Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

floor derks

floor derks

09-01-2009 om 16:34

Niet luisteren

wat doen jullie als jullie je peuter drie keer heel rustig hebben gevraagd iets te doen en hij weigert te luisteren? hij weigert permanent mee te werken wanneer ik hem aankleed....

graag suggesties

amk

amk

09-01-2009 om 17:05

Op de mat

dan ga ik tellen tot 3 en dan gaat ze op de mat.
Dus 1 waarschuwing en de gelegenheid om wel mee te werken en dan is het over.
Meestal is vragen of ik moet gaan tellen al voldoende.

Aankleden kunnen ze zelf met 3. Niet in mijn tempo helaas, maar als ze het niet zelf doet doe ik het, nadat ze op de mat heeft gezeten.

groet,
Angela (lijk heel streng, en dat ben ik ook best wel maar het is wel duidelijk)

dc

dc

10-01-2009 om 09:40

In de hoek

hier ook zoiets. Ik tel tot drie en dan in de hoek. Mijn man gebruikt dezelfde methode. Hij mag eruit als hij bereid is mee te werken.

Ik wacht dus niet tot het laatste moment met hem aankleden :-)

Rafelkap

Rafelkap

10-01-2009 om 12:24

Zelf

Ik ben niet voor in de hoek zetten. Kindjes op die leeftijd willen vaak alles zelf doen, een beetje zelf invloed hebben en daar maak ik gebruik van; ik vraag dus vaak: wil je het zelf doen of zal ik het doen? Eerst je broek of eerst je trui? Zorg ervoor dat je nooit haast hebt, want van haast worden moeders ongeduldig en dat werkt averechts op een peuter.
En als ze echt helemaal niet meewerken? Tja dan kunnen we ook niet naar buiten, dan maar geen boodschappen doen, dan maar geen koekjes kopen, dan maar niet naar de peuterspeelzaal. Ik zet een heel sip gezicht en ga de krant lezen.
Vaak is het maar een periode echt heel lastig - en hoe rustiger jij blijft, hoe minder er "aan" is en hoe eerder er weer wordt meegewerkt.

Weglopen

Ik word regelmatig gek van het geteut en gewriemel van zoonlief bij het aan/om/uitkleden, het wil nog wel eens helpen als ik dreig weg te lopen "Nou dan gaat mama wel alleen beneden ontbijten".
Zoon is gelukkig een watje in die dingen :-)

Overigens verlies ik soms ook gewoon. Laatst wilde ik 'm temperaturen en dat is uiteindelijk dus niet doorgegaan omdat hij zo tegenspartelde dat ik het niet voor elkaar kreeg. Ben toen wel boos geworden, heb hem ook een tijdje zeer demonstratief genegeerd ('nee, mama praat niet meer met je'), en daar was hij duidelijk van onder de indruk, maar tot medewerking leidde het niet.

Ben nog niet aan strafmat/stoeltje/hoek oid begonnen, omdat het vanwege bovengenoemd watjeskarakter eigenlijk zonder ook wel gaat. Nou ja, behalve bij temperaturen dan...

Groeten,

Temet

Massi Nissa

Massi Nissa

10-01-2009 om 22:20

Terug in bed

Ik zet dochter in zo'n geval terug in bed. "Aankleden hoort bij opstaan. Wil je niet opstaan? Wil je nog even lekker slapen? Hier heb je je knuffeltje, zooooo, zal mama nog een liedje zingen?" Intussen is dochter helemaal ontzet: help, ik moet weer naar bed! Ik laat haar dan kiezen, slapen of aankleden. Dat werkt heel goed.
Maar vanmorgen onderweg naar huis van de supermarkt had ze me toch goed te pakken. Ze heeft twintig minuten woedend gebruld omdat ik haar niet wilde dragen. Wilde niet zelf lopen, niet in de buggy. Op een gegeven moment heb ik haar met grof geweld in de buggy gepropt, riempje vast, en ben oost-indisch doof naar huis gelopen met een krijsend kind. Mensen kwamen hun tuin inlopen om te zien wie er zo gilde, man kwam al naar buiten rennen om te zien wat voor ramp er gaande was (dochter kan echt megahard loeien). Achteraf kan ik erom lachen, maar vanmorgen stonden de tranen in mijn ogen en ik had allerlei vreselijk agressieve gedachten over mijn zoete schatje. Niet uitgevoerd, hoor, maar ze wist het wel. Toen ze eenmaal op de bank zat met wat appelsap zei ze op een dromerig toontje: "Wiza ging huilen. Mama was boos. Heeeeeel boos." Precies.
Groetjes
Massi

