Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

nel pimpers

nel pimpers

26-08-2009 om 22:28

Oma/kleinkind Relatie verbeteren.

mijn kleinzoontje van nu 3 jaar is al vanaf de baby tijd stapelgek op zijn opa. grappig vond ik dat. na verloop van tijd ging hij mij mijden, vroeg alleen nog naar opa, terwijl we samen veel gezellige dingen met hem ondernemen en hij graag bij ons logeert.
recent zei hij niet van mij te houden, alleen van opa en zijn andere oma. dit treft mij diep , is er iemand die ervaring heeft met deze problematiek of raad kan geven hoe te handelen in zo`n situatie? ik houd heel veel van mijn kleinzoontje.
nel

dc

dc

27-08-2009 om 07:54

Negeren

's morgens kan mijn driejarige zoontje tegen me zeggen dat ik gemeen ben en hij niet van me houdt, en 's avonds kan het papa zijn en houdt hij alleen van mama. Hij is 3 jaar en heeft geen benul van wat dat nou precies betekent!

Dus gewoon negeren dat rare peutergepraat. En als hij zegt niet van je te houden, gewoon antwoorden Jammer, maar ik wel van jou! Dat doe ik tenminste. Ik ben de volwassene, dus ben degene die erboven moet staan.

angel3

angel3

27-08-2009 om 09:49

Inderdaad negeren

hele normale peuterpraat. Onze zoon zei dit ook weleens dat hij opa liever vond maar ja daar mocht ook veel meer van. Mijn moeder (oma dus) houdt zich meer bezig met onze opvoedlijn en is daarin dus wat 'strenger'(bijv 1 koekje per dag).Opa stopte hem nog weleens wat toe.
Kinderen zijn wat dat betreft heel simpel :)
Gaat wel weer over.
Je bent een liefhebbende oma en straks weten ze dat echt wel te waarderen.
De voorkeurtjes hebben ze ook thuis, dan is papa het helemaal en dan weer mama....

Ik heb me weleens verbaasd over de 'selectie criteria' van kinderen waarom iets of iemand wel of niet leuk is. Dan ben je bijv de hele dag in de Efteling geweest en dan krijg je te horen dat het een stomme dag was....huh? hoezo? omdat ik maar 1 ijsje mocht... de logica van een peuter/kleuter.

Rafelkap

Rafelkap

27-08-2009 om 13:50

Nel

is de opa meer van de wilde spelletjes en dat vinden kleine jongetjes nu eenmaal vaak erg leuk, misschien dat je kleinkind dat daarom roept.
Ik zou me er toch proberen niet teveel van aan te trekken, zoiets roepen peuters wel vaker. En dat kan ook zo weer veranderen. Ik zou me niet anders voordoen, als oma. Dus niet proberen te paaien. Mijn ouders willen ook graag onze kinderen verwennen, maar dat hoeft niet met (dure) cadeautjes, maar met een oud tijdschrift om in te knippen, of samen koekjes bakken / helpen "koken" oid is ook al leuk. Vroeger vond ik mijn oma het leukst die mij aandacht gaf en oprechte interesse toonde.
Succes en geniet van je kleinkind!

nel pimpers

nel pimpers

27-08-2009 om 14:23

Relatie verbeteren

bij mijn kleinzoontje speelt het al vanaf zijn ongeveer
1e jaar. het begon met het alleen begroeten van opa,
daarna geen afscheidszoenen meer. als ik nu binnen kom is het: is er misschien nog iemand bij? het treft mij diep. wij zouden een dag in de twee weken op hem gaan passen. dat wordt voor mij steeds moeilijker op te brengen.ik heb het een hele tijd genegeerd, het werkte niet, hij zegt wel altijd, ik ga bij opa en OMA logeren. wij volwassenen hebben ook onze voorkeuren en voelen ons soms bij bepaalde mensen niet op ons gemak. als dat zo is, hoe kun je daar dan mee om gaan?

Rafelkap

Rafelkap

27-08-2009 om 14:38

Nel 2

Ja, dat lijkt me ook erg pijnlijk voor jou. Of het nou echt zo is, dat hij je minder mag of niet. Voor jou lijkt dat nu eenmaal zo. Toch kan je er niet veel aan doen, vrees ik. Behalve jezelf zijn, vriendelijk en afwachtend blijven. Er vooral niet bovenop gaan zitten, dan zal hij eerder op je af komen. Misschien kan je ook eens iets alleen met hem ondernemen, zonder opa erbij? Zodat hij je beter leert kennen?

dc

dc

27-08-2009 om 22:10

Ook gewoon over praten

ik heb met mijn peuter een serieus gesprek gehad en gezegd dat het mij heel verdrietig maakt als hij zegt dat ik heel erg gemeen ben. Hij trekt zich er best wel wat van aan. soms zegt hij het met gelijk een 'sorry' erachteraan.

