Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Ouders van 2 zoontjes

Ik zou graag in contact willen komen moeders die net als ik 2 zoontjes hebben.
Die van mij zijn nu 3 en 1,5 jaar oud.
Er zit dus anderhalf jaar tussen.
Het zijn hele leuke jongetjes en ik ben dol op ze.

Maar ze putten me volledig uit.
Ze zijn allebei ontzettend ondernemend, klimmen, rennen.
De jongste liep al met 9 maanden en klimt nu vrolijk met de oudste mee.
Het is vanaf 's ochtends 7 tot ' s avonds 20.30 aan een stuk door.
De oudste vraagt veel aandacht en vindt het moeilijk om alleen te spelen. ( dan speel ik samen met hem en zeg na 5 min.: nu gaat mama even de was ophangen, ik kom zo weer bij je kijken) na 3 minuten komt ie dan alweer bij me, dan stuur ik hem weg. En zeg weer nee, mama komt zo.......

En ze zijn nu nog op een leeftijd dat ze alles van elkaar na doen.
Gaat er een gillen, dan begint de ander ook.

Ik ben zo benieuwd hoe dat bij andere gezinnen gaat, ervaren jullie ook die enorme druk, dat je zo geleefd wordt.
Ik ben echt ontzettend dol op ze en houd ontzettend veel van ze.
Maar ik kan er amper van genieten, omdat er geen moment rust is.
Ik werk 2 dagen, ik ben lerares. Mijn man werkt fulltime en is veel op reis.
Dus de kinderen en het huishouden regel ik grotendeels.

Als de kinderen in bed liggen ben ik echt op en ga het liefst ook naar bed, maar dan moet ik de keuken nog opruimen, kleren voor de volgende dag klaarleggen enz.

En ik weet dat het ouderschap zwaar is, maar soms denk ik: kan het ook anders? Hoe doen anderen het? Ervaren zij dit ook?

Valkyre

Valkyre

16-05-2011 om 08:51

Wel herkenbaar

Ik heb maar één zoontje, en hij is nog best rustig als hij alleen is, dus ik val niet echt in je "doelgroep." Hoewel... Als hij met andere jongetjes speelt, is hij best wild en luidruchtig. Het claimende gedrag herken ik wel (dat zijn bij ons gelukkig fases).

Het voorbeeld van de was ophangen en niet zelf kunnen spelen viel me op - ik zou op zo'n moment mijn zoontje de keus geven: of zelf spelen, of mamma helpen. Soms wil hij ook gewoon even bij mamma zijn. Maar ik kan me voorstellen dat jij op zo'n moment even wil doorwerken zonder gestoord te worden.

Ik heb geen oplossing voor je, maar misschien helpt het om te denken: nog zolang, dan gaan ze naar school (echt, voor je 't weet is het zover!) Heel veel sterkte.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Limi

Limi

16-05-2011 om 09:24

Ook 2

Ze zijn 4,5 en 1,5. Rond 3 jaar, toen de baby kwam, heeft de oudste wel een paar maanden gehad dat hij overal mee naar toe wilde. Daarvoor en daarna was en is het gewoon goed zelf spelen. De jongste is nu net een tijdje uit de mee-wil fase. Als ik iets moest doen nam ik ze gewoon mee: dus allebei mee naar de wasmachine. Met schoonmaakmiddelen deed ik dus niks overdag.

Gisteren hadden ze zo'n middag van veel achter elkaar aan rennen en kruipen, hard lachend. Dat is redelijk slopend als je zelf slecht geslapen hebt. Maar de rest van de vakantie ging super. Ik moet er natuurlijk wel gewoon naast zitten als ze zelf spelen, want de jongste klimt overal op, tekent op de grond en bijt wielen van auto's af.

Ik werk niet; mijn man is inclusief reistijd 11 uur weg per dag voor zijn werk. Ik heb het idee dat het nu steeds rustiger wordt.