dc

dc

11-01-2009 om 07:38

Rafelkap

"Ik ben niet voor in de hoek zetten. Kindjes op die leeftijd willen vaak alles zelf doen, een beetje zelf invloed hebben en daar maak ik gebruik van; ik vraag dus vaak: wil je het zelf doen of zal ik het doen?"

ja, denk je dat ik die technieken niet gebruik? Fijn dat je een makkelijk kind hebt. Hier eentje met een sterke eigen wil, die echt niet opeens mee gaat werken als ik hem een keuze geef. Soms wel, meestal niet. En ik heb geen geduld en geen zin om elke ochtend een uur bezig te zijn met hem "over te halen" om zich aan te kleden. Ik heb wel wat beters te doen.

Rafelkap

Rafelkap

11-01-2009 om 09:06

Nee, ik heb helemaal geen makkelijk kind. Althans mijn oudste, jongste is (vooralsnog) wel makkelijk. Deze fase van lastig aankleden is hier trouwens voorbij, hij is nu bijna 4.
Ik geef geen kritiek op jouw methode, maar het is niet de mijne. Ik wil mijn kind niet afzonderen. Hier nooit strafhoekjes of in de hoek zetten. Dan zou ik me een schooljuf voelen.
Ik gaf aan hoe ik het doe voor floor, dit is/was het recept voor mijn kind, voor het geval floor het niet al zo heeft gedaan. Wat vooral wel zo is, of je nou kiest voor "straf" of niet, is dat je duidelijk moet zijn, denk ik.
En het heeft blijkbaar ook te maken met tijd. Ik heb 's ochtends wel vaak de tijd, en ben dan niet ongeduldig, maar kan dat gedreins er rustig onder blijven. Als je als moeder ongeduldig bent en gauw kwaad duurt het alleen maar langer, is mijn ervaring. Maar ik was in deze fase echt niet uren bezig hoor.

Limi

Limi

11-01-2009 om 13:37

Verschilt

Hij houdt op het moment niet van aankleden, maar mijn aanpak verschilt. Moeten we weg, dan pak ik hem gewoon beet en dan zeg ik dat we "wél aan gaan kleden, want we gaan naar buiten. Wil je niet naar buiten?" Zodra hij doorheeft dat het echt moet, laat hij zich aankleden. Als we geen haast hebben, leg ik de kleren weer even weg totdat het me makkelijker af zal gaan. Vaak heeft hij namelijk net andere plannen dan stil te staan. Nou, dan doet hij dat maar eerst even.

Ik heb geen strafhoekje oid, daar zie ik het nut niet van in. Ik geen nooit straf en hoef ook nooit boos te worden. Hij is wel eigenwijs, maar niet vervelend.

mama van Linde

mama van Linde

13-01-2009 om 12:31

Weglopen (net alsof)

Hier ook een peutertje die af en toe lekker dwars kan zijn.
Als we weggaan en ze geen jas aan wil: "Dan gaat mama wel alleen ... doen, daaag Linde" en dan doe ik zelf mijn jas aan. Binnen een tel staat ze dan klaar, hi, hi. Hier dus ook wel een watje.

Ook een goeie, bij het naar bed gaan wil ze 9 van de 10 keer niet lekker gaan liggen, zodat ik haar in kan stoppen. "Wil je liever zonder dekentje slapen dan?" "Ja" "Oké, dan gaat mama nu weg, dag Linde slaap lekker".
Voordat ik bij de deur ben ligt ze al netjes in haar bedje, hi, hi.
Vooralsnog werkt deze methode erg goed.

