Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Kiki

Kiki

29-12-2010 om 20:08

Mijn peuter stottert

van de een op de andere dag begon hij te stotteren. Is dat een "gaat wel over"-gevalletje of moet ik alerter zijn. Hij struikelt over bepaalde lettergrepen (als hij overigens zingt of in zichzelf praat doet hij het niet)

Clowntje

Clowntje

29-12-2010 om 20:38

Hier ook

Dat doet mijn 3 jarige ook ineens. Is gekomen in de spannende tijden met verjaardag / St. Maarten/ sinterklaas.
Niet altijd bij dezelfde beginletters (soms bij de w, de l maar niet altijd bij de w of de l, deze gaan soms wel goed) idd ook niet bij zingen. Het lijkt wel of ze sneller denkt dan dat ze kan praten.
Omdat het niet altijd is maak ik me er nog geen zorgen over, hoort volgens mij een beetje bij peuter spraakgebrek (ze kan ook de r vaak niet uitspreken, we hoeren met een lepeltje...).
Bij de psz was het ook opgevallen, maar die dachten hetzelfde (sneller denken dan praten).

joep

joep

29-12-2010 om 20:39

Gaat vaak spontaan over

Rustig blijven luisteren tot het gezegd is (ook al heb je soms wel wat beters te doen), met een niet al te gespannen gezicht, doen of je het in ieder geval normaal vind. Het wordt problematischer als er een spanningscomponent bij komt, dus dat moet je vermijden.
Mijn zusje heeft het een paar maanden gedaan, mijn zoon maar een week of 2. In beide gevallen ook weer verdwenen zoals het begonnen is.

Marie123

Marie123

29-12-2010 om 22:27

Herkenbaar

Mijn zoontje, bijna 3, stottert ook af en toe. Ineens is het er en wordt heel erg, soms denk ik dat hij stikt in zijn woorden. Een week later is het over, een maand later weer een par dagen. Naar mijn mening denken ze sneller dan ze kunnen uitspreken. Fysiek kunnen ze hun gedachten niet goed uiten. Ik vraag hem dan uitdrukkelijk rustig te praten en kalmeer hem. Dat helpt. Is wel heeeeeel erg schattig, dat stotteren ;-)

Sascha2

Sascha2

29-12-2010 om 22:28

Hier ook

Mijn zoon heeft dat rond zijn derde verjaardag ook ineens gekregen, zomaar uit het niets. Na een maand of drie was het over. Wij hebben er geen nadruk op gelegd, het leek inderdaad een fase.

elsje78

elsje78

29-12-2010 om 22:45

Heel normaal

Kiki, dat komt heel vaak voor, kind herhaalt bepaalde lettergreep of letter net zolang totdat hij in zijn hoofd weet wat hij wil zeggen. (op de pabo uitgebreid les overgehad, taalverwerving)

Beste is (volgens de boeken) totaal negeren, niet zeggen dat hij rustig moet worden of rustig moet praten of ademen, gewoon negeren en wachten tot hij uitgepraat is en dan zelf normaal antwoorden...

9 van de 10 keer gaat het over

groetjes

Niet echt stotteren

maar wat zoon wel eens doet is een paar woorden meerdere keren herhalen tot hij eindelijk eruit krijgt wat hij nou wou zeggen. Net alsof zijn hersenen te snel gaan voor zijn mond.

Kiki

Kiki

30-12-2010 om 19:56

Petal

hier is het echt wel stotteren. mmm mmm mmm mmamma moet mij op bed leggen, dat soort dingen.

Ik besteed er verder ook geen aandacht aan, maar het was zo plotseling ineens.
Vorige week stottert hij niet en nu ineens wel. Heel vreemd.

Sascha2

Sascha2

30-12-2010 om 21:13

Goh

Ik realiseer me ineens dat mijn dochter van bijna drie jaar de laatste tijd heel gehaast met korte ademteugen praat. We zeggen geregeld dat ze rustig moet praten, maar dat is dus ook niet handig. Tsss het kwartje valt nu pas dat het vergelijkbaar is met het stotteren vanmijn zoontje indertijd. Bij hem was het echt stotteren, dochter hapt naar adem tussen de woorden door. Niet meer op letten dus.

Kiki

Maar ik denk dat het bij jouw zoon ook zoiets is van hersenen gaan te snel voor zijn mond. Dat manifesteert zich alleen iets anders. Inderdaad niet op letten tenzij het erger wordt/lang duurt?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.