Wat vindt jij leuk om te doen? hou je van cake bakken of tuinieren of??? Je moet iets kiezen wat jezelf helemaal te gek vindt om te doen en hem dan mee laten doen. Enthusiasme is een echte topper voor kinderen.

En wat betreft de afscheidszoenen enzo, hij is 3 jaar en hij mag zich best fatsoenlijk gedragen. Daar zou ik hem dus zeker op aanspreken. Niet boos worden, maar duidelijk zijn met wat je verwacht. Jij bent hier degene die moet sturen. Wacht niet tot een peuter bij zijn zinnen komt, want dat gebeurt niet...

nel pimpers

nel pimpers

28-08-2009 om 07:43

Relatie verbeteren

een reactie op jullie tips.
mijn kleinzoontje schildert graag op vrij grote doeken zelfs in mijn atelier, hij heeft een kindertuintje in mijn tuin, we zingen, dansen, niets is te gek.
ineens door een simpele opmerking slaat de stemming om.
dat 3 jarige kinderen hun grenzen verkennen begrijp ik wel, hun willetje en zin willen doordrijven. maar hij laat mij altijd merken na de ""leuke"" dingen oma niet aardig te vinden.
het probleem zit hem denk ik ook in mijn non verbale reaktie, mijn terleurstelling niet kunnen verbergen.
dat voelt een kind. mijn kinderen hebben nooit zo`n spel gespeeld.

Mathilde

Mathilde

28-08-2009 om 15:46

Eerlijk zijn

Mijn kinderen (nu 3,5 en 6) maakten er ook wel eens een spelletje van, 'pappa is stom' of 'mamma is stom' of wie dan ook. Of ze nu wel of niet door hebben dat ze je ermee kwetsen, van mij mogen ze dat niet zeggen want dat zijn nu eenmaal geen leuke woorden. Dus ik negeer jet niet maar laat mijn ongenoegen gewoon blijken. Als je niks leuks kunt zeggen, zeg dan maar niks. Je hoeft je dit niet te laten aanleunen omdat je graag wilt dat je kleinzoon je leuk vindt. Hij mag zelf ook wel een beetje zijn best doen.

Ik denk dat hij voelt

Hoi Nel, vandaag zei mijn zoontje van zes tegen mij: "Ik wou dat K. (buurvrouw) mijn moeder was." Ik maak me daar niet zo druk om. Ten eerste is hij nog te jong om zoiets echt te menen: hij vindt K. op dit moment superleuk, en hij voelt zich veilig genoeg om mij dit mede te delen.
Ik denk dat je de opmerking van je kleinzoon misschien ook als een compliment kan zien: hij voelt zich blijkbaar veilig genoeg bij jou.
Ik zou me er echt geen bal van aantrekken. En ik zou ook hem laten weten: Ik hou wel van jou en ik vind het jammer dat je niet van mij houdt, maar jij mag zelf weten van wie je wel of niet houdt.
Ik zou gewoon leuke dingen met hem blijven doen en dan maar geen afscheidszoen. Het is je kleinkind en je houdt toch wel van hem. Misschien zijn over een paar jaar de rollen wel omgedraaid. Is opa ineens uit de gratie.
Wees sterk. Ik denk werkelijk dat hij er niets kwaads mee bedoelt. Wellicht voelt hij dat hij je ermee kan raken. Weliswaar onbewust, gezien zijn leeftijd.
Geniet van je kleinkind en van het contact tussen jullie.

nel pimpers

nel pimpers

31-08-2009 om 08:43

Alles komt goed

dank je kooiker.
we hebben inmiddels een goed gesprek gehad met de ouders van onze kleinzoon.
we houden de vinger er op, houden het in de gaten en praten er over. het is een heerlijk kind, de lading is er af en ik kan er nu ook met enige humor naar kijken.
dank.

Fijn nel

Fijn dat je het nu wat nuchterder kan bekijken. Ik wil je nog even zeggen dat je volgens mij een superleuke oma bent. Twijfel daar niet aan.
Veel succes en geniet van het kleine mannetjes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.