Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Oudste en baby op komst

Hallo,

Wij verwachten zo met een maand ons tweede kindje. Ons dochtertje is tegen die tijd 2,5 jaar.
Ik ben even benieuwd naar ervaringen rond de bevalling. Hoe doe je dat met je oudste kindje? Vertel je het, wanneer "het" begint, of laat je de de oppas het vertellen wanneer het gebeurd is?
Op welk moment gaat kindje naar "de oppas"? En Snachts... haal je haar dan uit haar bedje om ergens anders te gaan slapen?
Overige tips om haar voor te bereiden op deze grote verandering zijn natuurlijk welkom!

Ben benieuwd!
Groetjes Lunamaya

Vader

Vader komt bij de oppas en vertelde het de oudste. Vader vertelde ook aan de oudste (toen 3) dat hij naar het ziekenhuis moest. Oudste vroeg of hij de boormachine wel bij zich had. Kind moest toch geboord worden?

Tsjor

dc

dc

07-07-2010 om 19:41

Bij ons

onze oudste was 23 mnd toen de jongste geboren werd, maar we hadden hem er alles over verteld, zodat er geen verassingen waren.
Ik moest in het ziekenhuis bevallen, dus een vriendin heeft bij ons geslapen en hem 's ochtends naar de oppas gebracht. Hij vond het allemaal prima.

Hanne.

Hanne.

07-07-2010 om 19:44

Wisselend

Toen de 2e kwam zat ik overduidelijk met weeen thuis (we hadden oppas in huis) Papa heeft kind verteld dat mama pijn had omdat de baby kwam, en daarna is het kind lekker gaan eten. Uurtje later was de baby geboren en is hij er bij gekomen. (oudste was toen bijna 2)

Toen de 3e kwam lagen 1 en 2 net in bed. Oppas gebeld maar tegen de tijd dat die er was was het kind al zo'n beetje geboren. Dus maar laten liggen. De volgende ochtend aan nr 1 verteld, die meteen nr 2 wakker maakte om het te vertellen. (kinderen waren toen resp 3 en 5)

Merel78

Merel78

07-07-2010 om 19:58

Hier

was oudste 2 jaar en bijna 10 maanden toen jongste geboren werd. wij hebben het niet verteld toen het 's nachts ging rommelen, ze mocht gewoon bij opa en oma spelen en blijven logeren. toen de baby een dag later geboren was (zij was ondertussen met oma mee naar mijn zus in zeeland) is ze met opa en oma naar het ziekenhuis meegekomen. dat was wel heel mooi, want ze had het wiegje nog niet gezien. toen ik vertelde dat de baby uit mama's buik was en dat die in dat wiegje lag was ze vervolgens niet meer bij het wiegje weg te slaan. heel lief dus :)

Merel

Vic

Vic

07-07-2010 om 20:56

Niet helemaal goed begrepen

Mijn oudste was ruim 5 toen jongste werd geboren. Ik had haar vooraf verteld dat de baby na Oud & Nieuw geboren zou worden. Op 1 januari stond ze om 06.00 uur naast mijn bed en vroeg 'waar is de baby nu?'. Toen heb ik maar heel erg duidelijk gemaakt dat baby's komen als ze komen en dat ze dan door vader, oma of tante gehaald zou worden. Uiteindelijk maakte de baby zoveel valse starts dat oudste al vier dagen voor de bevalling uit voorzorg naar haar vader is gegaan.

Kiki

Kiki

07-07-2010 om 21:51

Mijn zoontje was 19 maanden

en hij snapte er geen biet van :)
We hebben het natuurlijk wel geprobeerd te vertellen, maar hij snapte het niet.

Bij de volgende baby is hij net wel of net geen drie, dus dan zal ik het wel meer voorbereiden en hem ook betrekken bij de voorbereiding. Bedje opmaken, knuffeltje uitzoeken, kleertjes uitzoeken die kindje als eerste gaat dragen
Dat soort dingetjes

Hier

Hier was afgesproken dat oudste (bijna 3,5) naar opa en oma zou gaan als de baby zou komen. Nu vindt hij niets leukers dan bij opa en oma logeren, dus dat was geen enkel probleem.

Toen duidelijk was dat de weeën waren begonnen hebben mijn ouders hem opgehaald (uit zijn bed geplukt, het was 10.30 uur). De volgende dag brachten ze hem weer terug. Ik heb hem toen nog de keus gegeven, of hij thuis wilde blijven of weer met opa en oma mee om nog wat langer te logeren, maar toen wilde hij toch wel thuis blijven bij het nieuwe zusje.

