Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Peuter 1,5 huilt plots veel in bed

Hallo lieve mama's en papa's

Ons zoontje van 1,5 jaar oud is altijd een flinke slaper geweest.
We leggen hem sinds kleins af aan wakker in zijn bedje, en hij sliep altijd uit zichzelf goed in.
Ik ben daar nog altijd enorm dankbaar voor, want ik weet dat dit niet voor alle ouders zo eenvoudig zal gegaan zijn.

Sinds enkele weken echter, wordt hij enkele keren per week huilend wakker in het midden van de nacht. Hij slaapt flink in, slaapt enkele uren en dan in het holst van de nacht wordt hij plots huilend wakker. Het duurt meestal even, maar we krijgen hem altijd getroost (door hem even uit bed te nemen en te troosten, hem troosten zonder hem uit bed te halen lukt niet).
Nadat hij getroost is, willen we hem weer in bed leggen maar vanaf we ook maar aanstalten maken naar zijn bedje toe begint hij opnieuw heel erg te huilen.

Het gaat nu meestal zo : we leggen hem toch huilend terug in bed. Blijven even bij hem zitten tot hij gekalmeerd is en klaarwakker, maar rustig in bed ligt. Dan proberen we stap voor stap een beetje afstand te nemen om dan uiteindelijk uit de kamer weg te gaan.
We laten dan de deur open en het licht aan en zo valt hij uiteindelijk weer in slaap (tot 's morgens).

Op zich lukt het dus om hem te kalmeren en terug in slaap te krijgen, maar we zijn daar zo in het midden van de nacht toch gemakkelijk een uur tot anderhalf uur mee bezig.
Ik wil graag weten wat het zou kunnen zijn waardoor hij zo huilend wakker wordt, en of er andere methodes zijn om hem sneller terug in te laten slapen.

Bedankt voor jullie ervaringen en advies!

juf Ank

juf Ank

13-06-2019 om 22:13

misschien

is dit nachtangst?
Maar als je zeker weet dat hij goed wakker is (soms is dat moeilijk te zien) is dat het niet. Dan heeft hij misschien naar gedroomd hoewel dat vaak later in de nacht gebeurd.

lees hier even:
https://www.cjg043.nl/2018/01/16/nachtangst-bij-peuters-wat-is-het-en-wat-te-doen/

Oona

Oona

13-06-2019 om 23:00

Ik denk het niet

Ik denk niet dat het nachtangst is. Hij lijkt me echt wakker en bewust van zijn omgeving.
Vandaag begon hij al na een goed half uur zo te huilen. Ik heb hem getroost, de deur open gelaten en hem weer alleen gelaten.
Dat was even OK tot hij hoorde dat ik de trap af ging naar beneden. Heb hem dan even laten huilen en hij stopte na 5 à 10 min.

Toen ik net wilde gaan slapen sloot ik de deur van zijn kamertje waarop hij (hoewel hij echt vast leek te slapen) al snel begon te huilen. Deze keer werd hij niet wakker wakker en kon ik hem gewoon liefjes weer neerleggen en voorlopig slaapt hij voort.
Ik laat vannacht de deur open.. hopelijk helpt dit..

dag

Problemen in de nacht hebben vrijwel altijd hun oorsprong in de dag. Is er de laatste tijd iets veranderd in zijn en/of in jullie leven?

marie

marie

14-06-2019 om 14:58

oorpijn?

onze dochter begon destijds al dreumes ook te veel te huilen 's nachts, zonder aanwijsbare oorzaak. Totdat ze looporen kreeg... Bleek ze dus dubbele oorontsteking te hebben, zonder koorts!
Daarna nog jaren gesukkeld met buisjes, amandelen, 's nachts krijsen, maar nooit koorts.

Mijn advies is dus - laat even de oren nakijken.

mijk

mijk

14-06-2019 om 22:15

Mijn eerste gedachte is ook oren inderdaad...

Rechtop hadden ze dan nog niet zo veel last en liggend ging het zeer doen.