Yaron

Yaron

16-05-2011 om 13:34

Herkenning

Wel een beetje herkenning hier, ik heb twee dochters van 3,5 jaar en 15 maanden, maar die kunnen er overdag ook wat van. Af en toe denk ik wel waar ben ik aan begonnen, want we hebben ook nog twee jongens van 9 en 6,5 jaar, maar ik weet ook dat deze periode overgaat. Ik vind zelf de leeftijd van 3,5 to 4 jaar zwaar en van 1 tot 2 jaar en als je er dan ook nog twee hebt in één van die leeftijden dan is het extra zwaar. Alleen ben ik misschien wat gemakkelijk, want ik laat de kinderen lekker zelf rommelen, soms speel ik wat met ze, maar heel vaak lukt het zelf ook wel en ben ik standby voor kleine dingetjes. De tijd dat jongste haar middagdutje doet zet ik haar zus voor een dvd en heb ik even tijd voor mezelf, zoals nu. En ´s avonds liggen de jongste twee altijd rond 7 uur in bed en na 8 uur liggen ze alle vier en heb ik tijd voor mezelf en mijn man.

dc

dc

16-05-2011 om 15:27

Anders

Ik heb twee jongens, nu 5 en 3 en heb sinds een maand er een meisje bij. Dus ik heb het blijkbaar niet als zo druk ervaren als jij :-)

Mijn gouden regel is, zorg dat ze hun energie kwijt kunnen. Ga elke dag, weer of geen weer, naar buiten en laat ze voetballen, rennen, in plassen springen, klimmen, etc etc. En dan zijn het daarna weer hele lieve wezentjes.

Mijn huishouden heb ik daaromheen georganiseerd. Koken doe ik dus vaak 's ochtends of aan het begin van de middag, zodat ik na school gelijk naar het park kan.

En je zult zien dat het over een half jaartje wat makkelijker gaat worden, want dan gaan ze meer met elkaar spelen. Niet teveel ingrijpen, behalve als ze elkaar pijn doen, anders blijf je bezig ;-)

En kun je niet overdags even rusten? Zet de oudste even voor de tv als de jongste slaapt en ga zelf even ernaast liggen. Het perfecte huishouden komt over een paar jaar wel weer hoor.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

16-05-2011 om 16:02

Ook twee jongens

Die van mij zijn 5 en ruim 1,5, dus de oudste zit al op school. Hij kon zich vroeger ook nooit zelf vermaken, dat was inderdaad heel zwaar. Ik heb hem toen geleerd zelf te spelen met een kookwekker. Begonnen met 5 minuten, en dat steeds langer oprekken. Inmiddels kan hij zichzelf best goed vermaken. Jongste kan zich bwvs de hele dag alleen vermaken, een dag thuis met hem is heel relaxt. Echt het tegenovergestelde.

Als ik jou was zou ik alles doen wat je moet doen terwijl de jongens erbij zijn, niet wachten tot ze op bed liggen. Dus kleren al 's middags klaarleggen, overdag koken zodat je 's avonds alleen nog maar hoeft op te warmen ofzo, de keuken kan je dan al grotendeels opruimen. Samen opruimen, niks laten liggen tot ze op bed liggen. De kinderen pas in bad/naar bed als de keuken opgeruimd is, zodat je gelijk op de bank kan ploffen als ze in bed liggen.

Verder inderdaad elke dag naar buiten. Boodschappen doen, speeltuintje langs, dat soort dingen.

En leer ze tv kijken ;-) Dat was hier een uitkomst. Wat dat betreft heb ik al mijn principes laten varen. Als de kinderen achter een dvd'tje zitten, kan ik even bijkomen.

Kan de oudste niet naar de peuterspeelzaal?

Succes! Als ik terugkijk weet ik weer hoe zwaar het was, en hoe enorm het verschil is tussen een kind dat zich wel en een kind dat zich niet zelf kan vermaken.

Wat leuk

Om dit alles te lezen en een feest van herkenning.. Hier een van bijna 5 die zichzelf ook slecht kan vermaken (gaat wel beter olv zijn vader) en een van ruim 2 die heel autonoom is en zijn eigen gangetje gaat, wat een zaligheid is dat!

