Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Sascha2

Sascha2

22-06-2009 om 15:19

Per se luier om willen en bang zijn om te poepen

De titel spreekt al aardig voor zich. Mijn dochter van drie jaar heeft een erge hang naar alles wat met poepen te maken heeft. En dan naar de verkeerde kant, alsof ze er bang voor is, niet los durft te laten of zo. Een paar voorbeelden: een tijdje geleden zat ze met haar jongere dreumeszusje in bad, toen deze per ongeluk in bad poepte. Sindsdien wil ze niet in bad. Als ze komt kijken als ik in bad lig, dan vraagt ze standaard of ik moet poepen in bad. Als haar luier af gaat (ze is nog niet zindelijk) dan roept ze meteen dat ze een nieuwe luier om wil. Van de week stond ze onder de douche, gekromd en maar te roepen om een luier. Op de meeste dagen wordt er door haar wel een keer gevraagd of er iemand moet poepen. Als ze heeft gepoept moet ze vaak huilen, ook als het uiteindelijk geen poep blijkt te zijn. Zelf roept ze dat ze morgen pas wil poepen (een echt tijdsbesef heeft ze niet, maar kennelijk weet ze al wel dat morgen in ieder geval niet hetzelfde als nu is) en zo kan ik nog wel wat voorbeelden aanhalen. Het speelt overigens niet bij het plassen.
Wij proberen er luchtig mee om te gaan. Gewoon antwoord geven, aangeven dat het hartstikke goed is als ze gepoept heeft. Proberen haar uit te leggen waarom ze moet poepen, etc. Maar inmiddels begin ik me toch wel wat zorgen te maken. Onze aanpak lijkt niet te helpen.
Is er hier herkenning? Zijn er tips om met deze angst om te gaan? Alles is welkom!
Sascha

angel3

angel3

22-06-2009 om 17:50

Heel herkenning!

wij zijn net door deze fase heen. Dochter was zindelijk met 3 jaar en 2 mndn zo n beetje. Plassen ging prima. Poepen wilde ze altijd een luier en ze raakte echt een beetje in paniek.
Ik heb tips gekregen over gat in luier knippen e.d maar dat werkte echt niet. Dan wilde ze die luier echt niet om, daar trapte ze niet in.
Op een gegeven moment merkte ik wel dat ze het wel makkelijk vond om in de luier te poepen want dan kon ze bijv tv blijven kijken. Ik heb toen al snel ingesteld dat ze wel luier aanmocht maar in het hokje van de wc moest poepen (ze wilde altijd staan). Dat ging prima.
Ik bleef er toch wel aandacht aan besteden denk ik achteraf. Elke dag even vragen: zullen we nu op wc?
zullen we sticker doen?
Oh wat goed weer gepoept. Ongemerkt bleven we er met z n allen mee bezig. Ook een keer gedaan: luiers op! dan op wc. Ze hield het 5 dagen op. Dat vond ik zo zielig, dus ben weer gezwicht :)
En nu ineens sinds een week heeft ze ZELF besloten dat ze het op de wc doet. Wij hadden het losgelaten, druk eraf, over peopen praatten we niet meer en toen deed ze het zelf.... Ze is nu ruim 3,5 jaar. Het heeft dus ongeveer een half jaar geduurd.
Achteraf denk ik: had ik het misschien eerder los moeten laten maar goed dat is een procesje.
Maw geen aandacht aan besteden, geven die luier (wel in wc hokje of op de wc laten zitten met luier) en je zal zien: ineens is het over.
inderdaad wel belangrijk om te weten of het pijn doet. Heeft ze harde poep?
Dochter was ook een beetje bangig, ze vond het vies. Ook 1 keer per ongeluk in bad gepoept toen ze jonger was en helemaal hysterisch. Wat kan helpen is haar in de luier te laten poepen en dan samen de poep uit de luier in de wc te gooien en dan dag poepie te zwaaien en samen door te trekken. Dit heeft mijn dochter ook wel geholpen in het 'loslaten'.
Suk6!

Guinevere

Guinevere

22-06-2009 om 20:51

Pijn?

Is het niet toevallig zo dat het haar pijn doet om te poepen? Ik zou het zeker in de gaten houden, door het op te houden kan ze juist vervelende klachten krijgen. Zou een beloning kunnen helpen (sticker)?

Sascha2

Sascha2

26-06-2009 om 19:53

Dank

Dank jullie voor de reacties. Ik weet niet of het pijn doet, het poepen. Ze roept altijd van wel, maar dat wil bij haar nog niets zeggen. Het is ook meestal zachtere ontlasting, geen harde keutels zeg maar. Ik hou het zeker in de gaten.
Verder zal een stickerbeloningssysteem niet helpen. Ik heb een dochtertje dat zich niet laat omkopen :). Dan zegt ze heel makkelijk: "wil niet sticker", wat een ding he? Nou ja ik kijk het nog even aan. Ze heeft nog driekwart jaar om zindelijk te worden voordat ze naar school toe gaat. Wie weet is het ineens opgelost.
Overigens vond ik de suggestie om samen de poep uit de luier weg te gooien wel een goede. Ik ga het proberen (als het niet te zacht is :)).
Sascha

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.