Oona

Oona

15-06-2019 om 21:12

Kinderarts

Ik maak deze week nog een afspraak bij de kinderarts, maar betwijfel of dat het wel is. Hij slaapt ‘s middags wél goed.. in dezelfde kamer, hetzelfde bedje, dezelfde pyjama en slaapzak,... toch doet hij dit alleen ‘s avonds. wanneer we hem getroost krijgen, begint hij superhard te huilen als we hem weer in bed leggen. Het enige wat helpt is erbij blijven zodat hij kalm in bed ligt en zo in slaap valt. Dit willen we echter geen gewoonte maken.
Ik zit met de handen in het haar, want mijn man en ik maken er zelfs al ruzie over. (Over hoe we het moeten aanpakken)

Angie

Angie

08-11-2019 om 08:13

Hoe gaat het nu

Mijn dreumes 15 maanden doet dit sinds 2 weken ook. 's ochtends vroeg wakker en gillen en krijsen. Alleen te troosten als ik haar even knuffel. Gaat dan alleen maar weer slapen als je er bij blijft. Geen idee waar dit vandaan komt, ze sliep echt goed en overdag slaapt ze ook oké.

Ben dus benieuwd wat jullie hebben gedaan en of er nu verandering is

Angela67

Angela67

08-11-2019 om 09:02

koud

warmer aankleden, gewoon even proberen voor een nacht of 2 nachten. Als het helpt helpt het en baal je dat je het niet eerder hebt gedaan :-).
gr Angela

Lanza

Lanza

08-11-2019 om 09:28

Peuter?

Een kind van 1,5 noem je een dreumes. Pas vanaf 2 jaar is het een peuter.

Fien

Fien

08-11-2019 om 09:52

Belgie wordt een kind van 1,5 een peuter genoemd. Een kind van 2,5 wordt daar een kleuter genoemd.

Belgje

Belgje

08-11-2019 om 10:05

Peuter/kleuter

In België aan kinderen vanaf 2,5 jaar naar school, naar de kleuterschool wel te verstaan. Het zijn dan dus kleuters.

Lanza

Lanza

08-11-2019 om 10:13

Dat wist ik niet

Het is alsof een kind sneller groot wordt in België.

Ik zou beginnen met je kind warmer aankleden. Het kan behoorlijk koud worden in de nacht. Warme winterslaapzak, romper met lange mouw, pyjama met lange mouwen, sokken erbij, dat zou voldoende moeten zijn.

Verder is dit een leeftijd waarop ze zich meer bewust worden van hun omgeving en zichzelf. Het kan zijn dat hij droomt en angstig wakker wordt en dan is het donker en is hij alleen. Niet heel gek dat dit eng kan zijn. Ze willen de bevestiging dat je er bent. Een klein lampje aanhouden op de gang, of op de kamer kan ook helpen. Een knuffel in bed, waar ze houvast aan hebben.

Ook kan het honger zijn. Vaak hebben ze ineens een groeispurtje en hebben ze tijdelijk veel voeding nodig. Eens een flesje geven in de nacht kan geen kwaad (maar beter is het om er geen gewoonte van te maken).

Belgje

Belgje

08-11-2019 om 10:21

Inderdaad sneller groot

Kinderen mogen pas naar de kleuterschool als ze zindelijk zijn, uitzonderingen daargelaten. Het overgrote deel van de Belgische kinderen is dus zindelijk op 2,5 jaar. In Nederland gaan de kinderen op 4 jaar naar school en is de norm voor zindelijkheid toevallig (?) ook rond de 4 jaar. Het blijft fascinerend. :-)

Lanza

Lanza

08-11-2019 om 10:31

De norm voor zindelijkheid

ligt in Nederland wel iets eerder, maar de regel is wel dat het in ieder geval (op z'n laatst) op de 4e verjaardag wel in orde moet zijn vanwege school.

De meeste kinderen die ik ken zijn zo rond de 3 jaar zindelijk.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden