Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Peuterdrama's

Zoon van ruim 16 maanden is een heerlijke blij mannetje, maar bepaald gedrag van hem vind ik toch wel lastig om mee om te gaan. Ik merk aan zoon dat hij van alles wil (zelf op de bank klimmen, 10 dingen tegelijk vasthouden en dan ook nog proberen zijn blokkenkar te duwen), die gewoon niet lukken omdat ze voor hem nog praktisch onmogelijk zijn. Zijn reactie is sinds enkele weken beginnen met huilen en dan met zijn hoofd bonken, tegen wat er op dat moment maar in de buurt is (kastje, de muur en meestal de vloer). Vervolgens is het dan nog harder huilen omdat zijn hoofd pijn doet. Ja, heel slim... :-). Van de week had hij de ribbels van het vloerkleed in zijn voorhoofd staan en zijn voorhoofd is op sommige dagen een rij van blauwe plekken.
Tja, wat te doen... Wat ik nu doe is naar hem toe gaan en benoemen 'ik zie dat je dat heel graag wil, kom mama gaat je helpen'. En dan help ik hem bij wat hij op dat moment wil, tenzij het te gevaarlijk is en echt niet kan. Dan probeer ik hem af te leiden met iets anders. Ik negeer het hoofdbonken dus, omdat ik het idee heb dat ik er niet te veel aandacht aan moet geven en hij verbieden ook nog niet goed begrijpt.
Maar goed, dat is dus nadat hij al gebonkt heeft met zijn hoofd en een blauwe plek erbij verzameld heeft. Kennen jullie dit zichzelf pijn doen (ik denk uit onmacht en frustratie) en wat is jullie strategie?
En hoe voorkom ik dat ik straks bij het AMK zit op verdenking van kindermishandeling :-).

vaasje

vaasje

23-02-2012 om 16:35

Ken het wel van andere kinderen. En het negeren schijnt het beste te zijn. Je zou ook het cb kunnen bellen om te overleggen. Het lijkt inderdaad puur frustratie. En het lijkt me een goeie manier om te benoemen wat je ziet, zeker als hij je laat helpen.
Sterkte

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

23-02-2012 om 21:19

Herken het

Ik deed het toen ik kind was en mijn 2e heeft het ook een periode gedaan. Ook met hoofd tegen dingen bonken.

Ik denk dat je het heel goed aanpakt! Benoemen, troosten en afleiden. Ik gaf mijn kind toen vaak een kussen om mee te meppen. Dat hielp hem, kon hij even z'n frustratie kwijt en hij zag er ook de humor wel van in.

Maanve

Maanve

28-02-2012 om 09:43 Topicstarter

Dank!

Ha vaasje en dc, dank voor de reacties! Jammer dat er niet meer herkenning komt, omdat ik toch ergens denk dat het best raar gedrag is van zoon.
Ik ga gewoon door met mijn strategie van het bonken negeren, benoemen wat hij wil en hem helpen of afleiden. Het CB bellen (hier OKC) doe ik liever niet, vooral omdat ik er tot nu toe weinig tips heb gekregen en ze elke vraag die ik stel zo serieus nemen en dat dan al problematiseren.
Zoon is overigens afgelopen week van zijn loopfiets gevallen met een flinke schaafwond en baluwe plek op de ene kant van zijn voorhoofd. De andere kant van zijn voorhoofd lijkt zijn favoriete kant om mee te bonken en heeft dus ook een fraaie blauwe plek. Hij ziet er lekker uit dus :-).

Simone

Simone

28-02-2012 om 13:28

Peuterdrama

Gedrag van een kind is te sturen, amk vaak niet.... ( uit ervaring)
soortgelijke problemen zie je wel vaker, ook de tweestrijd met het al-dan niet om hulp vragen.

je kunt het beste hulp krijgen als er nog geen probleem is. alle instanties mbt jeugd gaan ervan uit dat er eerst een probleem moet zijn! en is die er niet dan maken zij dat wel dmv hun registratie.....

kindenopvoeding nl is wellicht een oplossing. gelijkwaardig en neutraal.

liora

liora

29-02-2012 om 08:46

Maanve

Hoi,

Ten eerste kun je volgens mij juist heel goed naar het OKC, daar zijn ze voor.
Maar goed... Ik heb op tv weleens gezien hoe een kinderpsycholoog/opvoedspecialist hiermee omging. Als kind bonkt, achter het kind zitten en het kind rustig vasthouden. Dus geen contact door praten en ook zo min mogelijk directe aandacht geven ( want aandacht maakt dat kinderen beloond worden voor hun gedrag). Maar dus het kind rustig vasthouden zodat het niet jan bonken maar op zo'n manier dat hij jou niet ziet.

Liora

Rafelkap

Rafelkap

29-02-2012 om 18:46

Woorden

Volgens mij heeft dit te maken met dat je kind nog geen woorden heeft om zich goed te uiten. Doordat jij dat gevoel benoemd (ik ben boos, bah dit lukt niet enz.) en doordat hij uiteindelijk steeds beter zich duidelijk kan maken zal dit gedrag wel verdwijnen.
Hier ook een bonker, is gelukkig wel minder geworden.
En laat de buitenwereld maar denken wat ie wil, veel peuters zitten onder de blauwe plekken. Een blauwe plek is nog geen kindermishandeling.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.