Ze heeft af en toe wel eens een héél erg vervelende bui gehad en deed achter elkaar dingen die niet mochten. Dan heeft ze sporadisch wel eens een paar minuutjes 'voor straf' in de bijkeuken gestaan (wel eerst gewaarschuwd natuurlijk). Maar dat was eigenlijk meer omdat ik zelf op dat moment zó boos was, dat ik haar gewoon even niet kon zien.
Die voorvallen zijn gelukkig nog op 1 hand te tellen, hopelijk blijft dat zo :-)

krin

krin

13-01-2009 om 22:31

Gevolgen

Ik probeer de gevolgen van een weigering als 'straf' te gebruiken. Dus als hij moeilijk doet over tandenpoetsen, krijgt hij te horen dat hij zonder voorlezen moet gaan slapen, omdat we daar geen tijd meer voor hebben als hij zo moeilijk doet. Die methode begint steeds beter te werken hier.
En anders is er de hoek, na een waarschuwing, maar daar heeft hij al een tijdje niet in gestaan.

dc

dc

14-01-2009 om 21:54

Grin

"Als we weggaan en ze geen jas aan wil: "Dan gaat mama wel alleen ... doen, daaag Linde" en dan doe ik zelf mijn jas aan. Binnen een tel staat ze dan klaar, hi, hi. Hier dus ook wel een watje."

die heb ik een keer geprobeerd. Mijnheer deed de deur voor me open. Ik heb gekeken wat er zou gebeuren als ik echt richting de lift zou lopen. Hij wilde een kusje en deed de deur achter me dicht! Hij was nogal teleurgesteld toen ik terug kwam.

Toch grappig dat kinderen zo jong al zo anders reageren, niet?

Esc

Esc

15-01-2009 om 10:05

Haahahaha

Haha dc, da's een goeie :) Hier werkt de truc meestal wel, al heeft ze in een koppige bui wel eens een uur buiten naast de auto gestaan terwijl ik al naar binnen was gegaan. En toen moest ik 'r alsnog gaan halen want uit haarzelf kwam ze echt niet :D

Hangt van mijn bui af...

Als ik goed gemutst ben kan ik er meestal aardig mee omgaan. Als het al de 20e aanvaring is, of ik moe ben dan is het vaak nu luisteren en dan mag hij of op de mat (gewoon in de huiskamer) uitrazen of soms dan pak ik hem gewoon vast.

Dat net doen alsof ik wegloop werkt bij mijn zoon ook, hij is nogal een watje ;)

lukke

lukke

24-01-2009 om 22:58

Grapjes en streng

Mijn man is de koning van de grapjes. Als ze haar kleren niet aan wil gaat hij bijvoorbeeld doen alsof hij haar broek aan gaat trekken. "Neeeeee is van mij!!!' en hup daar gaat de broek aan. Of hij gaat kietelen ofzo.

Ik ben wat minder geduldig;-). Ik kondig het wel ruim van te voren aan, laat haar meekiezen en zelf proberen, maar als ze echt zit te klieren dan vraag ik of ze misschien naar de gang wil. Het antwoord is dan altijd nee, en dan laat ze zich wel aankleden. Ze gaat misschien eens per maand naar de gang, want als ze zelf mag kiezen (wil je naar de gang dan?) dan kiest ze meestal eieren voor haar geld;-).

Lukke

lukke

lukke

24-01-2009 om 22:59

Weglopen

Weglopen zou bij ons trouwens niet helpen. Dan blijft ze lekker zitten (ha mama gaat alleen naar de winkel, dan hoef ik niet mee, hoera).

Lukke

Jeanette

Jeanette

30-01-2009 om 15:39

Trap...

Als er tijd is, op de trap zitten. Als ik haast heb, dan loop ik even weg en ga ik andere dingen doen die ook nog moeten gebeuren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.