Ik vind de jele week met hen erg zwaar en wegens wonen in buitenland heb ik nu geen werk. Toch gaan de 2 heren 3 hele dagen naar de opvang, waar ze het heel goed hebben. Op de dagen dat ze thuis zijn, gaan we altijd naar buiyen, wantt ze breken de boel af en de onderbuur zeurt al ovet herrie :/

Ik denk dat het deels uitzitten is maar ook: ze laten uitrazen en goed uitputten.
En zorg/eis dat je tijd voor jouzelf hebt en dan zoveel als jij nodig hebt om daarnaast een leuke mama te zijn :)

Ikzelf vind het fijn als ze 'uit elkaar' zijn, scheelt enorm veel drukte. Als oudste naar school gaat, zijn ze nog maar 2 dagdelen tegelijk thuis, wel meer gebreng en gehaal maar dan kan ik eens iets leuks met een van de twee doen en hoef ik niet steeds politieagent te spelen.

Maarre dat uit laten razen moet echt veel en vaak :)
Succes, je bent niet de enige !

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Irene

Irene

16-05-2011 om 20:20

Energie

Hier 3 jongens (van 10, 7 en 4) en een meisje (van 2). Ik dacht na 3 jongens wel wat gewend te zijn, maar wat blijkt: het kan nog veeeel erger. Alles wat die drie nooit bedacht of gedaan hebben doet dochterlief wel.
Wat ik erg herken is de eindeloze energie die die kinderen hebben. Zaak is echt om ze iedere dag voldoende lichaamsbeweging (in de buitenlucht) te geven, anders breken ze het huis af. En ja het meeste "werk" gaat in de jongsten zitten, m.a.w. als ze ouder worden wordt het wel makkelijker, vind ik. Dan is het wat minder dwingend allemaal, hoeven ze niet steeds a la minute aandacht en zorg.

Yara 31

Yara 31

16-05-2011 om 20:42 Topicstarter

Bedankt voor jullie steun!

Lieve ouders,

Bedankt voor alle berichtjes, tips steun en herkenning.
Het is zo fijn om te horen dat je niet de enige bent.
En ik ga alle tips uitproberen!

Wat grappig om te lezen dat meerdere ervaren dat de tweede zich wel zelf kan vermaken.

Ik kijk ook enorm uit naar de basisschool, mijn zoontje is er nu al aan toe, hij gaat al 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal en vindt dat heerlijk.
Dus ik denk dat school voor hem heel goed is ( en voor mij!!)

Tot die tijd, veel doen zodat ze hun energie kwijt kunnen.
En als ik het even niet meer zie zitten even naar ouders online................

Bedankt

Biene M.

Biene M.

16-05-2011 om 21:56

Kan me er alles bij voorstellen

Ik heb maar één zoontje, van 3, en 2 dochters (16 jaar en 4 maanden). Maar mijn zoontje kost ons in zijn eentje meer energie dan zijn twee zusjes bij elkaar. Hij moet ook echt twee keer per dag "uitgelaten" worden en dan nog vindt hij het heerlijk de boel af te breken en veel lawaai te maken.

Asa Torell

Asa Torell

16-05-2011 om 22:31

Haha biene

en dan weet jij nog niet hoe goed een klein zusje zich daarbij kan aansluiten! Hier dus een zoon en een dochter maar ik herken alles uit deze draad! Vandaag dochter speciaal een dagje extra naar de opvang (waar ze gek op is) gedaan om alleen met zoon een uitstapje te maken, wat een verademing...