Zoon wist al heel lang dat er een baby aankwam, 3,5 is natuurlijk heel wat anders dan 2,5.

Groeten,

Temet

Hanne.

Hanne.

08-07-2010 om 15:35

Bedenk me ineens

wij hadden de kinderen vooraf verteld dat als de baby zou komen ze naar opa en oma zouden gaan, omdat we dan even geen tijd voor ze zouden hebben.

Uiteindelijk ging het zo snel dat ze gewoon thuis zijn gebleven. De volgende dag hebben ze zichzelf dus bij opa en oma uitgenodigd, want dat was toch afgesproken.

Zaten we met z'n tweeen en de baby. In een heel rustig huis...

Emmawee

Emmawee

08-07-2010 om 22:45

Mooie herinnering

We hadden de mogelijkheid om Stoffer (toen 3,5) naar de buren te brengen. Maar toen de weeën begonnen heb ik hem nog naar bed gebracht, voorgelezen en hij is lekker gaan slapen. De verloskundige heeft ervoor gezorgd dat ik in de woonkamer op tafel kon bevallen, dus niet in onze slaapkamer (naast die van Stoffer).
Terwijl ik aan het persen was, hoorde ik de deur van zijn slaapkamer open gaan. "Dat is Teun" meldde ik de verloskundige. Hij ging geheel zelfstandig naar de w.c. en ik dacht nog: "met een beetje geluk zijn we gelijkertijd klaar". Dat was ook zo, maar hij ging voor het eerst ooit meteen weer zelfstandig terug naar zijn bed!!
Mijn man is hem na een paar minuten gaan halen, maar hij wilde liever nog even slapen. Een minuutje later stond hij toch in de kamer. "Hee kijk, die heb ook krullen!" En toen hebben we samen een beschuitje met muisjes gegeten.
Een gave herinnering. Ik was zo ontspannen tijdens die bevalling. Al was hij een half uur eerder wakker geworden, dan had ik hem waarschijnlijk nog rustig te woord gestaan.
Maar goed, je vroeg tips. Mijn tip: regel iets / iemand dichtbij. Buren zijn ideaal. Je kunt je oudste dan gewoon thuis laten en pas uitbesteden als dat echt nodig is. Ik vond dat dus echt prettig, dat we zo normaal mogelijk konden doen. De oppas was echt voor het geval dat.
Groeten, Maw.

liora

liora

08-07-2010 om 22:48

Emmawee

Wat een mooi verhaal, heel ontroerend.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

reina

reina

09-07-2010 om 08:15

Buren

Het is al lang geleden,maar er zijn dingen die je nooit vergeet ;-)
Reinadochter was 2,5 jaar en buren wilden een avondje naar het theater, of hun dochtertje (4 jaar) bij ons kon slapen, geen probleem, nieuwe reinaspruit leek nog geen zin te hebben (bijna 38 weken zwanger). Als baby zou komen zou dochtertje daar naar toe gaan. Middenin de nacht kondigde hij zich toch aan. Buren gebeld, hun kind en ons kind daar in bed gelegd (ze heeft het niet eens gemerkt) en de volgende ochtend konden ze vertellen dat mama in het ziekenhuis was mét de nieuwe baby. Goede buren zijn ideaal!

lunamaya

lunamaya

09-07-2010 om 22:12 Topicstarter

Fijn

Fijn al die reacties!
En erg grappig ook een aantal. Het is natuurlijk een niet te bevatten gebeurtenis, waarbij een kindje zijn/haar eigen verhaal maakt.

Mijn vorige bevalling duurde erg lang (27 uur, waarvan de eerste 20 thuis) uit sommige reacties kan ik opmaken dat de bevalling wat sneller gegaan is ;) Lastige vind ik dat je gewoon niet weet hoe het lopen gaat. Ik wil mijn meisje niet met bloederige beelden op het netvlies laten zitten. Ik denk dat we haar als het overdag is naar schoonmoeder laten gaan (die zit hier zo'n half uur vandaan). En als dochtertje slaapt, zullen we haar naar opa brengen, die woont nog geen vijf min. hiervandaan.
Buren is helaas wat lastig, we wonen hier nog niet zo lang en hebben geen slecht contact met buren, maar ben slechts 1 keer ergens binnen geweest...
Maar echt heerlijk om die ervaringen van anderen te lezen!
Ik ben heel benieuwd hoe het hier uit gaat pakken (want uiteindelijk kan je echt niet plannen hoe het gaat lopen).

