dus vooral de motorische dingen. Praten gaat bij de oudste vrij goed, maar is gewoon gemiddeld, er zijn kinderen die beter en verstaanbaarder praten. Maar dat heeft denk ik te maken met het feit dat hij tot bijna zijn 3e jaar grote keel en neusamandelen heeft gehad, nu die weg zijn gaat het met stappen vooruit.

Esther

liora

liora

06-01-2010 om 13:38

Wat is een dreumes

Goh, lijkt wel een filosofische vraag als ik hem zo lees..

Word je een dreumes omdat op OOL de rubriek dreumestijd begint bij 1 jaar?

Ik vind zelf pas een kind vanaf een maand of 18 een dreumes, tot die tijd vooral een grote baby. En ik vind iedereen die voor 15 maanden loopt een vroege loper.

Liora

Baby af?

Mijn zoontje is nu 16 maand en is sinds deze week van de vroege papfles af, drinkt sindsdien uit de tuitbeker - hij zag het bij een ouder kindje en moest dat ook. haha. Hij loopt sinds 15 maand maar vind hem nu (pas) baby af. Met een jaar echt nog niet, toen was het nog zo, ik zette hem neer bij zijn speelgoed en hij bleef zitten een week na zijn verjaardag ging hij op zijn billen schuiven. Kruipen doet hij er nu nog even bij.

Inderdaad liora

Een grote baby dat is het en meer niet. Ik heb het woord dreumes ook nooit zo goed begrepen. Kijk een peuter die kan ik plaatsen en een baby ook en daarzit inderdaad nog wel een fase tussen. Maar die is maar heel kort, en ach ja als je dat dan de dreumesfase wilt noemen... Ik vind het prima hoor.

Mijn 15 maanden oude zoon is in ieder geval echt nog een (grote) baby, ondanks dat ie al zo'n twee maanden loopt. Vind ik voorlopig ook wel prima zo hoor.

Irene

Irene

08-01-2010 om 13:21

Dreumes

Toen onze jongste met 10 maanden los ging lopen en meteen ook maar naar 1 slaapje per dag ging, zaten we opeens tot onze verbazing met een echt dreumes in huis, en was ons lieve kleine babietje zomaar ongemerkt verdwenen... Dat vond ik jammer, want het is onze vierde en echt de laatste. Ze had best wat langer baby mogen blijven.
Nu is ze 14 maanden, klimt overal op, bemoeit zich met alles (wil al zelluf haar muts opdoen enzo) begint ze te babbelen en heeft ze al fikse driftbuien. Er is helemaal niets babyachtigs meer aan....
Dus, geniet er maar van zolang het duurt!

Asa Torell

Asa Torell

09-01-2010 om 13:11

Dreumes

vind ik een beetje de fase: wel lopen, niet praten. Hangt dus een beetje van kind af hoe lang die duurt. Vorig jaar toen dochter er een was vond ik het in elk geval erg herkenbaar, en voor mijn gevoel is het pas sinds kort voorbij omdat ze nu echt 'verhalen' vertelt (bestaande uit 3 woorden ofzo), zich gebeurtenissen herinnert, etc. Het is ook iets met een bepaalde mate van rondrommelen, zelf op verkenning gaan, dingen gaan nadoen, moeilijk te benoemen maar het is echt iets anders dan baby of peuter.

Biene M.

Biene M.

09-01-2010 om 13:44

Grappig asa

Dan is mijn dochter nooit dreumes geweest! Ze praatte met 18 maanden in zinnetjes en ging met 21 maanden lopen.

Ik vind kinderen wel erg in hun gezicht veranderen een tijdje na hun 1e verjaardag, waardoor ze er niet meer baby-achtig uitzien, dan worden ze in mijn ogen dreumes. En tegen hun tweede verjaardag lijken hun verhoudingen te veranderen, waardoor hun hoofd niet zo groot meer is in relatie tot hun lichaam en ze eruit gaan zien als een peuter. Als je het zo bekijkt duurt die dreumestijd maar heel kort, we kunnen hem eigenlijk net zo goed afschaffen. Bestaan dreumesen eigenlijk in andere talen?

Malihu

Malihu

09-01-2010 om 19:49

Vertaling

Ha Biene, dat vind ik nou een interessante vraag, dus ff gegoogled.

Engels: Toddler, Nipper
Duits: Sprössling, Dingelchen, Dreikäsehoch....

Vooral die laatst vind ik erg leuk!

Massi Nissa

Massi Nissa

09-01-2010 om 19:52

Engels

Als ik me niet vergis, heet een kind vanaf de kruipen-staan-langs-randjes-lopen-fase in het Engels een toddler. Heb ik altijd een leuk woord gevonden omdat het bijna een onomatopee is, je ziet zo'n kindje 'toddelen'. Vanaf een jaar of drie is een kind een preschooler. Ik vind deze volgorde ook iets hebben, omdat ik zelf aan mijn dochter van net drie merk, dat ze zo rond de drie echt een nieuwe fase inging. Tussen 1 en 3 leerde ze spreken en maakte ze motorisch enorme vorderingen. Nu is ze haar mentale en motorische ontwikkeling meer aan het verfijnen. Eigenlijk wordt ze al een beetje kleuter. Vandaar dat het woord preschooler goed past voor een driejarige.
Groetjes
Massi

Asa Torell

Asa Torell

09-01-2010 om 20:51

Hm biene

je legt de vinger op de zere plek... ik riep natuurlijk maar wat ;-). Als late prater blijf je ook geen jarenlang dreumes tenslotte. Toch is er iets mee, dochter was er vorig jaar heel duidelijk eentje.

Biene M.

Biene M.

10-01-2010 om 09:44

Leuke kwestie

Prachtige woorden, Malihu! Nipper kende ik nog niet, net als die Duitse woorden. Waar heb je ze gevonden? Interglot maakt in de vertaling geen onderscheid tussen dreumes en peuter en vertaalt Dreikäsehoch o.a. ook als boosaardige kabouter, heheh.

Massi, inderdaad, zo rond de derde verjaardag begint eigenlijk weer een andere fase. Tot die leeftijd zie je trouwens onderling nog flinke niveauverschillen in spraak en motoriek, maar met drie zijn die meestal heel klein geworden. OK, misschien heeft de Nederlandse taal niet een woord te veel maar een woord te weinig. En toddler vind ik inderdaad ook een woord dat goed bij de leeftijd past, maar om een andere reden: ik vind toddler klinken als tuimelaartje en zo gaat mijn zoontje momenteel ook door het leven :-)

Overigens vind ik het jammer dat er geen goed woord is voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Asa, je hebt gelijk, dreumesen bestaan ook!

Groetjes, Biene

Kadonaj

Kadonaj

10-01-2010 om 11:15

Grappig om de wending hier te lezen ;)

Van dreumes naar boze kabouter ;) Inderdaad, meneertje hier schreeuwt als hij iets wil, maar praten ho maar, ik noem hem altijd al dwerg (hij is vrij klein, 76 cm bij ruim 16 maanden)

dwerg of kabouter, whatever ;)

femmetje

femmetje

10-01-2010 om 17:01

Andersom

Mijn jongentjes was veel sneller dan mijn meisje.
Ze is bijna 1 jaar en mmhhh nee niet kruipen nog flesjes en weinig actie!
Jongentje deed al bijna lopen en flesje wilde hij toch echt niet meer. Dus denk dat het weinig uithaalt.

Fem

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.