Guinevere

Guinevere

17-05-2011 om 09:10

Tropenjaren

Yara, je zit gewoon midden in de "Tropenjaren". Hier 2 zoons, bij allebei slaakte ik een zucht van opluchting zo tegen de tijd dat ze 4 jaar werden. Ze worden dan zóveel makkelijker en zelfstandiger, je hoeft er niet meer de hele tijd als een waakhond bovenop te zitten en ze kunnen veel beter meedraaien in het gezinsprogramma, zonder dat je kleine-kinderaanpassingen moet doen.
Het is dus nu een kwestie van praktisch zijn, prioriteiten stellen, genieten van de "kleine" momenten en... lange adem.
Wat ik soms deed was met een thermoskan koffie en een pakje Wicky naar het peuterspeeltuintje. Mama aan de koffie en koters zelfstandig spelen.

Rafelkap

Rafelkap

17-05-2011 om 10:42

Eerder naar bed

Ik zou ze veel vroeger naar bed doen, dan heb jij ook een beetje avond met je man. En misschien een middag oppas overwegen zodat je ook aan jezelf toekomt.
Hier twee jongens met 1 jaar en 9 maanden verschil.

Ik las dat moeders gemiddeld 14 uur zorgen voor de kinderen, nou ik wil dit niet eens uitrekenen, maar op vrijdag zorg ik al het klokje rond!

Polly Shearman

Polly Shearman

17-05-2011 om 11:28

Energie kwijt?

Hoi,
Ik heb 3 zoons, de oudste is al 12, dan een van bijna 10 en een van bijna 5.
Hier boven stond iets van, zorg dat ze hun energie kwijt kunnen. Dat is deels waar.
Ik heb geleerd dat als ik denk "ik laat ze maar even uitrazen, dan zijn ze hun energie kwijt" dat dat niet altijd opgaat en vaak zelfs averechts werkt. Mijn jongens konden en kunnen ook vreselijk druk zijn, en van laten razen werden ze eigenlijk alleen maar drukker...Ze hebben er geen rem op zitten.
Juist even Rust nemen, dus gaan zitten met een boekje, samen een puzzel maken, een rustig spelletje doen, of een knutsel maken. Dat had veel meer effect. Dan waren ze daarna rustiger.
Mijn zoons bleken trouwens ADHD te hebben, ik hoop niet dat dat bij jou het geval is.
Groet, Polly

Irene

Irene

17-05-2011 om 12:28

Rust en energie

Wat Polly zegt herken ik wel, niet alle momenten zijn geschikt voor "uitrazen". Hier moeten we dat echt niet kort voor bedtijd doen bijvoorbeeld, want dan krijgen we ze nooit meer rustig. Op zo'n moment is rust inbouwen juist heel belangrijk. De overgang van woeste spelltejes in de tuin, naar rustig aan tafel om te eten is ook een beruchte. Dat gaat niet zomaar in 1x, daar moet je even de tijd voor nemen. Ik roep ze nu dus veel eerder naar binnen om vast handen te wassen, naar de wc te gaan en even een boekje te kijken. Daarna kunnen we dan enigszins normaal eten. Als ik ze te laat roep is het een gekkenhuis aan tafel.
Maar... als ze een hele dag hun energie niet kwijt hebben gekund, dan is dat op alle mogelijke manieren merkbaar. Dan MOET er gewoon nog wat uit. Dus het blijft soms een beetje zoeken: hoe raken ze lekker moe en waar bouwen we rust in zodat ze niet doorslaan.

Over dat eerder naar bed gaan

..dat heeft nog een voordeel: je bent allemaal nog niet zo moe. Dus het gaat veel makkelijker.

Bijvoorbeeld als een van ons weg moet 's avonds, dan gaat de ander eerder naar boven. Kwart voor zeven ipv zeven uur. Je weet dan in je achterhoofd dat je meer tijd hebt, daardoor doe je rustiger tegen je kind en kan je meer hebben, kind wordt daar ook rustig van want het voelt zich minder gedwongen.. en uiteindelijk komt pa of ma heerlijk om half acht weer beneden en kan op de bank ploffen.
Terwijl als je denkt ik geef ze wat meer ruimte en je gaat om kwart OVER zeven naar boven, dan heb je de hele tijd stress en gaat alles achter elkaar mis.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.