Groetjes Lunamaya

Risama

Risama

12-07-2010 om 13:11

Lunamaya

Grappig; mijn eerste bevalling duurder ook 27 uur, de twedde echter was er binnen 3 uur. En om me heen hoor ik heel vaak dat de tweede en volgende echt een stuk sneller gaan dan die eerste. Ik acht de kans dus vrij groot dat het bij jou een stuk sneller zal gaan dit keer. Mijn tweede bevalling was overigens ingeleid dus oudste (ook bijna 2,5) is de avond tevoren al naar opa en oma gegaan. Bij de derde hebben opa en oma de andere 2 opgehaald, als de bevalling midden in de nacht geweest was zouden ze op de bank zijn gaan zitten (ik moest sowieso naar het zkhs) Bij de vierde waren opa en oma boven bij de andere kinderen (nummer 3 was toen 14 maanden) terwijl ik nummer 4 beneden op de eettafel ter wereld bracht. Bij nummer 5 (nummer 4 was toen 21 maanden) stond ditzelfde scenario gepland, maar omdat baby in het vruchtwater gepoept had moest ik toch snel naar het ziekenhuis. Opa en oma zijn dus maar weer naar beneden gekomen met de kinderen en hebben daar gewacht op het telefoontje.

Al mijn kinderen zijn overdag geboren, dan loopt het toch anders dan als het 's nachts gebeurd. Wij hadden afspraken met opa en oma mbt alle mogelijke scenarios, maar hebben het ook gewoon ter plekke even bekeken.

Succes straks!

Risama

jeltje

jeltje

12-07-2010 om 22:39

Bij ons

...gingen de praktische zaken wat anders: ik werd met 35 weken opgenomen, toen kwam oudste (23 mnd) dagelijks op bezoek. Toen artsen besloten dat ze wilden beginnen met inleiden is hij naar mijn moeder gegaan. Aangezien bevalling niet vorderde (kind is uiteindelijk pas een week later met ks geboren) én wij in die week verhuisden (ja, goeie timing) is oudste uiteindelijk een week bij om agebleven en kwam thuis in een nieuw huis met mama en nieuwe zus in het ziekenhuis. Nou ja, gelukkig is het een gelijkmatig kereltje, geen trauma's.

Wat betreft andere voorbereidingstips: wat ik altijd een leuk idee heb gevonden is samen met de oudste een kado voor de jongste kopen. Gezellig samen gaan winkelen, iets lekkers eten en het kado mag ook best een hartewens van oudste zelf zijn. Het biedt vooral een goede gelegenheid om samen bezig te zijn met het verwelkomen van de nieuweling.

Mooie momenten

Mijn oudste was bijna 3 toen zijn broertje geboren werd. Ik kwam na 24 uur ziekenhuis thuis en ging de broers samen filmen. Dus camera aan, oudste stond bij de wieg en ik vroeg: vertel eens wie ligt daar in het wiegje? En hij zei (zo lief): dat is Pietje, mijn vriend!

Ik ben nog altijd zo blij dat ik juist dat op film heb!

Toen de jongste geboren werd waren de jongens 11 en 8, nooit zal ik die trotse blik in hun ogen vergeten toen ze op de high-care naast dat warmtebedje stonden met hun piepkleine zusje erin. Die blik is nu, bijna 21 maanden later, nog steeds zo vaak te zien.

Tip

naast de bekende ziekenhuiskoffer klaarzetten is het ook erg handig om een tasje met spullen voor de oudste klaar te zetten!
Mijn dochtertje (toen 2,5) heeft nog lekker bij mij in bed haar ontbijt opgegeten, terwijl ik hevige weeen had. Ik heb gezegd dat de baby eruit wilde en heel hard tegen mama's buik aan het duwen was! Na het ontbijtje heel relaxed naar tante gebracht (met tasje; pyama, slaapzak, medicijnen etc) en mama naar het ziekenhuis Na het middagslaapje weer terug bij mama, papa en broertje. Grappig: tante (die bevallingen van dagen heeft gehad) had beloofd dat ze na het middagslaapje naar de kinderboerderij zou gaan, maar toen was broer al geboren en thuis! Maar mevrouw stond erop dat er naar de kinderboerderij werd gegaan!
succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.